Wanneer krijg ik glasvezel?

Kun je op dit moment nog geen glasvezel abonnement bestellen? Bekijk dan hieronder aan de hand van jouw situatie wat je kunt verwachten.

De graafwerkzaamheden in mijn straat zijn nog niet begonnen

 

Het kan zijn dat jouw postcode al wel op de planning staat voor de aanleg van glasvezel. Je ontvangt op enig moment een brief of folder van de glasvezel netwerkbeheerder in jouw regio, waarin meer informatie staat over de graafwerkzaamheden in jouw straat.

Hierin staat vermeld hoe lang de werkzaamheden gaan duren en wat je mag verwachten. Afhankelijk van de netwerkbeheerder krijg je deze brief of folder enkele maanden van tevoren, of ongeveer een week voordat de graafwerkzaamheden gaan beginnen in je straat.

Door je hierboven aan te melden met je e-mailadres, geven wij je een seintje per mail zodra jouw postcode op de planning staat . Ook sturen we je daarna een mailtje tegen de tijd dat je glasvezel kunt bestellen op jouw adres.

De graafwerkzaamheden in mijn straat zijn al begonnen

 

Ligt jou straat op dit moment open en worden er glasvezel kabels getrokken? Dan kun je waarschijnlijk binnen enkele weken tot 2/3 maanden glasvezel vergelijken op jouw adres. Dit ligt er mede aan hoe snel de verbinding naar de wijkcentrale getest kan worden, zodra deze is afgerond.

Omdat je niet altijd apart bericht krijg van de netwerkbeheerder over de precieze besteldatum van glasvezel abonnemententen, raden we je aan je e-mailadres hierboven op te geven. Wij checken dan wekelijks voor je of vergelijken en bestellen al mogelijk is, en laten je het meteen weten zodra dit kan.

De glasvezel aansluiting in mijn woning is nog niet afgerond

 

Zijn de graafwerkzaamheden in jouw straat afgerond, dan wordt vervolgens binnen enkele weken het aansluitpunt bij je thuis in orde gemaakt bij aansluitingen van Odido, Caiway en Delta Fiber.

Is KPN NetwerkNL de netwerkbeheerder van jouw regio? Dan kun je binnen enkele weken zodra de graafwerkzaamheden klaar zijn al glasvezel vergelijken op jouw adres en een glasvezel abonnement bestellen. Hiervoor hoeft de aansluiting in je woning dus nog niet geplaatst te zijn.

Zodra er glasvezel abonnementen getoond worden op je postcode met behulp van de glasvezelcheck, dan kun je deze ook meteen bestellen bij internet providers die over het netwerk van KPN leveren. Welke dit zijn zie je in de vergelijker.

Jouw glasvezel aansluiting in huis wordt vervolgens in orde gemaakt zodra je een glasvezel abonnement hebt besteld. Deze afspraak wordt meteen ingeplanned.

De glasvezel aansluiting in mijn woning is afgerond

 

Is de glasvezel aansluiting in je woning ook klaar? Dan verschilt het per adres wanneer je een glasvezel abonnement kunt bestellen.

Het komt regelmatig voor dat je nog niet meteen kunt bestellen, ook al is de aanlsuiting in huis al klaar. Het kan zijn dat de wijkcentrale bijvoorbeeld nog niet zover is. De verbinding in je wijk wordt namelijk eerst uitvoerig getest voordat bewoners er gebruik van kunnen maken. Dit neemt soms tot een paar weken in beslag.

Omdat je over het bestellen van glasvezel op jouw postcode niet altijd apart nog een bericht krijgt, houden wij je wél graag op de hoogte hierover via de mail.

Door je aan te melden met je e-mailadres erboven, houden wij je op de hoogte van het moment dat je glasvezel kunt bestellen. Kleine moeite, en zo hebt je straks je nog eerder een glasvezel abonnement dan je buren!

Kaart met glasvezel punten

Op de hoogte blijven?

