Hoe vergelijk ik het beste energie tegen inkoopprijs?

Dynamische energieleveranciers rekenen vaste kosten per maand en een inkoopvergoeding bovenop de marktprijs. In dit artikel lees je hoe je dynamische energiecontracten kunt vergelijken, en wat er anders is ten opzichte van vaste- en variabele contracten.

Bk energie inkoopprijs hero small

Dynamische energiecontracten vergelijken werkt anders

Dynamische energiecontracten vergelijken werkt anders dan je misschien gewend bent met energie vergelijken. Je kunt ze eigenlijk niet 1-op-1 vergelijken met een vast energiecontract of variabel energiecontract. We hebben een speciale vergelijker voor dynamische energiecontracten.

Omdat de stroomprijs per uur anders kan zijn, is een eerlijke vergelijking maken op basis van alleen de geschatte maandprijs niet mogelijk.

Laat je niet leiden door de geschatte maandprijs

Met een dynamisch energiecontract veranderen de tarieven voor gas en stroom dagelijks of zelfs per uur. Voor een schatting van de maandprijs kun je daarom alleen uitgaan van een gemiddelde marktprijs over een langere periode.

De gemiddelde marktprijzen worden op verschillende momenten aangepast op de websites van leveranciers. Hierdoor is de prijsberekening verschillend.

Bekijk hier de grote verschillen in beursprijzen bij dynamische energieleveranciers

Hecht daarom niet te veel waarde aan de maandprijs die je op de website van een leverancier ziet, maar kijk goed naar de kosten van de dynamische energieleveranciers. Deze verschillen aanzienlijk.

Check deze punten

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen dynamische energiecontracten onderling, kun je anders dan de geschatte maandprijs het beste de contracten op andere andere punten met elkaar vergelijken.

Deze twee punten hebben de grootste invloed op je energiekosten:

 • De inkooptoeslag per product
 • De abonnementskosten (vaste leveringskosten) per product

Daarnaast kun je kijken naar:

 • Hoe gaat de leverancier om met de maandelijkse betalingen?
 • Hoe wordt de kwaliteit van hun slimme app beoordeeld?

Vergelijk de inkooptoeslag voor gas en stroom

Alle dynamische energieleveranciers op de energiemarkt rekenen een zogenaamde ‘inkooptoeslag’ - ook wel inkoopvergoeding, risico-opslag of handling fee genoemd - op elke m³ gas en kWh stroom die zij inkopen voor hun klanten.

Deze toeslag komt bovenop de marktprijs, die bij alle leveranciers hetzelfde is. De hoogte van de inkooptoeslag mogen dynamische leveranciers zelf vaststellen.

De inkooptoeslag maakt het grootste verschil in de energiekosten tussen de dynamische energieleveranciers.

Een dynamisch energietarief is opgebouwd uit:
 • Inkoopprijs op de EPEX day-ahead markt (de marktprijs). Deze prijs wisselt per dag en voor stroom zelfs per uur, maar is bij iedere dynamische leverancier gelijk.
 • Energiebelasting en btw (bij iedere leverancier hetzelfde).
 • Inkooptoeslag per m³ gas en per kWh stroom. Deze verschilt per leverancier.

Wil je dynamische energiecontracten met elkaar vergelijken, dan is de inkooptoeslag dus een heel belangrijk punt om om te letten.

De hoogte van de inkooptoeslag varieert namelijk behoorlijk tussen sommige leveranciers. Dit kan oplopen tot een verschil van € 0,47 per m³ gas en € € 0,011 per kWh stroom.

Met name de inkoopvergoeding voor gas maakt een groot verschil. De inkooptoeslag voor stroom is een stuk lager en de verschillen zijn minder groot.

Alleen al op basis van de inkooptoeslag kan je energierekening tot wel honderden euro's per jaar duurder zijn. Het loont dus om de inkooptoeslagen met elkaar te vergelijken.

Deze bedragen zijn niet altijd makkelijk te vinden, maar wij hebben een overzicht voor je gemaakt. De prijzen zijn inclusief BTW.

