icon
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Lage prijs
Laagste prijs vind de beste deal
Euroteken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,4 9.6 Kiyoh beoordeling
98% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh

Wie heeft de goedkoopste energie voor jou?

Bekijk direct de áller voordeligste energiecontracten van dit moment, bij de goedkoopste energieleveranciers.

Energieleverancier Korting Maandprijs

Hoe zorg ik dat ik de goedkoopste energieleverancier heb ondanks de gascrisis?

Helaas heb je door de gascrisis weinig keuze in goedkope energieleveranciers. Als je een nieuw contract nodig hebt kies je voor het goedkoopste modelcontract van Vattenfall. Als je al een contract hebt vergelijk dan de tarieven met de leverancier met het goedkoopste modelcontract.

Ik ga naar een nieuwe woning en heb nog geen energiecontract

Omdat je nog geen energieleverancier hebt zul je er een moeten kiezen. Door de gascrisis zijn er geen contracten met vaste tarieven. Door de hoge gastarieven willen energieleveranciers geen nieuwe klanten, omdat ze hiervoor energie moeten inkopen tegen hogere tarieven. Energieleveranciers zijn wel verplicht een ‘modelcontract’ aan te bieden.

De tarieven verschillen sterk per leverancier, tot wel 20%. In veel situaties heeft Vattenfall op dit moment het goedkoopste modelcontract. Om te kijken of op jouw adres dit ook zo is vul je boven op deze pagina je postcode en huisnummer in. Lees in dit artikel meer over je eerste energiecontract aanvragen.

Ik heb al een energiecontract: moet ik overstappen?

Vaak zijn de tarieven die je huidige leverancier rekent goedkoper. Dit komt omdat leveranciers een ander tarief rekenen voor nieuwe klanten dan voor hun bestaande klanten. Dit kunnen ze doen omdat ze voor bestaande klanten vaak al energie hebben ingekocht. Hierdoor kan het vaak voordelig zijn om nog even te blijven zitten bij je huidige leverancier.

Heb je nieuwe tarieven gekregen van je energieleverancier?

Het is altijd raadzaam om boven op deze pagina je postcode en huisnummer in te vullen om te kijken of er nieuwe modelcontracten zijn die goedkoper zijn dan je huidige contract. De prijzen wisselen dagelijks. Mocht er geen contract mogelijk zijn dan kan je na het invullen van je gegevens de energie alert aanvragen.


Dit zijn de top 5 goedkoopste energieleveranciers

De energieprijzen zijn al lange tijd onzeker. Eind 2021 bij het begin van de energiecrisis wilden energieleveranciers zelfs helemaal geen nieuwe klanten. Inmiddels zien we dat er steeds meer energieleveranciers weer klanten aannemen.

Op basis van historische prijsdata hebben we een overzicht gemaakt.

Bekijk hier de top 5 goedkoopste energieleveranciers

Energieleverancier

Reden

VattenfallGoedkoopste modelcontract
Bekijken
Budget EnergieGoedkoopste leverancier van 2022
Bekijken
Pure EnergieGoedkoopste groene energieleverancier
Bekijken
Frank EnergieDynamische uurtarieven
Bekijken
ENGIEGrote betrouwbare energieleverancier
Bekijken


Het is afhankelijk van je verbruik en je adres wie de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie is. Hiervoor moet je een postcodecheck doen. Dat kan bovenaan deze pagina.


Waarom is de ene leverancier goedkoper dan de andere?

De goedkoopste energieleverancier wordt bepaald door de volgende prijsonderdelen:

 • Het inkoopbeleid van gas en stroom
 • Je eigen verbruik

Het inkoopbeleid van een leverancier

Het inkoopbeleid is voor elke energieleverancier anders. Sommige leveranciers zoals Pure Energie en Vandebron kopen alleen groene stroom van Nederlandse bron in. Andere leveranciers zoals Vattenfall en Eneco zijn in heel Europa actief en hebben schaalvoordeel. Prijsvechters zoals Budget Energie en Innova proberen andere energieleveranciers te slim af te zijn op de energiemarkt. Dit zorgt ervoor dat de energietarieven voor nieuwe klanten en overstappers elke dag anders is.

Een energieleverancier kan op drie manieren inkopen:

 • Spotmarkt: Hier koopt een energieleverancier voor dezelfde dag in.
 • Forwardmarkt: ook wel de termijnmarkt. Hier koopt een leverancier het recht op levering van energie in over een langere periode.
 • Buiten de beurs: Ook wel de ‘over the counter’ markt genoemd. Dit zijn deals direct tussen een energieleverancier en productent buiten de beurs om.

Daarnaast zijn de energietarieven die je als consument betaalt afhankelijk van:

 • Het type stroomcontract: Grijs, Europees groen, Nederlands groen
 • Moment van klant worden
 • Het verbruik

Wat betekent dit voor jou als klant?

Des te slimmer een leverancier ingekocht heeft, des te goedkoper de energietarieven voor jou als klant. Ook willen sommige leveranciers door hun inkoopbeleid alleen kleinverbruikers of juist alleen huishoudens die veel verbruiken. Ze passen hun tarieven en inkoopbeleid dan aan zodat ze goedkoper worden voor dat type huishouden.

Let op: Dit verschilt dagelijks: dus om de goedkoopste energieleverancier te bepalen moet je eigenlijk wel een vergelijker gebruiken.

