Nieuws   Creditcard  
Waar op letten met creditcard aanvragen

Waar moet je op letten met een creditcard aanvragen?

Ben je van plan een creditcard aan te vragen? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal dingen. Ik bespreek kort 4 zaken die belangrijk zijn bij je afweging: je specifieke wensen, je bestedingslimiet, de jaarbijdrage en het aflossen van de openstaande schuld. Zo maak je goed voorbereid de beste keuze voor een creditcard.

1. Ga eerst na wat je nodig hebt met een creditcard

Wil je een creditcard aanvragen, check dan eerst bij jezelf wat je belangrijk vindt aan een creditcard en wat je precies nodig hebt. Met een creditcard kun je namelijk meer dan met een gewone betaalpas.

Ook hebben creditcards verschillende voorwaarden met betrekking tot aanvullende (reis)verzekeringen en andere voordelen, zoals spaarprogramma’s en privileges.

Sommige van die 'voordelen' gebruik je misschien niet, en wil je dus ook niet (extra) voor betalen. Terwijl andere voordelen juist zijn wat je nodig hebt.

Daarvoor is het goed om te weten hoe een creditcard precies werkt.


2. Wil je een vast of flexibel bestedingslimiet?

Ook je minimum inkomen is doorslaggevend voor een creditcard. Dit bepaalt voor welke creditcard je wel en niet in aanmerking komt en het bepaalt de hoogte van je maximale bestedingslimiet.

De bestedingslimieten van creditcards lopen ver uiteen tussen de € 500,- tot méér dan € 20.000,- per maand.

Wat jouw maximale bestedingsruimte kan zijn op basis van je minimum inkomen, wordt door de creditcardmaatschappij eerst geverifieerd bij het BKR na je aanvraag.

Geen vaste bestedingslimiet bij AMEX

Het is goed om te weten dat American Express geen vaste bestedingslimiet hanteert. Zij kijken onder andere naar je uitgavenpatroon en de duur van je lidmaatschap om je maximale bestedingslimiet te bepalen.

Flexibele bestedinglimiet bij Visa en Mastercard

Bij Visa en Mastercard kun je je maximale bestedingslimiet naar beneden laten aanpassen als blijkt dat dat beter past bij jouw financiële situatie.

Zo kom je bijvoorbeeld misschien niet in aanmerking voor een bestedingslimiet van € 5.000,-, maar wel voor maximaal € 2.500,-. Hierop hoeft een creditcard aanvragen dus niet stuk te lopen.

Om meteen te zien voor welke creditcards je in aanmerking komt op basis van je minimum inkomen per maand, raad ik je creditcard vergelijken aan.

Je ziet dan in één overzicht per creditcard wat het vereiste minimum inkomen is, de belangrijkste voorwaarden en voordelenen, en wat de jaarbijdrage is.

Beste creditcard advies:

Om je op weg te helpen met het kiezen van passende creditcard heb ik een uitgebreid beste creditcard keuze advies geschreven. Hierin bespreek ik de beste creditcards allround, voor op reis en voor studenten. Misschien zit jouw creditcard hier wel bij?


3. Let op de jaarbijdrage

Een creditcard is niet gratis. Ook al gebruik je 'm maar weinig. Je betaalt een zogenaamde ‘jaarbijdrage’, net als je voor je pinpas en betaalrekening betaalt. Dit bedrag kan behoorlijk verschillen per aanbieder en per type kaart.

Er zijn al creditcards van iets meer dan € 10,- per jaar, zoals de populaire ANWB Visa Classic card, maar ook luxe 'gold' en 'platinum' creditcards van € 200,- of meer per jaar.


4. Betaal op tijd je openstaande schulden af

Als derde is het belangrijk dat je iedere maand op tijd je openstaande schuld in één keer afbetaalt. Hiermee voorkom je dat de creditcard (tijdelijk) geblokkeerd wordt en je eventueel rente verschuldigd bent.

Gespreid betalen:

Gespreid betalen aanvragen met je creditcard is niet meer mogelijk voor nieuwe klanten sinds 1 april 2021 bij ICS, de belangrijkste uitgever van Visa en Mastercard creditcards in Nederland. Ook American Express biedt deze mogelijk al niet meer aan. Dit is gestopt om verantwoord kredietlenen mogelijk te maken. Met gespreid betalen betaalde je rente over het openstaande bedrag, waardoor schulden snel en onnodig lang konden doorlopen.


Wat gebeurt er als je je creditcard niet kan betalen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat een afschrijving van je creditcard een keertje ongelukkig uitvalt, net op het moment dat je saldo niet toereikend is op je betaalrekening. In principe is dat niet meteen een probleem.

Dit maakt een creditcard aanvragen in Nederland dan ook anders dan de creditcard gebruiken in de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waarbij gespreid betalen nog altijd het uitgangspunt is en vaak de ene creditcard gebruikt wordt om de ander mee af te betalen.

Creditcard afbetalen:

Kies je een Visa of Mastercard creditcard bij een van deze maatschappijen zelf, of via een bank of de ANWB heb je de gelegenheid om binnen 21 dagen na datum van het rekeningoverzicht de openstaande schuld af te lossen.

Mislukt een automatische incasso binnen deze termijn, dan kun je ook binnen deze termijn handmatig de schuld aflossen.

Lukt het je niet om binnen 21 dagen de schuld af te lossen, dan staat je niet meteen een hoge rente te wachten gelukkig. Als je zorgt dat je binnen 60 dagen je schuld afbetaalt, dan wordt er geen rente in rekening gebracht.

Lukt het je ook niet om binnen 60 dagen te betalen? Dan lees je hier hoe ICS met aflossing en betaling omgaat.


Vind de juiste creditcard

Nu je op de hoogte bent van waar je op moet letten met een creditcard, en je weet hoe een creditcard werkt kun je het beste gaan creditcard vergelijken.

Een slimme manier om dit te doen is met ons handige en onafhankelijk credicard overzicht. Hierin vergelijken we niet alleen creditcardmaatschappijen zelf zoals Visa, Mastercard en American Express, maar ook bankafhankelijk creditcards.

Zo zie je de meteen de belangrijkste voorwaarden en voordelen per kaart, en vind je sneller een creditcard die past bij jouw bestedingslimiet en wensen, met de laagste jaarbijdrage.

Bron: Keuze.nl
Creditcard

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team