Welke internet provider is de beste keuze: KPN of Ziggo?

Twijfel je tussen een internet abonnement bij KPN of Ziggo? Qua prijs en service liggen beide providers redelijk dicht bij elkaar en leveren ze een premium service. Toch zijn er ook duidelijke verschillen tussen de twee. In dit artikel maken we daarom een uitgebreide vergelijking tussen KPN en Ziggo op de belangrijkste onderdelen van hun dienstverlening. Zo weet jij of je in jouw geval beter kunt kiezen voor KPN of Ziggo.

Kpn of ziggo internet

Over KPN in het kort

💡 Een KPN internet abonnement is de beste keuze wanneer je glasvezel kunt krijgen op jouw adres en de meest stabiele internet- en tv verbinding wil. KPN scoort op de kwaliteit van de verbinding namelijk net iets beter dan Ziggo.

KPN levert internet, televisie en vast bellen via DSL en glasvezel. Op dit moment zijn ze hard op weg om heel Nederland te voorzien van glasvezel internet met snelheden tot 1Gbit/s en lokaal zelfs 4 Gbit/s.

KPN heeft de reputatie een zeer betrouwbare internet provider te zijn, met een kwalitatief hoge dienstverlening. Al jaren scoort KPN als internet provider een eerste plek met de Tweakers Awards. Ook uit de test van de Consumentenbond komt KPN steevast goed naar voren, en scoren ze volgens de laatste uitslag hoger dan een 9.

Een zeer sterk voordeel van KPN is dat je de meeste vrijheid hebt om je internet (en tv abonnement) geheel naar wens, samen te stellen. Ook in met mobiele combivoordelen is KPN een interessante keuze. Qua prijs is KPN ongeveer even duur als Ziggo, het verschilt wel welk abonnement. KPN met sommige snelheden iets goedkoper dan Ziggo, met name met de hoogste snelheid.

Belangrijke KPN kenmerken:

 • Tweakers Awards beoordeling: Eerste plaats
 • Algemene providerscore Consumentenbond: 7.6 (glasvezel) en 7.3 (DSL)
 • Laag tv-storingspercentage van 12%
 • Snelle internet levertijd van 7 dagen
 • Regelmatig goede aanbiedingen
 • Beste ping voor gamers

Over Ziggo in het kort

💡 Een Ziggo internet abonnement is de beste keuze als je geen glasvezel kunt krijgen, maar wel hoogste kwaliteit internet en tv diensten wil.

Ziggo levert internet, tv en vast bellen via de coax kabel. Dit is na glasvezel internet het snelste internet, met plaatselijk beschikbare snelheden tot Gbit/s.

Ook Ziggo levert een hoge kwaliteit dienstverlening en staat naast KPN bekend als de andere 'premium' provider. Ziggo komt met de Tweakers Awards al jaren als tweede naar voren en ook op basis van de Consumentenbond test krijgen ze een zeer nette beoordeling van hoger dan een 8.

Net als bij KPN heb je bij Ziggo heel veel opties om je pakket naar wens samen te stellen, en daarbij gebruik te maken van combivoordelen. Al is de service van KPN hierin net iets ruimer.

Een heel sterk pluspunt van Ziggo in vergelijking met KPN is dat je nog sneller een internet aansluiting geregeld kunt krijgen. Ziggo heeft namelijk de snelste internet levertijd. Handig bij een verhuizing, of snelle provider switch.

In vergelijking met KPN glasvezel levert Ziggo altijd een lagere uploadsnelheid. Moet je veel of regelmatig grote bestanden uploaden via je wifi-verbinding, dan is dit iets om rekening mee te houden. Ook is Ziggo tv iets storingsgevoeliger dan KPN gebleken, als is het verschil maar heel klein.

Belangrijke Ziggo kenmerken:

 • Algemene providerscore Consumentenbond: 7.5
 • Tweakers Awards beoordelinig: Tweede plaats
 • Laag tv-storingspercentage van 13%
 • Regelmatig interessante aanbiedingen
 • Snelste levertijd van 3 dagen
 • Lagere downloadsnelheid

De belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen KPN en Ziggo

Als we meer in detail kijken naar Ziggo en KPN, zien we een aantal belangrijke verschillen en overeenkomsten. In het volgende stuk vergelijken we inhoudelijk de service van beide providers.

Wie is goedkoper: KPN of Ziggo?

💡 Hoe verhoudt de prijs van KPN zich tot Ziggo?
Onderstaande prijsvergelijking laat zien dat KPN met de hoogste snelheden vaak goedkoper is. Ziggo is juist iets voordeliger met de lagere snelheden (m.u.v. het instappakket).

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen voor KPN of Ziggo is natuurlijk de prijs.

