Overzicht van de beste laadpassen volgens Keuze.nl

Bij de aanschaf van een elektrische of hybride auto hoort ook een laadpas, zodat je je auto openbaar kunt laden. Maar het kan nog best een gedoe zijn om uit te zoeken wat de beste laadpas is. We hebben daarom de drie beste laadpassen uitgezocht om altijd bij je te hebben in de auto. E-Flux is de beste laadpas met abonnement. Wil je daarnaast ook een laadpas zonder abonnement? Dan raden we aan te kiezen voor de MKB laadpas. Voor de vakantieganger is Shell Recharge de beste keuze.

Bk laadpas hero small

De beste laadpassen in het kort

De beste laadpas om altijd bij je te hebben:

De beste laadpas in het buitenland:

De beste zakelijke laadpas:


De beste laadpassen om altijd bij je te hebben

1. E-Flux met abonnement

E-Flux laadpas met abonnement

Een laadpas met abonnement is gunstig als je 14 keer of vaker per maand bij een openbare laadpaal laadt. In dat geval raden wij aan om te kiezen voor een laadpas van E-Flux met abonnement. Het voordeel van E-Flux is dat je bij alle laadpaal aanbieders het tarief van de aanbieder betaalt.

Je kunt de pas dus overal gebruiken wanneer je niet de laadpas van de specifieke aanbieder hebt. Het abonnement kost € 3,23 per maand en de pas krijg je gratis. Bij het abonnement komt het starttarief te vervallen.

Voordelen
 • Pas voor 16:00 besteld, volgende dag geleverd
 • Groot laadnetwerk met 260.000+ punten
 • Met of zonder abonnement mogelijk
 • E-Flux app
 • Abonnement is maandelijks opzegbaar
Nadelen
 • Laadtarief afhankelijk van laadpaal
 • Zonder abonnement: € 5,- verzendkosten
💡 E-Flux zonder abonnement ook handig
Laad je minder dan 14 keer per maand? Dan raden we de E-Flux laadpas zonder abonnement net zo goed aan. Dit is altijd een handige pas om bij je te hebben.

2. MKB Brandstof voor zakelijke ritten

De MKB brandstof laadpas is ideaal om bij je te hebben als je ook zakelijke ritten maakt. De pas is er voor zzp’ers en (kleine) ondernemers. Het handige van deze laadpas is dat je al je betalingen overzichtelijk in één verzamelfactuur te zien krijgt. Zo doe je makkelijker btw-aangifte en heb je minder boekhoudelijke rompslomp.

De MKB laadpas is bovendien méér dan een laadpas. Je kan ‘m ook gebruiken als parkeerpas, tankpas (als je hybride rijdt) en voor de carwash. De pas is in heel Europa te gebruiken.

Voordelen
 • Makkelijk verzameloverzicht voor je boekhouding
 • 300.000+ laadpunten in heel Europa
 • Ook te combineren met een tankpas voor hybride rijden
 • Vaste laadtarieven
 • Met en zonder abonnement aan te vragen
 • Betaal ook voor parkeren en carwash met de pas
Nadelen
 • Duur met abonnement (in het buitenland)
 • Alleen voor ondernemers
 • Verschillende apps nodig voor diverse diensten

3. Shell Recharge voor op vakantie

Shell Recharge laadpas

Ga je op vakantie of ben je vaak in het buitenland? Dan is de Shell Recharge laadpas geschikt voor jou. Shell heeft meer dan 275.000 laadpunten in Europa.

Het voordeel is dat je op veel plekken kunt laden en dus niet halverwege je reis in de knoop komt. De pas kun je gratis aanvragen en ontvang je binnen 5 werkdagen bij jou thuis op de mat.

Voordelen
 • Heel groot internationaal netwerk van oplaadpunten
 • Handige pas voor op vakantie/buitenland, onmisbaar om bij je te hebben
 • Duidelijke laadtarieven bij elk oplaadpunt
 • Gratis Air Miles sparen per laadsessie
 • Snelladen eigen netwerk relatief goedkoop
 • Gratis laadpas
 • Shell Recharge app
Nadelen
 • Relatief duur in vergelijking met andere passen
 • Duur bij snellaadpunten van Allego en Fastned
 • Klantenservice valt soms tegen

4. Eneco laadpas bij Eneco laadpalen

Eneco laadpas beste Keuze

De laadpas van Eneco is zeer geschikt als je wel eens laadt bij een laadpaal van Eneco. De laadpas is alleen verkrijgbaar met een abonnement van € 3,- per maand. Maar vervolgens heb je bij Eneco laadpalen geen starttarief en betaal je slechts € 0,23 per kWh. Dit is zelfs goedkoper dan wanneer je thuis aan een laadpaal laadt.

