Nieuws   Internet  
Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Een goede internetverbinding is onmisbaar. En deze valt of staat met de juiste internetnetsnelheid.

De internetsnelheid is dan ook het belangrijkste onderdeel van je internet abonnement. Niet alleen om traag internet, of een haperende verbinding thuis te voorkomen. Maar ook omdat televisie bij je abonnement tegenwoordig via je internetverbinding loopt en een vlotte internetverbinding essentieel is voor andere diensten binnen je pakket. Maar welke internetsnelheid doe je dan goed aan?

In het kort kun je de juiste internetsnelheid het beste bepalen vanuit de gebruiker(s). Wat een goede internetsnelheid is voor jouw situatie hangt ervan af hoe je met jouw huishouden het internet gebruikt.

De juiste internetsnelheid hangt af van:

  • Met hoeveel personen je thuis (tegelijk) het internet gebruikt
  • Hoe jij (en je huisgenoten) het internet voornamelijk gebruiken

Aan de hand daarvan kun je het beste bepalen welke downloadsnelheid het meest geschikt is. Zo weet je zeker dat je genoeg bandbreedte hebt, en dat je niet onnodig te veel betaalt voor extra bandbreedte die je niet gebruikt.


Wat is een goede internetsnelheid?

Wat een goede internetsnelheid is, valt niet zo te zeggen. Dit kun je het beste bepalen vanuit de gebruiker(s). Want hoe jij het internet gebruikt, en met hoeveel personen kan weer heel anders zijn dan hoe je buurman en zijn huishouden het internet gebruiken.

Natuurlijk kun je in het algemeen zeggen dat 500 Mb/s of zelfs 1 Gb snel internet is. Maar 100 Mb/s kan net zo goed voor een éénpersoonshuishouden snel internet betekenen, omdat er voor één persoon altijd genoeg bandbreedte overblijft dan wanneer je met z’n drieën tegelijk de verbinding deelt. Een goede internetsnelheid is dus altijd relatief.

Deel je andersom thuis met zijn vijven een internet abonnement met 100 Mb/s, dan kan het allemaal wel eens een stukje trager gaan.

Om te bepalen wat nou een goede internetsnelheid is, kun je beter kijken naar ‘hoe’ gebruik je het internet en met ‘hoeveel’ personen. Kijk niet alleen naar de downloadsnelheid in het algemeen.

Wat is mijn internetsnelheid?

Wil je je internetsnelheid thuis verbeteren door voor een hogere snelheid te kiezen? Dan moet je eerst weten welke internetsnelheid je op dit moment haalt. Dit kun je heel eenvoudig achterhalen door heel kort een testprogrammatje te laten draaien op je apparaat waarmee je verbonden bent met internet.

Je internetsnelheid meten

Je hoeft hiervoor niets te downloaden, alleen een URL te openen die de internetsnelheid gekoppeld aan jouw IP-adres meet. In een paar seconden heb je het antwoord en kun je verder gaan met internet vergelijken.

Je internetsnelheid meten is kinderlijk eenvoudig. Met de Ookla-speedtest weet je binnen een paar seconden zowel je huidige download- als uploadsnelheid van jouw internet thuis.


Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Het kan knap lastig zijn zelf te bepalen welke internetsnelheid je nou nodig hebt thuis. Je wilt natuurlijk niet te weinig, maar extra internetsnelheid die je niet gebruikt is ook zonde.

Om het je allemaal wat makkelijker te maken, hebben we een hieronder een handig overzicht voor je gemaakt met adviessnelheden. Zo weet je meteen welke internetsnelheid voor jouw situatie het beste past en kun je meteen door met internet vergelijken.

Aantal personenWat doe je voornamelijk?Adviessnelheid
1Mailen, browsen, streamen20 Mb/s
2Mailen, browsen, streamen20 - 50 Mb/s
3Mailen, browsen, streamen in hoge kwaliteit50 - 100 Mb/s
4Mailen, browsen, YouTube kijken, Netflixen in hoge kwaliteit, online games spelen100 – 200 Mb/s
5Mailen, browsen, YouTube kijken, Netflixen in hoge kwaliteit, online games spelen> 200 Mb/s


De bovenstaande snelheden zijn adviessnelheden voor veelvoorkomende situaties. Het kan slim zijn hier soms van af te wijken. Woon je bijvoorbeeld met z'n tweeën, en is één van de twee een zwaar internetgebruiker die vaak en veel online games speelt, dan is het aan te raden iets boven de adviessnelheid te gaan zitten en voor 100 Mb/s te kiezen.