Het prijsverschil tussen KPN en Ziggo is over het algemeen kleiner geworden dan voorheen. In het verleden was Ziggo vrijwel altijd (fors) duurder. Nu zien we dat de ene keer KPN goedkoper is en andere keren juist Ziggo.

Ook ligt het prijsverschil niet altijd meer vele euro’s uit elkaar, behalve bij de hoogste snelheden. Daarin is KPN fors goedkoper dan Ziggo.

Prijsvergelijking KPN vs. Ziggo

Ziggo pakketZiggo prijs p.m.KPN prijs p.m.
Internet 100 Mb/it€ 42,50€ 42,50
Internet + tv 100 Mbit/s€ 56,-€ 55,-
Internet 200 Mbit/s€ 47,-€ 50,-
Internet + tv 200 Mbit/s€ 60,50€ 62,50
Internet 400 Mbit/s€ 52,--
Internet + tv 400 Mbit/s€ 58,50-
Internet 1000 Mbit/s€ 65,50€ 52,50
Internet + tv 1000 Mbit/s€ 72,50€ 65,-
Internet 4000 Mbit/s

-

€ 67,50
Internet + tv 4000 Mbit/s-€ 80,-

Bovenstaande prijzen zijn zonder korting.

Goedkoopste instappakket bij zowel KPN en Ziggo

KPN en Ziggo bieden op dit moment een vergelijkbaar instapabonnement aan met 100 Mbit/s internetsnelheid voor € 42,50 per maand (zonder korting). Op basis van prijs kun bij zowel KPN en Ziggo het kleinste pakket kiezen tegen dezelfde kosten.

Een belangrijk verschil is wel dat voor diezelfde prijs KPN sneller glasvezel internet levert. Hiermee heb je een kwalitatief betere internetverbinding waarmee je simultaan kunt up-en downloaden.

Voorheen had Ziggo het goedkoopste instappakket met 50 Mbit/s voor € 40,- per maand, dat pakket is er niet meer en heeft een snelheidsverhoging gehad naar 100 Mbit/s.

KPN de goedkoopste met Gigbit internet

Waar KPN en Ziggo nog wel flink schelen in prijs, is op het snelste Gigabit pakket met 1000 Mbit/s. Daarmee is Ziggo met zowel internet als internet en tv fors duurder dan KPN in de basisprijs. Ziggo is met Gigabit internet € 7,50 tot € 13,- duurder per maand. Dat is € 90,- tot € 156,- duurder per jaar.

Bovendien levert KPN sinds kort lokaal ook 4Gbit/s internet voor wie echt razendsnel internet nodig heeft, een snelheid die Ziggo niet kan leveren. Met alleen internet is KPN hiermee zelfs goedkoper dan Ziggo 1000 Mbit/s. Je krijgt 3Gbit/s extra en betaalt € 78,- minder per jaar.

KPN of Ziggo hebben beide vergelijkbare internet aanbiedingen

Bij zowel Ziggo en KPN kun je regelmatig gebruik maken van een goede en vergelijkbare internet aanbieding. Zo hebben Ziggo en KPN jaarlijks deals waarbij je 6 tot wel 12 maanden lang 50% korting krijgt op de abonnementsprijs. Dit zijn de beste deals als je de laagste abonnementsprijs wil betalen.

Bekijk alle actuele internet en TV aanbiedingen van KPN

Bekijk alle actuele internet en tv aanbiedingen van Ziggo

Maandelijks opzegbaar internet

KPN en Ziggo leveren beide ook tijdelijk internet, dat je maandelijks kunt opzeggen. In ons tijdelijk internet: KPN of Ziggo keuze advies lees je waarom KPN hierin meestal een betere keuze is.


Wie heeft het beste internet aanbod: KPN of Ziggo?

💡 Hoe verhoudt de internetkwaliteit van KPN zich tot Ziggo?
Over het algemeen scoort KPN iets beter op hun internetdiensten, al zijn de verschillen niet heel groot.

KPN internet:

 • Type internetverbinding: DSL en glasvezel
 • Consumentenbond score internet: DSL 7.5, glasvezel 8
 • Internetsnelheid: 100 t/m 1000 Mbit/s en lokaal ook 4000 Mbit/s
 • Minste internetstoringen
 • Service: beveiliging op 2 apparaten + 2 gratis Wifi-hotspots

Ziggo internet:

 • Type internetverbinding: kabel (coax)
 • Consumentenbond score internet: 7.4
 • Internetsnelheid: 100 t/m 1000 Mbit/s
 • Iets meer internetstoringen
 • Beveiliging op 1 apparaat + gratis Wifi-hotspots

Internetverbindingen KPN vs. Ziggo

KPN levert internet via DSL en glasvezel. Hoewel DSL landelijk goed beschikbaar is, ligt de focus bij KPN al geruime tijd op de aanleg van glasvezel internet door heel Nederland. Inmiddels kunnen bijna 5 miljoen huishoudens al van de glasvezel diensten van KPN gebruik maken.

