Overstapservice
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Euro teken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,4 9.6 Kiyoh beoordeling
100% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
FD Gazellen winnaar Van 2018 tot en met 2022!

Welke energieleverancier is betrouwbaar?

Sinds 2022 houdt de ACM verscherpt toezicht op alle energieleveranciers. Daarnaast heeft de ACM in een 'beleidsregel' extra eisen aan energieleveranciers gesteld. Deze beleidsregel is ingegaan op 1 oktober 2022 en moet ervoor zorgen dat alle energieleveranciers betrouwbaar zijn.

Extra controle op energieleveranciers
De ACM stelt extra controlevragen over de financiële positie en inkoopstrategie. Naast de ACM regels kijken we ook als Keuze.nl kritisch naar energieleveranciers. De kans dat een leverancier failliet gaat is kleiner als de energieleverancier een lange ‘track-record’ heeft, en veel huishoudens als klant heeft.

Energieleveranciers met een lange betrouwbare geschiedenis zijn de ‘grote 3’: Eneco, Essent en Vattenfall. Daarnaast is Budget Energie de vierde grootste energieleverancier van Nederland. Engie is wereldwijd gezien het grootste nutsbedrijf en eveneens in Nederland actief. In onze energievergelijker zul je alleen energieleveranciers vinden die wij als betrouwbaar beoordelen.

Het meest betrouwbaar
Deze grootste vier energieleveranciers hebben allemaal meer dan 1 miljoen klanten en spelen daarmee een cruciale rol in de Nederlandse maatschappij. Ze worden als het meest betrouwbaar gezien.


Welke energieleveranciers zijn onbetrouwbaar, staan er slecht voor en kunnen omvallen?

Door de aangescherpte controles van de ACM staan er op dit moment geen energieleveranciers op omvallen.

In 2021 en 2022 is een aantal energieleveranciers in Nederland failliet gegaan. Dit waren Allure, Anode, Naked Energie, Sepa Green, Fenor en Welkom Energie. De faillisementen zijn ontstaan door risicovolle (korte-termijn) energie inkopen, in combinatie met een gasprijs die naar recordhoogte ging.

Van energieleverancier HEM Energie is bekend dat het vreemde (maar legale) contracten van vijf jaar met een variabel tarief aanbiedt. De ACM heeft dit jaar veel klachten over deze energieleverancier gehad. Ook hebben Kassa en Follow the Money kritische rapportages over deze leverancier gedaan. Door deze berichten zouden we deze leverancier niet aanraden aan onze onze vrienden en familie, en dus ook niet aan onze bezoekers.


Welke energieleverancier is het goedkoopste?

De goedkoopste energieleverancier is per verbruik en per huishouden anders. Het tarief wordt namelijk bepaald door het stroomverbruik, gasverbruik en het aangeboden contract van de energieleverancier.

Energieleveranciers hebben de vrijheid om hun tarieven te veranderen op basis van verbruik, adres en bijvoorbeeld of iemand al eerder klant is geweest. Ook hebben vergelijkers goedkopere contracten van dezelfde leverancier dan deurverkopers of telefonische verkopers.

Welke energieleverancier het goedkoopste is voor jouw situatie, zie je door te vergelijken. Je kunt inmiddels naast een een variabel- en dynamisch energiecontract ook weer vaste energiecontracten vergelijken. Het aanbod is nog beperkt, maar de komende tijd zullen steeds meer leveranciers ook weer met een vast energiecontract komen.

Energieleveranciers met aanbod
Energieleveranciers met op dit moment relatief goedkope tarieven zijn:

De tarieven en goedkopere contracten die online beschikbaar zijn kun je in onze vergelijker zien. Bekijk het live aanbod op onze goedkoopste energieleverancier pagina.


Welke energieleverancier kun je het beste kiezen?

Ik ga naar een nieuwe woning en heb nog geen energiecontract
Je hebt op dit moment alleen keuze uit variabele modelcontracten. Dit komt door de gascrisis. Je kunt het beste onze energievergelijker bovenaan de pagina gebruiken om een nieuwe leverancier uit te kiezen. De tarieven en leveranciers veranderen per dag. Dus mocht je nog even de tijd hebben voordat je huis wordt opgeleverd, dan kun je ook nog even wachten met een energieleverancier uitkiezen.

Ik heb al een energiecontract
Waarschijnlijk is je huidige energiecontract goedkoper dan wat er nu op de markt is. Je energieleverancier is verplicht om 30 dagen van tevoren eventuele verhogingen te e-mailen. Meer dan de helft van de huishoudens hebben een mail gehad met daarin nieuwe (hoge) tarieven. Sommige energieleveranciers hebben zulke enorme verhogingen doorgevoerd dat het beter is om over te stappen. Het is dus goed om te vergelijken. Als het bedrag uit de vergelijker lager is kun je het beste overstappen.

