Wat is de beste keuze voor een vast energiecontract?

Ben jij toe aan aan een vast energiecontract met prijszekerheid, waar weet je niet precies welke contractduur de beste keuze is? In dit artikel helpen we jou om de juiste contractduur en leverancier te bepalen voor een vast contract.

1 jarig of 3 jarig contract 1
💡 In veel gevallen blijkt een 1-jarig vast energiecontract, een betere en goedkopere keuze wanneer je dit vergelijkt met een 3-jarig contract.

Waarom zou je kiezen voor een 1 jaar vast energiecontract?

Een 1-jarig vast energiecontract is momenteel de meest voordeligste keuze. Met dit energiecontract betaal je nu in verhouding vaak de laagste tarieven, met name de laagste gasprijs. Tevens worden bij jaarcontracten de beste welkomstbonussen aangeboden. Deze kunnen oplopen tot wel € 484,-.

Daarnaast ben je met een 1 jaar vast energiecontract beschermd tegen eventuele prijsstijgingen voor stroom en gas. Hoe de energieprijzen zich zullen bewegen is lastig te voorspellen, maar naar verwachting zullen deze ook dit jaar in beweging blijven.

Meer over de verwachting energieprijzen 2024

Bovendien behoud je met een 1 jaar contract nog enige flexibiliteit. Na een jaar loopt je energiecontract af en kan je opnieuw bekijken of een vast energiecontract verstandig is voor jouw situatie.


Bij wie kun je nu het beste een vast energiecontract nemen voor 1 jaar?

Voor een 1-jarig energiecontract heb je keuze uit tal van energieleveranciers. Zowel grote als kleinere energieleveranciers bieden een 1-jarig vast energiecontract aan.

Kun je beter kiezen voor een grote of kleine leverancier, een gevestigde naam, of een jonge maar innovatieve ‘prijsvechter’? Dat is vooral een persoonlijke afweging. Wij raden aan om daarbij in ieder geval te letten op de energietarieven en betrouwbaarheid van leveranciers.

Budget Energie, Innova Energie en Mega Energie het vaakst als goedkoopste naar voren met een 1 jaar vast contract.

Vind je het een fijner idee om een vast contract te nemen bij een grote partij met een lange bestaansgeschiedenis en gevestigde reputatie?

Essent is van de grootste leveranciers nu de goedkoopste optie met een 1 jaar vast energiecontract.


Waarom zou je kiezen voor een 3 jaar vast energie contract?

Zoek je vooral prijszekerheid voor een langere periode? Dan zou een 3 jaar vast energiecontract een betere keuze kunnen zijn. Met dit contract loop je geen risico op hoge energiekosten door stijgende tarieven. Daarnaast hoef je de komende 3 jaar niet meer na te denken over het afsluiten van een nieuw energiecontract.

Aan die zekerheid zit vaak wel een prijskaartje vast. Gemiddeld is een 3-jarig energiecontract zo'n € 12,50 per maand duurder dan een 1-jarig energiecontract.

Op dit moment kun je een vast 3 jaar energiecontract afsluiten bij:

  • Gewoon Energie
  • Innova Energie
  • Energiedirect
  • Oxxio
  • Vandebron
  • Essent
  • Eneco
  • Vattenfall

Let wel: Een 3-jarig energiecontract kun je niet bij alle energieleveranciers afsluiten. Op het moment dat je zonnepanelen hebt, is het aanbod beperkter. Toch is het afsluiten van een 3 jaar contract wel heel verstandig voor zonnepaneel bezitters, als je de mogelijkheid hebt. Op deze manier zet je namelijk ook de terugleververgoeding voor 3 jaar vast.

Bedenk je wel dat als je een 3 jaar vast energiecontract af, je ook écht voor 3 jaar vastzit aan je contract vanwege de nieuwe opzegboeterels van de ACM. Blijkt dat in de tussentijd de tarieven lager liggen dan jouw contractuele tarieven, dan zit je mogelijk voor langere tijd vast aan een te duur contract. Met een 3 jaar vast contract neem je dus een groter risico. Dit is in feite alleen gunstig als lange termijn prijszekerheid is wat je zoekt.

Lees hier meer over de nieuwe overstapboeteregeling van de ACM