Wat is de beste keuze voor een vast energiecontract?

Ben jij toe aan aan een vast energiecontract met prijszekerheid, waar weet je niet precies welk vast contract het beste is? In dit artikel helpen we jou om de juiste contractduur en energieleverancier te kiezen met een vast contract.

1 jarig of 3 jarig contract 1

Sinds 1 juni 2023 kun je naast 1-jarige energiecontracten ook weer kiezen voor een meerjarig energiecontract. Steeds meer leveranciers bieden ook een 3 jaar vast energiecontract aan, nu de overstapboeteregels zijn gewijzigd.

💡 In veel gevallen blijkt een 1-jarig vast energiecontract, wanneer je dit vergelijkt met een 3-jarig contract, een betere keuze.

Waarom zou je kiezen voor een 1 jaar vast energiecontract?

Met een 1 jaar vast energiecontract betaal je nu de laagste tarieven onder het energie prijsplafond. Deze tarieven liggen bij de meeste nog iets lager dan bij een 3 jaar vast contract. Met name de gasprijs verschilt onderling.

Door de energietarieven nu voor 1 jaar vast te zetten heb je zekerheid over je tarieven in het komende najaar en de eerste maanden van volgend jaar, wanneer het energie prijsplafond weer verdwijnt (met ingang van 1 januari 2024).

Bovendien behoudt je met een 1 jaar contract nog enige flexibiliteit om op de middellange termijn weer over te stappen als dit tegen die tijd goedkoper is.

1 jaar vast ook interessant met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen en lever je behoorlijk wat terug? Ook dan is 1 jaar contract interessant, omdat sommige leveranciers onderscheid maken in de contractduur en de hoogste terugleververgoeding geven per kWh bij een 1 jaar contract.

Waarom zou je kiezen voor een 3 jaar vast energie contract?

Door je energiecontract voor 3 jaar vast te zetten heb je lange tijd geen omkijken meer naar je energiecontract. Dit geeft prijszekerheid en dus rust in een turbulente energiemarkt waarbij nog veel onduidelijkheid is of de gasprijs op termijn weer flink zal stijgen.

Op dit moment kun je een vast energiecontract afsluiten bij:

1 jaar2 jaar3 jaar

Oxxio

Budget EnergieOxxio

Innova Energie

GreenchoiceEngie
MegaVattenfall
VattenfallEneco
EngieEssent
UnitedConsumersPowerpeers
VandebronGreenchoice
Pure EnergieEnergiedirect
Essent
Eneco
Powerpeers
Gewoon Energie
Greenchoice
Energiedirect

Naast het aanbod van vaste contracten met een langere looptijd bieden Oxxio, Coolblue Energie en Eneco ook een energiecontract voor 6 maanden aan. Deze contracten zijn op dit moment nog iets voordeliger in de energie vergelijker, maar bieden wel minder lang prijszekerheid.

1 jaar vast energiecontract nu vaak de beste keuze

Op basis van de huidige prijzen zijn 1-jarige energiecontracten meestal voordeliger dan contracten met een looptijd van 3 jaar. De tarieven liggen in beide gevallen onder het prijsplafond, maar bij 1 jaar vaste contracten liggen ze in veel gevallen nog net iets lager.

Ook geven enkele leveranciers een loyaliteitskorting op 1-jarige contracten, op 3-jarige contracten zien we dat nog niet.

Heb je een 3 jaar vast energiecontract afgesloten, dan zit je ook écht voor 3 jaar vast aan je contract vanwege de nieuwe opzegboeterels van de ACM. Blijkt dat in de tussentijd de tarieven verder zijn gedaald, dan zit je mogelijk voor langere tijd vast aan een te duur contract. Met een 3 jaar vast contract neem je dus een groter risico.

Bij wie kun je nu het beste een vast energiecontract nemen voor 1 jaar?

Naast de contractduur speelt natuurlijk ook de vraag mee welke leverancier je dan het beste kunt kiezen met een 1 jaar vast contract.

Kun je beter kiezen voor een grote of kleine leverancier, een gevestigde naam, of een jonge maar innovatieve ‘prijsvechter’? Dat is vooral een persoonlijke afweging. Maar wij raden aan om daarbij in ieder geval te letten op de energietarieven en betrouwbaarheid van leveranciers.

Overstappen van energieleverancier moet natuurlijk lonen. Bekijk daarom altijd wie specifiek voor jouw situatie de goedkoopste energieleverancier is met energie vergelijken.

De laagste energietarieven met een vast contract betaal je op dit moment niet bij de grootste leveranciers.

Op basis van verschillende verbruikssituaties komen nu Innova Energie en Mega het vaakst als de goedkoopste leveranciers in de vergelijker naar voren met een 1 jaar vast contract.

Vind je het een fijner idee om een vast contract te nemen bij een grote partij met een lange bestaansgeschiedenis en gevestigde reputatie?

Vattenfall is van de grootste leveranciers nu de goedkoopste optie met een 1 jaar vast energiecontract.