Beste uitvaartverzekering: DELA, Monuta en Ardanta vergeleken

Je eigen uitvaart. Daar denk je liever nog niet aan, maar je wil het wel goed geregeld hebben voor je nabestaanden wanneer het zover is. Maar wie kies je: DELA, Monuta of Ardanta? Een heel persoonlijke keuze, met alle drie hun voor- en nadelen. Voor een islamitische uitvaartverzekering of duurzame uitvaartverzekering is DELA volgens ons de beste keuze. Ardanta is de beste keuze wanneer je kinderen wil meeverzekeren. We leggen je uit waarom.

Beste uitvaartverzekering hero

De beste uitvaartverzekeraar volgens Keuze.nl

DELA – De beste keuze voor een duurzame- of islamitische uitvaartverzekering

DELA uitvaartverzekering

DELA is de grootste en meest bekende uitvaartverzekeraar van Nederland met een lange bestaansgeschiedenis. Bij DELA laat je je uitvaart niet alleen verzekeren, maar deze ook tot in de puntjes verzorgen. Algemeen beoordelen wij DELA als beste uitvaartverzekeraar op prijs/kwaliteit.

En wil je geen 'standaard' begrafenis of crematie? Dan is een DELA uitvaartverzekering vaak de beste keuze. Ze bieden net iets meer voor bijvoorbeeld een religieuze uitvaart of 'groene' uitvaart.

Voordelen
 • Coöperatie zonder winstoogmerk
 • Unieke winstdelingsregeling
 • Lage maandelijkse administratiekosten
 • Biedt ook koopsomverzekering aan
 • Kapitaal- en dienstenverzekering zijn waardevast
 • DELA-depositofonds (o.a. bij medische weigering)
 • Heel duidelijke informatievoorziening op de website
 • Beste klantenservice bereikbaarheid
Nadelen
 • Kinderen niet gratis meeverzekerd
 • Geen (vrije) keuze in uitvaartverzorgers

Ardanta – de beste keuze voor als je kinderen wil meeverzekeren

Ardanta logo banner

Ardanta is de tweede grootste uitvaartverzekeraar, en is een merk van a.s.r.: één van de grootste verzekeraars van Nederland. Een Ardanta uitvaartverzekering kan de beste keuze zijn voor gezinnen met kinderen. Ardanta verzekert als enige kinderen tot 21 jaar gratis mee op de polis van een ouder, of gezinspolis en biedt emotionele nazorg voor kinderen tot 18 jaar.

Voordelen
 • Zeer flexibel in premielooptijd en tussentijds aanpassen
 • Kinderen tot 21 jaar gratis meeverzekerd
 • Emotionele nazorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Keuze in uitvaartverzorger
Nadelen
 • Alleen kapitaalverzekering mogelijk
 • Geen duidelijke communicatie over indexering
 • Klantenservice slecht bereikbaar
 • Relatief hoge premie

De belangrijkste verschillen tussen DELA, Ardanta en Monuta in het kort:
DELAArdantaMonuta
SoortKapitaal
Diensten
Koopsom
KapitaalCombinatie

Verzekeren tot

65ste of overlijden

65e, 80e, 85e of overlijden

Overlijden

Verzekerd bedrag€ 25.000€ 6.500 -
€ 20.000

€ 1.000 -
€ 20.000

Kinderen gratis
meeverzekerd

Nee

Ja, tot 21steJa, tot 18de

Religieuze uitvaart

Zeer goed

Goed

Matig
Duurzame uitvaartZeer goedGoedMatig
AlternatiefDepositofondsGeenUitvaartfonds

De 3 grootste uitvaartverzekeraars uitgebreid vergeleken

#1. Uitvaartverzekeraar DELA

Algemene punten

DELA is een coöperatie zonder winstoogmerk en biedt drie soorten uitvaartverzekeringen aan: een kapitaalverzekering, dienstenverzekering en koopsomverzekering. DELA heeft daarmee van de 3 grootste uitvaartverzekeraars de meeste opties voor uitvaartpolissen.

