Nieuws   Energiecontract verhuizen: hoe moet dat?
Energiecontract verhuizen: hoe moet dat?

Energiecontract verhuizen: hoe moet dat?

Ga je binnenkort verhuizen? Verhuizen kan soms een stressvolle bedoeling zijn. Je moet veel plannen en regelen. Zo ook het regelen van energie in je nieuwe woning. Je kan er voor kiezen je energiecontract mee te verhuizen. Het energiecontract staat namelijk op je naam, niet op je adres.


Een goed moment om over te stappen

Maar je kan er ook voor kiezen om over te stappen van energieleverancier. Een verhuizing kan een goed moment zijn om over te stappen naar een energiecontract dat past bij je nieuwe woning. Check wel eerst de einddatum en voorwaarden van je huidige contract om over te stappen. Hiermee voorkom dat je een overstapboete moet betalen.

Je verhuizing doorgeven:

Het doorgeven van de verhuisdatum aan de energieleverancier kan je al vanaf drie maanden tot uiterlijk twee weken voor de verhuizing doen. Hoe pak je dat aan? Heel simpel:

  • Geef op de dag van verhuizing je meterstanden door aan je energieleverancier. Zowel in je oude woning als de nieuwe woning.
  • Acht weken na de verhuisdatum kan je vervolgens de eindafrekening van de vorige woning verwachten.

Waar moet ik aan denken bij het verhuizen van mijn energiecontract?

Als je gaat verhuizen, kun je er voor kiezen om je energiecontract mee te verhuizen. Het energiecontract staat namelijk op naam, niet op adres. Je kan er ook voor kiezen om over te stappen, als je contract dit toelaat. Hoe pak je dat aan? Loop in beide gevallen de volgende 5 stappen door.

Energie verhuizen stappenplan


1. Controleer je huidige energiecontract

Denk je er over na om over te stappen? Check dan eerst welk energiecontract je op dit moment hebt: vast of variabel?

Vast contract

Heb je een vast contract? Dan zit je mogelijk aan een looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar vast. Wil je overstappen, check dan eerst de einddatum en voorwaarden van je huidige contract om over te stappen. Voorkom hiermee dat je een overstapboete moet betalen.

Loopt je contract bijna af of is de einddatum verstreken? Dan heb je de mogelijkheid om te profiteren van de voordelen van overstappen.

Variabel contract

Heb je een variabel contract? Dan is je energiecontract maandelijks opzegbaar. Je bent dan vrij om eventueel over te stappen van energieleverancier. Vaak vind je met energie vergelijken een betere deal met een mooie energie aanbieding. Wij raden dit zeker aan.

Geen energiecontract

Heb je op dit moment geen energiecontract? Omdat dit bijvoorbeeld je eerste energiecontract is of omdat het energiecontract op je huidige adres niet op jouw naam staat? Dan ben je vrij om energieleveranciers te vergelijken.

2. Neem contact op met je energieleverancier

Wil je bij je huidige energieleverancier blijven? Geef dan op tijd je verhuizing door. Dit kan vanaf 3 maanden tot uiterlijk 2 weken voor de verhuizing.

Wil je overstappen van energieleverancier? Zorg dan dat je op tijd bent overgestapt van energieleverancier én je oude contract hebt opgezegd. Dit kan tot 30 dagen voor de einddatum van je contract.

3. Geef de meterstanden door

In zowel je nieuwe als je oude woning geef je de meterstanden door aan je energieleverancier. Dit hoeft niet wanneer je een slimme meter hebt en toestemming hebt gegeven deze uit te lezen. Heb je geen slimme meter? Volg dan de volgende stappen:

Oude woning

Geef op de dag van verhuizing de meterstanden door van je oude woning. Dit geef je door aan je huidige energieleverancier. Het is aan te raden om bij de overdracht van de woning dit op een formulier in te vullen. Zodat zowel jij als de nieuwe huurder of eigenaar een handtekening heeft gezet op de doorgegeven meterstanden. Op deze manier heb jij altijd een bewijs van de overgenomen meterstand.

