Welke zorgverzekeraar meent de beste zorgverzekering voor jou te hebben in 2024?

De beste zorgverzekering vinden kan jaarlijks een behoorlijke klus en lastige afweging zijn. Bovendien is de uitkomst voor iedereen anders, afhankelijk van wat je precies (extra) wilt verzekeren en betalen. Daarom hebben wij onderzoek gedaan naar voor wie de grootste en bekendste zorgverzekeraars nou menen de beste zorgverzekering te hebben. Zo weet jij beter welke zorgverzekeraars je in ieder geval mee wil nemen in je vergelijking.

Beste zorgverzekering voor jou 2023 2024

Tot wie richt welke zorgverzekeraar zich (specifiek)?

Wie de beste zorgverzekering voor jouw specifieke situatie heeft, is de zorgverzekeraar met de juiste prijs/kwaliteit verhouding op basis van jouw (zorg)wensen. Dit is meestal de goedkoopste zorgverzekering voor jouw specifieke situatie.

Sommige zorgverzekeraars zijn sterk onderscheidend van andere verzekeraars, anderen zijn in grote lijnen hetzelfde.

Om je te helpen de goede richting in te slaan bij het vinden van de beste zorgverzekering, lopen we per zorgverzekeraar langs waar zij voor staan en tot wie zij zich voornamelijk richten. We nemen de grootste en bekendste zorgverzekeraars onder de loep.

Zo heb jij een beter idee welke zorgverzekeraars bij jou passen. Van deze zorgverzekeraars is het aan te raden om ze mee te nemen in je vergelijking.

Zorgverzekeraars en hun doelgroep in het kort:

ZorgverzekeraarDoelgroep
a.s.rBezig met duurzaamheid
VinkVink

Jongeren en (jong)volwassenen

FBTO

Wisselende zorgbehoefte

De FrieslandActieve leefstijl verbeteraars
Univé

Wie lid wil zijn van vereniging

ONVZWie eersteklas zorg zoekt
UnitedConsumersWie collectiviteit voordelen wil
De Christelijke zorgverzekeraarNadruk op christelijke waarden
HEMAHEMA-shoppers
OHRA

Goed persoonlijk contact

PromovendumHoger opgeleiden

a.s.r. zorgverzekering

💡 Voor wie meent a.s.r. de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die duurzaamheid een belangrijk thema vinden en waarde hechten aan een verzekeraar die verantwoordelijk neemt in het verduurzamen van de samenleving.

a.s.r. is een typische - en de enige - echt duurzame verzekeraar in Nederland. a.s.r. heeft als doel om een waardevolle impact te maken op de maatschappij en het milieu, altijd met toekomstige generaties in gedachten. a.s.r. denkt dan ook in duurzame oplossingen en biedt verzekeringen aan volgens een specifiek duurzaam beleggingsbeleid.

Belangrijke kenmerken van de a.s.r. zorgverzekering:

 • Uitgeroepen door Sustainalytics als meest duurzame verzekeraar
 • Een van de weinig verzekeraars met een restitutiepolis in 2024
 • Gratis thuisfysio app voor verzekerden
 • a.s.r. Vitality: bewegen wordt beloond (met apart lidmaatschap)
 • Behoort niet de goedkoopste zorgverzekeraars

Vind je duurzaamheid en een houdbare toekomst belangrijke thema’s voor je zorgverzekering, en ben je daarvoor ook in staat een ‘eerlijke’ premie te betalen? Dan meent a.s.r. de beste zorgverzekering voor jou te hebben.


VinkVink zorgverzekering

💡 Voor wie denkt VinkVink de beste zorgverzekering te hebben:
Voor jongeren, studenten en (jong)volwassenen die relatief weinig zorg nodig hebben, en een betaalbare zorgverzekering zoeken waarbij digitale zelfzorg centraal staat.

VinkVink is een merk van Menzis. Bij deze verzekeraar draait het om het aanbieden van de goedkoopste zorgverzekering met een goede dekking, waarbij je makkelijk je zorgzaken zelf online regelt via de chat en de app. Omdat VinkVink niet met dure klantenservice kantoren werkt, kan de premie ook lager aangeboden worden.

Belangrijke kenmerken van de VinkVink zorgverzekering:

 • Heeft een van de goedkoopste basisverzekeringen in 2024
 • Makkelijk zorgzaken online zelf regelen
 • ‘VinkVink bundel’ voor een gecombineerde aanvullende verzekering
 • Lijkt op Anderzorg en Just, maar is goedkoper
 • Beperkte keuze uit aanvullende verzekeringen

Vind je een betaalbare zorgverzekering met een algemeen goede dekking belangrijk, waarbij je makkelijk digitaal je zaken kunt regelen? Dan meent VinkVink de beste zorgverzekering voor jou te hebben.