Met de dienstenverzekering krijgen je nabestaanden naast een vast dienstenpakket ook een vrij besteedbaar bedrag voor de uitvaart. Daarom is het combinatieverzekering.

Als enige van de drie grote verzekeraars biedt DELA ook een koopsomverzekering aan. Hiermee stort je eenmalig een geldbedrag, waarvan DELA vervolgens jouw uitvaart regelt.

Koopsomverzekering niet waardevast

Een nadeel van de koopsomverzekering is dat deze in tegenstelling tot de kapitaal- en dienstenverzekering bij DELA niet waardevast is. Je gestorte geld zal door middel van inflatie over de jaren minder waard worden. Houd daar dus rekening mee met je keuze.

Flexibiliteit

Bij DELA kies je voor een verzekering met een looptijd tot je overlijden, of je 65e levensjaar (duurder). DELA is met deze optie flexibeler dan Monuta. Bij Monuta loopt de premie altijd door tot je overlijden. Alleen Ardanta is flexibeler, daar kun je ook nog kiezen om de premie te laten doorlopen tot je 85e.

Verder kun je een uitvaartverzekering bij DELA afsluiten tot je 75e. Dit is hetzelfde bij Ardanta en Monuta. Kies je voor een koopsomverzekering, dan kan het tot je 84e. Daarnaast is je polis bij DELA altijd tussentijds aanpasbaar.

Geen keuze in uitvaartverzorger

DELA is niet het meest flexibel als het gaat om het kiezen van een uitvaartverzorger. DELA is zelf de uitvaartverzorger als je kiest voor een dienstenverzekering. Daarom dat ze hun dienstenpakket vrij voordelig kunnen aanbieden in vergelijking met Ardanta.

Kiezen je nabestaanden toch voor een andere uitvaartverzorger? Dat kan, maar dan ontvangen ze een beperkte vergoeding in plaats van diensten. Dit is een stuk minder voordelig.

Wil je dat je nabestaanden zelf een uitvaartverzorger kunnen kiezen en het volledige bedrag uitgekeerd krijgen? Dan zul je een kapitaalverzekering moeten nemen bij DELA, of kiezen voor een geldverzekering bij Ardanta.

Speciale wensen: beste keuze voor een duurzame uitvaart en islamitische uitvaart

Wil jij geen ‘standaard’ begrafenis of crematie, maar heb je liever een duurzamer alternatief? Of heb specifieke uitvaartwensen vanwege je culturele achtergrond? Dan heeft DELA ook een streepje voor op Monuta en Ardanta als je een duurzame- of islamitische uitvaart zou willen.

Hoewel je bij alle drie de uitvaartverzekeringen een speciale uitvaartverzekering kunt regelen, heeft DELA verreweg de beste informatievoorziening op de website. Zo vindt je bij DELA heel snel op de website welke mogelijkheden er zijn voor een duurzame uitvaart.

Zo heeft DELA bijvoorbeeld als enige een downloadbare ‘duurzame uitvaart’ checklist. Zo zie je heel overzichtelijk welke opties er allemaal zijn met betrekking tot natuurbegraven, een groene kist en natuurlijke kleding.

Datzelfde geldt voor het regelen van een islamitische uitvaartverzekering. Daarin ben je bij DELA vooraf veel beter geïnformeerd en heb je meteen een duidelijk overzicht van de kosten.

Kinderen meeverzekeren

Heb je een gezin met kinderen? Dan is het goed om te weten dat je bij DELA niet je kinderen gratis kunt meeverzekeren.

Kinderen kun je op de polis van een ouder (of gezinspolis) meeverzekeren tot hun 25e, tegen een voordeligere kindpremie. Na hun 25e betalen ze een volwassenenpremie.

Voor gezinnen met kinderen is DELA dus niet meteen de aantrekkelijkste keuze, vergeleken met Monuta en Ardanta. Bij deze verzekeraars zijn kinderen wel gratis mee te verzekeren. Ardanta is hierin de beste keuze.

