De spaarrekening met de hoogste rente volgens Keuze.nl

Je spaargeld zet je niet zomaar op een willekeurige rekening. Welke goed aangeschreven spaarrekening brengt het meeste op? In ons vergelijkend onderzoek kom je te weten waarom je de Europese spaarrekeningen van Nordax Bank, Inbank en Collector mee wil nemen in je vergelijking naar de beste spaarrekening met de hoogste rente.

Beste spaarrekening met hoogste rente

Hoogste spaarrente bij deze Europese banken

Nordax Bank

Nordax Bank logo banner

Uit ons vergelijkend onderzoek blijkt dat de spaarrekening met hoogste rente op dit moment wordt aangeboden door de Zweedse Nordax Bank. Deze bank biedt de hoogste rente, aantrekkelijke voorwaarden en krijgt goede beoordelingen vanuit Moneyview.

Voordelen
 • Nominale rente 3,28%, effectief 3,32% door kwartaal rentebijschrijving
 • Moneyview mei 2023: beste dagelijks opvraagbare spaarrekening o.b.v. prijs
Nadelen
 • Uitbetaling onder depositogarantiestelsel in Zweedse Kronen is wisselkoersafhankelijk

Nordax Bank is al ruim 20 jaar actief en heeft inmiddels ruim 300.000 klanten. De Nordax Bank krijgt bovendien de hoogst mogelijke rating voor kredietwaardigheid (S&P) met triple-A.

Een spaarrekening bij de Nordax Bank is gemakkelijk en gratis af te sluiten via Raisin, zonder extra papierwerk en omslachtige aanvraag. Ook is het mogelijk om via Raisin de bronbelasting naar 0% te krijgen.

De Nordax Bank opereert volledig digitaal, zodat je al je geldzaken makkelijk zelf regelt. Doorgaans worden overboekingen binnen 2 dagen verwerkt vanaf je tegenrekening bij Raisin.

Bij de Nordax Bank krijg je tot de mogelijkheid tot automatisch sparen en kun je tot maximaal € 85.000 inleggen op je rekening. Dit bedrag wordt in Zweedse euro's bijgeschreven (niet in Zweedse Kronen) en is bovendien volledig beschermd onder het Europese depositogarantiestelsel. Onder deze garantie keert de Nordax Bank binnen 7 werkdagen je spaargeld + opgebouwde rente uit in Zweedse valuta.

Voorbeeldberekening effectieve spaarrente Nordax Bank: bij een inleg van € 15.000 spaargeld in het eerste jaar ontvang je bij benadering € 471,- spaarrente.


Inbank

Inbank logo banner

Na de Nordax Bank komt uit ons oordeel de Estlandse Inbank naar voren als spaarrekening met hoge rente die je wil meenemen in je vergelijking. Deze bank levert een hoge rente en wordt ook goed, maar iets lager beoordeeld door de S&P rating.

Voordelen
 • Nominale rente 3,16%, effectief 3,20% door kwartaal rentebijschrijving
 • Depositogarantiebescherming in euro's
 • Tot maximaal € 100.00 sparen mogelijk
Nadelen
 • Bij openen spaarrekening eerste keer € 1,- overboeken

De Inbank is actief sinds 2011 en heeft meer dan 850.000 klanten wereldwijd. Een voordeel van Inbank ten opzichte van de Nordax Bank en andere Zweedse banken is dat je maximaal tot € 100.000 spaargeld (automatisch) mag storten op de spaarrekening.

Een spaarrekening bij Inbank is ook gemakkelijk en gratis af te sluiten via Raisin, zonder ingewikkelde aanvraag. Ook voor Inbank kun je via Raisin de bronbelasting naar 0% krijgen. Overboekingen van en naar Inbank worden via je Raisin tegenrekening binnen 2 dagen verwerkt.

Onder het Europese depositogarantiestelsel is de maximale inleg van € 100.000 beschermd. Onder deze garantie keert de Inbank binnen 7 werkdagen je spaargeld + opgebouwde rente uit in euro’s. Dit is een voordeel ten opzichte van de Zweedse banken, omdat je opgebouwde vermogen niet lager kan uitvallen vanwege een ongunstige wisselkoers spaargeld.

Voorbeeldberekening effectieve spaarrente Inbank: bij een inleg van € 15.000 spaargeld in het eerste jaar ontvang je bij benadering € 457,50 spaarrente.


Collector

Collector logo banner

Als derde is volgens ons een andere Zweedse bank Collector een aantrekkelijke optie voor een spaarrekening met hoge rente, vanwege de gunstige voorwaarden en hoge rente. Collector levert net als de andere twee banken een hoge rente van meer dan 3% en heeft de hoogste S&P rating met triple-A status.