Vergelijkbare alternatieven: Anderzorg en Just

Twee andere zorgverzekeraars die zich richten tot jongeren, studenten en (jong) volwassenen zijn Anderzorg en Just. Beide zijn ook te kwalificeren als online zorgverzekeraars, met simpele maar goede polissen waarbij digitale zelfzorg centraal staat.

Spreekt VinkVink je aan? Dan kun je Anderzorg en Just ook meenemen in je vergelijking. Een groot voordeel van VinkVink is wel dat deze verzekeraar in veel situaties de goedkoopste is.

Meer over een studenten zorgverzekering


FBTO zorgverzekering

💡 Voor wie meent FBTO de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die de mogelijkheid willen om zich flexibel aanvullend te kunnen verzekeren en het hele jaar door hun aanvullende zorgbehoefte kunnen aanpassen.

FBTO in een merk van Achmea, een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Wat kenmerkend is voor FBTO, is hun flexibele manier van aanvullend verzekeren. Je kunt bij FBTO het hele jaar door de 6 aanvullende modules aan- en uit zetten.

Dit is ideaal voor wie niet zeker weet bepaalde zorg het hele jaar nodig te zullen hebben. Bij FBTO betaal je dus niet voor een heel jaar aanvullende zorg die je misschien maar een paar maanden nodig hebt. Bovendien accepteert FBTO iedereen en stelt geen aanvullende medische vragen voor een aanvullende verzekering.

Belangrijke kenmerken van de FBTO zorgverzekering:

 • Heeft een van de goedkoopste basisverzekeringen
 • Staat bekend om hun superflexibele manier van aanvullend verzekeren
 • ‘Blijmakers’ korting op producten en cursussen gerelateerd aan je gezondheid
 • Met online zorgtools apps en sites voor als je snel medisch advies wil van een professional

Vind je flexibel aanvullend verzekeren belangrijk, omdat je van tevoren misschien niet nog niet zo goed welke zorg je nodig hebt (en voor hoe lang)? Dan meent FBTO de beste zorgverzekering voor jou te hebben.


De Friesland zorgverzekering

💡 Voor wie meent de Friesland de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die actief aan hun gezondheid willen werken en daarbij gebruik willen maken van zorg- en leefstijlprogramma's.

De Friesland is net als FBTO een merk van Achmea. De Friesland is een zorgaanbieder die zich vooral richt op mensen die er in geloven dat zorg iets is wat je samen doet en kunt verbeteren.

De Friesland wil daarom verzekerden actief stimuleren om samen te bewegen en aan hun gezondheid en vitaliteit te werken, door middel van activiteiten en workshops, naast het aanbieden van een goede polis. Op deze manier wil de Friesland de zorgkosten behapbaar en betaalbaar houden voor iedereen.

Belangrijke kenmerken van de Friesland zorgverzekering:

 • Heeft een van de goedkoopste basisverzekeringen
 • Stimuleert gezamenlijke activiteiten die de gezondheid bevorderen

Ben jij iemand die graag in beweging is en daarbij graag van aangeboden leefstijlprogramma's gebruikt maakt? Dan meent de Friesland de beste zorgverzekering voor jou te hebben.

Vergelijkbaar alternatief: Menzis

Ook Menzis - een van de grootste zorgverzekeraars - richt zich specifiek op verzekerden die actief hun gezondheid willen verbeteren door deel te nemen aan gezondheidsactiviteiten. Menzis is daarentegen een grotere organisatie en daardoor doorgaans ook duurder in premie (bij een niet verhoogd eigen risico).

Spreekt de Friesland je aan? Dan wil je Menzis ook meenemen in je vergelijking. Afhankelijk van jouw zorgwensen en budget zou Menzis wel als een van de goedkopere uit je vergelijking kunnen komen.


Univé zorgverzekering

💡 Voor wie meent Univé de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die een zorgverzekeraar zoeken zonder winstoogmerk, en die de voordelen willen plukken van een verenigingslidmaatschap.

Univé is net als de ANWB een grote landelijke vereniging met duizenden leden en bestaat al bijna 200 jaar. Inmiddels heeft Univé eigen aftakkingen die zelfstandige coöperaties vormen, zo ook zorg. Univé heeft als vereniging als doel om de zorgrisico’s samen te delen, te voorkomen en te dragen, dat doen ze als vereniging zonder winstoogmerk.

Dat Univé een vereniging is, geeft je als lid een hoop voordelen. Zo kun je bij meer ruim 1000 winkels in Nederland binnenlopen voor vragen en advies over je zorgverzekering. Als je persoonlijk contact belangrijk vindt kan dit een sterk pluspunt zijn. Ook steunt Univé goede lokale zorg initiatieven in de buurt.

