Makkelijk vergelijken
Makkelijk vergelijken Alles in één handig overzicht
Lijstje
Alle zorgverzekeraars in één overzicht
9,1 9,1 Kiyoh beoordeling
90% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
Laagste prijs
Vind de laagste prijs met zorgverzekeringen vergelijken

Goedkoopste studenten zorgverzekering

Dit zijn de goedkoopste zorgverzekeringen voor studenten in 2024 op basis van het maximale eigen risico.

€ 122,75 p.m.

Menzis Basis Voordelig

Directe acceptatie

 • Ruimere keuze zorgverleners
 • Medische noodzakelijke zorg wordt vergoed
 • Geen wachttijd

€ 122,90 p.m.

Basisverzekering

Directe acceptatie

 • Beperkte keuze zorgverleners
 • Medische noodzakelijke zorg wordt vergoedt
 • Geen wachttijd
Unive logo

122,95 p.m.

Zorg Basis polis

Directe acceptatie

 • Beperkte keuze zorgverleners
 • Medische noodzakelijke zorg wordt vergoedt
 • Geen wachttijd

Studenten zorgverzekering afsluiten

4 tips voor het afsluiten van je studenten zorgverzekering.

 • Vraag een zorgverzekering aan als je 18 wordt
 • Vergelijk de verschillende studenten zorgverzekeringen
 • Kijk wat je nodig hebt aan zorgverzekering
 • Vraag bij de belastingdienst je zorgtoeslag aan 

Als student heb je vaak recht op zorgtoeslag, dit is een tegemoetkoming voor je zorgkosten. Deze is gebonden aan je inkomen waarbij studiefinanciering niet wordt meegeteld. Vraag eenvoudig zorgtoeslag aan via de site van de belastingdienst. 

90% van de bezoekers beveelt ons aan!

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,1 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Kiyoh beoordeling

Wanneer kan ik een studenten zorgverzekering afsluiten?

Op het moment dat je gaat studeren, maar nog geen 18 jaar oud bent, ben je automatisch meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Vanaf je 18de verjaardag ben je verplicht om een eigen basis zorgverzekering af te sluiten. Vanaf dit moment kan je een zorgverzekering afsluiten die specifiek op studenten is gericht.

De verplichting geldt uitsluitend voor de basis zorgverzekering. Je bent niet verplicht om aanvullende verzekeringen af te sluiten, hier kan je wel zelf voor kiezen.

Voor welke dekkingen kies ik als student?

Basisverzekering voor studenten

Standaard heb je een basis zorgverzekering nodig. Hieruit worden kosten zoals huisartsbezoek, ziekenhuisopname of medicijnen bekostigt. Vaak kun je kiezen uit verschillende basisverzekeringen per studenten zorgverzekering.

Bij de goedkoopste zorgverzekeringen worden zorgkosten alleen volledig vergoed bij een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners. Kies je voor een duurder pakket, dan kan je vaak bij alle ziekenhuizen en zorgverleners terecht.

Aanvullende zorgverzekeringen voor studenten

Naast de basisverzekering kun je daarnaast kiezen om je basispakket uit te breiden met aanvullende verzekeringen. Dit zijn pakketten met aanvullende tandzorg, extra fysio of extra vergoeding voor brillen of lenzen. Maar ook zaken als anticonceptie en reisvaccinaties.

Het is niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, maar soms wel verstandig om onverwacht hoge kosten te voorkomen (als je daar zelf geen buffer voor hebt of wil aanbreken). Weet je van te voren, of verwacht je extra specifieke zorg nodig te hebben? Dan kan een aanvullende verzekering een slimme keuze zijn.

We raden je aan om voor jezelf te bekijken welke kosten voor extra aanvullende zorg je verwacht te maken en hoeveel de aanvullende verzekering(en) je per maand extra kost(en). Zo kan je voor jezelf een goede afweging maken.

Aanvullende buitenlanddekking

Je basisverzekering vergoedt kosten in het buitenland tot een maximum van wat de zorg in Nederland je ook zou kosten. Ga je naar een land binnen Azië op reis, dan is dit geen probleem aangezien de zorg daar vele malen goedkoper is dan in Nederland.