Je eigen verbruik

Je eigen verbruik is het belangrijkste onderdeel om uiteindelijk te bepalen welke energieleverancier voor jou het goedkoopste is. Je energierekening wordt bepaald door:

 • Stroomprijs per kWh
 • Gasprijs per m3
 • Maandelijkse vastrecht

Door deze tarieven op te zoeken kun je per leverancier een berekening maken van de jaarkosten.

Wat kost 1 kWh stroom in 2022?

Een gangbare stroomprijs in 2022 ligt tussen de 20 en 90 cent per kWh. 20 cent voor consumenten met een langlopend energiecontract. 90 cent is het hoogste tarief van een modelcontract. Ongeveer 10 cent hiervan is energiebelasting, ODE en BTW, het overige is de leveringsprijs van de stroom zelf. Deze prijs is gecontroleerd aan de hand van de energietarieven tussen januari en september 2022.

Wat kost 1 m3 gas in 2022?

Een gangbare gasprijs in 2022 ligt tussen de € 0,60 en € 4,- per m3. Deze prijs is gecontroleerd aan de hand van de energietarieven tussen januari en september 2022.

Wat kost vastrecht?

Het vastrecht betaal je per ‘product’. Zowel gas en stroom zijn producten. Heb je dus stroom en gas dan betaal je het dubbele aan vastrecht. Het vastrecht kost tussen de € 5,- (Frank Energie, Innova Energie) en € 5,99 per maand (Vattenfall, Eneco, Coolblue Energie en Essent).

Welke energieleverancier is het goedkoopst voor mijn gebruik?

Om te zien welke energieleverancier het goedkoopste is zul je een berekening moeten doen. Het jaartarief uitrekenen per leverancier doe je door: je stroomverbruik maal de stroomprijs per kWh + Je gasverbruik maal de gasprijs per m3 + de jaarlijkse kosten voor vastrecht.

Formule jaartarief energie

Let op: onze energievergelijker neemt goedkopere energiecontracten mee die niet op de website van de leverancier zijn af te sluiten. Bovendien maakt een energievergelijker automatisch deze rekensom voor je. Zo weet je het makkelijkste welke leverancier voor jouw verbruik het goedkoopste is.


Wat is goedkoper? Een vast, variabel of dynamisch contract?

Vaste contracten

Bij een vast contract kan je kiezen uit een looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Dit betekent dat je gedurende deze periode precies dezelfde tarieven betaalt. Zo heb je dus een hoop zekerheid. Op dit moment zijn de prijzen enorm hoog waardoor energieleveranciers deze contracten vrijwel niet aanbieden. De verwachting is dat vaste contracten vanaf 1 november 2022 weer beschikbaar worden. De afgelopen 20 jaar is gebleken dat dit altijd de goedkoopste optie is geweest.

 • Veel zekerheid
 • Inclusief welkomstkorting of cadeau
 • Goedkoopste optie

Variabele contracten

Meer dan de helft van Nederland heeft op dit moment een variabel (model) contract. Dit contract is maandelijks opzegbaar. Wanneer je vaste contract afloopt, gaat deze automatisch over in een variabel contract. Bij dit type contract passen leveranciers de tarieven steeds aan, dit worden ook wel 'slaperstarieven' genoemd. Traditioneel gezien deden energieleveranciers dit maximaal twee keer per jaar. Sinds de energiecrisis zijn er leveranciers die de tarieven zelfs maandelijks aanpassen.

 • Maandelijks opzegbaar
 • Prijzen kunnen omhoog en omlaag
 • Slaperstarieven

Dynamisch

Het dynamische contract is de nieuwste vorm. Dit betekent dat je ieder moment kunt overstappen, maar nog belangrijker: dat je tarieven voor gas en stroom per uur verschillen. Zo kan je op het ene moment € 0,60 cent per kWh betalen en op het andere moment maar € 0,05 cent. Dit type contract is vooral interessant wanneer je je energieverbruik helemaal wilt optimaliseren op de juiste momenten van de dag. Wanneer je hier slim gebruik van maakt, kan je aardig besparen op je energiekosten.

 • Dagelijks opzegbaar
 • Dagelijks andere tarieven
 • Duur wanneer je niet oplet met je verbruik

Wat betekent het prijsplafond voor energie vergelijken?

Per 1 januari 2023 zal er een prijsplafond voor energie gelden. Dit betekent dat leveranciers voor alle gas tot 1200 m3 gas en stroom tot 2900 kWh niet meer dan een bepaald tarief mogen rekenen.

Per 1 januari 2023 geldt het volgende prijsplafond:

 • Maximaal € 1,45 per m3 gas tot een verbruik van 1200 m3 gas per jaar.
 • Maximaal € 0,40 per kWh stroom tot een verbruik van 2900 kWh per jaar
 • Maximaal € 47,39 per Gigajoule warmte (bij stadsverwarming)

Lees hier meer over het definitieve energie prijsplafond vanaf 2023.


98% van de bezoekers beveelt ons aan.

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,4 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Dankzij Keuze een goede internet deal kunnen krijgen. 12 maanden lang korting scheelt veel...

Xavier   op 13 sep. 2022

Energiemaatschappij gekozen via keuze.nl alles is prima verlopen.

Kim   op 5 apr. 2022

Energieleveranciers vergelijken

We vergelijken alleen energieleveranciers die we ook aan onze vrienden en familie zouden aanraden. Zo weet je dus altijd dat je goed zit. Wil je meer weten over hoe wij vergelijken?

NLE logo
Oxxio logo
Eneco logo
Budget Energie logo
Engie logo
Pure energie logo
Energiedirect logo
Powerpeers logo
Vandebron logo
Vattenfall logo
Essent logo
Innova logo
United consumers logo
Logo Gewoon energie