Overstapservice
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Euro teken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,4 9.6 Kiyoh beoordeling
100% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
FD Gazellen winnaar Van 2018 tot en met 2022!

Bekijk het aanbod van dynamische energiecontracten

Met deze contracten betaal je energie tegen inkoopprijs.

NextEnergy logo
NextEnergy

Dit is NextEnergy:

 • Lage dynamische tarieven
 • € 5,- per product p.m.
 • Voor zowel gas en stroom
 • Slimme app voor je verbruik
 • Vast termijnbedrag
 • Dagelijks opzegbaar
Frank Energie logo
Frank Energie

Dit is Frank Energie:

 • Lage dynamische tarieven
 • € 7,- per product p.m.
 • Voor zowel gas en stroom
 • Slimme app voor je verbruik
 • Geen vast termijnbedrag
 • Dagelijks opzegbaar
ANWB logo
ANWB energie

Dit is ANWB Energie:

 • Lage dynamische tarieven
 • Voor zowel gas en stroom
 • € 7,- per product p.m.
 • Slimme app voor je verbruik
 • Vast termijnbedrag
 • Dagelijks opzegbaar

Wie heeft het goedkoopste dynamische energiecontract?

NextEnergy heeft de goedkoopste dynamische tarieven op dit moment

Op dit moment heeft NextEnergy op basis van de inkooptarieven het goedkoopste dynamische energiecontract. De variabele leveringstarieven van NextEnergy liggen gemiddeld net onder of boven prijsplafond.

Voor stroom betaal je gemiddeld net onder de € 0,40 per kWh en voor gas € 1,22 per m3 inclusief energiebelastingen, tarieven onder het prijsplafond. Hier komen dan nog wel de energiebelastingen bovenop.

Of NextEnergy ook daadwerkelijk de goedkoopste optie voor jou is ligt in belangrijke mate aan je energieverbruik. Met een dynamisch contract is het belangrijk dat je je energieverbruik goed aanstuurt naar de goedkoopste momenten van de dag, voor de laagste energiekosten. Let daar dus wel op.

Vast voorschotbedrag per maand bij NextEnergy

Een ander voordeel van NextEnergy naast de lagere flexibele tarieven, is dat ze met een vast voorschotbedrag per maand werken.

Als je het geen fijn idee vindt dat je energiekosten per maand flink kunnen fluctueren met een dynamisch contract, dan geeft dit meer houvast en voorkom je tussentijdse grote onverwachtse kosten. Houd er wel rekening mee dat dit geen garantie biedt op wat je daadwerkelijk betaalt.

Prijsplafond bij dynamisch energiecontract

Het prijsplafond dat geldt voor heel 2023 is ook van toepassing op dynamische contracten. Hierbij wordt het prijsplafond per maand vastgesteld. Als de gemiddelde prijs die je betaalt voor gas en/of stroom per maand boven het prijsplafond uitkomt, dan is het prijsplafond het maximale tarief dat je betaalt.

Als de inkoopprijs onder het prijsplafond uitkomt ben je met een dynamisch contract goedkoper uit. Kom je boven het maximale verbruik uit van 2900 kWh stroom en 1200 kuub gas, dan gelden de prijzen die de leverancier hanteert. In het geval van een dynamisch contract zijn dit de inkoopprijzen op dat moment.

Sommige dynamische contracten komen met hun inkooptarieven aardig in de buurt van de maximumtarieven van het prijsplafond of zitten daar zelfs onder, waaronder NextEnergy.

Lees hier meer over wanneer een dynamisch energiecontract goedkoper is met het prijsplafond.

Deze energieleveranciers bieden een (goedkoper) dynamisch energiecontract aan:

In Nederland kun je momenteel bij 15 energieleveranciers een dynamisch contract afsluiten. GroeneStroomLokaal, Mijndomein Energie en ZonderGas zijn resellers van EnergyZero.

Twijfel je of je beter kunt kiezen tussen ANWB Energie of Frank Energie, de grootste dynamische leveranciers? Check dan eens ons beste keuze advies.

