Nieuws   Internet  
Internet verhuizen: alles over het verhuizen van je internet abonnement

Internet verhuizen: alles over het verhuizen van je internet abonnement

Gepubliceerd op: 24 november 2020

Als je gaat verhuizen is het belangrijk om op tijd je internet te regelen. Zeker als je vanaf dag één gebruik wilt maken van internet op je nieuwe adres. Een verhuizing is vaak ook een goed moment om te kijken of je huidige internet abonnement nog bij je past.

Als je gaat verhuizen kun je twee dingen doen met je internet:

  1. Bij dezelfde provider blijven en je abonnement meeverhuizen
  2. Overstappen.

Wil je overstappen, check dan altijd even je contractvoorwaarden.

Check of je contractvrij bent

Bij een contract van een jaar kan je na die periode je contract kosteloos opzeggen. Ben je nog niet contractvrij? Dan raden we aan je contract mee te verhuizen. Je provider kan namelijk een boete of afkoopsom vragen als je het contract eerder beëindigt.

Bekijk wat je op je nieuwe adres kunt krijgen

Op je nieuwe adres kun je mogelijk andere internetverbindingen en providers ontvangen dan op je oude adres. Soms sneller internet, voor betere deals. Als je contractvrij bent op het moment van verhuizen, raden we altijd aan om vooraf te gaan internet vergelijken.

Zo zie je in één oogopslag welke internet abonnementen en welke providers beschikbaar zijn op je nieuwe adres. Daarmee zie je meteen of er betere internet deals beschikbaar zijn op je nieuwe adres, en of je huidige provider nog wel op je nieuwe adres levert. Is dat laatste niet zo, neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je provider.

Meestal vragen providers om uiterlijk drie weken voor de verhuisdatum je nieuwe adres door te geven.


Wat te doen met internet als ik ga verhuizen?

Ga je binnenkort verhuizen? Dan is het belangrijk om op tijd je internet te regelen. Het kan namelijk even duren voordat je provider internet op je nieuwe adres heeft aangesloten. Ook kan het zijn dat je huidige provider geen internet kan leveren op je nieuwe adres. Allemaal redenen om er op tijd bij te zijn. In onderstaand stappenplan helpen we je op weg.

Stappenplan internet bij verhuizing

Stappenplan internet verhuizen:

1. Controleer je huidige contract

Ben je van plan over te stappen naar een andere provider of blijf je bij dezelfde? Als je wilt overstappen, is het handig om de einddatum van je huidige contract te controleren; ben je contractvrij of niet?

Wanneer je contractvrij bent:

Zit je al langer bij dezelfde provider? Dan ben je contractvrij en kan je kosteloos overstappen van internet provider. Houd met overstappen altijd rekening met een maand opzegtermijn.

Wanneer je niet contractvrij bent:

Heb je een 1-jarig of 2-jarig contract? Dan kan je na die periode opzeggen. Houd ook daarbij rekening met een maand opzegtermijn.

Als je niet kan overstappen of gewoon bij dezelfde provider blijft, neem je meestal je huidige contract mee naar je nieuwe adres.

Wanneer je huidige abonnement niet op je nieuwe adres wordt geleverd, ontvang je een nieuw contract van je provider. Bij provider T-Mobile ga je standaard een nieuw jaarcontract aan als je verhuist.

2. Doe de internet postcodecheck

De beschikbaarheid van type internetverbinding en providers kan verschillen met je huidige adres. Zo is de internetsnelheid bij DSL afhankelijk van hoe ver jij woont van de wijkcentrale. Hoe dichterbij, hoe sneller doorgaans je internet. En misschien heb je op dit moment geen glasvezel verbinding, maar kan dit op je nieuwe adres wel.

Gebruik daarom de internet postcodecheck voor snel inzicht in het beschikbare internet op je nieuwe adres.

Wij raden aan om altijd jouw internet abonnement te vergelijken met de beschikbare abonnementen op je nieuwe adres. Mogelijk kan je betere internet abonnementen afsluiten voor een mooiere deal. Dit kan bij je huidige provider zijn of bij een andere provider. In het laatste geval, heb je in stap 1 als het goed is al kunnen achterhalen of je kan overstappen.

Provider niet beschikbaar?

Blijkt jouw huidige internet provider niet beschikbaar op je nieuwe adres? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je provider. Bij sommige providers kan je in dat geval je contract kosteloos opzeggen. Vaak vragen ze dan wel een geldig verhuisbewijs en één maand opzegtermijn.

3. Neem contact op met je internet provider

Of je nu overstapt van provider, of je provider meeverhuist, neem altijd op tijd contact op met je huidige internet provider.

Wanneer je overstapt van provider:

Als je overstapt van provider met een verhuizing, geldt de standaard Overstapservice niet. Je zal dus zelf je contract op tijd moeten opzeggen. Houd hierbij rekening met de wettelijke opzegtermijn van 1 maand en geef dit ruim 1 maand voor de verhuisdatum door.

Wanneer je niet overstapt van provider:

Neem je je huidige provider mee naar je nieuwe adres? Als je gaat verhuizen regelt je provider de aansluiting op je nieuwe adres. Je wilt natuurlijk vanaf dag één internet op je nieuwe adres. Geef daarom zo snel mogelijk de verhuisdatum door aan je provider. Dit kan in de meeste gevallen twee weken voor de verhuisdatum. Maar om met zekerheid internet te hebben op de verhuisdatum, raden we aan dit ruim 1 maand van te voren door te geven.

