Zie jij door de bomen het bos niet meer met alle laadpassen? Dat is niet gek. Inmiddels zijn er superveel laadpas aanbieders die ieder weer met verschillende laadpaal netwerkbeheerders samenwerken. Ook hanteren ze allemaal andere tarieven. Om je ‘op weg’ te helpen geef ik je een paar tips welke laadpas je het beste kunt kiezen in welk situatie. Met deze laadpassen zit je in 90% van de gevallen goed, waar je op dat moment ook bent met de auto.
1. Welke laadpas met abonnement kiezen?
Heb je geen eigen laadpaal thuis en laad je vooral onderweg? Dan kan een laadpas met abonnement al gauw interessant zijn als je ook veel kilometers rijdt.
Als vuistregel kun je aanhouden: Laad je méér dan 14x per maand aan een publieke laadpaal, dan is het goedkoper om een laadpas met abonnement te nemen. Het starttarief van tussen € 0,20 en € 0,34 per laadsessie komt dan te vervallen.
E-Flux laadpas met abonnement
Ik heb samen met mijn keuze collega’s uitgezocht met welke laadpas met abonnement je nou in de meeste gevallen het goedkoopst uit bent in Nederland, en dat is de E-Flux laadpas.
2. Welke laadpas zonder abonnement kiezen?
Hoef je maandelijks niet zo vaak publiek te laden? Bijvoorbeeld omdat je ook thuis kunt laden of op je werk? Dan is het aanvragen van een laadpas zonder abonnement goedkoper.
Je betaalt dan geen maandelijkse abonnementskosten van een paar euro. Bijna elke laadpas zonder abonnement is een gratis laadpas.
Wij hebben ervaren dat het hebben van meerdere laadpassen (zonder abonnement) de beste dekking geeft.
Ik raad je dan ook aan om diverse laadpassen zonder abonnement aan te vragen. Vraag bij voorkeur een laadpas aan met een vast laadtarief per sessie, en een pas met een variabel tarief.
Laadpas zonder abonnement met vast laadtarief
Het fijne aan een vast tarief is dat je vooraf altijd weet wat je gaat betalen. Uit ons eigen onderzoek in samenwerking met laadpas.net komt naar voren dat je met de Coolblue laadpas en de ANWB laadpas met vaste laadtarieven het beste uit de voeten kunt bij publieke laadpalen. Deze passen zijn allebei gratis aan te vragen.
Laadpas zonder abonnement met variabel laadtarief
Het handige van een pas met variabele tarieven is dat je hiermee soms goedkoper uit bent bij een bepaalde laadpaal, in plaats van met een pas met vast tarief.
Dit check je makkelijk van tevoren in de laadpas app van de aanbieder. Daarom raad ik je ook aan in ieder geval een pas met variabele tarieven aan te vragen.
Voor een laadpas zonder abonnement met een variabel tarief raden we je ook de E-Flux laadpas aan. Deze is namelijk ook zonder abonnement aan te vragen, en is in heel veel gevallen de goedkoopste pas om te gebruiken.
Wil je meer uitvoerig per pas weten wat de voor-en nadelen zijn en de tarieven met elkaar vergelijken? Lees dan ook eens mijn beste laadpas keuze advies voor meer tips & tricks.
3. Welke laadpas voor snelladen kiezen?
Kom je regelmatig op jouw gangbare routes langs snellaad stations? Dan is een aparte laadpas om voordelig te kunnen snelladen ook handig om altijd in je auto te hebben.
Snellaadtarieven per kWh zijn tot wel de helft duurder dan publieke laadtarieven. Je wil dus ook een snellaadpas bij je hebben waarmee je in de meeste gevallen de goedkoopste tarieven voor snelladen betaalt.
De ‘digitale’ laadpas van Bonnet raden we aan voor snelladen. Bonnet heeft namelijk als enige aanbieder zogenaamde laadbundels die je kunt kopen, waarmee de prijs per kWh lager wordt zodra je méér laadt.
Ook kun je bij Bonnet regelmatig gebruik maken van kortingscodes, waarmee je de bundels kunt inkopen tegen een lagere prijs. Ideaal dus. Bonnet heeft geen fysieke pas, je regelt alles eenvoudig via de app.
4. Welke vakantie laadpas kiezen?
Ga je binnenkort op vakantie? Dan kan het helemaal lastig te bepalen zijn welke laadpas je nou moet gebruiken. Het hangt er in belangrijke mate van af waar je naartoe gaat, want niet alle laadpassen zijn in het buitenland te gebruiken.
Uit onze ervaring blijkt dat je met de Shell Recharge laadpas de beste dekking hebt in Europa.
Daarbij raden we aan om dan ook meteen de Chargepoint laadpas aan te vragen, omdat deze pas in het buitenland soms juist nog iets goedkoper kan zijn dan de Shell Recharge pas. Met deze twee gratis passen kom je een heel eind in Europa.
Vraag het laadpas pakket aan
De passen die ik in dit artikel heb besproken zitten ook allemaal in het laadpas pakket, en zijn gratis aan te vragen. Met dit pakketje bestaande uit 6 laadpassen heb je in bijna elke situatie de beste dekking en betaal je de gunstigste tarieven.