Vandebron eerste grote leverancier met dynamisch contract

Vandebron is de eerste grote energieleverancier die binnekort gaat starten met het leveren van dynamische energiecontracten. Je kunt nu nog geen contract aanvragen, maar je wel aanmelden voor de wachtrij.


Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract met variabele leveringstarieven tegen inkoopprijs. De prijs voor gas verandert dagelijks, die voor stroom per uur. Zo kun je op het ene moment goedkoper uit zijn en op het andere moment duurder. Dit hangt sterk af van het moment waarop je energie verbruikt.

Zo komt de prijs tot stand:

De prijs van dynamische energiecontracten komt tot stand op de zogenaamde 'spotmarkt'. Dit is de handelsbeurs waar energieleveranciers een dag van tevoren energie inkopen. De prijs voor gas en stroom komt tot stand door vraag en aanbod.

Is er veel vraag naar energie, dan liggen de inkooptarieven hoger. Bij weinig vraag maar een groot aanbod, liggen de inkooptarieven lager.

Vaak is een dynamisch energiecontract in de zomer voordeliger en in de winter duurder. Dit komt omdat de inkooptarieven op de spotmarkt in de wintermaanden hoger zijn, en je verbruik óók hoger is in de wintermaanden. Let daar dus op.

Lagere inkooptoeslag

Omdat energie op de spotmarkt een dag van tevoren wordt verkocht en aangekocht, lopen leveranciers minder risico. Er is geen sprake van langetermijninkoop, zoals met vaste contracten en sommige variabele contracten met de bijbehorende risico's.

Je betaalt daarom met een dynamisch energiecontract een lagere inkooptoeslag bovenop de inkoopprijs. Aan deze inkoopvergoeding verdienen dynamische leveranciers. Let er op dat deze toeslag per product onderling behoorlijk kan verschillen. Dit kan jaarlijks tientallen tot honderden euro's (bij gas) schelen op je energierekening.

Lees hier hoe je het beste dynamische energiecontracten vergelijkt.

Maandelijkse abonnementskosten

Dynamische leveranciers verdienen naast de inkoopvergoeding per kWh stroom en per m3 gas ook aan de abonnementskosten die je als consument maandelijks betaalt. Dit zijn in feite de vastrechtkosten die je met ieder ander energiecontract ook betaalt. Dat bedrag ligt gemiddeld rond de € 5,- per product als je zowel gas en stroom afneemt.

Daarnaast kun je bij veel dynamische leveranciers ook slimme producten kopen voor je energieverbruik. Leveranciers maken ook winst op de verkoop van deze producten.

Slimme app voor het bijhouden van je verbruik

Omdat het belangrijk is om met een dynamisch energiecontract je energieverbruik goed te 'timen', werken leveranciers met een ‘slimme app’. Deze app houdt de gas- en stroom prijzen nauwkeurig bij op ieder moment van de dag en geeft jou een seintje op het moment dat stroom bijvoorbeeld voordeliger is.

Zo maakt de app onderscheid in piek- en daluren wanneer het energieverbruik het hoogst en laagst is op het net. De app helpt je op die manier jouw verbruik slim te reguleren om zoveel mogelijk in de daluren energie te verbruiken, om op lagere kosten uit te komen.


In deze situaties is een dynamisch energiecontract een handige optie

Een dynamisch energiecontract is interessant wanneer:

 • Je een slimme meter hebt thuis
 • Je met je energieverbruik onder het prijsplafond blijft
 • Je energieverbruik boven het prijsplafond komt, maar je je verbruik wil optimaliseren met de slimme app van je leverancier

Een dynamisch contract is minder aantrekkelijk wanneer:

 • Je teruglevert met zonnepanelen
 • Je geen financiële buffer hebt

100% van de bezoekers beveelt ons aan.

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,4 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Goede ervaring met Keuze.nl
Mark op 25 jan. 2023
         
Goede ervaring gehad bij het overstappen van energieleverancier. Via de chat goed geholpen, al mijn vragen werden duidelijk beantwoord en zelfs nog wat bij geleerd over de energiemarkt.
Thom op 24 jan. 2023
         

Energieleveranciers vergelijken

We vergelijken alleen energieleveranciers die we ook aan onze vrienden en familie zouden aanraden.