Voordelen
 • Nominale rente 3,25%, effectief 3,29% door kwartaal rentebijschrijving
Nadelen
 • Uitbetaling onder depositogarantiestelsel in Zweedse Kronen is wisselkoersafhankelijk
 • Lagere spaarrente dan Nordax Bank

Collector heeft in 2015 hun bankvergunning verkregen en valt samen met twee andere merknamen onder de NOBA bank Group. Collector heeft vergelijkbare voorwaarden met Nordax Bank, maar levert een iets lagere rente.

Ook een spaarrekening bij Collector is gemakkelijk en gratis af te sluiten via Raisin, zonder ingewikkelde en tijdrovende aanvraagprocedure. Wederom is ook bij Collector de bronbelasting naar 0% te krijgen via Raisin. Overboekingen worden binnen 2 dagen verwerkt en je kunt makkelijk en op ieder moment bij je geld.

Net als de Nordax Bank, kun je bij Collector tot € 85.000 euro maximaal inleggen, onder de volledige bescherming van het depositogarantiestelsel. Onder deze garantie keert de Collector binnen 7 werkdagen je spaargeld + opgebouwde rente uit in Zweedse valuta in het geval van faillissement.

Voorbeeldberekening effectieve spaarrente Inbank: bij een inleg van € 15.000 spaargeld in het eerste jaar ontvang je bij benadering € 456,- spaarrente.


Hoe komen wij tot ons oordeel?

Financiële producten vergelijken vraagt om extra waarborg en betrouwbaarheid. Daarom dat we graag laten weten hoe we ons onderzoek gedaan hebben.

 • Onderzoeksuren: 16
 • Aantal spaaraanbieders vergeleken: 26
 • Geraadpleegde bronnen: Trustpilot, Moneyview, Consumentenbond, Nibud

Waarom kiezen voor een vrij opneembare Europese spaarrekening?

Een vrij opneembare spaarrekening is flexibel, in tegenstelling tot een depositospaarrekening. Bij Europese banken kun je bovendien op dit type spaarrekening vaak een hogere rente ontvangen. Een vrij opneembare Europese spaarrekening kent een hoop voordelen zoals bescherming onder het Europese depositogarantiestelsel.

Dit is dan ook het meest gekozen type spaarrekening onder Nederlanders.

Voordelen vrij opneembare Europese spaarrekening

Hogere rente dan in Nederland

In verhouding tot alle Nederlandse banken en spaarplatformen, ontvang je bij Europese vrij opneembare spaarrekeningen een hogere spaarrente van rond de 3%.

Bij Nederlandse banken komt de spaarrente bij flexibele spaarrekeningen soms boven de 2%, zoals bij Bunq en LeasePlan Bank. Maar in geen enkel geval komt de rente (nog) in de buurt van de 3%.


Spaarrekeningen met de hoogste spaarrentes bij Europese banken:

Spaarrekening

RenteLand
Nordax Bank3,28% nominaal
3,32% effectief
Zweden
CKV3,50% nominaal
3,55% effectief
België
Inbank3,16% nominaal
3,20% effectief
Estland
Collector3,25% nominaal
3,29% effectief
Zweden
Klarna3,25% nominaal
3,29% effectief
Zweden
Renault Bank2,90% nominaal
2,93% effectief
Frankrijk
Revolut (belegging)3,90%Litouwen
Openbank3,65% 1ste 6mnd
2,75% na 6 mnd
Spanje
MeDirect (belegging)3,17%Malta


Geen beperkende voorwaarden

In verhouding tot depositosparen is de Europese spaarrente op vrij opneembare spaarrekeningen iets lager, maar met het voordeel dat je altijd bij je geld kunt.

Aan een vrij opneembare spaarrekening zitten geen beperkende voorwaarden. Ook niet bij Europese spaarrekeningen. Zo hoef je niet telkens een vast bedrag te sparen binnen een bepaalde periode, of aan een minimale inleg per keer te voldoen.

Bij een vrij opneembare spaarrekening in Europa mag je onbeperkt geld inleggen en opnemen, tot een maximumbedrag van € 85.000 of € 100.000.

Een enkele bank zoals Openbank hanteert geen maximum spaarbedrag en enige beperkende voorwaarden. Er zijn dus wel uitzonderingen te vinden. Dit zijn niet de spaarrekeningen die volgens ons de beste keuze zijn.

