Beste uitvaartverzekering: DELA, Monuta en ASR vergeleken

Je eigen uitvaart. Daar denk je liever nog niet aan, maar je wil het wel goed geregeld hebben voor je nabestaanden wanneer het zover is. Maar wie van de grote drie kies je: DELA, Monuta of ASR? Een heel persoonlijke keuze, met alle drie hun voor- en nadelen. Op basis van ons eigen onderzoek in combinatie met andere onderzoeken bespreken we in welke gevallen DELA, Monuta of ASR de beste keuze zou kunnen zijn.

Beste uitvaartverzekering hero

Korte samenvatting:

Op basis van ons eigen onderzoek in combinatie met andere onderzoeken is volgens ons DELA met een kapitaal uitvaartverzekering en een combinatieverzekering de beste keuze in de meeste situaties. Monuta kan in sommige gevallen voor een combinatiepolis een betere keuze zijn.

Heb je speciale wensen voor je uitvaart, zoals een duurzame - of islamitische uitvaart? Ook dan is DELA in veel gevallen ook een goede keuze. Wil je graag je kinderen meeverzekeren? Dan raden wij aan naar Aranta de kijken.


De beste uitvaartverzekeraar per type verzekering volgens Keuze.nl

DELA - de beste keuze voor een kapitaalverzekering

DELA uitvaartverzekering

DELA is de grootste en meest bekende uitvaartverzekeraar van Nederland met een lange bestaansgeschiedenis. Bij DELA laat je je uitvaart niet alleen verzekeren, maar deze ook tot in de puntjes verzorgen. Algemeen beoordelen wij DELA als beste uitvaartverzekeraar voor een kapitaalverzekering (geldverzekering) in vergelijking met ASR. DELA kwam in eerdere onderzoeken van WUA en de Consumentenbond ook als beste naar voren.

Ook is een DELA uitvaartverzekering naar onze mening vaak de beste keuze bij speciale wensen. Ze bieden net iets meer voor bijvoorbeeld een religieuze uitvaart of 'groene' uitvaart als grote partij.

Voordelen DELA
 • Coöperatie zonder winstoogmerk
 • In 2020 en 2021 onafhankelijk uitgroepen als 'beste' door WUA
 • In 2016 als 'beste' beoordeeld door de Consumentenbond
 • Unieke winstdelingsregeling
 • Lage maandelijkse administratiekosten
 • Biedt ook koopsomverzekering aan
 • Kapitaal- en dienstenverzekering zijn waardevast
 • DELA-depositofonds (o.a. bij medische weigering)
 • Heel duidelijke informatievoorziening op de website
 • Beste klantenservice bereikbaarheid
 • Iets goedkoper dan Monuta
Nadelen DELA
 • Kinderen niet gratis meeverzekerd
 • Geen (vrije) keuze in uitvaartverzorgers

DELA of Monuta – de beste keuze voor een combinatieverzekering

Logo DELA

Naast een kapitaalverzekering is de DELA combinatieverzekering in vergelijking met de Monuta combinatieverzekering meestal een betere keuze op basis van prijs/kwaliteit. Dit is het geval wanneer je graag een uitgebreid dienstenpakket wil, waarin je je nabestaanden veel zorg en werk uit handen geeft.

Logo Monuta

Maar wil je graag dat je nabestaanden veel vrijheid houden in het geven van invulling aan de uitvaart met een combinatieverzekering? Dan is de Monuta combinatieverzekering een betere keuze. Bij Monuta wordt alleen een geldbedrag gereserveerd voor de uitvaartverzorger. De invulling van het dienstenpaket hebben nabestaanden de vrije hand in.

Voordelen Monuta
 • In 2022 onafhankelijk uitgeroepen door WUA als beste uitvaartverzekeraar
 • In 2016 tot 2019 vier keer door WUA uitgeroepen als beste uitvaartverzekeraar
 • Goede telefonische bereikbaarheid: maandag tot vrijdag van 8:00 tot 21:00 uur
 • 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Digitaal account voor het doorgeven van kleine wijzigingen
Nadelen Monuta
 • Bepaalde informatie moeilijk te vinden op de webite
 • Iets hogere premie dan DELA
 • Alleen combinatieverzekering mogelijk

Bij welke grote uitvaartverzekeraar kun je waarvoor terecht? In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de drie grootste uitvaartverzekeraars.

