Overzicht van de beste laadpassen volgens Keuze.nl

Bij de aanschaf van een elektrische of hybride auto hoort ook een laadpas, zodat je je auto openbaar kunt laden. Maar het kan nog best een gedoe zijn om uit te zoeken wat de beste laadpas is. We hebben daarom de drie beste laadpassen uitgezocht om altijd bij je te hebben in de auto. E-Flux is de beste laadpas met abonnement. Wil je daarnaast ook een laadpas zonder abonnement? Dan raden we aan te kiezen voor Coolblue. Voor de vakantieganger is Shell Recharge de beste keuze.

Beste laadpas blog image

De beste laadpassen om altijd bij je te hebben

1. E-Flux met abonnement

E-Flux laadpas met abonnement

Een laadpas met abonnement is gunstig als je 14 keer of vaker per maand bij een openbare laadpaal laadt. In dat geval raden wij aan om te kiezen voor een laadpas van E-Flux met abonnement. Het voordeel van E-Flux is dat je bij alle laadpaal aanbieders het tarief van de aanbieder betaalt.

Je kunt de pas dus overal gebruiken wanneer je niet de laadpas van de specifieke aanbieder hebt. Het abonnement kost € 2,95 per maand en de pas krijg je gratis. Bij het abonnement komt het starttarief te vervallen.

Voordelen
 • Pas voor 16:00 besteld, volgende dag geleverd
 • Groot laadnetwerk met 260.000+ punten
 • Met of zonder abonnement mogelijk
 • E-Flux app
 • Abonnement is maandelijks opzegbaar
Nadelen
 • Laadtarief afhankelijk van laadpaal
 • Zonder abonnement: € 5,- verzendkosten
💡 E-Flux zonder abonnement ook handig
Laad je minder dan 14 keer per maand? Dan raden we de E-Flux laadpas zonder abonnement net zo goed aan. Dit is altijd een handige pas om bij je te hebben.

2. Coolblue zonder abonnement

Coolblue laadpas zonder abonnement
Niet beschikbaar
Het is helaas op dit moment niet mogelijk om een Coolblue laadpas aan te vragen.

De Coolblue laadpas zonder abonnement is áltijd goed om in je auto te hebben. De pas is gratis, dus het is alleen een kwestie van de pas aanvragen. De laadpas wordt binnen 3 werkdagen geleverd. Let op: de laadpas van Coolblue is tijdelijk niet verkrijgbaar

In tegenstelling tot E-Flux heb je bij Coolblue vaste laadtarieven. Je hebt met de Coolblue pas toegang tot alle publieke laadpalen in Nederland. In Europa heeft Coolblue meer dan 300.000 oplaadpunten.

Voordelen
 • Geen eenmalige verzendkosten voor laadpas/sleutelhanger
 • Vaste laadtarieven geeft duidelijkheid
 • 300.000+ laadpunten in Europa
 • Abonnement is maandelijks opzegbaar
 • Coolblue app
Nadelen
 • Relatief duur in gebruik buitenland

3. Shell Recharge voor op vakantie

Shell Recharge laadpas

Ga je op vakantie of ben je vaak in het buitenland? Dan is de Shell Recharge laadpas geschikt voor jou. Shell heeft meer dan 275.000 laadpunten in Europa. Het voordeel is dat je op veel plekken kunt laden en dus niet halverwege je reis in de knoop komt. De pas kun je gratis aanvragen en ontvang je binnen 5 werkdagen bij jou thuis op de mat.