Gratis spaarrekening en diensten

Een vrij opneembare spaarrekening is bovendien gratis. Niet alleen het openen van een spaarrekening, maar ook het uitvoeren van transacties. Daarnaast worden er ook geen bemiddelingskosten berekend als een spaarrekening wordt geregeld via een platform als Raisin.

Bij vrijwel alle banken staat een af-of bijschrijving binnen 1 tot 2 dagen op de rekening bijgeschreven. Het is dus niet zo dat dit een week duurt, omdat het van en naar het buitenland overgeboekt wordt.

Valt onder het depositogarantiestelsel

De beste spaarrekeningen uit ons vergelijkend onderzoek bevinden zich allemaal binnen Europa en vallen daarmee automatisch onder het depositogarantiestelsel met een bescherming tot € 100.000 euro.

Hiermee ben je net als met je Nederlandse spaarrekening verzekerd van het feit dat je je geld terugziet in het onverhoopte geval dat een bank dreigt failliet te gaan. De meeste door ons onderzochte Europese spaarrekeningen storten je spaargeld terug op je tegenrekening binnen 7 dagen.

Over het algemeen zijn Europese vrij opneembare spaarrekeningen vaak net zo gemakkelijk en minstens zo veilig als je vertrouwde Nederlandse spaarrekening.

Wel kan het zijn dat het teruggestorte geld in de valuta van het land waartoe de bank behoort, wordt uitbetaald. Dit kan in sommige gevallen iets minder gunstig uitpakken.

Nadelen van een vrij opneembare Europese spaarrekening

Het openen en gebruiken van een Europese spaarrekening is over het algemeen dus zeer veilig en gemakkelijk en kan leiden tot hogere rendementen dan spaargeld op een Nederlandse bank.

Maar er zitten ook een paar nadelen aan een Europese spaarrekening waar je rekening mee wil houden.

Rentepercentage is variabel

Hoewel dit niet anders is bij spaarrekeningen in Nederland, adverteren vrij opneembare spaarrekeningen bij Europese banken altijd een variabel rentepercentage dat maar tijdelijk geldt. Deze rente kan regelmatig veranderen. Hoe vaak dit gebeurt verschilt per spaarrekening. Vrij gebruikelijk is dat de spaarrente tot wel meerdere keren per jaar wijzigt.

Op het moment dat de rentes aangepast worden moet de bank je hierover informeren. Bij een rentedaling moet de bank of het spaarplatform je dit 4 dagen van te voren doorgeven en bij een rentestijging 1 dag van te voren.

Het rentepercentage dat je nu afsluit is dus geen garantie voor de rente voor de komende jaren. Wel geldt dat als de rente bij een grote Europese bank daalt, dit waarschijnlijk ook geldt voor de rente bij andere banken.

Wil je niet afhankelijk zijn van wisselende rentes, dan past deposito sparen wellicht beter bij je. Hier zet je dezelfde spaarrente voor een vaste looptijd vast.

Depositogarantiestelsel tot maximaal € 100.000

Het Europees depositogarantiestelsel biedt een garantie tot maximaal € 100.000 per rekeninghouder. Op het moment dat je spaargeld boven dit bedrag uitkomt, is het deel dat boven het maximum uitkomt niet meer verzekerd indien de bank omvalt.

Als je méér dan € 100.000 spaargeld hebt, is het dus verstandig om dit geld over meerdere banken te splitsen en onder de ton spaargeld per rekening te blijven.

Nu is het voordeel van de beste spaarrekeningen die we hebben onderzocht, dat het niet mogelijk is om meer geld te sparen dan het maximale spaarbedrag tot € 85.000 of € 100.000. Daarmee valt je volledige spaarsom bij de beste keuzes altijd onder het depositogarantiestelsel.

Spaarrekening bij een effectenbank

Onder de Europese banken met hoge rentes zijn er ook enkele banken die zich wegzetten als spaarbank maar eigenlijk een effectenbank zijn, zoals Revolut en MeDirect. Bij beide kun je een spaarrekening openen, maar is dit wel gekoppeld aan een belegginsrekening.

Het geld wat je op deze rekening hebt staan valt bij belastingaangifte onder de box beleggingen en niet in de box spaartegoeden. Deze spaarrekeningen leveren vaak wat meer risico op, en daardoor ook een hoger rentepercentage. Bedenk dus goed of dit iets voor jou is.

Extra papierwerk bij aanvragen spaarrekening

Het aanvragen van een spaarrekening kost je vaak slechts enkele minuten, helemaal als je ze afsluit via Raisin: hét platform dat de beste spaarrekeningen in Europa in kaart brengt.