DELAASRMonuta
SoortKapitaal
Combinatie
Koopsom
KapitaalCombinatie

Verzekeren tot

65ste of overlijden

65e, 80e, 85e of overlijden

Overlijden

Verzekerd bedrag€ 25.000€ 6.500 -
€ 20.000

€ 1.000 -
€ 15.000

Kinderen gratis
meeverzekerd

Nee

Ja, tot 21steJa, tot 18de

Religieuze uitvaart

Zeer goed

Goed

Matig
Duurzame uitvaartZeer goedGoedMatig
AlternatiefDepositofondsGeenUitvaartfonds
DELAASR
Max. te verzekeren bedrag€ 25.000€ 20.000
UitvaartverzorgerVrije keuzeVrije keuze
Gem. kosten p/m*€ 13,87 (1)
€ 31,04 (2)
€ 13,06 (1)
€ 29,64 (2)

* De kosten zijn berekend voor iemand van (1) 33 jaar met een verzekerde waarde van € 9000,-, en voor iemand van (2) 50 jaar met een verzekerde waarde van € 12.000,- zonder mee te verzekeren kinderen of partner.

DELAMonuta
Waarde dienstenpakket€ 6750,-

€ 2200,-

Waarde aanvullende geldverzekeringMinimaal € 675,-
Maximaal € 25.000,-
Minimaal € 4800,-
Maximaal € 15.000,-
UitvaartverzorgerDELA (of een andere partij naar keuze)Monuta
Gem. kosten p.m.*€ 9,65 (1)

€ 23,95 (2)

€ 10,53 (1)
€ 25,63 (2)

*De kosten zijn berekend voor iemand van (1) 33 jaar met een verzekerde waarde van € 9000,- en iemand van 50 jaar met een verzekerde waarde van € 12000,- zonder mee te verzekeren kinderen of partner.

DELA is op basis van prijs goedkoper dan Monuta met een combinatiepolis. Maar dat is mogelijk ook te verklaren omdat DELA een groter dienstenpakket aan service binnenshuis aanbiedt. Bij DELA zitten diensten als verzorging van de kist en de opbaring al in het pakket. Dit kan handig zijn, als je deze diensten ook daadwerkelijk nodig hebt.

Monuta reserveert alleen de diensten van uitvaartverzorger voor een bedrag van € 2200,-. De rest wordt bekostigd van het aanvullende verzekerde geldbedrag. Bij Monuta krijg je meer vrijheid in hoe je de diensten wil invullen. Wil je bijvoorbeeld geen standaard bedankkaarten, dan kun je de waarde daarvan gebruiken voor een andere dienst naar wens.


De 3 grootste uitvaartverzekeraars uitgebreid vergeleken

#1. Uitvaartverzekeraar DELA

Logo DELA

DELA is een coöperatie zonder winstoogmerk en biedt drie soorten uitvaartverzekeringen aan: een kapitaalverzekering, dienstenverzekering en koopsomverzekering. DELA heeft daarmee van de 3 grootste uitvaartverzekeraars de meeste opties voor uitvaartpolissen.

Met de dienstenverzekering krijgen je nabestaanden naast een vast dienstenpakket ook een vrij besteedbaar bedrag voor de uitvaart. Daarom is het combinatieverzekering.

Als enige van de drie grote verzekeraars biedt DELA ook een koopsomverzekering aan. Hiermee stort je eenmalig een geldbedrag, waarvan DELA vervolgens jouw uitvaart regelt.

Koopsomverzekering niet waardevast

Een nadeel van de koopsomverzekering is dat deze in tegenstelling tot de kapitaal- en dienstenverzekering bij DELA niet waardevast is. Je gestorte geld zal door middel van inflatie over de jaren minder waard worden. Houd daar dus rekening mee met je keuze.

Bij DELA kies je voor een verzekering met een looptijd tot je overlijden, of je 65e levensjaar (duurder). DELA is met deze optie flexibeler dan Monuta. Bij Monuta loopt de premie altijd door tot je overlijden. Alleen ASR is flexibeler, daar kun je ook nog kiezen om de premie te laten doorlopen tot je 85e.