Voordelen
 • Heel groot internationaal netwerk van oplaadpunten
 • Handige pas voor op vakantie/buitenland, onmisbaar om bij je te hebben
 • Duidelijke laadtarieven bij elk oplaadpunt
 • Gratis Air Miles sparen per laadsessie
 • Snelladen eigen netwerk relatief goedkoop
 • Gratis laadpas
 • Shell Recharge app
Nadelen
 • Relatief duur in vergelijking met andere passen
 • Duur bij snellaadpunten van Allego en Fastned
 • Klantenservice valt soms tegen

Shell Recharge laadpas bij laadpaal

De beste laadpassen uitgebreid besproken

E-Flux laadpas – beste allround laadpas

99% dekking in de Benelux

E-Flux heeft een laadpaaldekkingsgraad in Nederland en de rest van de Benelux van maar liefst 99%. Dit zijn ongeveer 260.000 laadpunten. De laadpas werkt bij publieke laadpalen en snellaadpalen zoals Fastned en Ionity.

Omdat ze zo’n uitgebreide dekking in Nederland hebben, is een E-Flux pas ideaal om altijd bij je te hebben. Of dat nou met of zonder abonnement is.

In Duitsland hebben ze momenteel een dekkingsgraad van 90%. Daarnaast hebben ze nog een aantal plekken in Zweden waar je kunt laden. Maar dat is niet benoemenswaardig. Ga je op vakantie? Dan kun je echt beter kiezen voor de pas van Shell Recharge.

Laadtarief afhankelijk van aanbieder

Met een E-Flux laadpas betaal je het tarief van de laadpaal aanbieder. Dit betekent dat je altijd het goedkoopst mogelijke tarief betaalt. Bij een pas zonder abonnement betaal je per laadbeurt € 0,29 opstartkosten.

Deze opstartkosten komen bij een abonnement te vervallen. Dit geldt zowel voor normaal (AC-laden) als voor snelladen (DC-laden).

De kosten van het abonnement worden per automatische incasso of per factuur van je rekening afgeschreven. Je kunt het abonnement maandelijks opzeggen.

Prettige en duidelijke E-Flux app

De app van E-Flux is zeer duidelijk. Je kunt binnen de app de navigatie aanzetten naar laadlocaties. En je kunt precies zien waar je kunt laden, of de laadpaal beschikbaar is en tegen welke tarieven je laadt. Daarnaast zie je ook nog de maximale wattage van de laadpaal.

Kosten E-Flux laadpas

Je kunt kiezen voor een laadpas of een laadtag/sleutel. Bij E-Flux betaal je geen verzendkosten als je kiest voor het abonnement. Zonder abonnement betaal je eenmalig € 5,- voor de verzendkosten.

Bestel je de pas of sleutel voor 16:00? Dan is hij de volgende dag al bij jou thuis. Bestel je vrijdag of in het weekend, dan krijg je de pas op dinsdag.


Coolblue laadpas - beste laadpas met vaste tarieven

De Coolblue laadpas is de beste laadpas om bij je te hebben met vaste tarieven. Je betaalt altijd een vaste lage prijs per kWh, en weet dus vooraf wat je gaat betalen. Dit kun je eenvoudig checken in de handige Coolblue laad app.

Laadpaaldekking

Met de laadpaaldekking van Coolblue zit het behoorlijk goed. Coolblue heeft geen eigen laadpunten, maar je kunt er bij alle openbare laadpaal in Nederland mee laden. Bovendien kun je de pas ook gebruiken bij ruim 175.000 laadpunten in rest van Europa.

In totaal kun je bij meer dan 300.000 laadpunten in de EU laden met deze pas. De beste buitenlandse dekking heeft Coolblue in Frankrijk, Oostenrijk, België, Luxemburg en Duitsland.

De laadpaaldekking wordt goed weergegeven in de app van Coolblue. Zo kun je snel en makkelijk laadpunten vinden in de buurt waar je op dat moment bent, of vooraf.

Chargemap app downloaden
Wil je snel alle laadlocaties kunnen vinden van een specifieke aanbieder? Dan raad ik je aan een Chargemap account aan te maken en de Chargemap app te downloaden.

Je kunt dan overal waar je bent snel beschikbare laadpunten vinden. Hiermee kun je ook je route van tevoren plannen, zodat je weet welke laadpunten er op je route voorbij komen, of instellen bij welke laadpalen je onderweg wil laden.