Dit zijn de regels per internet provider:

ProviderUiterlijke termijn doorgeven van verhuizingKosten verhuisserviceContract
Budget Alles in 1Tot 2 weken van tevorenGratisLoopt door
CaiwayTot 2 weken van tevorenGratisLoopt door
KPNTot 2 weken van tevorenGratisLoopt door
Online.nlTot 2 weken van tevorenGratisLoopt door
OdidoTot 4 weken bij glasvezelNiet gratis bij glasvezel internetNieuw jaarcontract
YoufoneTot 30 dagen van tevorenGratisLoopt door
ZiggoTot 3 dagen van tevorenGratisLoopt door

Kan ik mijn huidige internet abonnement meenemen met de verhuizing?

Als je nog een vast contract hebt of gewoon bij dezelfde provider blijft, neem je meestal je huidige contract gewoon mee naar je nieuwe adres. Wel kan een ander adres invloed hebben op de beschikbaarheid van je huidige internetverbinding en de beschikbaarheid van de provider.

Geef op tijd de verhuizing door aan je provider. Gemiddeld kost het 3 weken om internet op je nieuwe adres aan te sluiten.

Beschikbaarheid internet verbinding en provider

Vaak kan je je internet abonnement mee verhuizen. Hiervoor moet je huidige internetverbinding en provider wel beschikbaar zijn op je nieuwe adres. De beschikbaarheid van type internetverbinding en provider kan verschillen met je huidige situatie. Zo is glasvezel nog lang niet overal beschikbaar. Ook kan het zijn dat je niet dezelfde internetsnelheid haalt op je nieuwe adres.

Beschikbaarheid op je nieuwe adres

Dit kan je snel achterhalen met de internet postcodecheck. Door het invullen van je nieuwe postcode, zie je in één overzicht welke internetverbindingen en providers op je nieuwe adres beschikbaar zijn. Start hier met internet vergelijken.

Levert je provider niet op je nieuwe adres en zit je nog binnen de contractduur? Dan mag jouw provider je aan je contractduur houden en je vragen een overstapboete te betalen. Vaak komen de meeste providers je tegemoet door het contract kosteloos op te zeggen. Hiervoor vragen ze wel een geldig verhuisbewijs en één maand opzegtermijn.

Wijziging contract bij verhuizing

Bij sommige providers ga je een nieuw jaarcontract aan als je verhuist. Bij andere providers loopt je contract gewoon door. Vaak kan je ook je abonnement bij je huidige provider wijzigen. Zo kan je provider op je nieuwe adres misschien wel glasvezel internet leveren, maar op je huidige adres niet.

Verhuiskosten internet

Bij bijna alle providers is de verhuisservice kosteloos. Alleen bij Tele2 betaal je € 30,- administratiekosten. En bij Odido betaal je alleen als je glasvezel wilt aansluiten op je nieuwe adres.


Kan ik mijn vaste nummer meeverhuizen?

Je kan je huidige nummer meenemen als je verhuist binnen dezelfde regio met hetzelfde netnummer.

Vraag dit op tijd aan bij je huidige provider, of geef het aan op het aanmeldformulier bij je overstap.

Blijf je bij je huidige provider? Dan is nummerbehoud altijd kosteloos. Stap je over naar een andere provider? Je nieuwe provider mag je dan maximaal € 10 ,- in rekening brengen voor nummerbehoud.

Nummerbehoud vaste telefonie aanvragen

Je kunt nummerbehoud voor vaste telefonie uiterlijk tot 10 werkdagen voordat je gaat verhuizen aanvragen.


Heb ik een andere internetsnelheid nodig in mijn nieuwe woning?

Of je beter een andere internetsnelheid kunt nemen als je gaat verhuizen, ligt er aan of je woonsituatie verandert. Misschien ga je groter of kleiner wonen. Of verandert het aantal personen in je huishouden.

Wij raden altijd om te kijken of een andere internetsnelheid of provider beter bij je nieuwe situatie past. Je zit tenslotte vaak één jaar of twee jaar aan een contract vast. Misschien kan je een betere internetsnelheid voor een betere deal krijgen op je nieuwe adres. Dit check je eenvoudig met de internet postcodecheck.

Verandert er niks in jouw situatie en heb je nooit problemen gehad met de laadsnelheid? Dan weet je dat je huidige internetsnelheid voldoende is.


Hoe moet ik internet regelen bij verhuizing naar een nieuwbouwwoning?

Als je verhuist naar een nieuwbouwwoning zal een internetverbinding moeten worden aangevraagd.

Maakt jouw woning deel uit van een nieuwbouwproject? Dan vraagt de projectontwikkelaar dit voor jou aan. Ben je zelf opdrachtgever bent voor je eigen woning? Vraag dit dan aan via mijnaansluiting.nl.

Een bijkomend voordeel van een nieuwbouwwoning, is dat je mogelijk een glasvezel aansluiting kunt aanvragen. Glasvezel internet heeft veel voordelen. Het is vele malen sneller en stabieler dan andere internetverbindingen.

Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team