Voordelen
 • Heel goedkoop bij Eneco laadpalen
 • Altijd een goede keuze om bij je te hebben
 • Ondanks het abonnement heb je het er snel uit
Nadelen
 • Bij andere laadpalen kan je beter kiezen voor de E-Flux pas.

De beste laadpassen uitgebreid besproken

E-Flux laadpas – beste allround laadpas

E-Flux heeft een laadpaaldekkingsgraad in Nederland en de rest van de Benelux van maar liefst 99%. Dit zijn ongeveer 260.000 laadpunten. De laadpas werkt bij publieke laadpalen en snellaadpalen zoals Fastned en Ionity.

Omdat ze zo’n uitgebreide dekking in Nederland hebben, is een E-Flux pas ideaal om altijd bij je te hebben. Of dat nou met of zonder abonnement is.

In Duitsland hebben ze momenteel een dekkingsgraad van 90%. Daarnaast hebben ze nog een aantal plekken in Zweden waar je kunt laden. Maar dat is niet benoemenswaardig. Ga je op vakantie? Dan kun je echt beter kiezen voor de pas van Shell Recharge.

Met een E-Flux laadpas betaal je het tarief van de laadpaal aanbieder. Dit betekent dat je altijd het goedkoopst mogelijke tarief betaalt. Bij een pas zonder abonnement betaal je per laadbeurt € 0,32 opstartkosten.

Deze opstartkosten komen bij een abonnement te vervallen. Dit geldt zowel voor normaal (AC-laden) als voor snelladen (DC-laden).

De kosten van het abonnement worden per automatische incasso of per factuur van je rekening afgeschreven. Je kunt het abonnement maandelijks opzeggen.

De app van E-Flux is zeer duidelijk. Je kunt binnen de app de navigatie aanzetten naar laadlocaties. En je kunt precies zien waar je kunt laden, of de laadpaal beschikbaar is en tegen welke tarieven je laadt. Daarnaast zie je ook nog de maximale wattage van de laadpaal.

Je kunt kiezen voor een laadpas of een laadtag/sleutel. Bij E-Flux betaal je geen verzendkosten als je kiest voor het abonnement. Zonder abonnement betaal je eenmalig € 5,- voor de verzendkosten.

Bestel je de pas of sleutel voor 16:00? Dan is hij de volgende dag al bij jou thuis. Bestel je vrijdag of in het weekend, dan krijg je de pas op dinsdag.


MKB Brandstof laadpas - beste laadpas voor ondernemers

Maak je als ondernemer regelmatig zakelijke ritten? Dan is de MKB brandstof laadpas een hele handige pas om bij je te hebben als je moet laden. Dat scheelt je een hele hoop gedoe met bonnetjes bewaren en verwerken voor de boekhouding.

Met de MKB Brandstofpas kun je op ruim 300.000 locaties laden binnen de EU. De pas daarmee doet niet onder voor bijvoorbeeld de E-Flux of Shell Recharge laadpas.

De pas is te gebruiken bij ruim 250.000 Nederlandse openbare laadpunten en in de rest van de EU op ruim 50.000 locaties. in de EU, de rest in NL. Met de handige MKB Brandstof app zoek je makkelijk de dichtsbijzinde laadpaal op.

Chargemap app downloaden
Wil je snel alle laadlocaties kunnen vinden van een specifieke aanbieder? Dan raad ik je aan een Chargemap account aan te maken en de Chargemap app te downloaden.

Je kunt dan overal waar je bent snel beschikbare laadpunten vinden. Hiermee kun je ook je route van tevoren plannen, zodat je weet welke laadpunten er op je route voorbij komen, of instellen bij welke laadpalen je onderweg wil laden.