Laadtarieven

Het fijne aan de Coolblue laadpas is dat een altijd een vast tarief per kWh betaalt. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent, en wat je gaat betalen.

Met de andere laadpassen betaal je variabele tarieven per kWh en is het vooraf onzeker wat je gaat betalen per laadsessie, afhankelijk van welke laadpaal je gebruikt.

Het laadtarief van Coolblue per kWh voor openbaar laden is gemiddeld te noemen. Voor snelladen betaal je met € 0,81, méér dan bij andere laadpas aanbieders zoals Shell Recharge en Bonnet.

De Coolblue laadpas is vooral handig om bij je te hebben voor laadsessies bij jou in de straat of je werk, of als je af en toe moet snelladen. Moet je vaker snelladen, dan is Bonnet de beste keuze.

Goed om te weten is dat als je de Coolblue laadpas in het buitenland wil gebruiken, je voor iedere laadsessie € 0,89 starttarief betaalt, ook met een abonnement. Dat is duur in vergelijking met andere passen.

Weet je dat je vaker moet laden in het buitenland, dan is de Shell Recharge laadpas een goedkopere pas om te gebruiken.

Coolblue laadpas met abonnement

De Coolblue laadpas is ook met abonnement mogelijk. Een abonnement nemen is goedkoper als je maandelijks meer dan 14 keer publiek laadt.

Voor een abonnement betaal je € 4,- per maand, méér dan een E-Flux abonnement dus. Het voordeel hiervan is dat je dan geen starttarief meer betaalt voor elke laadsessie (wel in het buitenland). Een Coolblue laadpas abonnement is maandelijks opzegbaar.

Coolblue laadpas aanvragen

Een Coolblue laadpas kun je gratis aanvragen. Deze wordt dan binnen 3 werkdagen bezorgd. Dat is sneller dan bijvoorbeeld de Shell Recharge laadpas, met 5 werkdagen bezorgtijd, maar minder snel dan de levering van E-Flux, die je de volgende dag in huis kan hebben.

Moet je snel nog even een laadpas aanvragen? Dan is de Coolblue laadpas dus sowieso een goede om mee te beginnen vanwege de snelle levertijd. Ook fijn is dat je voor de Coolblue laadpas géén eenmalige verzendkosten betaalt.

Betaalmethoden

Bij iedere laadpaal kun je betalen met de fysieke laadpas zelf? Daarnaast kun je ook een Coolblue laadpassleutelhanger bestellen bij je aanvraag.

ANWB laadpas
Naast de Coolblue laadpas voor vaste tarieven is de ANWB laadpas met vaste tarieven eigenlijk ook slim om aan te vragen. Een groot voordeel van de ANWB laadpas ten opzichte van de Coolblue laadpas is namelijk dat de vaste tarieven in het buitenland hetzelfde zijn als in Nederland. Je betaalt dus geen hoger starttarief. Voor snelladen is de ANWB laadpas niet meer voordeliger met een snellaadtarief van € 0,90 per kWh, ten opzichte van € 0,81 per kWh bij Coolblue.


Shell Recharge – beste laadpas voor in het buitenland

Ga je regelmatig naar het buitenland met je elektrische auto of plugin hybride? Dan is de Shell Recharge laadpas een pas die je zeker bij je wil hebben.

Laadpaaldekking

De Shell Recharge laadpas is de meest geaccepteerde laadpas in Europa. Met 275.000 openbare laadpunten in de EU in ruim 33 landen heeft Shell Recharge een heel groot netwerk. Hierbij kun je gebruik maken van de eigen laadpunten op het Shell Recharge netwerk – dit is het goedkoopst -, of één van de overige netwerken.

Het heeft dus echt meerwaarde om deze pas bij je te hebben met buitenlandse vakanties, of als je regelmatig in het buitenland moet zijn.