Een ander voordeel is dat je met Univé ledenkorting kunt krijgen op aanvullende zorgverzekeringen.

Belangrijke kenmerken van de Univé zorgverzekering:

 • Toegang tot 100 Univé winkels in NL voor vragen en advies
 • Univé Buurtfonds voor lokale initiatieven
 • Ledenkorting op aanvullende zorgverzekeringen

Ben jij iemand die ook graag anderen steunt in het krijgen van de beste zorg, de risico’s het liefste samen draagt en de voordelen ziet van een verenigingslidmaatschap? Dan meent Univé de beste zorgverzekering voor jou te hebben.

Vergelijkbaar alternatief: CZ

Naast Univé is ook CZ een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk, met als doel om zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. CZ behoort tot een van de grootste landelijke verzekeraars en in vergelijking met Univé is CZ wel een stuk duurder.


ONVZ zorgverzekering

💡 Voor wie meent ONVZ de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die een ‘premium’ kwaliteit zorgverzekering zoeken, en zichzelf de beste zorg gunnen en kunnen veroorloven.

ONVZ is de enige zorgverzekeraar zich specifiek richt op eersteklas zorgaanbod. Zij willen mensen aanspreken die zichzelf de beste zorg kunnen gunnen. ONVZ onderscheid zich door bijvoorbeeld snelzorg mogelijk te maken waarbij wachtlijsten in sommige gevallen omzeild kunnen worden, of verkort door wachtlijstbemiddeling.

Ook kies je bij ONVZ voor een optimale keuzevrijheid, excellente persoonlijk aandacht en een zeer ruime vergoeding voor aanvullende verzekeringen. Dat allemaal wel tegen een hogere premie. ONVZ is vanwege de hoge maandpremie niet voor iedereen toegankelijk.

Belangrijke kenmerken van de ONVZ zorgverzekering:

 • Volledig vrije zorgkeuze
 • Heel positieve beoordeling in de KlantMonitor Zorgverzekeringen 2023
 • Toegang tot snelzorg in de basisverzekering
 • Behoort niet tot de goedkoopste zorgverzekeraars

Verwacht je weinig zorg nodig te hebben? Dan is ONVZ wellicht een te dure verzekeraar met meerwaarde waar je weinig gebruik van zult maken. Verwacht je juist veel zorg nodig te hebben en wil je dat dat zo snel en soepel mogelijk verloopt? Dan meent ONVZ de beste zorgverzekering voor jou te hebben.


UnitedConsumers zorgverzekering

💡 Voor wie meent UnitedConsumers de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die willen deelnemen aan een collectieve zorgverzekering en daarmee de beste en goedkoopste zorgverzekering afsluiten.

UnitedConsumers werkt sinds 2006 samen met VGZ als collectieve zorgverzekeraar. Zij streven ernaar jaarlijks te kunnen besparen op de zorgpremie door voordelig en collectief zorg in te kopen, zodat ze en een goede dekking kunnen aanbieden en een goedkope premie.

Het verschil bij een goedkoper uitgevallen premie krijg je als verzekerde teruggestort, wat een voordeel is van UC. Bovendien kun je van deelnemers voordeel gebruik maken op de aanvullende verzekeringen, dit je levert 20% korting op.

Belangrijke kenmerken van de UnitedConsumers zorgverzekering:

 • Gratis tandongevallenverzekering
 • 20% korting op aanvullende verzekeringen
 • Als de premie goedkoper blijkt uit te vallen krijg je maandelijks het verschil teruggestort

Spreek het idee van een collectiviteitsverzekering en de voordelen daarvan je sterk aan? Dan meent UnitedConsumers de beste zorgverzekering voor jou te hebben.


De Christelijke zorgverzekering

💡 Voor wie meent de Christelijke zorgverzekeraar de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die christelijke waarden graag in de gezondheidszorg terugzien.

De Christelijke zorgverzekeraar is de enige zorgverzekeraar die christelijke waarden sterk laat doorvloeien in hun zorgaanbod. Zo brengen zij geloof en zorg samen voor degenen die daar in het bijzonder waarde aan hechten.

Dit betekent ook dat deze verzekeraar een specifieke kijk heeft volgens Bijbelse waarden op onderwerpen als abortus, anticonceptie en euthanasie.