Nieuwe woning

Geef op de dag van verhuizing tot uiterlijk 15 dagen na de verhuizing de meterstanden door van je nieuwe woning. Dit geef je door aan de energieleverancier waarnaar je bent overgestapt of de leverancier die met je meeverhuist.

4. Controleer de eindafrekening op je oude adres

Je ontvangt binnen 8 weken na de verhuisdatum de eindafrekening van je vorige woning. Dit is op basis van de door jou opgegeven meterstanden. Het is belangrijk dat je controleert of de meterstanden die je hebt doorgegeven ook daadwerkelijk op de eindafrekening staan. Klopt dit niet? Je hebt dan tot uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de derde maand na je verhuisdatum om een andere meterstand door te geven.

5. Controleer je nieuwe contract

Als alle gegevens bij de energieleverancier binnen zijn, ontvang je het nieuwe contract. In het nieuwe contract staat het nieuwe termijnbedrag. Dit bedrag wordt bepaald door de leverancier op basis van historisch verbruik in de woning. Onze tip hierbij is: check of het geschatte verbruik past bij je daadwerkelijke verbruik. Meestal kan je dit verbruik tussentijds wijzigen.

Wanneer geef ik mijn nieuwe adres door aan mijn huidige energieleverancier?

Vanaf drie maanden tot uiterlijk twee weken voor de verhuisdatum kun je je verhuizing doorgeven aan je energieleverancier. Je leverancier zorgt er vervolgens voor dat je nieuwe adres wordt overgezet en dat je wordt aangemeld bij de netbeheerder.

Als je de exacte verhuisdatum nog niet zeker weet, is het verstandig een geschatte verhuisdatum door te geven. Later kan je de leverancier de exacte verhuisdatum doorgeven.

Wat als ik mij te laat aanmeld bij de energieleverancier?

Het is belangrijk dat je dit op tijd doet. Geef je de verhuizing te laat door, dan kan het voorkomen dat je zonder gas en stroom zit. Dit gebeurt niet heel snel.

Je ontvangt een brief van de netbeheerder

Meestal ontvang je eerst een brief van de netbeheerder met de datum waarom je van het stroom wordt afgesloten, als je niet binnen de gestelde termijn handelt.

In de tussentijd betaal je stroom aan de netbeheerder. Dit is veel duurder dan via een energieleverancier. Dus probeer dit te voorkomen met een spoedaanvraag voor energie.

Voorkom extra kosten door afsluiting

Negeer je de brief van de netbeheerder? Dan wordt het gas en stroom wel afgesloten. Om vervolgens je woning weer opnieuw aan te sluiten worden je extra kosten in rekening gebracht. Die zijn niet mals. Maar wees gerust, vaak hoef je het helemaal niet zo ver te laten komen. Met een spoedaanvraag ben je binnen enkele uren of dagen aangesloten bij een leverancier. Dit heb je meestal zo geregeld.

Wanneer kan ik beter overstappen van energieleverancier bij een verhuizing?

Een verhuizing is een goed moment om te bekijken of jouw huidige energiecontract bij jouw nieuwe situatie past.

Ga je groter wonen, of ga je bijvoorbeeld van een tussenwoning naar een hoekwoning? Dit kan allemaal invloed hebben op je energieverbruik. Wij raden je daarom aan bij een verhuizing om energie te vergelijken en zo nodig over te stappen naar een contract dat beter aansluit op jouw nieuwe woonsituatie.

Wil je overstappen? Check de einddatum van je contract en bekijk wanneer je een nieuw energiecontract kunt afsluiten.

Wordt mijn huidige energiecontract automatisch opgezegd als ik overstap bij verhuizing?

Normaal gesproken zegt je nieuwe leverancier bij een overstap het contract bij je oude leverancier voor jou op. Dit is niet het geval bij een verhuizing naar een ander adres. Je zal zelf je oude contract op tijd moeten opzeggen.

Contractvrij overstappen

Let er wel op dat je contract een overstap toelaat, en dat je dus contractvrij bent. Hiermee voorkom je een opzegboete.

Denk aan de opzegtermijn

Heb je geen vast contract met einddatum, of loopt je contract over iets meer dan een maand af? Houd dan rekening met de opzegtermijn van 30 dagen.