Medische acceptatie

Wanneer je een uitvaartverzekering wil aanvragen bij DELA, krijg je één medische vraag gesteld bij een kapitaalverzekering en combinatiepolis. Bij de koopsomverzekering stelt DELA twee vragen.

Beantwoord je (één van) deze met ‘ja’, dan schakelt DELA een medisch specialist in. In de meeste gevallen kun je je gewoon verzekeren, maar het kan voorkomen dat DELA je helaas moet weigeren.

Deze procedure hebben alle drie de grote verzekeraars. Het is dus niet per se makkelijker om je bij Ardanta of Monuta te laten verzekeren op basis van medische acceptatie. Het ligt geheel aan je persoonlijke situatie.

DELA depositofonds als je geweigerd wordt

Kom je niet in aanmerking voor een kapitaal-of combinatiepolis uitvaartverzekering bij DELA, dan heeft DELA het depositofonds. Dit kun je als het ware zien als een persoonsgebonden spaarrekening. Bedoeld voor het bekostigen van je uitvaart, waarbij je een (minimaal en maximaal) geldbedrag inlegt, in een keer of in delen. Daarover ontvang je ieder jaar (maximaal 6%) rente. Dit fonds van DELA is vergelijkbaar met Monuta uitvaartfonds.

Klantbeoordelingen

Hoe wordt DELA beoordeeld door hun eigen klanten op ervaringen.nl, Trustpilot en uitvaartverzekering.nl? Dat is heel wisselend. Van zeer positief tot zeer negatief en vergelijkbaar met reacties op Ardanta en Monuta.

Veel positieve reacties gaan over de duidelijkheid en accurate informatie op de website. Klanten vertellen dat ze overwegend snel en makkelijk antwoord op hun vragen kunnen vinden. Ook is het de persoonlijke en goede aandacht van DELA wat er voor sommigen uitspringt.

Klachten en negatieve reacties gaan vooral over de prijs van de premie en het niet goed of vriendelijk te woord staan aan de telefoon.


#2. Uitvaartverzekeraar Ardanta

Algemene punten

Na DELA is Ardanta de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland, met ongeveer 4,8 miljoen klanten. Ardanta is onderdeel van a.s.r. en bestaat sinds 1965 als uitvaartverzekeraar.

Je kunt alleen kiezen voor een geldverzekering. Je kiest daarbij zelf aan wie het bedrag wordt uitgekeerd. Dit kan een begunstigde zijn of de uitvaartverzorger.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van een verzekering bij Ardanta is prettig. Naast de eigen keuze voor uitvaartverzorger, kun je ook zelf kiezen tot wanneer je premie betaalt. Heb je bijvoorbeeld voldoende gespaard? Dan kun je de premie stilzetten. Dit heet premievrij maken. Je blijft in dat geval wel verzekerd.

Je kunt ook nog kiezen om de verzekering af te kopen, maar dan ben je niet meer verzekerd. Het afkopen kost daarnaast geld. Je kunt je uitvaartverzekering tot je 75ste wijzigen.

Speciale wensen

Een voordeel van een uitvaartverzekering bij Ardanta is de ruimte om zelf te kiezen. Ardanta heeft in tegenstelling tot DELA en Monuta geen uitvaartverzorgers in dienst. Hierdoor hebben ze geen vaste afspraken en kun je zelf kiezen welke uitvaartverzorger je wil.

Omdat je geen vaste uitvaartverzorger hebt, kunnen de kosten sterk verschillen. Let hier dus goed op bij het kiezen van de uitvaartverzorger.

Kinderen meeverzekerd: beste keuze voor het meeverzekeren van kinderen

Ardanta is de beste verzekeraar als het gaat om kinderen meeverzekeren. Je kunt je kinderen tot hun 21 ste gratis meeverzekeren. En tot hun 18de krijgen ze emotionele nazorg wanneer een ouder komt te overlijden.