Ziggo levert kabel internet via de coax kabel aan miljoenen huishoudens in Nederland. De kans is dus groot dat jij zowel KPN als Ziggo internet kunt afnemen.

KPN glasvezel internet is sneller en stabieler

Het glasvezel internet van KPN scoort beter dan het kabel internet van Ziggo in stabiliteit en snelheid. Het belangrijkste verschil is dat je met KPN glasvezel even snel kunt up- en downloaden. Met kabel internet van Ziggo ligt de uploadsnelheid altijd tot ruim 50% lager dan de downloadsnelheid.

Internet via de kabel daarentegen is weer stabieler dan DSL internet. Maar nog niet zo stabiel en snel als glasvezel internet.

KPN heeft laagste storingspercentage

Uit het meest recente onderzoek van de Consumentenbond, scoorde KPN tegenover Ziggo iets beter op storingspercentage. Naar verhouding hebben KPN klanten wat minder vaak last van een internetstoring.

Internetsnelheden KPN vs. Ziggo

Zowel op de glasvezelverbinding van KPN en Ziggo zijn hoge snelheden mogelijk. Wel leveren beide providers verschillende pakket snelheden en heeft KPN lokaal het snelste internet.

KPN internetsnelheid: 100 Mbit/s - 4000 Mbit/s

Welke internetsnelheid je via KPN kan ontvangen is afhankelijk van het type internetverbinding. Met DSL heb je de optie uit 100 Mbit/s en 200 Mbit/s, met glasvezel levert KPN 4 snelheden: 100 Mbit/s t/m 4000 Mbit/s.

Ziggo internetsnelheid: 100 Mbit/s t/m 1000 Mbit/s

Ook bij Ziggo hangt het af van je postcode welke internetsnelheid je kunt ontvangen. Alle pakketten t/m 400 Mbit/s zijn landelijk beschikbaar. Het Gigabit pakket is op steeds meer postcodes ook beschikbaar.

Extra internetservice KPN vs. Ziggo

Als kwaliteitsproviders leveren KPN en Ziggo een heel aantal extra standaard services, waarin KPN iets meer geeft.

Beveiligingssoftware

KPN levert standaard beveiliging voor 2 mobiele apparaten met ‘KPN Veilig’. Vanaf een internetsnelheid van 100 Mb/s krijg je op 5 apparaten een gratis virusscanner. KPN veilig beschermt je apparaten tegen virussen, spam en cybercriminelen.

Ook bij Ziggo ontvang je gratis beveiligingsoftware. Je ontvangt 'Safe Online' op 1 apparaat. Hier zit een virusscanner en software bij inbegrepen die je apparaat beschermen tegen bedreigingen als spyware.

KPN biedt dus standaard een iets ruimere beveiligingsservice aan zonder meerprijs.

Wifi-optimalisatie

Zowel Ziggo als KPN leveren gratis Wifi-hotspots bij een internet abonnement en is hun service vergelijkbaar. Handig als je een grote woning hebt met meerdere verdiepingen waar overal goed internet belangrijk voor je is.


Wie heeft het beste internet en tv aanbod: KPN of Ziggo?

💡 Hoe goed doen KPN en Ziggo het op hun televisiediensten?
Over het algemeen scoort Ziggo op tv-kwaliteit op dit moment iets beter dan KPN, ook al zijn de verschillen hierin wederom niet heel groot.

KPN tv:

 • Consumentenbond score tv: glasvezel 7.1, DSL 6.7
 • Storingspercentage internetverbinding: gemiddeld
 • Min. aantal tv-zenders: 76 (55 HD)
 • Gratis sportzender: ESPN
 • Interactieve tv-opties: Ja
 • Tv-ontvanger: KPN TV+ Box
 • Beoordeling KPN TV app: 3,2 sterren (50.000+ reviews)
 • Viaplay: € 15,99 p.m.
 • 4K-zenders: 4
 • Alleen streamen mogelijk: ja
 • Toegang tot streamingdiensten: ja
 • ESPN Compleet: € 12,95 p.m.
 • Kosten extra tv-ontvanger: € 5,- p.m.

Ziggo tv:

 • Consumentenbond score tv: 7.6
 • Storingspercentage internetverbinding: gemiddeld
 • Min. aantal tv-zenders: 80 (69 HD)
 • Gratis sportzender: Ziggo Sport
 • Interactieve tv-opties: Ja
 • Tv-ontvanger: Next Mini
 • Beoordeling Ziggo GO app: 3 sterren (60.000+ reviews)
 • Viaplay: € 15,99 p.m.
 • 4K-zenders: 2
 • Alleen streamen mogelijk: nee
 • Toegang tot streamingdiensten: ja, behalve HBO Max
 • ESPN Compleet: € 17,95 p.m.
 • Kosten extra tv-ontvanger: € 2,- tot € 5,-

Wie heeft de beste combivoordelen: Ziggo of KPN?

