Makkelijk vergelijken
Makkelijk vergelijken Alles in één handig overzicht
Overstapservice
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
9,1 9,1 Kiyoh beoordeling
93% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
FD Gazellen winnaar Van 2018 tot en met 2022!

Laadpassen vergelijken

Vind de juiste laadpas(sen) voor jouw elektrische auto met laadpassen vergelijken. Check makkelijk alle laadtarieven, de verschillen tussen de laadpassen, en maak je keuze.

Welke laadpas kies ik voor mijn elektrische auto?

Er is niet één laadpas waarmee je in alle situaties het voordeligst kunt laden. De laadtarieven verschillen namelijk per laadpaal (regio), en zijn afhankelijk van welke laadpas je op welke laadpaal gebruikt. Met de volgende drie tips kies je zelf de juiste laadpas:

1. Zoek uit welke laadpalen jij het vaakst gaat gebruiken

 

Op oplaadpalen.nl kun je opzoeken wie de laadpalen beheren bij jou in de buurt, bij het winkelcentrum en bij je werk.

Vaak ben je het meest voordelig uit met de laadpas van die laadpaal aanbieder.

2. Kies het type laadpas dat bij jou past

 

Er zijn verschillende laadpassen:

  • Met of zonder abonnement
  • Gratis of met een eenmalige betaling
  • Met vaste of variabele tarieven

Wil je je niet te veel bezig houden met de tarieven? Kies dan voor een laadpas met vaste tarieven, zoals de laadpas van Eneco of Vattenfall. 

Laad je vaak met dezelfde laadpas (ongeveer meer dan 14 keer per maand), kijk dan of je ook voor de abonnementsvorm kunt kiezen zoals de laadpas van E-Flux. Hiermee vervalt het starttarief.

3. Vraag meerdere laadpassen aan

 

Veel laadpassen zijn gratis aan te vragen en zelfs zonder abonnement, zoals laadpas van E-Flux.

Vraag je meerdere laadpassen aan, dan heb je altijd een laadpas bij je waarmee je een goedkoper tarief afrekent.

Kaart met laadpaal punten

Je laadpas aanvragen

Heb je de juiste laadpas, of misschien wel meerdere laadpassen voor je elektrische auto gevonden? Vraag dan de laadpas aan via de 'vraag aan' knop.

We sturen je vervolgens door naar het aanmeldformulier op de website van de laadpas provider. Vul daar je NAW-gegevens in. Na het aanvragen heb je de laadpas meestal binnen 3 werkdagen al in huis.

Stappenplan laadpas aanvragen

Welke laadpas is altijd handig om bij je te hebben?

De E-Flux en Shell Recharge laadpas zijn over het algemeen handige laadpassen om altijd bij je te hebben. Waarom dit zo is, leggen we uit in ons uitgebreide beste laadpas keuze advies.

Een combinatie van laadpassen werkt vaak het beste

Natuurlijk is er niet één laadpas de beste voor iedereen. Dit hangt helemaal af van waar je wil laden, hoe vaak en bij welke laadpalen. Een combinatie van laadpassen is daarom vaak de beste oplossing, en praktisch gezien de meest handige. Zeker als je op verschillende locaties voordelig wil kunnen laden.

Met laadpas vergelijken vraag je meerdere (gratis) laadpassen aan voor verschillende situaties, en heb je voor de meeste plekken een geschikte laadpas bij de hand.

Deze passen behoren volgens ons in de laadpas top 10:


Wat kost een laadsessie?

Een gemiddelde laadsessie kost tussen € 0,20 en de € 0,80 per kWh. Heb je geen laadpas abonnement, dan komt daar nog een starttarief bij per laadsessie van tussen de € 0,26 en de € 0,36.

Snelladen vs. publiek laden

Publiek laden is meestal voordeliger dan snelladen. Voor snelladen betaal je gemiddeld zo’n € 0,80 per kWh en een hoger starttarief (zonder abonnement). Voor openbaar laden liggen de tarieven nu gemiddeld op € 0,35 per kWh.

Thuisladen

Heb je een laadpaal thuis? Dan zoveel mogelijk thuisladen bijna altijd voordeliger. Je betaalt dan de tarieven van je energiecontract en geen startkosten. Op dit moment schommelen de stroomtarieven tussen de € 0,25 tot € 0,40 per kWh.

Kom meer te weten over de beste energieleverancier bij elektrisch rijden.