De inkooptoeslagen per energieleverancier:

EnegieleverancierInkooptoeslag gasInkooptoeslag stroom
Frank Energie€ 0,0800€ 0,0182
NextEnergy€ 0,059€ 0,0190
ANWB Energie€ 0,05911€ 0,0484
Tibber

€ 0,0488

€ 0,0175
Vrijopnaam€ 0,074€ 0,0165
easyEnergy€ 0,1271€ 0,02178
Zonneplan€ 0,0800€ 0,0200
EnergyZero€ 0,0489€ 0,0400
All-in-Power€ 0,10769€ 0,08326
Mijndomein energie€ 0,05911€ 0,0484
Eneco€ 0,07864€ 0,02282
Budget Energie€ 0,07501€ 0,02099
Energie van Ons

€ 0,05911

€ 0,0484
GroenestroomLokaal€ 0,05911€ 0,0484
Innova Energie€ 0,0670€ 0,014
Live Energy€ 0,0968€ 0,0242
Pure Energie€ 0,0750€ 0,040
Vattenfall€ 0,0750€ 0,0255
Vandebron€ 0,10662

€ 0,02188

*Laatste prijscheck juli 2024

Hoe groot is het verschil per jaar?

Het volgende rekenvoorbeeld laat zien hoe groot het verschil in kosten per jaar kan zijn op basis van de goedkoopste en duurste inkooptoeslag. Deze berekening gaat uit van een gemiddeld tweepersoonshuishouden met 1000 m³ gas en 2500 kWh stroom.

EnergieleverancierKosten inkooptoeslag gasKosten inkooptoeslag stroom
Frank Energie€ 80,- p/j€ 45,25 p/j
NextEnergy€ 59,- p/j€ 55,- p/j
Zonneplan€ 80,- p/j€ 50,- p/j

Hoe vaak passen dynamische leveranciers de inkooptoeslag aan?

Dat wisselt per leverancier. De meest leveranciers, waaronder Frank Energie passen de inkoopvergoeding 'periodiek' aan op basis van de werkelijk gemaakte kosten. Dat wil zeggen meerdere keren per jaar blijkt uit onze rondgang.


Vergelijk de vaste abonnementskosten

Hoewel het prijsverschil een stuk kleiner is, verschillen ook de vaste leveringskosten (abonnementskosten) per leverancier. Deze vaste kosten betaal je iedere maand aan je energieleverancier en zijn onafhankelijk van je verbruik.

De abonnementskosten tussen dynamische leveranciers lopen voor gas en stroom uiteen van € 5,- per maand tot bijna € 8,- per maand. Op jaarbasis kan dit tientallen euro’s schelen.

Abonnementskosten overzicht per energieleverancier:

EnergieleverancierAbonnementskosten per product

Frank Energie

€ 7,-
NextEnergy€ 5,-
Tibber€ 3,99 (stroom)*, € 5,99 (gas)
ANWB Energie€ 7,01
Eneco€ 7,-
Budget Energie€ 5,99
easyEnergy€ 5,-
Zonneplan€ 6,25
Mijndomein energie€ 7,51
EnergyZero€ 7,51
Vrijopnaam€ 6,50
Pure Energie€ 6,05
All-in-Power€ 7,26
Vattenfall€ 7,95 (stroom), € 6,95 (gas)
Vandebron€ 6,25
Innova Energie€ 7,97

Laatste check: juli 2024 *Vanaf 1 april 5,99 p.m.

Tel de inkooptoeslagkosten en de abonnementskosten bij elkaar op

Als je de kosten van de inkoopvergoeding en de vaste abonnementskosten bij elkaar optelt kun je uitrekenen hoeveel je bovenop de marktprijs betaalt aan een dynamische energieleverancier. En zo kun je op een goede manier uitrekenen welke voor jouw situatie het goedkoopste is.

Om dit te laten zien geven we twee rekenvoorbeelden met 1000 m³ gas en 2500 kWh stroom, met de tarieven voor Frank Energie en ANWB Energie.

Frank Energie

 • Abonnementskosten gas: € 7,01 x 12 = € 84,12
 • Abonnementskosten stroom: € 7,01 x 12 = € 84,12
 • Inkooptoeslag gas: 1000 m3 gas x € 0,0800 = € 88,-
 • Inkooptoeslag stroom: 2500 kWh stroom x € 0,0181 = € 45,25

Totaal = € 301,49

ANWB Energie

 • Abonnementskosten gas: € 7,- x 12 = € 84,-
 • Abonnementskosten stroom € 7,- x 12 = € 84,-
 • Inkooptoeslag gas: 1000 m3 gas x € 0,05911 = € 59,11
 • Inkooptoeslag stroom: 2500 kWh stroom x€ 0,0484 = € 121,-

Totaal = € 348,11


Andere punten om rekening mee te houden

Je weet nu op welke 2 punten je het beste dynamische energiecontracten kunt vergelijken voor een betere prijsvergelijking.