Maar voor het openen van sommige spaarrekeningen wordt om extra informatie gevraagd, wat wellicht voor wat extra geregel kan zorgen. Zo kan je worden gevraagd om een bewijs van je gemeentelijke inschrijving op je adres, bepaalde uitgavenpatronen, maar ook informatie van de overheid of Belastingdienst zul je soms moeten aanleveren.

In de praktijk blijkt dit gelukkig hartstikke mee te vallen, is de ervaring van collega Jan die een buitenlandse spaarrekening afsloot bij de CKV bank via Raisin. Zijn ervaring is dat het aanleveren van gegeven nauwelijks tijd en moeite kostte.

Lees hier collega Jan z'n ervaring met Raisin.

Goed om te weten is dat bij de best beoordeelde Europese spaarrekeningen in dit artikel er geen extra papierwerk bij komt kijken en de aanvraag snel te regelen is.


Het alternatief voor een Europese spaarrekening met hoogste rente

Vind je het idee van een Europese spaarrekening toch een beetje spannend, of past dit niet helemaal bij wat je zoekt? Dan is een goed alternatief om te overwegen een Nederlandse vrij opneembare spaarrekening met hoge rente.

De rentes van Nederlandse flexibele spaarrekeningen liggen op dit moment tussen de 0,45% en 2,65%. Daarmee ligt de rente een stuk lager dan bij andere Europese spaarrekeningen.

Een spaarrekening met de hoogste rente in Nederland vind je bij andere aanbieders dan de Nederlandse grootbanken. Grootbanken bieden in verhouding de laagste rente. Veel Nederlandse grootbanken koppelen de hoogte van de rente direct aan de hoeveelheid spaargeld op de rekening. Dit is het geval bij: ING, ASN, SNS en de Rabobank.

Om te profiteren van de hoogste rentepercentages moet je soms een behoorlijke inleg hebben, en zelfs dan is de rente nog relatief laag.

Wij raden daarom aan om ook Nederlandse digitale spaarrekeningen te vergelijken bij andere platformen dan grootbanken. Sommige verzekeraars bijvoorbeeld die tevens een spaarrekening aanbieden geven vaak de hoogste spaarrente en vallen ook onder het Europese depositogarantiestelsel tot € 100.000.

Nederlandse vrij opneembare spaarrekeningen waar je ongeacht de inleg eenzelfde variabele rentepercentage ontvangt zijn:

SpaarrekeningRente
LeasePlan bank2,20%
Centraal Beheer2%
Nationale Nederlanden2%
NIBC Direct2%

Conclusie: neem deze Europese spaarrekeningen met hoge rente mee in je vergelijking

De hoogste rente op een Europese vrij opneembare spaarrekening in combinatie met de meest gunstige voorwaarden krijg je volgens ons op dit moment bij Nordax Bank, Inbank of Collector.

Bij alledrie de banken ontvang je een vergelijkbare rente van 3% en behoudt je de flexibiliteit van vrij opneembaar sparen zodat je op ieder moment bij je geld kunt, zonder beperkende voorwaarden.

Belangrijkste onderlinge verschillen:

 • Bij de Nordax Bank en Collector kun je tot maximaal € 85.000 sparen, bij Inbank kan dat tot € 100.000
 • De Nordax Bank en Collector keren bij faillissement het spaargeld inclusief opgebouwde rente uit in Zweedse Kronen, bij Inbank is dit in euros
 • De Inbank heeft een kredietwaardigheidsstatus (S&P rating) van dubbel A, de Nordax Bank en Collector hebben een rating van triple A. Beide landen zijn hiermee een veilige optie om je geld te sparen.

Deze spaarrekeningen zijn binnen Europa ook als niet-inwoner van het betreffende land af te sluiten via Raisin.

💡 Over Raisin
De diensten van Raisin zijn geheel gratis en zonder bijkomende kosten. Een spaarrekening via Raisin openen heeft als voordelen dat zij het openen van een Europese spaarrekening gemakkelijk maken, de eventuele bronbelasting naar 0% kunnen brengen, en ze als tussenpersoon juridisch optreden in geval van faillisement of betalingsproblemen van een bank.
Raisin heeft in Nederland een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en opereert hiermee onder strenge financiële regulering. Ze voldoen hiermee aan een groot aantal eisen en checken die de AFM stelt aan het bemiddelen in spaarrekeningen en de veiligheid en betrouwbaarheid daaromtrent.
Goed om te weten is verder dat Raisin als Duitse organisatie zelf ook onder de bescherming van het depositogarantiestelsel valt tot € 100.000. Daarmee is ook je geld op de tegenrekening bij Raisin beschermd.