Verder kun je een uitvaartverzekering bij DELA afsluiten tot je 75e. Dit is hetzelfde bij ASR en Monuta. Kies je voor een koopsomverzekering, dan kan het tot je 84e. Daarnaast is je polis bij DELA altijd tussentijds aanpasbaar.

Geen keuze in uitvaartverzorger

DELA is niet het meest flexibel als het gaat om het kiezen van een uitvaartverzorger. DELA is zelf de uitvaartverzorger als je kiest voor een dienstenverzekering. Daarom dat ze hun dienstenpakket vrij voordelig kunnen aanbieden in vergelijking met ASR.

Kiezen je nabestaanden toch voor een andere uitvaartverzorger? Dat kan, maar dan ontvangen ze een beperkte vergoeding in plaats van diensten. Dit is een stuk minder voordelig.

Wil je dat je nabestaanden zelf een uitvaartverzorger kunnen kiezen en het volledige bedrag uitgekeerd krijgen? Dan zul je een kapitaalverzekering moeten nemen bij DELA, of kiezen voor een geldverzekering bij ASR.

Wil jij geen ‘standaard’ begrafenis of crematie, maar heb je liever een duurzamer alternatief? Of heb specifieke uitvaartwensen vanwege je culturele achtergrond? Dan heeft DELA ook een streepje voor op Monuta en ASR als je een duurzame- of islamitische uitvaart zou willen.

Hoewel je bij alle drie de uitvaartverzekeringen een speciale uitvaartverzekering kunt regelen, heeft DELA verreweg de beste informatievoorziening op de website. Zo vindt je bij DELA heel snel op de website welke mogelijkheden er zijn voor een duurzame uitvaart.

Zo heeft DELA bijvoorbeeld als enige een downloadbare ‘duurzame uitvaart’ checklist. Zo zie je heel overzichtelijk welke opties er allemaal zijn met betrekking tot natuurbegraven, een groene kist en natuurlijke kleding.

Datzelfde geldt voor het regelen van een islamitische uitvaartverzekering. Daarin ben je bij DELA vooraf veel beter geïnformeerd en heb je meteen een duidelijk overzicht van de kosten.

Heb je een gezin met kinderen? Dan is het goed om te weten dat je bij DELA niet je kinderen gratis kunt meeverzekeren.

Kinderen kun je op de polis van een ouder (of gezinspolis) meeverzekeren tot hun 25e, tegen een voordeligere kindpremie. Na hun 25e betalen ze een volwassenenpremie.

Voor gezinnen met kinderen is DELA dus niet meteen de aantrekkelijkste keuze, vergeleken met Monuta en ASR. Bij deze verzekeraars zijn kinderen wel gratis mee te verzekeren. ASR is hierin de beste keuze.

Wanneer je een uitvaartverzekering wil aanvragen bij DELA, krijg je één medische vraag gesteld bij een kapitaalverzekering en combinatiepolis. Bij de koopsomverzekering stelt DELA twee vragen.

Beantwoord je (één van) deze met ‘ja’, dan schakelt DELA een medisch specialist in. In de meeste gevallen kun je je gewoon verzekeren, maar het kan voorkomen dat DELA je helaas moet weigeren.

Deze procedure hebben alle drie de grote verzekeraars. Het is dus niet per se makkelijker om je bij ASR of Monuta te laten verzekeren op basis van medische acceptatie. Het ligt geheel aan je persoonlijke situatie.

DELA depositofonds als je geweigerd wordt

Kom je niet in aanmerking voor een kapitaal-of combinatiepolis uitvaartverzekering bij DELA, dan heeft DELA het depositofonds. Dit kun je als het ware zien als een persoonsgebonden spaarrekening. Bedoeld voor het bekostigen van je uitvaart, waarbij je een (minimaal en maximaal) geldbedrag inlegt, in een keer of in delen. Daarover ontvang je ieder jaar (maximaal 6%) rente. Dit fonds van DELA is vergelijkbaar met Monuta uitvaartfonds.

Hoe wordt DELA beoordeeld door hun eigen klanten op ervaringen.nl, Trustpilot en uitvaartverzekering.nl? Dat is heel wisselend. Van zeer positief tot zeer negatief en vergelijkbaar met reacties op ASR en Monuta.

