icon
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Lage prijs
Laagste prijs vind de beste deal
Euroteken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,4 9.6 Kiyoh beoordeling
96% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh

Welke energieleveranciers bieden een vast energiecontract aan?

Energieleverancier Korting Maandprijs

Wanneer zijn er weer vaste energiecontracten?

Wanneer er weer vaste energiecontracten worden aangeboden, is in de eerste plaats afhankelijk van de Autoriteit Consument & Markt. Naar verwachting gaan vanaf april 2023 de eerste leveranciers weer online live met het aanbod van vaste contracten.

De ACM is op dit moment bezig om de regelgeving aan te passen omtrent de overstapboete. Dat is de belangrijkste voorwaarde waartegen energieleveranciers bereid zijn om weer vaste energiecontracten aan te bieden.

De ACM had gehoopt de regeling vanaf januari 2023 rond te hebben, maar helaas duurt het langer. Voordat de nieuwe regels in kunnen gaan moeten ze zijn opgenomen in de Energiewet.

Nieuwe overstapboeteregeling als voorwaarde voor terugkeer vaste contracten

De huidige overstapboeteregeling moet op de schop als voorwaarde dat leveranciers hun energie inkooprisico’s voldoende kunnen spreiden.

Te veel financieel risico voor leveranciers met de huidige regeling

Nu is het nog zo dat je als consument met een relatief 'kleine' opzegboete tussentijds onder je vaste energiecontract uit kan. Dit terwijl leveranciers voor langere tijd energie voor jou inkopen en daarmee het risico lopen dat ze vervolgens met die energie blijven zitten.

Met de huidige overstapboeteregels betaal je in geen enkel geval méér dan € 250,- als je zowel gas & stroom afneemt. Ook niet als je nog een langlopend energiecontract had afgesloten voor 3 of 5 jaar.

Met een vast contract van 1 jaar betaal je nu maximaal € 100,- overstapboete. Leveranciers vinden dat deze bedragen niet meer in lijn liggen met de fors gestegen energieprijzen.

De nieuwe overstapboeteregels

Nog onduidelijk is hoe de regeling van de ACM er exact uit komt te zien. Wel is al laten weten dat de hoogte van de overstapboete straks per situatie anders is, en zal afhangen van wat een passend bedrag is voor het verlies dat de energieleverancier lijdt. Dit wordt bepaald aan de hand van:

 • De gemaakte kosten voor de ingekochte energie
 • De resterende hoeveelheid stroom/gas aan de hand van je geschatte jaarverbruik
 • De verkoopwaarde van de voor jouw ingekochte energie aan een nieuwe klant

Is een vast energiecontract goedkoper?

Naar verwachting zullen vaste energiecontracten straks weer voordeliger zijn dan variabele contracten (en dynamische contracten). Dit zal sowieso het geval zijn als leveranciers ook weer welkomstkortingen zullen geven aan nieuwe klanten.

Heb je op dit moment nog een vast contract? Dan zit je bij de goedkoopste energieleverancier. Een vast contract is op dit moment voordeliger dan overstappen op een nieuw variabel- of dynamisch contract bij een andere leverancier. Het beste kun je daarom wachten met overstappen tot de einddatum van je huidige contract.


Deze tarieven staan ‘vast’ met een vast energiecontract

Een vast energiecontract heeft niet alleen een vaste looptijd, maar ook 'vaste' tarieven. De volgende tarieven laat je vastzetten:

 • De variabele leveringstarieven: het bedrag dat je per m3 gas of per kWh stroom betaalt
 • De vastrechtkosten: de administratiekosten die je aan je leverancier betaalt per maand, per kwartaal of per jaar

Deze hoogte van deze tarieven mogen energieleveranciers zelf vaststellen, onder toezicht van de ACM. Het is met vaste contracten straks dus interessant om te vergelijken op de hoogte van de leveringstarieven en vastrechtkosten.

Laagste vastrechtkosten op dit moment met een dynamsich energiecontract

Op dit moment betaal je laagte vastrechtkosten met een dynamisch energiecontract, vergeleken met variabele contracten. Dit verschil bedraagt zo’n € 12,- tot € 24,- per product, per jaar.


Dit zijn de voor- en nadelen van een vast energiecontract

Twijfel je nog of je beter voor een vast energiecontract kunt kiezen of niet? Dan is het goed de voor- en nadelen voor jezelf even op een rijtje te zetten.

Voordelen vast energiecontract:

 • Je hebt prijszekerheid over de leveringstarieven gedurende de looptijd van je contract: de variabele leveringstarieven en vastrechtkosten voor gas en stroom staan vast
 • Stijgende energieprijzen hebben geen invloed op jouw contract
 • Je kunt vaak gebruik maken van een welkomstkorting als nieuwe klant

*Jaarlijks kunnen (vanuit de overheid) wel de energiebelastingen en de heffingskorting ‘vermindering energiebelasting’ veranderen waardoor je meer- of minder aan energiekosten gaat betalen.

Nadelen vast energiecontract:

 • Je profiteert niet direct als de energietarieven dalen
 • Je kunt niet tussentijds overstappen zonder opzegboete naar een goedkoper contract
 • Je betaalt een stukje mee aan de winstmarge van je leverancier

96% van de bezoekers beveelt ons aan.

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,4 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Goede ervaring gehad bij het overstappen van energieleverancier. Via de chat goed geholpen, al mijn vragen werden duidelijk beantwoord en zelfs nog wat bij geleerd over de energiemarkt.

Xavier   op 13 sep. 2022

Energiemaatschappij gekozen via keuze.nl alles is prima verlopen.

Kim   op 5 apr. 2022

Energieleveranciers vergelijken

We vergelijken alleen energieleveranciers die we ook aan onze vrienden en familie zouden aanraden. Zo weet je dus altijd dat je goed zit. Wil je meer weten over hoe wij vergelijken?

NLE logo
Oxxio logo
Eneco logo
Budget Energie logo
Engie logo
Pure energie logo
Energiedirect logo
Powerpeers logo
Vandebron logo
Vattenfall logo
Essent logo
Innova logo
United consumers logo
Logo Gewoon energie