Nieuws   Mobiel  
Sim only in het buitenland

Sim only in het buitenland

Gepubliceerd op: 17 mei 2024

Ga je binnenkort een paar dagen naar het buitenland, of misschien wel langer? Dan is het natuurlijk handig als je daar ook je sim only abonnement kunt gebruiken. Binnen en buiten Europa gelden verschillende regels, en ook per provider zijn de regels soms anders. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over sim only abonnementen in het buitenland.

Sim only binnen Europa

Je kunt sinds 2017 binnen Europa, ook wel de EU-zone genoemd, gebruikmaken van dezelfde databundel als in Nederland. Of nou ja, bijna dezelfde databundel. Want als je een sim only onbeperkt internet abonnement hebt, zitten hier weer wat regels aan verbonden. Sommige providers leggen een limiet op het aantal GB’s dat je binnen Europa kunt verbruiken per maand.

Onbeperkt internetabonnement limiet binnen Europa per provider:

ProviderLimiet (GB)
Ben26 GB
Budget Mobiel21 GB
KPN40 GB, 50 GB of 75 GB
Odido35 GB, 40 GB of 50 GB
Vodafone40 G

*KPN en Odido bieden verschillende typen onbeperkte abonnementen aan. Het type abonnement dat je hebt, heeft invloed op je aantal GB’s in Europa.

Sim only onbeperkt bellen binnen Europa

Ook je sim only onbeperkt bellen abonnement kun je zoals je in Nederland gewend bent gebruiken in een EU land. Handig om op je vakantieadres contact te houden met familie en vrienden in Nederland.

Maar let op dat je dit wel doet vanuit een land dat binnen de EU zone valt. Voor landen die daar niet binnen vallen betaal je buitenbundeltarieven.

Welke landen zitten er in de EU zone?

Mobiele providers delen de wereld in zones in. Het grootste deel van Europa valt binnen de EU zone, op een paar uitzonderingen na. Per provider verschilt het welke landen er wel of niet binnen die zone vallen. Landen zoals Frankrijk, Duitsland of Italië vallen altijd binnen de zone. Maar landen zoals Albanië, Zwitserland of Turkije vaak niet.

Overzicht uitzonderingslanden in de EU zone

LandUitzondering
AlbaniëAlleen bij Vodafone
AndorraNiet bij 50+ Mobiel, Hollandsnieuwe, Lebara en Odido
MonacoNiet bij Budget Mobiel, Hollandsnieuwe, Lebara en Odido
TurkijeAlleen bij Vodafone en Odido Plus Premium
ZwitserlandNiet bij 50+ Mobiel, Ben en Odido (wel bij Plus Premium)


Sim only buiten Europa

Buiten Europa kun je geen gebruikmaken van je databundel. Per land verschillen de tarieven per provider. Let erop dat deze tarieven niet mis zijn. Zo betaal je al snel €5 tot €10 per 1 MB. Dat wordt dus een flinke rekening voor eventjes internetten.

Gelukkig bieden providers verschillende buitenlandbundels aan voor een relatief lagere prijs dan de buitenbundeltarieven. Enkele voorbeelden van bundels zijn:

  • KPN: Voor €30,- 2000 MB of belminuten
  • Vodafone: Voor €5,- 30 MB of belminuten per dag (staat standaard aan)
  • Odido: Voor €30,- 100 MB

Uitzonderingen buiten Europa

Ook buiten Europa zijn er een paar uitzonderingen. Niet bij elke provider hoef je extra te betalen en kun je gewoon je bundel gebruiken in het buitenland. Zo krijg je bij Odido met een Unlimited Plus abonnement 35 GB data en 120 minuten gratis voor in de Verenigde Staten. Met Unlimited Premium zelfs 50 GB.

Tip voor het voorkomen van hoge kosten

Heb je liever niet dat je kunt mobiel internetten buiten Europa? Veel providers bieden de optie om je internet te blokkeren. Zo kun je niet per ongeluk alsnog je mobiele data in het buitenland gebruiken. Sommige providers doen dit al automatisch wanneer je over een bepaald bedrag, meestal €60,50, aan kosten gaat.

Conclusie

Het gebruik van een sim only abonnement in het buitenland biedt vele voordelen, maar het is belangrijk om de regels en beperkingen te kennen. Binnen Europa kun je vaak zonder extra kosten je Nederlandse bundel gebruiken, hoewel er limieten kunnen gelden voor onbeperkte abonnementen. Buiten Europa kunnen de kosten snel oplopen, maar gelukkig bieden providers speciale buitenlandbundels aan om je uit de problemen te helpen.

Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de specifieke voorwaarden van je provider, vooral als je naar een land buiten de EU-zone reist. Dit helpt onverwachte kosten te voorkomen en zorgt ervoor dat je verbonden blijft met je dierbaren.

Wil je het beste uit je sim only abonnement halen, zowel in Nederland als in het buitenland? Vergelijk sim only abonnementen en vind het abonnement dat het beste bij jouw behoeften past.

Bron: Keuze.nl
Mobiel
Foto van Elena

Geschreven door

Elena Diepstraten

Mobiel expert

Volgt alle ins en outs op het gebied van mobiele telefonie.

Meer over Elena

Lees meer van Elena

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team