Veel positieve reacties gaan over de duidelijkheid en accurate informatie op de website. Klanten vertellen dat ze overwegend snel en makkelijk antwoord op hun vragen kunnen vinden. Ook is het de persoonlijke en goede aandacht van DELA wat er voor sommigen uitspringt.

Klachten en negatieve reacties gaan vooral over de prijs van de premie en het niet goed of vriendelijk te woord staan aan de telefoon.


#2. Uitvaartverzekeraar Monuta

Logo Monuta

Monuta is naast DELA en ASR één van de marktleiders binnen de uitvaartverzekeringen. Bij Monuta kun je alleen een combinatieverzekering afsluiten. Standaard gaat € 2.000,- naar de Monuta uitvaartverzorger.

Het andere deel van de verzekering is vrij besteedbaar. Het vrijbesteedbare bedrag kun je naar eigen wens bepalen met een maximum van € 15.000,-. Dit bedrag kun je uitgeven aan bijvoorbeeld een speciaal grafmonument, de kist of het rouwvervoer.

Je kunt bij Monuta, net als bij DELA en ASR gratis je uitvaartwensen laten vastleggen, zodat je nabestaanden precies weten hoe jij het graag wil.

In tegenstelling tot ASR en Dela is Monuta niet de meest flexibile uitvaartverzekeraar. Zowel bij het wijzigen van de verzekering als bij het kiezen van uitvaartverzorger heb je weinig opties.

Premievrij maken verzekering

Je kunt niet kiezen tot wanneer je premie betaalt, dit is standaard tot overlijden. Je kan er wel voor kiezen om je verzekering premievrij te maken. Maar dit kan alleen wanneer er al een waarde van € 1.500,- is opgebouwd.

Daarnaast kost het premievrij maken van je verzekering € 282,- en wordt 0,2% van het premievrije bedrag in mindering gebracht voor het beheren van de polis. Daarnaast vervallen alle diensten van Monuta. Het premievrij maken bij Monuta is dus niet aan te raden.

Monuta uitvaartverzorger

Daarnaast krijg je dus automatisch een Monuta uitvaartverzorger, net als DELA dat ook zo regelt. Het heeft voor- en nadelen wanneer je de uitvaart door een Monuta uitvaartverzorger laat regelen. Een van de voordelen is dat de premie lager is door voordelige inkoopvoorwaarden. Het grootste nadeel is dat je minder flexibel bent met invulling van de uitvaart.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger, dan krijg je alleen het vrij besteedbaar bedrag uitgekeerd en vervallen alle diensten van de Monuta uitvaartverzorger. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ASR, waar je de uitvaart volledig zelf kan invullen zonder dat bepaalde diensten komen te vervallen.

Monuta heeft een Team Bijzondere Uitvaarten: voor grote, complexe uitvaarten met bijvoorbeeld mediabelangstelling of uitvaarten waarbij protocol en ceremonieel een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan een uitvaart voor een veteraan of wanneer bijvoorbeeld een nationale ramp heeft voorgedaan.

Het Monuta Uitvaartfonds biedt de oplossing wanneer je gemakkelijk een bedrag wilt opbouwen voor je uitvaart, zonder maandelijks premie te betalen. De eerste storting moet minimaal € 1.000,- zijn, daarna kun je bijstorten met € 500,- of meer. Het Monuta Uitvaartfonds kun je alleen telefonisch aanvragen. Het fonds houdt kortgezegd in:

 • Voor iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheid
 • Geen gezondsheidsvragen (en dus geen mogelijke afwijzing)
 • Het bedrag wordt gegarandeerd aan je uitvaart besteed
 • Tussentijd storten is mogelijk
 • Jaarlijkse bijschrijving van rente over gestorte bedrag

De klantenservice van Monuta staat goed aangeschreven. Via Kiyoh krijgen ze op basis van 6.532 beoordelingen een 8,5. Een nadeel van de klantenservice is dat ze enkel door de weeks tussen 8:00 en 21:00 bereikbaar zijn. Terwijl je bij DELA ook in het weekend terecht kunt via social media.


