Makkelijk vergelijken
Makkelijk vergelijken Alles in één handig overzicht
Lijstje
Alle zorgverzekeraars in één overzicht
9,1 9,1 Kiyoh beoordeling
94% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
Laagste prijs
Vind de laagste prijs met zorgverzekeringen vergelijken

Wat zit er in de basis zorgverzekering in 2024?

Wat de basisverzekering dekt, verandert ieder jaar. Check hieronder meteen waarvoor je wel en niet verzekerd bent met de basisdekking in 2024.

Dit dekt de basisverzekering:

 • Bezoek aan de huisarts
 • Specialistische zorg in het ziekenhuis
 • Ziekenhuisopname
 • Ambulancevervoer bij medisch noodzakelijke zorg
 • Medisch noodzakelijk ziekenvervoer naar het ziekenhuis
 • Medicijnen op voorschrift
 • Tandartskosten onder de 18 jaar
 • Psychologische hulp (GGZ)
 • Fysiotherapie van 21e behandeling bij chronische aandoening
 • Zorg in het buitenland (tot de maximale vergoed in NL onder de basisverzekering)
 • Medische hulpmiddelen

Dit dekt de basisverzekering niet:

 • Tandartskosten vanaf 18 jaar
 • Fysiotherapie bij niet-chronische aandoening
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen of lenzen
 • Plastische chirurgie zonder medische noodzakelijkheid
 • Buitenlandse zorg hoger dan het Nederlandse tarief
 • Orthodontie
 • Ondersteuning aan huis
 • Langdurige intensieve zorg in een zorginstelling

94% van de bezoekers beveelt ons aan!

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,1 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Kiyoh beoordeling

Wat is een basisverzekering?

Verplicht deel van de zorgverzekering

Een basisverzekering is de standaard zorgverzekering die wettelijk verplicht is in Nederland vanaf 18 jaar. De basisverzekering vergoedt de meest gangbare zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, medisch specialistische zorg in het ziekenhuis en medicijnen.

Een basis zorgverzekering kun je bij iedere zorgverzekeraar afsluiten en hiervoor geldt een acceptatieplicht voor verzekeraars. Je mag voor de basisverzekering dus niet geweigerd worden, op welke grond dan ook.

Een basisverzekering is ook verplicht voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Zij zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Hiervoor dien je je kind wel binnen 4 maanden na de geboorte bij te laten schrijven bij je eigen zorgverzekeraar. Je kind is dan met terugwerkende kracht vanaf de geboorte verzekerd.

Zit fysiotherapie in de basisverzekering?

Fysiotherapie wordt gedeeltelijk vergoedt door de basisverzekering. Vanaf je 21e worden de meeste behandelingen alleen gedekt wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Op basis van je leeftijd krijg de volgende behandelingen vergoedt.

Vergoeding fysiotherapie vanaf 18 jaar in de basisverzekering:

 • Na operatie of behandeling op voorschrift van arts/specialist
 • Bij chronische aandoening
 • Tot 18 behandelingen bij een andere aandoening (niet-chronisch)

Vergoeding fysiotherapie vanaf 21 jaar in de basisverzekering:

 • Eerste 20 behandelingen na operatie of behandeling voorschrift van arts/specialist
 • Vanaf de 21e behandeling bij chronische aandoening

Zit de tandarts in de basisverzekering?

Tandartsbehandelingen worden deels vergoedt door de basisverzekering op basis van je leeftijd. Tot 18 jaar ben je standaard verzekerd voor controles en behandelingen bij de tandarts en betaal je bovendien geen eigen risisco.

Chirurgische hulp en rontgenonderzoek in het ziekenhuis vallen onder de basisverzekering vanaf 18 jaar en ouder. Hiervoor geldt een eigen risico. Vanaf 21 jaar betaal je controles en behandelingen zelf, of kun je je hiervoor aanvullend verzekeren.

Is een basisverzekering voldoende?

Of een basisverzekering voldoende is, ligt geheel aan je persoonlijke situatie. Kijk hierbij vooruit wat je denkt nodig te hebben aan extra zorg en welke (verhoogde) risico’s je loopt.

Naast je algehele gezondheid is het slim om in overweging te nemen of je bijvoorbeeld verhoogde gezondheidsrisico’s loopt vanwege sport of je beroep, of dat je andere zorgwensen hebt die buiten de standaarddekking vallen, zoals accupunctuur. Dan kan het je al gauw op zorgkosten besparen door je aanvullend te verzekeren.