Adviessnelheid

Om het je makkelijk te maken tijdens met internet vergelijken, kun je het overzicht met adviessnelheid erbij pakken door op ‘welke snelheid past bij mij’ te klikken. Door aan te vinken wat voor jou van toepassing is, worden automatisch de abonnementen geselecteerd op deze adviessnelheid.

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor Netflix?

Ben jij, of je huisgenoten groot fan van lekker streamen, en dan met name van streamingplatformen als Netflix (in de hoogste beeldkwaliteit)? Dan is het goed daar extra op te letten met kiezen van de juiste internetsnelheid.

Streamen kan nogal wat van je bandbreedte ‘vreten’, zeker wanneer je met meerdere tegelijk aan het streamen bent. Gebruik je het internet vooral voor het streamen van je favoriete Netflix series en films? Reken dan op extra snelheid.


Internetsnelheid en type internetverbinding

Met alle type internetverbindingen kun je snel internet krijgen. Ze zijn tegenwoordig allemaal sneller, en sterk verbeterd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Maar natuurlijk zitten er onderlinge verschillen tussen de verbindingstypen, die de betrouwbaarheid van een snelle verbinding garanderen.

Glasvezel snelheid

Zo haal je met glasvezel internet het snelste en meest stabiele internet in huis, omdat dit het enige type verbinding is waarbij je een even hoge downloadsnelheid als uploadsnelheid geleverd krijgt en ook de daadwerkelijke snelheid die je beloofd is bij je abonnement.

Kabel snelheid

Kabel internet is daarnaast ook ontzettend snel, omdat het grootste deel van de verbinding ook uit glasvezel bestaat. Ook met kabel internet krijg je beloofde snelheid geleverd die bij je abonnement hoort.

DSL snelheid

Dan zijn er nog de (A)DSL verbindingen via de telefoonlijn. DSL internet is doorgaans ook prima, qua snelheid, maar met DSL kun je nog wel enige vertraging ervaren. Dit is de enige verbinding waarbij de internetsnelheid die je daadwerkelijk ontvangt kan afwijken van de beloofde snelheid bij je abonnement.

Dit heeft te maken met de afstand van je woning tot aan de wijkcentrale. Deze afstand moet niet te groot zijn, anders treed er snelheidsverlies op.

Maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres

Let er op dat de internetsnelheid die je kiest bij je abonnement nooit hoger is dan de maximale snelheid die jij op je adres kan ontvangen. Van die extra snelheid kun je geen gebruik maken, zonde dus als je daar wel voor betaalt.

Daarom is het belangrijk om even de postcodecheck in te vullen wanneer je gaat internet vergelijken. We laten je dan meteen zien per type internetverbinding wat de maximale internetsnelheid is die je op jouw adres kunt ontvangen. Zo kies je altijd de juiste internetsnelheid en betaal je niet voor onnodig meer snelheid.

Maximale internetsnelheid op jouw adres

Hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig?

Als er wordt gesproken over de internetsnelheid, wordt er bijna altijd de downloadsnelheid mee bedoeld. Maar naast de downloadsnelheid, heb je ook nog de uploadsnelheid. Wat is dit en welke uploadsnelheid heb je nodig?

Wat is de uploadsnelheid?

De uploadsnelheid gebruik je als je iets verstuurt naar iemand anders. Het gaat hierbij om een bestand van jouw apparaat naar een ander apparaat of server. Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller dit bestand is verstuurd.

Je maakt gebruik van de uploadsnelheid wanneer je:

  • Een back-up maakt naar een cloudopslag zoals iCloud, Dropbox en Google Drive;
  • Een foto of filmpje op Facebook plaatst;
  • Een foto's of filmpje verstuurt via Whatsapp;
  • Een e-mail verstuurt met een bijlage;
  • Een live videogesprek voert.

Welke uploadsnelheid heb je nodig?

Als je gaat internet vergelijken zal je merken dat de uploadsnelheid vaak maar één tiende is van de downloadsnelheid. Dit is omdat we over het algemeen veel meer downloaden dan uploaden. Alleen met een glasvezel internet abonnement is de uploadsnelheid altijd gelijk aan de downloadsnelheid.

Wanneer je af en toe een bijlage met wat foto’s/video’s verstuurt heb je voldoende aan een uploadsnelheid van 2 tot 5 Mb/s.

Uploadsnelheid voor thuiswerken

Werk je veel vanuit huis? Voor thuiswerken is een hoge uploadsnelheid belangrijker. Ga maar na, voor het versturen van e-mails met bijlages, videogesprekken en voor het werken op de server van het bedrijf, gebruik je de uploadsnelheid.

Wanneer je veel thuis werkt en gebruik maakt van videobellen en werkt op de server van werk, adviseren we te kijken naar een uploadsnelheid van minimaal 8 Mb/s.

Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team