Maar ben je van plan om te reizen naar een land waar de zorg wel duurder is dan in Nederland, zoals Zwitserland of de Verenigde staten, dan is het verstandig om een aanvullend pakket aan te zetten voor het buitenland. Als je deze niet hebt en zorg nodig hebt, zal het kunnen zijn dat je achteraf nog een aardige toeslag krijgt. Je hebt vaak ook de mogelijkheid om een buitenland zorgdekking aan te zetten via je reisverzekering. Check of je daarmee niet dubbel verzekerd bent.

Is het verstandig om mijn eigen risico als student op te hogen?

Wettelijk eigen risico

Elk jaar wordt het wettelijk eigen risico vastgesteld. Tot 2026 staat dit vast op een bedrag van € 385,-. Dit is het eigen risico dat je sowieso betaalt als je gebruik maakt van bepaalde zorg uit het basispakket. Je betaalt dus de eerste € 385,- uit eigen zak.

Vrijwillig eigen risico

Naast het wettelijke eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Hiermee verhoog je het bedrag standaard eigen risico. Je kan het standaard eigen risico ophogen met maximaal € 500,-, tot € 885,-.

Of het verstandig is om je eigen risico te verhogen, verschilt per persoon. Ben je heel gezond en verwacht je weinig zorgkosten te gaan maken? Dan kan het handig zijn je eigen risico op te hogen.

Door het eigen risico te verhogen, krijg je namelijk korting op je maandelijkse premie. Deze korting kan oplopen tot wel € 20,- per maand. Heb je chronische gezondheidsklachten of loop je een verhoogd risico op zorgkosten? Dan is het onvoordelig om je vrijwillig eigen risico op te hogen.

Zorg er wel voor dat je wat geld apart zet voor als je onverwachts toch extra kosten hebt. Of wellicht kunnen je ouders je hierin ondersteunen, als je zelf niet voldoende eigen buffer hebt.

Heb ik een speciale studenten zorgverzekering nodig?

Geen speciale studenten dekking voor basiszorg

Voor de basisverzekering maakt het niet uit bij welke verzekeraar je een zorgverzekering afneemt en heb je dus ook niet echt speciale studenten zorgverzekeringen. De regels voor wat er vanuit het basispakket moet worden vergoedt, is namelijk landelijk vastgesteld.

Bij welke ziekenhuizen en zorgverleners je terecht kan en hoeveel je vergoedt krijgt als je kiest voor een andere zorgverlener, kan wel verschillen per verzekeraar. Ook kunnen de kosten per maand verschillen. Dit heeft te maken met de dekking, maar ook met of een verzekeraar ervoor kiest om de communicatie puur online te doen en op die manier de kosten kan drukken.

Aanvullende zorg speciaal voor studenten

Voor aanvullende zorg heb je wel de keuze uit verschillende speciale studenten pakketten. Dit zijn zorgbundels met zorg waar studenten veel gebruik van maken. Denk hierbij aan anticonceptie, reisvaccinaties, extra fysiotherapie en tandartsvergoedingen. Bij de volgende verzekeraars kan je kiezen voor een speciaal studenten pakket met aanvullende zorg:

 • Zilveren Kruis
 • DSW

Ook andere zorgverzekeraars profileren zichzelf als studentenverzekering. Dit doordat communicatie puur online verloopt en binnen hun aanvullende pakketten ook veel zorg zit die voor studenten voordelig kan zijn. Zij bieden alleen geen specifieke aanvullende studenten pakketten aan.

Vaak ben je met deze pakketten toch net zo voordelig uit als met een speciaal studentenpakket en krijg je met deze pakketten dezelfde zorg die specifiek handig is voor studenten.

Is een collectieve studenten zorgverzekering goedkoper?

Een collectieve studenten zorgverzekering, zoals Zilveren Kruis, is lang niet altijd goedkoper dan een gewone zorgverzekering. Dit is omdat er geen collectieve korting meer mag worden gegeven op de basisverzekering. Deze is dus altijd gelijk met andere basis verzekeringen.

Wel kan het zijn dat aanvullende pakketten iets goedkoper zijn, maar vaak is dit verschil zeer minimaal. Daarnaast zijn de voorwaarden voor de specifieke studentenverzekeringen anders dan voor de standaard verzekeringen. Let hier dus goed op als je verzekeringen gaat vergelijken.

Vergelijk studenten zorgverzekeringen