Energie vergelijken


Maakt het uit welke leverancier je kiest met zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt dan is je energierekening net wat ingewikkelder dan een huishouden zonder zonnepanelen. Je zonnepanelen zullen het stroom-deel van je rekening drukken, maar het vastrecht en eventueel het gas-gedeelte bepalen ook een groot deel van je rekening.

Als je zonnepanelen hebt zijn de volgende tarieven van belang:

 • Stroomprijs per kWh. Als je veel zonepanelen hebt: de terugleververgoeding.
 • Gasprijs (bij stroom & gascontract)
 • Vastrecht (vaste kosten per maand voor het contract)

Het grootste deel van de opbrengst van je zonnepanelen wordt ‘gesaldeerd’. Met salderen wordt de opwekking van je zonnepanelen afgetrokken van je verbruik. Je betaalt hierdoor veel minder stroomkosten. Mocht je meer opwekken dan je in een jaar verbuikt, dan krijg je een terugleververgoeding.

Het teruglevertarief is niet het belangrijkste

De meeste huishoudens hebben zonnepanelen laten installeren die ongeveer overeenkomen met hun jaargebruik. Dit omdat heel veel opwekken en daarmee terugleveren per kWh stroom minder gunstig is dan salderen.

Het is dus belangrijk niet zomaar de leverancier met het hoogste teruglevertarief te nemen, de andere tarieven zijn in de meeste situaties belangrijker. Omdat de tarieven en de verbruiksituatie in elk huishouden anders is, is het belangrijk om een vergelijker ter gebruiken. Deze rekent met de salderingsregeling, het stroomtarief, het teruglevertarief en het vastrecht uit welke energieleverancier je het beste kunt kiezen met zonnepanelen.


Welke energieleverancier heeft de hoogste terugleververgoeding?

De terugleververgoedingen verschillen per energieleverancier

Door de hoge tarieven in 2022 zijn energieleveranciers die het kale leveringstarief vergoeden, het meest gunstig. De leververgoeding is namelijk tussen de 15 en 20 cent. Dit is hoger dan de vaste terugleververgoedingen die veel leveranciers rekenen.

Terugleververgoedingen exclusief BTW per energieleverancier in 28 maart 2023:

LeverancierTerugleververgoeding
Budget EnergieVariabel contract: 50% van het kale leveringstarief per kWh
Vast contract: Kale leveringstarief per kWh
Coolblue Energie€ 0,11 per kWh
DeltaVoor bestaande vaste-looptijd klanten het leveringstarief. Voor nieuwe klanten € 0,135 per kWh
Eneco€ 0,09 per kWh
Essent€ 0,055 per kWh
EngieKale leveringstarief
Greenchoice€ 0,115 per kWh
Gewoon Energie€ 0,08 per kWh
Innova EnergieKale leveringstarief. Bij dubbele meter het daltarief
Mega€ 0,05 per kWh
Oxxio€ 0,09 per kWh
Powerpeers€ 0,21 cent per kWh
Pure Energie€ 0,15 per kWh
United ConsumersKale leveringstarief
Vandebron€ 0,121 per kWh
Vattenfall€ 0,168 per kWh
VrijopnaamKale leveringstarief

Bovenstaande teruglevertarieven zijn het laatst opgevraagd in maart 2023.Welke energieleveranciers zijn er in Nederland?

energieleveranciers nederland overzicht

Er zijn in 2023 48 energieleveranciers die een leveringsvergunning van de ACM hebben in Nederland.
Deze leveranciers mogen daarmee energie aanbieden aan Nederlandse huishoudens. Een deel van deze leveranciers levert alleen aan zakelijke klanten, of biedt niet actief contracten aan. Om inactieve leveranciers en energieleveranciers die zich op een beperkte groep richten uit te sluiten hebben we gekeken welke energieleveranciers ten minste 10.000 klanten hebben. In Nederland hebben 22 energieleveranciers meer dan 10.000 klanten.

Alle energieleveranciers met ten minste 10.000 huishoudens als klant in 2023 zijn:

 • Budget Energie
 • Coolblue Energie
 • Delta
 • Eneco
 • Energiedirect.nl
 • Engie
 • Essent
 • Frank energie
 • Gewoon Energie
 • Greenchoice
 • Innova
 • Mega
 • NLE
 • Oxxio
 • Powerpeers
 • Pure Energie
 • OM | nieuwe energie
 • Shell Energy
 • United Consumers
 • Vandebron
 • Vattenfall
 • Vrijopnaam

Energieleveranciers vergelijken

Bij ons vergelijk je energie bij alle grote energieleveranciers.