Je kinderen zijn meeverzekerd tot het hoogst verzekerde bedrag van één van de ouders. Je kiest dus zelf voor welk bedrag je verzekerd wil zijn en je kinderen krijgen dan dezelfde verzekering, zonder extra premie te betalen.

Let op dat je je kinderen wel zelf moet aanmelden, uiterlijk drie maanden na het afsluiten van de verzekering.

Klantbeoordelingen

De klantbeoordelingen over Ardanta lopen flink uiteen. Van mensen die zeer tevreden zijn tot mensen die de klantenservice ‘onbeschoft’ en ‘asociaal’ noemen. Een veel genoemd probleem is de automatisch stijgende premie, dit heet indexering.

Automatisch stijgende premie

Wanneer de algemene kosten voor een uitvaart duurder worden, zal de premie hierin meestijgen. Hoewel dit vrij gebruikelijk is voor een verzekeraar, vinden veel klanten het onduidelijk en komen ze voor onverwacht hogere kosten te staan.

Een ander nadeel is dat de klantenservice alleen maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:30 bereikbaar is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld DELA die de hele week bereikbaar is.


#3. Uitvaartverzekeraar Monuta

Uitvaartverzekering Monuta
Algemene punten

Monuta is naast DELA en Ardanta één van de marktleiders binnen de uitvaartverzekeringen. Bij Monuta kun je alleen een combinatieverzekering afsluiten. Standaard gaat € 2.000,- naar de Monuta uitvaartverzorger.

Het andere deel van de verzekering is vrij besteedbaar. Het vrijbesteedbare bedrag kun je naar eigen wens bepalen met een maximum van € 15.000,-. Dit bedrag kun je uitgeven aan bijvoorbeeld een speciaal grafmonument, de kist of het rouwvervoer.

Je kunt bij Monuta, net als bij DELA en Ardanta gratis je uitvaartwensen laten vastleggen, zodat je nabestaanden precies weten hoe jij het graag wil.

Flexibiliteit

In tegenstelling tot Ardanta en Dela is Monuta niet de meest flexibile uitvaartverzekeraar. Zowel bij het wijzigen van de verzekering als bij het kiezen van uitvaartverzorger heb je weinig opties.

Premievrij maken verzekering

Je kunt niet kiezen tot wanneer je premie betaalt, dit is standaard tot overlijden. Je kan er wel voor kiezen om je verzekering premievrij te maken. Maar dit kan alleen wanneer er al een waarde van € 1.500,- is opgebouwd.

Daarnaast kost het premievrij maken van je verzekering € 282,- en wordt 0,2% van het premievrije bedrag in mindering gebracht voor het beheren van de polis. Daarnaast vervallen alle diensten van Monuta. Het premievrij maken bij Monuta is dus niet aan te raden.

Monuta uitvaartverzorger

Daarnaast krijg je dus automatisch een Monuta uitvaartverzorger, net als DELA dat ook zo regelt. Het heeft voor- en nadelen wanneer je de uitvaart door een Monuta uitvaartverzorger laat regelen. Een van de voordelen is dat de premie lager is door voordelige inkoopvoorwaarden. Het grootste nadeel is dat je minder flexibel bent met invulling van de uitvaart.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger, dan krijg je alleen het vrij besteedbaar bedrag uitgekeerd en vervallen alle diensten van de Monuta uitvaartverzorger. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ardanta, waar je de uitvaart volledig zelf kan invullen zonder dat bepaalde diensten komen te vervallen.

Speciale wensen

Monuta heeft een Team Bijzondere Uitvaarten: voor grote, complexe uitvaarten met bijvoorbeeld mediabelangstelling of uitvaarten waarbij protocol en ceremonieel een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan een uitvaart voor een veteraan of wanneer bijvoorbeeld een nationale ramp heeft voorgedaan.

