De beste huisdierenverzekering voor je hond of kat

Wat is de beste dierenverzekering voor je hond of kat? Een belangrijke vraag wanneer je op zoek bent naar de beste zorg voor je huisdier. De beste keuze is helemaal afhankelijk van jouw situatie en huisdier, maar we leggen je in dit artikel uit waarom Figo en Petsecur algemeen de betere opties zijn voor je hond en kat. Ook kom je te weten waar je op moet letten met kiezen in jouw specifieke situatie. Zo regel je de best passende zorg voor jouw beestje.

Dierenverzekering

Wat is de beste hondenverzekering?

Op dit moment vind je algemeen de beste hondenverzekering bij Figo. Bij deze huisdierenverzekeraar kies je zelf je dekking uit 3 verschillende pakketten, variërend van 50% tot 90% vergoeding. Daarnaast kies je zelf hoeveel eigen risico je wilt betalen.

Met de hondenverzekering van Figo heb je een zeer uitgebreid pakket. Hieronder vallen onder andere dierenarts consulten, een preventiebudget en de vergoeding voor het plaatsen van een chip en vele soorten therapieën.

Pluspunten Figo:
 • Lagere premie
 • Tot 90% vergoeding van de kosten per claim
 • Geen leeftijdsgrens voor aanmelding
 • Vergoeding van consulten
 • Preventiebudget van € 75,- voor o.a. vaccinaties en knippen van nagels
 • Vergoeding elleboog- en heupproblemen
 • Als enige vergoeding bij crematie
 • Keuze uit verschillende dekkingspercentages, eigen risico en aanvullende pakketten
Minpunten Figo:
 • Alleen verzekerd in Nederland
 • Altijd een verplicht eigen risico

Alternatieve beste hondenverzekering:

Kies je liever voor een grote en bekende naam als verzekeraar? Dan is OHRA een goede keuze om mee te nemen in je vergelijking.

Wat OHRA interessant maakt is dat deze verzekeraar net als Figo een vergoeding biedt bij heup- en elleboogproblematiek bij honden. Belangrijk wanneer jouw hond van een ras is waar dit soort problemen vaak bij voorkomt. Vergoeding van heup- en elleboogzorg is bij veel andere dierenverzekeraars uitgesloten. De tarieven zijn bij OHRA wel iets hoger dan bij Figo.

Wat is de beste kattenverzekering?

Algemeen de beste kattenverzekering vind je bij Petsecur. Bij deze verzekeraar heb je de keuze uit verschillende pakketten en kan je zelf je eigen risico bepalen. Petsecur heeft een uitgebreide dekking voor katten waaronder consulten, chemotherapie en vergoeding voor advertenties vallen als je kast vermist wordt.

Verder heeft Petsecur een goede buitenlanddekking. Neem je je kat mee op reis, of verblijf je tijd in het buitenland, ook dan kun je met Petsecur je kat goede zorg geven.

Pluspunten Petsecur:
 • Vergoeding van consulten
 • Advertentiebudget bij vermissing max. € 75,-
 • Lagere premie
 • Keuze in verschillende dekkingspercentages, eigen risico en aanvullende pakketten
 • Castratie/sterilisatie is gratis bij 5 jaar contract
Minpunten Petsecur:
 • Aannamebeleid tot 7 jaar
 • Geen vergoeding alternatieve geneeswijzen

Alternatieve beste kattenverzekering:

Een goed alternatief voor de kattenverzekering van Petsecur is de kattenverzekering van Aegon. Bij Aegon heb je slechts één basispakket, waarbij standaard 75% van de zorg vergoed wordt. Daarnaast heb je hier de keuze uit verschillende aanvullende pakketten.


Hoe vind je de beste dierenverzekering voor je hond of kat?

Of Figo en Petsecur ook voor jouw hond of kat de beste dierenverzekeringen zijn, ligt er natuurlijk maar aan. Een goede huisdierenverzekering voor jouw hond of kat is een heel persoonlijke en financiële afweging.

Zo vergoedt de ene verzekeraar meer dan de andere, en verschillen ook de kosten tussen verzekeraars aanzienlijk. Daarnaast wordt je keuze voor verzekeraars beperkt, afhankelijk van het type huisdier, de leeftijd en het ras.

Om de beste huisdierenverzekering voor jouw trouwe viervoeter te vinden raden we je aan om huisdierenverzekeringen te vergelijken op de volgende 3 punten:

 1. Dekking
 2. Kosten
 3. Eigen bijdragen en eigen risico

1. Dekking

Een heel belangrijk punt om huisdierenverzekeringen op te vergelijken is de dekking. Je wilt natuurlijk dat de meeste zorg die je hond of kat nodig heeft gedekt wordt door de verzekering. Met een dierenverzekering sluit je altijd standaard een basisdekking af.

Dit is verzekerd met een basis huisdierenverzekering:

Bij elke basis huisdierenverzekering is noodzakelijke medische zorg, uitgevoerd door een dierenarts of -specialist, verzekerd. Daaronder vallen:

 • Dierenarts- of specialistisch consult
 • Voorgeschreven (Nederlandse) diergeneesmiddelen
 • Medisch noodzakelijk onderzoek en behandeltraject
 • Medisch noodzakelijke operaties + narcose
 • Euthanasie

Daarnaast kun je een honden- of kattenverzekering uitbreiden met aanvullende modules.