Laadpas met abonnement goedkoper bij veel laden

Moet je vaak openbaar laden? Dan is een laadpas met abonnement meestal goedkoper dan een laadpas zonder abonnement. Met een abonnement betaal je namelijk geen starttarief per laadsessie. Wel betaal je maandelijks abonnementskosten.


Kun je laden zonder laadpas?

Bij sommige laadpaal aanbieders, zoals Fastned kun je ook zonder fysieke laadpas laden. Je kunt dan betalen met een laadpas app waaraan je laadpas, bankpas of creditcard gekoppeld is. Of met een QR-sticker op de laadpaal.

Betalen via een app

Het kan handig zijn om één of enkele laadapps op je telefoon te hebben, mocht je je laadpas(sen) vergeten zijn. Via de app kun je meteen zien bij welke laadpalen je kunt laden en betalen via je je bank.

Laadpaal apps die wij aanraden zijn:

  • Smoov app
  • Fastned app
  • Nuon app
  • NewMotion app
  • Chargemap app
  • Maingau app

Waar kun je gratis laden?

In Nederland kun je op bij een groot aantal locaties van Lidl gratis laden. Met het chargemap overzicht van Lidl locaties kun je precies zien bij welke Lidl supermarkt je gratis kunt laden.

Gratis laden in andere EU landen

Ook in Duitsland kun je op heel veel plekken gratis laden bij Lidl. Daarnaast kun je in Duitsland ook bij ruim 50 Aldi supermarkten en zo’n 34 Ikea filialen gratis snelladen. In andere EU landen waaronder Oostenrijk, België, Denemarken, Italië en Frankrijk kun je ook gratis laden bij Lidl. In Frankrijk kan dat ook bij Ikea.

Gratis laden op je werk

Misschien kun je op je werk ook (binnenkort) gratis laden. Veel grote(re) bedrijven met een eigen parkeerplaats bieden steeds vaker één of enkele parkeerplekken met laadpalen aan. Is dit nog niet mogelijk? Dan zou je het eens kunnen navragen bij je werkgever.


Waar is laden het goedkoopst?

Je laadt over het algemeen het goedkoopst met een eigen laadpaal thuis. Wel hangt dit nu helemaal af van de stroomtarieven die je betaalt. Het kan zijn dat voor jou een combinatie van openbaar laden en thuis het goedkoopste is.

Tarieven thuis laden

Heb je, of overweeg je, thuis een laadpaal? Dan is je laadtarief gelijk aan de kWh prijs die je betaalt bij je energiecontract. De stroomtarieven schommelen bij de meeste leveranciers tussen de € 0,23 tot gemiddeld € 0,42 per kWh. Soms kun je nu goedkoper thuis laden met elektrisch rijden, dan onderweg. Dit zal natuurlijk wel afhangen van waar je gaat laden, bij welke aanbieder en met welke laadpas.

Zorg dat je meerdere gratis laadpassen hebt

Als je ook onderweg moet laden, verschilt het sterk waar je het goedkoopste kunt laden en dus wat de goedkoopste laadpas is. We raden daarom aan om meerdere gratis laadpassen aan te vragen voor als je ook af en toe onderweg moet laden.

Zo zijn de MKB Brandstof , Green Caravan en Vattenfall InCharge laadpas gratis aan te vragen. Je kunt dan van tevoren even checken met welke pas je de voordeligste tarieven betaalt bij jouw openbare laadplek.


Wat is de beste vakantiepas?

Reis je veel door Europa met de elektrische auto, dan wil je de Shell Recharge laapas in ieder geval bij je hebben. Deze laadpas wordt het meest geaccepteerd in andere EU-landen, en heeft een heel groot laadnetwerk door heel Europa. In het beste laadpas keuze advies vertellen we je meer over Shell Recharge in Europa.

Vraag meerdere laadpassen aan voor rijden in de EU

We raden om uit te zoeken naar welke EU-landen je het meest rijdt, voor het kiezen van de beste laadpas voor Europa. Er zijn meer laadpassen die bijvoorbeeld gunstigere laadtarieven hanteren in Duitsland, België en Frankrijk, afhankelijk van de locaties waar je wil laden.

De beste oplossing is om ook voor het laden in Europa meerdere (gratis) laadpassen aan te vragen, afhankelijk van waar je vaak heen rijdt.


93% van de bezoekers beveelt ons aan!

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,1 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Kiyoh beoordeling