💡 Hoe verhouden de combivoordelen van KPN zich tot Ziggo?
De combivoordelen bij KPN en Ziggo zijn vergelijkbaar. Bij allebei krijg je een zelfde korting op je factuur en verdubbeling van je mobiele abonnement. Ziggo biedt wel iets meer opties voor tv-kijkers, met een groter aantal extra tv-pakketten. Stream je vooral veel, dan is KPN interessanter.

Door bij KPN en Ziggo internet diensten te bundelen met mobiel, krijg je bepaalde combivoordelen, zoals maandelijks korting op je factuur, extra mobiele data of een gratis extra tv-zenderpakket. Wie levert de beste combivoordelen, KPN of Ziggo?

Ziggo biedt combivoordelen aan als je een internet abonnement combineert met Vodafone of Hollandsnieuwe mobiel. Bij KPN kun je internet en mobiel combineren KPN zelf, of bij Simyo.

KPN Combivoordeel

Met KPN Combivoordeel kun je in totaal kun tot € 12,50 korting per maand krijgen en het gratis Pluspakket, met meer dan 25 extra tv-zenders.

De combivoordelen van KPN internet met mobiel:

 • Tot € 7,50 korting per maand op elk mobiele abonnement
 • € 5,- Entertainmentkorting op bijv. Viaplay, Spotify, Netflix, Film 1 of ESPN Compleet
 • Gratis Pluspakket (normaal € 9,99)
 • Onderling gratis bellen bij 2 of meer mobiele abonnementen of een vaste telefoon van KPN op hetzelfde adres
 • Gratis Mb/s delen bij 2 of meer mobiele abonnementen of hetzelde adres

De combivoordelen van KPN met Simyo:

 • Iedere maand dubbele bundele data
 • Iedere maand dubbele minuten/sms

Wij hebben ook onderzoek gedaan naar de beste mobiele provider. KPN komt als één van de beste telefoon abonnement providers uit onze vergelijking.


Ziggo Combivoordeel

Door je Ziggo internet abonnement te combineren met een mobiel abonnement van Vodafone of Hollandsnieuwe, ontvang je ook een aantal voordelen met korting of gratis extra's.

De combivoordelen van Ziggo met Vodafone:

 • Tot € 7,50 korting per maand op je mobiele abonnement
 • Dubbele data voor mobiel internet
 • Gratis extra tv-pakket naar keuze: Ziggo Sport Totaal, Movies & Series L of Ziggo Kids
 • Gratis beveiligingspakket Safe Online XL voor beveiliging tot 20 apparaten.

De Combivoordelen van Ziggo met Hollandsnieuwe:

 • Iedere maand dubbele data
 • Iedere maand dubbele minuten/sms
 • Gratis tv-pakket van Ziggo als je internet en tv van Ziggo hebt (maandelijks aanpasbaar)

Conclusie: wanneer kun je beter KPN of Ziggo kiezen?

KPN en Ziggo zijn allebei internet providers van de beste kwaliteit en een goede keuze als jij hoge eisen stelt aan je internet (en tv) verbinding. Ze liggen qua service en dienstverlening erg dicht bij elkaar, wat het kiezen tussen de twee lastig kan maken.

Geen van beide providers is altijd de beste keuze. In bepaalde situaties en afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren kun je beter voor KPN of Ziggo kiezen.

Wij raden je sterk aan om voor KPN te kiezen als je al glasvezel internet kunt krijgen op jouw adres. Dan heb je een combinatie van de beste internetverbinding en de beste service provider.

Heb jij nog geen glasvezel internet op jouw adres? Of vind je andere aspecten belangrijker dan het meest snelle en stabiele internet? Check dan welke van de onderstaande stituaties het beste bij je past en of we KPN of Ziggo aanraden.

Kies voor Ziggo wanneer
 • Je veel sport en tv kijkt
 • Je al een mobiel abonnement bij Vodafone of Hollandsnieuwe hebt
 • Je een klein huishouden hebt (vanaf 2 personen) en alleen wil internetten
 • Je veel gamet maar nog geen glasvezel kan ontvangen
 • Je zo snel mogelijk een goede internetverbinding nodig hebt
Kies voor KPN wanneer:
 • Je al glasvezel kunt krijgen op je adres
 • Je maandelijks opzegbaar internet wil
 • Je al een mobiel abonnement bij KPN of Simyo hebt
 • Je veel gamet en glasvezel kan ontvangen
 • Je een groot huishouden hebt (vanaf 4 personen)

Glasvezel of kabel?

Heb je het lezen van dit artikel toch nog twijfels over welke internetverbinding je beter kunt kiezen? Bekijk dan ook eens ons glasvezel of kabel beste keuze advies.