#3. Uitvaartverzekeraar ASR

Logo Ardanta
Voordelen ASR
 • Zeer flexibel in premielooptijd en tussentijds aanpassen
 • Kinderen tot 21 jaar gratis meeverzekerd
 • Emotionele nazorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Keuze in uitvaartverzorger
Nadelen ASR
 • Alleen kapitaalverzekering mogelijk
 • Geen duidelijke communicatie over indexering
 • Klantenservice slecht bereikbaar
 • Verzorgt zelf geen uitvaarten
 • Relatief hoge premie
 • Veel informatie moeilijk te vinden op de website (adviesgesprek nodig)

Na DELA is ASR de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland, met ongeveer 4,8 miljoen klanten. ASR is onderdeel van a.s.r. en bestaat sinds 1965 als uitvaartverzekeraar.

Je kunt alleen kiezen voor een geldverzekering. Je kiest daarbij zelf aan wie het bedrag wordt uitgekeerd. Dit kan een begunstigde zijn of de uitvaartverzorger.

De flexibiliteit van een verzekering bij ASR is prettig. Naast de eigen keuze voor uitvaartverzorger, kun je ook zelf kiezen tot wanneer je premie betaalt. Heb je bijvoorbeeld voldoende gespaard? Dan kun je de premie stilzetten. Dit heet premievrij maken. Je blijft in dat geval wel verzekerd.

Je kunt ook nog kiezen om de verzekering af te kopen, maar dan ben je niet meer verzekerd. Het afkopen kost daarnaast geld. Je kunt je uitvaartverzekering tot je 75ste wijzigen.

Een voordeel van een uitvaartverzekering bij ASR is de ruimte om zelf te kiezen. ASR heeft in tegenstelling tot DELA en Monuta geen uitvaartverzorgers in dienst. Hierdoor hebben ze geen vaste afspraken en kun je zelf kiezen welke uitvaartverzorger je wil.

Omdat je geen vaste uitvaartverzorger hebt, kunnen de kosten sterk verschillen. Let hier dus goed op bij het kiezen van de uitvaartverzorger.

ASR is de beste verzekeraar als het gaat om kinderen meeverzekeren. Je kunt je kinderen tot hun 21 ste gratis meeverzekeren. En tot hun 18de krijgen ze emotionele nazorg wanneer een ouder komt te overlijden.

Je kinderen zijn meeverzekerd tot het hoogst verzekerde bedrag van één van de ouders. Je kiest dus zelf voor welk bedrag je verzekerd wil zijn en je kinderen krijgen dan dezelfde verzekering, zonder extra premie te betalen.

Let op dat je je kinderen wel zelf moet aanmelden, uiterlijk drie maanden na het afsluiten van de verzekering.

De klantbeoordelingen over ASR lopen flink uiteen. Van mensen die zeer tevreden zijn tot mensen die de klantenservice ‘onbeschoft’ en ‘asociaal’ noemen. Een veel genoemd probleem is de automatisch stijgende premie, dit heet indexering.

Automatisch stijgende premie

Wanneer de algemene kosten voor een uitvaart duurder worden, zal de premie hierin meestijgen. Hoewel dit vrij gebruikelijk is voor een verzekeraar, vinden veel klanten het onduidelijk en komen ze voor onverwacht hogere kosten te staan.

Een ander nadeel is dat de klantenservice alleen maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:30 bereikbaar is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld DELA die de hele week bereikbaar is.


Wat is de beste uitvaartverzekering?

Laat je goed informeren bij je keuze
Een uitvaartverzekering kiezen is altijd een heel persoonlijk keuze, waar je goed over na wil denken. Wat voor de één de beste uitvaartverzekering is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Laat je daarom goed informeren wat je in jouw specifieke siutatie en met jouw wensen het beste kunt kiezen bij de uitvaartverzekeraar die je het meeste aanpsreekt. Ons advies is slechts om je in de juiste richting te helpen, niet om een bepaalde polis af te sluiten. Voor alle details van een verzekering verwijzen we je naar de verzekeraar zelf.

Op basis van prijs/kwaliteit heeft DELA de beste kapitaalverzekering en de beste combinatieverzekering, wanneer je het liefste zoveel mogelijk diensten uitbesteed.

Monuta heeft de beste combinatieverzekering wanneer je graag de invulling van je dienstenpakket naar eigen hand wil zetten.


Wat is de beste uitvaartverzekering bij speciale wensen?

 • Islamitische uitvaartverzekering: DELA
 • Duurzame uitvaartverzekering: DELA
 • Kinderen meeverzekeren: ASR