Monuta Uitvaartfonds

Het Monuta Uitvaartfonds biedt de oplossing wanneer je gemakkelijk een bedrag wilt opbouwen voor je uitvaart, zonder maandelijks premie te betalen. De eerste storting moet minimaal € 1.000,- zijn, daarna kun je bijstorten met € 500,- of meer. Het Monuta Uitvaartfonds kun je alleen telefonisch aanvragen. Het fonds houdt kortgezegd in:

 • Voor iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheid
 • Geen gezondsheidsvragen (en dus geen mogelijke afwijzing)
 • Het bedrag wordt gegarandeerd aan je uitvaart besteed
 • Tussentijd storten is mogelijk
 • Jaarlijkse bijschrijving van rente over gestorte bedrag
Klantbeoordelingen

De klantenservice van Monuta staat goed aangeschreven. Via Kiyoh krijgen ze op basis van 6.532 beoordelingen een 8,5. Een nadeel van de klantenservice is dat ze enkel door de weeks tussen 8:00 en 21:00 bereikbaar zijn. Terwijl je bij DELA ook in het weekend terecht kunt via social media.


Wat is de beste uitvaartverzekering?

Op basis van prijs/kwaliteit is DELA de beste uitvaartverzekeraar. DELA heeft de meeste keuze aan uitvaartverzekeringen en relatief een iets lagere maandpremie.

Ook ben je redelijk flexibel bij DELA voor het kiezen van je looptijd en het tussentijds aanpassen van je polis naar jouw specifieke uitvaartwensen.

Wat is de beste islamitische uitvaartverzekering?

DELA beste islamitische uitvaartverzekering

DELA heeft de beste islamitische uitvaartverzekering vergeleken met Monuta en Ardanta. Bij alle drie is een islamitische uitvaartverzekering mogelijk, en zijn de verschillen klein. Het voordeel bij Ardanta is wel dat je zelf een gespecialiseerde islamitische uitvaartverzorger kunt kiezen. Bij DELA kan dat niet.

Wat is de beste duurzame uitvaartverzekering?

DELA beste duurzame uitvaartverzering

Een DELA uitvaartverzekering is de beste keuze als je speciaal een duurzame uitvaartverzekering zoekt voor bijvoorbeeld een natuurbegrafenis, vergelijken met Monuta en Ardanta.

Je kunt bij alle drie een duurzame uitvaartverzekering nemen met een wensenpakket op maat, maar DELA heeft de beste online informatievoorziening en het grootste geheel aan duurzame uitvaart opties.

Wat is de beste uitvaartverzekering om kinderen mee te verzekeren?

Beste uitvervaartverzekering met gezin

Een Ardanta uitvaartverzekering is de keuze wanneer je (jonge) kinderen mee wil verzekeren op jouw polis. Bij Ardanta kun je namelijk kinderen tot 21 jaar gratis meeverzekeren op jouw polis.

In vergelijking: Bij DELA kun je helemaal geen kinderen gratis meeverzekeren, en bij Monuta kan dit alleen voor kinderen tot 18 jaar.

Wanneer kiezen voor Monuta?

Monuta raden wij eigenlijk het minst aan van de drie verzekeraars op basis van prijs/kwaliteit.

Waar Monuta in uitblinkt zijn bijzondere uitvaarten, zoals voor veteranen of uitvaarten met een hoop media belangstelling (BN'ers). Ook kan het Monuta uitvaartfonds de beste keuze zijn als je niet in aanmerking komt voor een verzekering, en je een alternatief zoekt voor het vergelijkbare DELA-depositofonds.


Kies een uitvaartverzekering die helemaal bij je past

Wij realiseren ons dat de best passende uitvaartverzekering een heel persoonlijke aangelegenheid is. Daarom raden we je aan deze vergelijking tussen de 3 grootste verzekeraars als leidraad te zien om je in de goede richting te sturen. We adviseren je om je persoonlijke wensen verder uit te zoeken bij de verzekeraar die je het meeste aanspreekt.