Aanvullende dekkingen zijn optioneel en vergoeden zorg die niet onder de basisdekking valt en deels voorzien is. Hierbij moet je denken aan: castratie, sterilisatie en vaccinaties, maar ook gebitszorg, MRI-scans en chemo-behandelingen.

Een deel van deze zorg is voorzien op het moment dat je een huisdier neemt. Vraag je dus af welke aanvullende zorgkosten je zelf kunt betalen, en of dat je daarvoor maandelijks extra premie wil betalen.

Op de lange termijn is een aanvullende dekking voor je hond of kat vaak duurder dan wanneer je de zorgkosten deels zelf betaalt. Door zoveel mogelijk voorziene zorg zelf te betalen indien dat mogelijk is, betaal je een lagere premie per maand.

Wij raden aan bij de dekking van een huisdierenverzekering voor je hond of kat om specifiek te kijken naar:

 • Of je vrije keuze hebt voor een dierenarts of specialist
 • Wat het maximale verzekerde bedrag is per gebeurtenis
 • Of je een aanvullende dekking denkt nodig te hebben, gezien de leeftijd, het ras en de medische geschiedenis van je huisdier

2. Kosten

Naast de dekking is het belangrijk om ook de kosten te vergelijken. De kosten voor een huisdierenverzekering lopen ontzettend uiteen. Naast dat een hond duurder te verzekeren is dan een kat, worden de premiekosten bepaald door de leeftijd en het ras (gewicht), maar ook of je alleen een basisverzekering wil of ook aanvullende dekkingen.

Een basis kattenverzekering kost tussen de € 10,- en de € 45,- per maand. Een basis hondenverzekering kost tussen de € 20,- en de € 80,- per maand, behoorlijke verschillen dus.

Oudere huisdieren zijn doorgaans duurder om te verzekeren omdat de kans groter is dat ze vaker wat mankeren op latere leeftijd. Daarnaast lopen bepaalde rassen ook meer risico op medische aandoeningen, waardoor deze honden of katten duurder te verzekeren zijn.

3. Eigen bijdrage en eigen risico

Een derde punt om huisdierenverzekeringen voor je hond of kat op te vergelijken is de hoogte van de eigen bijdrage en het eigen risico. Dit verschilt namelijk ook per verzekeraar.

Zodra je een beroep doet op je huisdierenverzekering, betaal je voor elke claim een eigen bijdrage. Hoeveel eigen bijdrage je wil betalen per geval, kun je zelf aangeven met het vergelijken van verzekeringen. Je kunt kiezen of je 10% tot 50% eigen bijdrage betaalt per claim. Je keuze heeft gevolgen voor de hoogte van de premie.

Daarnaast betaal je jaarlijks een eigen risico. Deze betaal je doorgaans maar één keer per jaar. Heeft je dier meerdere keren zorg nodig in hetzelfde verzekeringsjaar, dan betaal je niet opnieuw een eigen risico. Het eigen risico ligt meestal tussen de € 50,- en € 200,-.

💡 Drie tips bij het vinden van de beste dierenverzekering voor jouw hond of kat:
 1. Houdt er rekening mee dat hoewel je je hond of kat meestal ook nog kan verzekeren terwijl deze ziek is (geweest) of een aandoening heeft, de behandelingen die als gevolg daarvan noodzakelijk zijn, niet altijd vergoed worden als het gaat om een chronische aandoening. Niet alle verzekeraars accepteren honden of katten met een chronisch medische achtergrond. Ongeacht welke verzekeraar je kiest en jou accepteert: je hebt altijd 30 dagen wachttijd.
 2. Vanaf een leeftijd van 10 jaar accepteert een verzekeraar geen enkele hond of kat meer. De meeste verzekeraars trekken een leeftijdsgrens tussen de 4 en 9 jaar. Zorg dus dat je op tijd een dierenverzekering afsluit. Is je hond of kat al verzekerd vóór de leeftijdsgrens van jouw verzekeraar? Dan blijft je huisdier ook gewoon verzekerd na het passeren van de leeftijdsgrens.
 3. Sommige dierenverzekeringen stellen als voorwaarde voor acceptatie dat een hond of kat gechipt moet zijn.

Conclusie: dit zijn de beste dierenverzekeringen voor je hond of kat

Algemeen de beste hondenverzekeraar is Figo

In vergelijking met andere dierenverzekeraars, waaronder Petplan, HEMA en Inshared, komt Figo algemeen als beste hondenverzekering naar voren. Sterke punten van Figo zijn de lagere premie, de hoge maximale vergoeding per geval en de unieke vergoeding bij crematie.

Algemeen de beste kattenverzekeraar is Petsecur

Als algemeen de beste kattenverzekering komt Petsecur naar voren. Sterke punten van Petsecur voor je kat zijn de lagere premiekosten, de gratis castratie en sterilisatie behandelingen binnen 5 jaar en de buitenlandekking voor als je een tijd met je kat in het buitenland verblijft.