

Hoe weet ik wanneer ik glasvezel krijg?
Met de glasvezelcheck van Keuze.nl zie je in één keer bij alle netwerkbeheerders wanneer glasvezel op jouw adres wordt aangelegd.
Hoe werkt de glasvezelcheck?
- Vul je postcode en huisnummer in
Wij controleren de huidige status van de aanleg. - Bekijk direct de status op jouw adres
Je ziet of de aanleg nog niet is ingepland, al gepland staat of zelfs al is afgerond. - Laat je e-mailadres achter voor updates
We houden je op de hoogte van de voortgang op jouw adres.
Geen zorgen: we sturen geen spam. Je krijgt alleen een mail wanneer de aanleg wordt ingepland en wanneer de werkzaamheden starten. Zodra je een glasvezel abonnement kunt afsluiten, ontvang je direct het actuele aanbod.
Wanneer kan ik een abonnement afsluiten?
Je kan een glasvezelabonnement afsluiten zodra glasvezel is aangelegd in jouw straat en de verbinding actief is. Dit kan heel snel gaan maar kan ook tot een paar maanden duren. Meld je aan voor de glasvezel check, dan krijg je automatisch een e-mail zodra de status verandert.
Wanneer je kunt bestellen, kan je een abonnement bestellen bij de providers die leveren via glasvezelnetwerk. Zodra je een internetabonnement hebt besteld ontvang je een installatiepakket dat een monteur bij jou komt installeren.
Wie legt bij mij glasvezel aan?
Wie bij jouw glasvezel komt aanleggen staat in de brief die je ontvangt van je aanlegger, zodra jouw adres op de planning staat. Dit verschilt per regio.
In Nederland wordt glasvezel landelijk aangelegd door voornamelijk 3 grote netwerkbeheerders. Dit zijn:
- KPN Netwerk
- Open Dutch Fiber
- Delta Netwerk
Zowel KPN als Delta zijn niet alleen beheerders, maar ook providers. Zij zullen je dus ook een aanbod doen voor een glasvezelabonnement. Omdat het glasvezelnetwerk is opgesteld voor andere aanbieders, is het goed om te weten dat je ook de keuze hebt voor een andere provider op jouw netwerk zodra je glasvezel internet kunt bestellen.
Hoe verloopt de glasvezel aanleg?
Is jouw adres aan de beurt voor glasvezel, dan verloopt de aanleg in de volgende 5 fasen.
Fase 1: Netwerkbeheerder plant aanleg in
De aanleg van glasvezel in jouw buurt begint zodra een van de netwerkbeheerders de aanleg inplant. Dit gaat in overleg met je gemeente. Je ontvangt enkele weken of maanden van tevoren een brief waarin de startdatum van de graafwerkzaamheden staat aangekondigd.

Fase 2: Graafwerkzaamheden gaan van start
De graafwerkzaamheden in je straat gaan van start op de aangekondigde datum. In deze fase wordt de glasvezel kabel doorgetrokken tot aan je woning. Dit gebeurt meestal binnen een dag en duurt hooguit enkele dagen.

Fase 3: Glasvezelpunt wordt in huis gemaakt
Zodra je toestemming hebt gegeven voor een glasvezelaansluiting in huis, kan het zijn dat er eerst een monteur langskomt namens de netwerkbeheerder om te bepalen hoe de aansluiting bij je thuis het beste gerealiseerd kan worden (dit is meestal bij appartementen met een VvE het geval). Als de werkzaamheden in de straat vervolgens zijn afgerond, komt er opnieuw een monteur langs om het glasvezel aansluitpunt in huis te maken.
Afhankelijk van de netwerkbeheerder kan het ook zijn dat het aansluitpunt in huis in orde wordt gemaakt zodra je een glasvezel abonnement hebt besteld.

Fase 4: Glasvezelverbinding wordt geactiveerd
Nadat het aansluitpunt bij je thuis in orde is gemaakt, wordt de netwerkbeheerder op de hoogte gesteld en wordt jouw verbinding geactiveerd en getest.

Fase 5: Glasvezel abonnement vergelijk en aanvragen
Terwijl de testfase loopt (dit kan enkele weken duren), kun je alvast glasvezelabonnementen vergelijken en er één aanvragen. Zodra je glasvezelverbinding actief is, kan het installatiepakket worden gebruikt om de aansluiting af te ronden. Je hoeft dit niet zelf te doen. Sluit je voor het eerst glasvezelinternet aan op jouw adres? Dan komt de provider het installeren.

Moet ik zelf iets doen om een glasvezel aansluiting te krijgen?
Ja, je moet altijd toestemming geven voor een glasvezel aansluitpunt in huis. In de brief die je ontvangt van de netwerkbeheerder staat hoe je dit precies doet.
Meestal wordt je doorverwezen naar de website van de netwerkbeheerder waar je online toestemming geeft. Ben je dit onverhoopt vergeten, dan komt er vaak alsnog iemand langs van het netwerk om nadrukkelijk je toestemming te vragen.
Heb je je tijdens de aanleg in de straat niet aangemeld voor een aansluiting in huis, maar wil je dit later alsnog? Dan regel je dit door gelijk een glasvezel abonnement af te sluiten bij een glasvezelprovider. Zij zorgen dan dat de aansluiting in huis alsnog in orde wordt gemaakt. Maar let op: bij sommige providers betaal je hier wel flinke kosten voor.
Ons advies is dan ook om altijd de verbinding in huis aan te laten leggen tijdens de werkzaamheden. Op die manier is het altijd gratis, ook wanneer je pas later besluit een glasvezel abonnement af te sluiten.

Bronnen:
Daarnaast houden we bij Keuze.nl dagelijks bij waar de aanleg van glasvezel wordt gepland of gaat starten. Met de glasvezel check haal je de informatie op jouw adres.