Hoe kan ik mijn energie direct verhuizen met spoed?

Het kan gebeuren dat je vergeet om op tijd je verhuizing door te geven aan je energieleverancier. Krijg je eerder de sleutel van je huis? Of heb je nog nog geen energieleverancier geregeld en verhuis je binnen twee weken? Hoe je moet handelen is afhankelijk van jouw situatie: ga je overstappen met je verhuizing of blijf je bij je huidige energieleverancier? We leggen je uit wat je in beide gevallen het beste kunt doen.

1. Spoedaanvraag bij een nieuwe energieleverancier

Overstappen van energieleverancier duurt gemiddeld 6 tot 8 weken. Daarom is het altijd goed om de energieleverancier zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van een spoedlevering bij verhuizing.

Als je nog 5 dagen of méér hebt om energie te regelen

Het voordeligst is om nog de tijd te nemen en energieleveranciers te vergelijken. Op deze manier kan je nog profiteren van een energie aanbieding met een eventuele welkomstkorting of welkomstcadeau. Bij de aanvraag kan je vaak aangeven dat je gaat verhuizen, en per wanneer.

  • Meld je vervolgens aan via een deal in de vergelijker. Het duurt een werkdag voordat jouw aanvraag in het systeem van de energieleverancier is verwerkt.
  • Bel de volgende werkdag de leverancier op en geef aan dat je aanvraag een spoedaanvraag betreft.

Jouw aanvraag wordt vervolgens overgezet naar een spoedaanvraag. Zo kun je toch gebruik maken van een mooie energie deal!

Nu energie vergelijken

2. Spoedaanvraag bij je huidige energieleverancier

Een spoedaanvraag bij je huidige energieleverancier kan bij sommige al binnen 24 uur geleverd worden. Anderen doen er enkele dagen over. Vaak vragen leveranciers voor een spoedaanvraag een kopie van je huur- of koopcontract. Houd er ook rekening mee dat sommige leveranciers bij een spoedaanvraag soms ook om een borgsom vragen.

Moet jij een spoedaanvraag doen? In het overzicht hieronder zie je bij welke leveranciers dat kan, en of ze een borg vragen. Bel vervolgens zo snel mogelijk jouw energieleverancier om het in orde te maken.

LeverancierSpoedaanvraag mogelijk?Borgsom bij negatieve kredietwaardigheid?
VattenfallJaAltijd € 450,-
EnecoJaAltijd € 400,-
EssentJaMax. € 350,-
Budget EnergieJa, alleen bij verhuizingMax. gelijk aan 6 keer je termijnbedrag
OxxioJaAltijd € 400,-
VandebronJaMax. gelijk aan 6 keer je termijnbedrag
NLEJa, alleen bij verhuizingMax. gelijk aan 6 keer je termijnbedrag
PowerpeersJa, alleen bij verhuizingAltijd € 575,-
EnergieDirectJaMax. € 350,-
EngieJaMax. € 400,-
Pure EnergieJaMax. gelijk aan het 6 keer je termijnbedrag

* Peildatum: juli 2024


Energieverbruik zonder contract

Ben je al verhuisd en heb je nog geen energieleverancier? Geruststellend om te weten is dat je niet zomaar zonder stroom zit.

De netbeheerder levert je tijdelijk energie

Zonder contract wordt de energie geleverd door de netbeheerder. Deze stuurt je een herinnering als er wordt opgemerkt je gas en stroom gebruikt, maar nog geen energiecontract is afgesloten.

Totdat je een nieuwe energieleverancier hebt gekozen, betaal je energie direct aan de netbeheerder. Let wel op, de prijs die je aan de netbeheerder betaalt is veel hoger. Dit wil je liever niet. Bel daarom zo snel mogelijk een energieleverancier van jouw keuze en vraag naar hulp bij een spoedaanvraag.

Ga altijd in op de 'herinnering' van de netbeheerder

Heb jij ruim na de herinnering nog geen energiecontract? Dan bestaat het gevaar dat de energie wordt afgesloten van de woning. Zorg dus bij een herinnering van de netbeheerder voor een spoedaanvraag bij een energieleverancier.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team