Shell Recharge netwerkOverige netwerken
Tarief publiek laden (AC)Variabel€ 0,55 per kWh
Tarief snelladen (DC)€ 0,73 per kWh€ 0,83 per kWh
Starttarief (AC en DC)€ 0,32 (tot 20x p/m)€ 0,32 (tot 20x p/m)

Laatste update: januari 2023

Snelladen

Shell Recharge heeft een eigen snellaadnetwerk, met zo’n 200 snelladers in NL. Deze snellaadpunten vind je Shell tankstations. Met de Shell Recharge laadpas laad je het goedkoopste bij de eigen snellaadpalen voor € 0,73 per kWh, exclusief startkosten of abonnementskosten.

Snelladen in NL met de Shell Recharge pas is voordeliger dan met andere laadpassen. Alleen Bonnet is nog goedkoper voor snelladen. Met een Bonnet laadpas kun je bij Fastned namelijk al vanaf € 0,71 per kWh laden.

Shell Recharge laadpas aanvragen

De Shell Recharge laadpas is gratis aan te vragen. Deze laadpas is niet in combinatie met een abonnement te krijgen. Je betaalt geen eenmalige verzendkosten. De pas ontvang je na aanvraag binnen ongeveer 5 werkdagen.

Betaalmethoden

Je kunt bij het laadpunt direct betalen met de Shell Recharge laadpas, via de app, of per QR-code met je mobiel bij alle Shell Recharge snellaadpunten. Je kunt ook een laadsleutel aanvragen.

Wil je de kosten van je laadsessies bijhouden? Dan kun je naast het overzicht in de app ook iedere maand een maand een factuur per e-mail laten toesturen.

Je ontvangt dan een maandoverzicht van al je laadsessies en gemaakte kosten van de afgelopen maand. Handig als je bijv. kosten wil declareren.

ChargePoint laadpas als alternatief meenemen
Ik raad je altijd aan om ook één of meerdere laadpassen bij je te hebben waarmee je in het buitenland kunt laden. Het nadeel is namelijk dat lang niet alle Nederlandse laadpassen bij alle buitenlandse laadpalen te gebruiken zijn. Met Shell Recharge hoef je je geen zorgen over de dekking te maken. Wil je écht goede buitenlandse dekking? Dan raad ik je ook aan om de ChargePoint laadpas bij je hebben in het buitenland.


Laadpassen om ook bij je te hebben

Overige laadpassen die handig zijn om bij je te hebben

Met de E-Flux, Coolblue en Shell Recharge laadpassen kun je in vrijwel alle situaties het goedkoopste laden. Maar er zijn nog twee laadpassen die specifiek handig zijn om bij je te hebben als je heel vaak moet snelladen, of heel veel in het buitenland bent: de Bonnet- en ChargePoint laadpas.

ChargePoint laadpas – als je regelmatig in het buitenland moet laden
Chargepoint laadpas

ChargePoint is een laadpas aanbieder uit de USA, die hun diensten ook in Europa aanbieden. De ChargePoint laadpas is extra handig om óók aan te vragen wanneer je heel vaak in het buitenland bent. Deze pas is samen met de Shell Recharge laapdas een goed ‘buitenland pakketje’.

Voordelen
 • Geen starttarief
 • Variabele tarieven soms heel laag
 • Geen maandelijkse kosten
Nadelen
 • Kan ook heel duur uitpakken als je niet oplet
 • Voor niet-klanten wordt eenmalig € 9,95 in rekening gebracht

Over de ChargePoint laadpas

Een groot voordeel van de ChargePoint laadpas is dat deze pas soms heel voordelige variabele laadtarieven heeft in het buitenland, afhankelijk van de laadpaal. Een ander belangrijk voordeel is dat je geen opstartkosten betaalt per laadsessie.

Check de Chargepoint app in het buitenland. Het is mogelijk dat je op het Shell Recharge netwerk met je ChargePoint pas goedkoper kan snelladen in het buitenland, afhankelijk van waar je bent.