Een voordeel van de MKB Brandstofpas is dat je vaste laadtarieven betaalt. Daarmee is het makkelijker te voorspellen wat je gaat betalen voor een laadsessie.

Wel liggen de laadtarieven voor openbaar laden wat hoger dan sommige andere laadpas aanbieders met vaste tarieven.

Als je de 21% btw meerekent betaal je de volgende tarieven:

 • Starttarief van € 0,35 per kWh (zonder abonnement)
 • Openbaar laden: € 0,62 per kWh
 • Snelladen: € 0,85 per kWh

De ANWB-, Shell Recharge - en Maingau laadpas zijn goedkoper als je veel openbaar moet laden en een vast tarief wil betalen. Voor snelladen zijn de verschillen kleiner en betaal je met de Shell Recharge- en ANWB laadpas een vergelijkbaar tarief of zelfs iets méér in het geval van de ANWB.

Dit geldt overigens voor de laadtarieven in Nederland. Voor het laden in het buitenland met de MKB Brandstof pas, betaal je variabele tarieven.

De MKB laadpas is ook met abonnement aan te vragen voor € 8,35 of € 11,98 per maand, afhankelijk van het type abonnement. Met beide abonnementen vervallen de startkosten van € 0,35 per sessie.

Met het duurste abonnement kun je de laadpas óók als tankpas gebruiken als je een hybride auto bezit. Dit kan ook in het buitenland, maar daar betaal je wel € 0,60 extra per maand voor.

Houdt er rekening mee dat je voor het duurste abonnement ook nog € 200,- borg betaalt voor de laadpas. Rijdt je in een volledig elektrische auto dan heb je het duurste abonnement niet nodig.

Deze abonnementsprijzen zijn in vergelijking met andere laadpassen behoorlijk aan de hoge kant. Maar: je betaalt wel voor exrta dienstverlening die juist voor ondernemers van grote meerwaarde kan zijn als je vaak met de auto op pad moet en je je zaken beter wil regelen.

De MKB laadpas aanvragen heb je zo online gedaan. Als je een digitale machtiging geeft voor een abonnement ontvang je de laadpas binnen 3 werkdagen thuis.

Vraag je gratis laadpas aan vóór 16:00, dan kun je ‘m de volgende werkdag al bij je thuis verwachten. Je betaalt geen verzendkosten.

De grootste meerwaarde van de MKB Brandstof laadpas is de mogelijkheid om er op veel manieren mee te betalen. Je kunt er met de gratis laadpas ook mee betalen voor de carwash of voor parkeren.

Als je het duurste abnonnement neemt betaal je er ook mee als tankpas, bij de kassa als je bijvoorbeeld ruitenvloeistof of motorolie nodig hebt en als je tol moet betalen in heel Europa. Superhandig.

Het is dus meer een zakelijke betaalpas (met pincode) dan een slechts laadpas, waarbij je netjes alle betalingen overzichtelijk op één factuur te zien krijgt voor je zakelijke boekhouding.


Shell Recharge – beste laadpas voor in het buitenland

Ga je regelmatig naar het buitenland met je elektrische auto of plugin hybride? Dan is de Shell Recharge laadpas een pas die je zeker bij je wil hebben.

De Shell Recharge laadpas is de meest geaccepteerde laadpas in Europa. Met 275.000 openbare laadpunten in de EU in ruim 33 landen heeft Shell Recharge een heel groot netwerk. Hierbij kun je gebruik maken van de eigen laadpunten op het Shell Recharge netwerk – dit is het goedkoopst -, of één van de overige netwerken.

Het heeft dus echt meerwaarde om deze pas bij je te hebben met buitenlandse vakanties, of als je regelmatig in het buitenland moet zijn.

Shell Recharge netwerkOverige netwerken
Tarief publiek laden (AC)Variabel€ 0,59 per kWh
Tarief snelladen (DC)€ 0,65 per kWh€ 0,76 per kWh
Starttarief (AC en DC)€ 0,35 (tot 20x p/m)€ 0,35 (tot 20x p/m)

Shell Recharge heeft een eigen snellaadnetwerk, met zo’n 200 snelladers in NL. Deze snellaadpunten vind je Shell tankstations. Met de Shell Recharge laadpas laad je het goedkoopste bij de eigen snellaadpalen voor € 0,65 per kWh, exclusief startkosten of abonnementskosten.