Vergelijk basisverzekeringen


Welke verschillende basisverzekeringen zijn er?

Basisverzekeringen zijn er in 3 soorten: de restitutiepolis, combinatiepolis, naturapolis of een naturaverzekering budget.

Iedere basis zorgverzekering vergoedt dezelfde zorg, maar er zit vaak wel een verschil zitten in het aantal aangesloten zorgverleners.

Restitutiepolis

Dit is een basiszorgverzekering waarbij je de meeste keuzevrijheid krijgt. Je bent met dit type polis vrij om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. In dit geval maakt het niet uit of je zorgverzekeraar een contract heeft met deze zorgverlener, je krijgt altijd een volledige vergoeding.

Het nadeel van een restitutiepolis is dat deze wel duurder is dan een naturapolis. Ook kan het zijn dat je als je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener zit, je de rekening eerst moet voorschieten voordat je de vergoeding krijgt.

Naturapolis

Bij deze verzekering betaalt je zorgverzekeraar direct de zorgkosten. Dit is alleen wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener moet je een deel van de kosten zelf betalen (vaak rond de 20% van de hele rekening).

Het voordeel van een naturapolis is dit vaak de goedkoopste zorgverzekering is, en je hoeft meestal geen rekeningen voor te schieten.

Een nadeel van een naturapolis is dat als je bijvoorbeeld naar een ander ziekenhuis wil gaan, je een deel van de kosten zelf moet betalen. Bij spoedeisende hulp hoeft dit gelukkig niet en kun je altijd naar het ziekenhuis van je keuze.

Naturaverzekering budget

Deze vorm van basis zorgverzekering is hetzelfde als een naturapolis, maar heeft met minder zorgverleners gecontracteerde afspraken. Budgetpolissen zijn vaak ook volledig online waardoor je voor bijvoorbeeld herhaalrecepten alleen bij een internetapotheek terecht kan.

Het voordeel van een budget naturaverzekering is dat deze vaak nog goedkoer zijn waardoor je voor minder geld toch verzekerd bent. Het nadeel is dat als je naar een ander ziekenhuis gaat dat niet onder je verzekering valt, je zelf een deel van de kosten moet betalen.

Combinatiepolis

Dit combinatiepolis is tot slot een combinatie van een restitutiepolis en een naturapolis, waarbij je voor de meeste zorgverleners vrije zorgkeuze hebt. Toch kan het voorkomen dat je toch moet bijbetalen bij sommige zorgverleners.

Bij een combinatiepolis is het belangrijk om te kijken of je kiest voor een gecontracteerde zorgverlener of een niet-gecontracteerde zorgverlener. Bij een gecontracteerde zorgverlener krijg je namelijk wel de hele rekening vergoed en bij de andere wordt alleen de rekening tot het normale bedrag vergoed. Dit betekent dat wanneer je naar een zorgverlener gaat die hogere tarieven hanteert dan normaal, je het verschil zelf moet betalen.

Een groot nadeel van een combinatiepolis is dat het duurder is dan een naturapolis. Het kan wel voordelig voor je uitpakken wanneer een zorgverlener bij jou in de buurt gecontracteerd is bij een natura- of budgetverzekeraar.


Wat kost een basis zorgverzekering in 2024?

De kosten van een basis zorgverzekering hangen af van welk type zorgpolis je kiest. De gemiddelde kosten voor een basisverzekering in 2024 zijn € 149,- per maand.

Het overzicht hieronder laat je zien bij welke zorgverzekeraar je de goedkoopste basis zorgverzekeringen van 2024 vindt.

Goedkoopste basisverzekeringen van 2024

ZorgverzekeraarKosten p.m.*

FBTO

€ 131,95

VinkVink

€ 132,90

De Friesland

€ 136,95

Univé

€ 138,95

*Op basis van een eigen risico van € 385,-

Goedkoopste zorgverzekering vergelijken


Wat valt buiten de basisverzekering?

De basisverzekering dekt de volgende zorg niet:

 • Bepaalde hulpmiddelen (eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken worden niet vergoed in de basisverzekering)
 • Kraamzorg
 • Een duurder variant van een medicijn
 • Combinatietest
 • Anticonceptie (als je 21 jaar of ouder bent )

Eigen bijdrage aan zorgkosten

Voor sommige zorg moet je een eigen bijdrage betalen. Hieronder volgt een overzicht voor ieder geval waarbij je in 2024 zelf een eigen bijdrage moet betalen.