Let wel op: de variabele tarieven zijn niet altijd even voordelig. Soms betaal je juist fors meer. Check dit dus van tevoren even in de ChargePoint app. Houd er ook rekening mee dat als je geen klant bent bij ChargePoint, je eenmalig € 9,95 betaalt.

ChargePoint laadpas aanvragen

De ChargePoint laadpas is gratis aan te vragen. Ook als sleutelhanger. Je kunt om te laden ook de ChargePoint app zelf gebruiken.


Bonnet laadpas – als je vaak moet snelladen

Bonnet laadpas

Laadpas aanbieder Bonnet is een aanbieder uit het Verenigd Koninkrijk. Dit is de enige aanbieder die geen fysieke laadpas heeft, maar waarmee je alles uitsluitend via de app regelt. De pas komt in de vorm van een app en je abonneert je op een laadmodule: Light Boost of Turbo Boost.

Voordelen
 • Kortingscodes voor voordeligere laadsessies
 • Laadbundels met goedkopere tarieven naarmate je méér laadt
 • Te gebruiken bij de grootste snellaadnetwerken: Allegro, Fastned en Shell Recharge
 • Geen fysieke pas nodig, alles makkelijk te regelen vanuit de app
 • Goede klantsupport vanuit de app
Nadelen
 • Het starten van een laadsessie kan soms wat langer duren dan bij het gebruik van een fysieke laadpas of sleutelhanger

Over de Bonnet laadpas

Bij Bonnet betaal je anders dan bij de andere laadpas aanbieders niet per kWh, maar koop je een bundel - een 'boost' - waarbij je een bepaald kortingspercentage krijgt.

Met de Light Boost laadpas krijg je 10% korting op je laadsessie bij alle laadpalen. Hiervoor betaal je € 2,- per maand. Met de Turbo Boost krijg je 15% korting en betaal je € 8,- per maand.

Met de Bonnet laadpas kun je in vergelijking met de andere passen relatief voordeliger (snel)laden bij Shell Recharge, Fastned en Allego, Ionity, Engie en EV-Box.


Conclusie: wat is de beste laadpas?

Er is niet één beste laadpas, maar wel een combinatie van meerdere passen. Zorg daarom dat je altijd meerdere (gratis) laadpassen in de auto hebt liggen. Dan kun je in iedere situatie het meest voordelig laden.

Ons advies is om in ieder geval de laadpas van E-Flux, Coolblue en Shell Recharge te bestellen. Wil je echt áltijd voordelig laden? Neem dan ook de passen van Bonnet en ChargePoint.

Laadpas pakket

We hebben in samenwerking met laadpas.net het laadpas pakket bedacht. In dit pakket zitten de 6 passen waarmee je in elke situatie de meest gunstige laadtarieven hebt.

Op hun website vind je ook een flyer waar uitgelegd staat wanneer je welke laadpas het beste kunt gebruiken. Deze flyer kun je in je auto leggen. Zo weet je op ieder moment welke laadpas je het beste kunt gebruiken.

De volgende passen zitten in het pakket:

Beste voor:

Starttarief*

Laadtarief

Snelladen
E-FluxLaden Nederland€ 0,29Verschilt per laadpaalVerschilt per laadpaal
CoolblueLaden Nederland€ 0,31€ 0,44 per kWh€ 0,87 per kWh
Shell RechargeVakantie/buitenland€ 0,32Variabel**€ 0,73 per kWh**
ChargepointVakantie/buitenlandVerschilt per laadpaalVerschilt per laadpaalVerschilt per laadpaal
BonnetSnelladenHangt af van bundelHangt af van bundelHangt af van bundel

* Starttarief komt bij abonnement te vervallen
* Dit geldt voor laden op het eigen netwerk. Op de overige aangesloten netwerken betaal je € 0,55 per kWh voor publiek laden en € 0,83 per kWh voor snelladen