Maar een goede vergelijking maak je natuurlijk op basis van zowel prijs en kwaliteit. Daarom dat we ook kort nog even ingaan op de service van dynamische leveranciers.

Leveren alle dynamische leveranciers goede service?

Op dit moment zijn er veel dynamische leveranciers opgekomen op de consumenten energiemarkt. Hoewel sommige grotere dynamische energieleveranciers in vergelijking een stuk duurder zijn op basis van inkooptoeslag, kan naamsbekendheid en reputatie zeker een reden zijn om te kiezen voor een leverancier met een gevestigde naam.

Deze leveranciers zijn naar verhouding duurder omdat ze meer investeren in een betere (klanten)service. Voor een deel zitten de extra kosten ook in reclame en naamsbekendheid.

Grote dynamische energieleveranciers die extra investeren in service zijn:

Hoe gaat de leverancier om met het maandelijks voorschotbedrag?

Net als bij normale energiecontracten betaal je ook bij een dynamisch contract maandelijks een voorschot. En dan is natuurlijk een goede vraag: wat ga je per maand betalen?

Dit verschilt per leverancier. Sommigen vragen een vast voorschotbedrag (net zoals bij een vast energiecontract), andere leveranciers hanteren een dynamisch voorschotbedrag wat per maand anders is.

Vast voorschotbedrag geeft houvast

Een vast voorschotbedrag (dat je maandelijks kunt aanpassen) geeft houvast. Per maand een (sterk) wisselende energierekening is niet voor iedereen geschikt, en dit moet je financieel aankunnen. Daarom is het ook zinvol hier op te vergelijken.

In onderstaand overzicht zie je welke voorwaarden dynamische leveranciers hanteren voor de betaling per maand. De meeste leveranciers werken met een vast voorschotbedrag.

EnergieleverancierType voorschotbedrag
Frank EnergieDynamisch
NextEnergyVast
Tibber

Vast

ANWB EnergieVast
easyEnergyDynamisch
Budget EnergieVast
EnecoVast
Zonneplan

Dynamisch

Mijndomein energieVast
EnergyZeroVast
VrijopnaamVast
All-in-Power

Dynamisch

Coolblue Energie

Dynamisch

VrijopnaamVast
VandebronDynamisch
Innova EnergieDynamisch

Dynamisch voorschotbedrag

Kies je voor een dynamisch voorschot, dan past de leverancier per seizoen het voorschotbedrag aan. Zo kan het zijn dat je in de dure wintermaanden een dubbel voorschot betaalt ten opzichte van de zomermaanden. Frank Energie kijkt daarnaast ook naar of je een koop- of huurwoning en past het voorschot daarop aan.

Heeft de leverancier een fijne app?

Om je energierekening zo laag mogelijk te houden met een dynamisch contract is het belangrijk dat je weet op welke momenten energie het goedkoopst en duurst is. Je kunt dan bijvoorbeeld de vaatwasser aanzetten als de stroomprijs laag is.

Een slimme app of handig platform van een leverancier helpt je daarbij, bijvoorbeeld door je verbruik te laten zien op elk gewenst moment of door een alert te geven als de stroomprijs onder een bepaalde prijs is gezakt.

Hoe goed werken die slimme apps volgens gebruikers? Het kan helpen om de best scorende apps te vinden op basis van gebruikersreviews. Lees in de app store gebruikersreviews bekijk screenshots van de apps om te zien welke apps de beste of vergelijkbare features hebben.


Conclusie: Hoe vergelijk je het beste dynamische energiecontracten?

Om tot slot een betrouwbare en eerlijkere vergelijking te maken tussen dynamische energiecontracten onderling, kun je beter niet te veel waarde hechten aan de geschatte maandprijs.

Om de beste keuze te maken voor een dynamisch energiecontract is het belangrijker om in ieder geval de leveranciers te vergelijken op de volgende 2 prijsfactoren:

 1. De inkooptoeslag per product per leverancier - Dit maakt het grootste verschil voor je energierekening
 2. De abonnementskosten (vaste leveringskosten) per product per leverancier

Daarnaast kan het ook helpen om ook leveranciers onderling nog te vergelijken de volgende punten:

 • Hoe worden je maandelijkse energiekosten verrekend - betaal je een vast voorschotbedrag of niet?
 • Hoe wordt de slimme app beoordeeld? - check de app store voor reviews