Snelladen in NL met de Shell Recharge pas is voordeliger dan met andere laadpassen. Alleen Bonnet is nog goedkoper voor snelladen. Met een Bonnet laadpas kun je bij Fastned namelijk al vanaf € 0,69 per kWh laden.

De Shell Recharge laadpas is gratis aan te vragen. Deze laadpas is niet in combinatie met een abonnement te krijgen. Je betaalt geen eenmalige verzendkosten. De pas ontvang je na aanvraag binnen ongeveer 5 werkdagen.

Je kunt bij het laadpunt direct betalen met de Shell Recharge laadpas, via de app, of per QR-code met je mobiel bij alle Shell Recharge snellaadpunten. Je kunt ook een laadsleutel aanvragen.

Wil je de kosten van je laadsessies bijhouden? Dan kun je naast het overzicht in de app ook iedere maand een maand een factuur per e-mail laten toesturen.

Je ontvangt dan een maandoverzicht van al je laadsessies en gemaakte kosten van de afgelopen maand. Handig als je bijv. kosten wil declareren.

ChargePoint laadpas als alternatief meenemen
Ik raad je altijd aan om ook één of meerdere laadpassen bij je te hebben waarmee je in het buitenland kunt laden. Het nadeel is namelijk dat lang niet alle Nederlandse laadpassen bij alle buitenlandse laadpalen te gebruiken zijn. Met Shell Recharge hoef je je geen zorgen over de dekking te maken. Wil je écht goede buitenlandse dekking? Dan raad ik je ook aan om de ChargePoint laadpas bij je hebben in het buitenland.


Overige laadpassen die handig zijn om bij je te hebben

Met de E-Flux, MKB laadpas en Shell Recharge laadpassen kun je in vrijwel alle situaties het goedkoopste laden. Maar er zijn nog twee laadpassen die specifiek handig zijn om bij je te hebben als je heel vaak moet snelladen, of heel veel in het buitenland bent: de Bonnet- en ChargePoint laadpas.

Chargepoint laadpas

ChargePoint is een laadpas aanbieder uit de USA, die hun diensten ook in Europa aanbieden. De ChargePoint laadpas is extra handig om óók aan te vragen wanneer je heel vaak in het buitenland bent. Deze pas is samen met de Shell Recharge laapdas een goed ‘buitenland pakketje’.

Voordelen
 • Geen starttarief
 • Variabele tarieven soms heel laag
 • Geen maandelijkse kosten
Nadelen
 • Kan ook heel duur uitpakken als je niet oplet
 • Voor niet-klanten wordt eenmalig € 9,95 in rekening gebracht

Over de ChargePoint laadpas

Een groot voordeel van de ChargePoint laadpas is dat deze pas soms heel voordelige variabele laadtarieven heeft in het buitenland, afhankelijk van de laadpaal. Een ander belangrijk voordeel is dat je geen opstartkosten betaalt per laadsessie.

Check de Chargepoint app in het buitenland. Het is mogelijk dat je op het Shell Recharge netwerk met je ChargePoint pas goedkoper kan snelladen in het buitenland, afhankelijk van waar je bent.

Let wel op: de variabele tarieven zijn niet altijd even voordelig. Soms betaal je juist fors meer. Check dit dus van tevoren even in de ChargePoint app. Houd er ook rekening mee dat als je geen klant bent bij ChargePoint, je eenmalig € 9,95 betaalt.

ChargePoint laadpas aanvragen

De ChargePoint laadpas is gratis aan te vragen. Ook als sleutelhanger. Je kunt om te laden ook de ChargePoint app zelf gebruiken.


Bonnet laadpas – als je vaak moet snelladen

Bonnet laadpas

Laadpas aanbieder Bonnet is een aanbieder uit het Verenigd Koninkrijk. Dit is de enige aanbieder die geen fysieke laadpas heeft, maar waarmee je alles uitsluitend via de app regelt. De pas komt in de vorm van een app en je abonneert je op een laadmodule: Light Boost of Turbo Boost.