Medicijnen: Bij sommige medicijnen moet je een eigen bijdrage leveren. Dit verschilt per medicijn, maar de maximale eigen bijdrage voor medicijnen is € 250,-.

Brillen en lenzen: Voor een bril met medische indicatie of lenzen betaal je € 61,- per glas/lens, tot maximaal € 122,- per jaar.

Hoortoestel: Voor een hoortoestel betaal je 25% van de totale kosten als je 18 jaar of ouder bent.

Kunstgebit en klikgebit: Voor een klikgebit betaal je 8% voor je bovengebit en 10% voor je ondergebit. Bij een kunstgebit betaal je 25% van de totale kosten en 10% voor reparaties en het passend maken van je kunstgebit.

Orthopedische schoenen: Voor orthopedische schoenen betaal als je onder de 16 bent een eigen bedrag van € 65,- per jaar. Ben je 16 jaar of ouder? Dan betaal je € 130,- per jaar.

Pruiken: Voor pruiken betaal je alleen een eigen bedrage voor kosten boven de € 465,-.

Ziekenhuisbevalling (zonder medische noodzaak): Voor een ziekenhuisbevalling (zonder medische noodzaak) verschilt het bedrag per ziekenhuis.

Kraamzorg: Kraamzorg heeft een eigen bijdrage van € 5,10 euro per uur. In een kraamcentrum/ziekenhuis zonder medische noodzaak betaal je per dag € 20,- voor de moeder en € 20,- per kind. Je eigen bijdrage kan hoger zijn wanneer de zorgverlener meer dan € 143,- per dag declareert.

Zittend ziekenvervoer: Voor zittend ziekenvervoer betaal je in 2024 de eerste € 118,- zelf.

De volgende zorg valt in 2024 onder de basis zorgverzekering:

ZorgToelichting
Anticonceptie*O.a. anticonceptiepil en spiraal
Audiologische zorgOnderzoek aan gehoor en advies hoortoestel
BesnijdenisAlleen bij medische noodzaak
Brillen en lenzen*Op medische indicatie bij zeldzame oogafwijkingen
BuitenlandzorgVergoeding tot maximaal het Nederlandse tarief
DieetadviesTot 3 sessies per kalenderjaar
ErfelijkheidsonderzoekOnderzoek naar erfelijke overdraagbaarheid van ziektes en aandoeningen van ouder op kind
ErgotherapieTot 10 sessies per kalenderjaar
FysiotherapieOnder de 18: tot eerste 18 behandeling vergoed
Boven de 18: vanaf de 21e behandeling bij chronische aandoening
Gecombineerde Leefstjil InterventieZorg bij overgewicht en obesitas vergoedt bij verhoogde risico's
Geestelijke GezondheidszorgOp verwijzing van huisarts
GehandicaptenzorgVoor verstandelijk gehandicapten, slechtzienden en - horenden, en bij taalontwikkelingsstoornis
Geriatrische revalidatiezorgTot 6 maanden
Herstelzorg na covid-19Tot 6 maanden vergoeding met max. één verlenging
Huisarts bezoekO.a. medische indicatie
Hulpmiddelen*O.a. krukken, rolstoel, braces
Kortdurend verblijf in zorginstelling*Wanneer je nog niet naar huis kan na ontslag uit ziekenhuis
LogopedieBehandeling met geneeskundig doel
Medisch onderzoekVoor medische indicatie bloed, ontlasting en röntgenonderzoek
Medisch specialistMedische indicatie, (chirurgische) behandeling
OuderenzorgRevalidatiezorg voor ouderen
Plastisch chirurgieBij medisch noodzakelijk ingrepen
Stoppen met roken programma
VruchtbaarheidsbehandelingenTot 3 pogingen voor vrouwen onder de 43 jaar
Wijkverpleging

Inclusief persoonsgebonden budget

Ziekenvervoer*Ambulance, auto of OV
ZiekenhuisOperaties, SEH en opname, logeervergoeding naasten
Zwangerschaps- en geboortezorg*Verloskundige zorg, kraamzorg

*Voor deze zorg geldt (meestal) een gedeeltelijke eigen bijdrage. Bron: Rijksoverheid

Vergelijk basisverzekeringen