Belangrijke kenmerken van de Christelijke zorgverzekeraar zorgverzekering:

 • Christelijke waarden vloeien door in het zorgaanbod
 • Behoort niet tot de goedkoopste zorgverzekeringen
 • Geen bijzonder extra’s zoals aan gratis tandongevallenverzekering of korting op aanvullende premie

Voel jij je gesteund en thuis bij een zorgverzekeraar die christelijke waarden doorvoeren in hun zorgbeleid? Dan meent de Christelijke zorgverzekeraar de beste zorgverzekering voor jou te hebben.


HEMA zorgverzekering

💡 Voor wie meent Hema de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die graag de voordelen van winkelen bij HEMA met korting en verzekeren combineren.

Wellicht niet de eerste partij waar je aan denkt als het gaat om zorgverzekeringen, maar HEMA staat juist bekend om hun aanbod van verzekeringen. Hiervoor werken ze samen met Menzis sinds 2014. Enkele daarvan zijn ook als beste verzekering uitgeroepen door Moneyview in het verleden, waaronder de fietsverzekering van HEMA.

HEMA richt zich met de zorgverzekering op jong en oud, ziek of gezond. Eigenlijk op iedereen die gewoon een goede, maar niet te ingewikkelde zorgverzekering wil afsluiten tegen een scherpe premie. Met als voordeel dat als je graag bij HEMA komt, je ook nog eens standaard 10% (extra) korting krijgt op al je aankopen.

Belangrijke kenmerken van de HEMA zorgverzekering:

 • 10% winkelkorting op veel producten
 • Geen bijzonder extra’s zoals aan gratis tandongevallenverzekering of korting op aanvullende premie
 • Behoort niet tot de goedkoopste verzekeraars

Heb je wellicht al meerdere verzekeringen bij HEMA en wil je naast een goede zorgverzekering ook winkelvoordeel? Dan meent HEMA de beste zorgverzekering voor jou te hebben.


OHRA zorgverzekering

💡 Voor wie meent OHRA de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die extra waarde hechten aan bijzonder goed klantcontact (bij ingewikkelde zorgkwesties).

OHRA kennen velen van de ‘paarse olifant’. Dit merk van CZ richt zich al jaren op mensen voor wie een heel positieve persoonlijke ervaring belangrijk is als het er echt op aankomt.

Bij OHRA zeggen ze zelf dat ze hun klanten een ‘verrassende ervaring’ willen geven waar het gaat om de klantenservice. Ze opereren vanuit het idee dat klanten een moeilijk (en negatief) proces verwachten als ze een beroep op de zorg doen. OHRA wil het tegendeel bewijzen en jou als klant echt centraal stellen. En dat in combinatie met gewoon een goede zorgpolis.

Belangrijke kenmerken van de OHRA zorgverzekering:

 • Fysio meeneemservice (tot 9 ongebruikte behandelingen meenemen naar het volgende jaar)
 • Meegroeiservice: 1x per jaar je aanvullende verzekeringen wijzigen mogelijk in bepaalde situaties
 • Niet een van de goedkopere zorgverzekeraars

Ben je niet zo van alles zelf digitaal moeten regelen hecht je veel waarde aan positief persoonlijk contact, zeker bij lastige zorgkwesties? Daar meent OHRA een groot verschil in te kunnen maken en de beste zorgverzekering voor jou te hebben.


Promovendum zorgverzekering

💡 Voor wie meent Promovendum de beste zorgverzekering te hebben:
Voor hen die hoger opgeleid zijn; iedereen met met een afgerond mbo-4, havo, vwo, hbo- of wo diploma.

Promovendum - een merk van VGZ - richt zich uitsluitend tot hoger opgeleiden. Zij menen op basis van jarenlange schadestatistieken dat hoger opgeleiden over het algemeen minder schade maken, waardoor verzekeringspremies omlaag kunnen.

Belangrijke kenmerken van de Promovendum zorgverzekering:

 • Gratis tandongevallenverzekering
 • Pakketkorting tot 5% met andere premies
 • Een deel van de winst wordt in onderwijsprojecten gestoken
 • Promovendum vraagt naar je hoogst genoten opleiding als acceptatievoorwaarde

Ben jij hogeropgeleid en wil je van dat voordeel gebruik maken in lagere zorgkosten? Dan meent Promovendum de beste zorgverzekering voor jou te hebben.


Vind de beste zorgverzekering met vergelijken

Je weet nu van de grote en bekende Nederlandse zorgverzekeraars waar ze in de kern voor staan en op welke doelgroep zij zich specifiek richten. Zo wordt de beste zorgverzekering vinden een stuk makkelijker.

Spreken meerdere zorgverzekeraars je aan? Dan kun je deze het beste allemaal meenemen in je vergelijking. Let daarbij goed op de premie en de polisvoorwaarden. Zo is de kans het grootst dat jij de beste zorgverzekering voor jouw situatie vindt in 2024.