Voordelen
 • Kortingscodes voor voordeligere laadsessies
 • Laadbundels met goedkopere tarieven naarmate je méér laadt
 • Te gebruiken bij de grootste snellaadnetwerken: Allegro, Fastned en Shell Recharge
 • Geen fysieke pas nodig, alles makkelijk te regelen vanuit de app
 • Goede klantsupport vanuit de app
Nadelen
 • Het starten van een laadsessie kan soms wat langer duren dan bij het gebruik van een fysieke laadpas of sleutelhanger

Over de Bonnet laadpas

Bij Bonnet kan je naast gratis laden ook kiezen voor bundels. Met een bundel - een 'boost' - krijg je een bepaald kortingspercentage.

Met de Light Boost laadpas krijg je 10% korting op je laadsessie bij alle laadpalen. Hiervoor betaal je € 2,- per maand. Met de Turbo Boost krijg je 15% korting en betaal je € 8,- per maand.

Met de Bonnet laadpas kun je in vergelijking met de andere passen relatief voordeliger (snel)laden bij Shell Recharge, Fastned en Allego, Ionity, Engie en EV-Box.


Dit helpt je de beste laadpas kiezen

Nu je algemeen weet de beste laadpassen zijn en waarom, vraag je je waarschijnlijk af wat voor jouw situatie de beste laadpas is. Stel jezelf daarbij volgende 5 vragen:

1. Wil ik een laadpas met of zonder abonnement?

Voor een laadpas met abonnement betaal je maandelijkse kosten tot € 10,- per maand. Zonder abonnement betaal je een starttarief per laadsessie. Vergelijk dus onderling de maandkosten en starttarieven per laadsessie.

2. Betaal ik aanschafkosten voor de laadpas?

Voor sommige laadpassen betaal je verzendkosten of eenmalige opstartkosten van rond de € 10,-.

3. Hoeveel laadkosten betaal ik per sessie?

De prijs per kWh verschilt soms sterk tussen aanbieders. Moet je vaak openbaar- of snelladen, kies dan een laadpas met gunstige laadkosten.

4. Wil ik een laadpas met extra voordelen?

Enkele laadpassen geven voordelen zoals korting op aankopen bij het tankstation.

5. Wil ik (ook) kunnen laden zonder laadpas?

Sommige aanbieders hebben een digitale laadpas, waarmee je ook zonder fysieke laadpas kunt betalen via de app of een creditcard of bankpas.


Conclusie: wat is de beste laadpas?

Er is niet één beste laadpas voor iedereen. Vaak is een combinatie van meerdere passen de beste oplossing als vaak openbaar moet laden. Zorg daarom dat je altijd meerdere (gratis) laadpassen in de auto hebt liggen. Gemiddeld hebben elektrische rijders 3 laadpassen. Daarmee kun je in iedere situatie het meest voordelig laden.

Ons advies is om in ieder geval de laadpassen van E-Flux en Shell Recharge aan te vragen. Wil je echt áltijd voordelig laden? Neem dan ook de passen van Eneco, Bonnet en ChargePoint. Ondernemers willen daarnaast waarschijnlijk de MKB Brandstof laadpas aanvragen.

De belangrijkste verschillen en overeenkomsten nog even op een rij:

Beste voor:

Starttarief*

Laadtarief

Snelladen
E-FluxLaden Nederland€ 0,29Verschilt per laadpaalVerschilt per laadpaal
MKB BrandstofZakelijk laden€ 0,35€ 0,62 per kWh*€ 0,85 per kWh*
Shell RechargeVakantie/buitenland€ 0,35Variabel€ 0,65 per kWh**
ChargepointVakantie/buitenlandVerschilt per laadpaalVerschilt per laadpaalVerschilt per laadpaal
BonnetSnelladenHangt af van bundelHangt af van bundelHangt af van bundel
EnecoNormaal ladenGeen***€ 0,23 per kWh****Verschilt per laadpaal
* Tarieven in NL. ** Dit geldt voor laden op het eigen netwerk. Op de overige aangesloten netwerken betaal je € 0,59 per kWh voor publiek laden en € 0,76 per kWh voor snelladen. *** alleen bij Eneco laadpalen betaal je geen starttarief. **** Bij Eneco laadpalen.

TIP: Vraag het laadpas pakket aan

We hebben in samenwerking met laadpas.net het laadpas pakket bedacht. In dit pakket zitten de van de besproken laadpassen waarmee je in elke situatie de meest gunstige laadtarieven betaalt.