Wil je graag op de hoogte blijven van de aanleg van glasvezel op jouw adres? Vul dan je e-mailadres in de glasvezel check hierboven in.

Wij controleren wekelijk of jouw postcode al op de planning staat van de glasvezel netwerkbeheerder in jouw regio. Zodra we meer weten, en ook zodra je glasvezel kunt bestellen, zullen we je meteen mailen. Lekker geregeld, toch?!

Wie legt glasvezel aan?

De vier grootste glasvezelnetwerk aanleggers

Verschillende partijen zijn verantwoordelijk voor het beheer en de aanleg van het glasvezelnetwerk.

De vier grootste partijen die hun eigen glasvezelnetwerk aanleggen in Nederland zijn:

 • KPN NetwerkNL
 • Odido (Open Dutch Fiber)
 • Caiway
 • Delta

KPN NetwerkNL en Odido leggen de meeste verbindingen aan. Daarnaast zijn er nog tal van kleine partijen die lokaal glasvezel internet uitrollen.
Dit betekend niet dat je alleen voor deze 4 partijen kunt kiezen om een internetabonnement te nemen. Er zijn meer dan 15 providers die op deze netwerken een internetabonnement kunnen leveren. Bij een glasvezelnetwerk van KPN kan je bijvoorbeeld kiezen uit meer dan 10 providers. Je hoeft dus geen glasvezel abonnement te nemen bij KPN. Kijk voor de glasvezel providers op onze beste glasvezel provider pagina.


Zo werkt de persoonlijke glasvezel check

De glasvezel check van Keuze.nl heeft de meeste voordelen. Dit zijn ze:

 1. Je weet meteen wanneer het besluit tot aanleg defintief is
 2. Je blijft op de hoogte van de werkzaamheden in je straat en bij je thuis
 3. Je kunt eerder glasvezel bestellen dan de rest
 4. We tonen een onafhankelijke lijst van alle providers die kunnen leveren
 5. Gegarandeerd welkomstkortingen

Met de glasvezel check op Keuze.nl stellen we je persoonlijk op de hoogte. Dit is uniek aan onze check, ten opzichte van 99% van de andere online checks.

We sturen je in elke fase even een mailtje, zodat je weet wat er staat te gebeuren. Hierdoor kun je ook al eerder gebruik maken van je glasvezelverbinding.

Bijna altijd kunnen er meer providers op jouw adres leveren dan alleen de netwerkprovider zelf. Bovendien laten we je zien hoe makkelijk het is om een welkomstkorting mee te pakken. Zo'n extra'tje krijg je meestal niet mee van de netwerkprovider die de aansluiting komt leggen op jouw adres.


Dit kost glasvezel internet

De aanleg van een glasvezelaansluiting in huis is gratis wanneer je een brief of folder ontvangt van de netwerkbeheerder in jouw regio, of wanneer je onze glasvezel check gebruikt. Dan krijg je dezelfde informatie op voorhand al via ons te horen.

Een glasvezel abonnement aanvragen is vervolgens ook kosteloos, net als overstappen op een glasvezel abonnement in het geval je contractvrij bent.

Dit betaal je voor glasvezel internet

De enige kosten die je maakt is de abonnementsprijs, of de meerprijs die je betaalt voor een glasvezel abonnement ten opzichte van je huidige abonnement.

Glasvezel kosten overzicht

Alleen internet

Vanaf € 42,50 p.m.
Internet en tvVanaf € 55,- p.m.
Alles in 1Vanaf € 57,- p.m.
1Gbit/s€ 67,- p.m.
Vast bellen€ 2,- p.m.
Tv-pakket€ 12,50 p.m.
Extra tv-ontvanger€ 2,- tot € 5,- p.m.
Wifi-oplossing thuis€ 0,- tot € 5,- p.m.
Monteur kosten€ 0,- (behalve Online.nl)
Aansluitkosten€ 25,- tot € 105,-

Glasvezel internet aanbieding

Veel glasvezel providers stunten regelmatig met een aanbieding. Je kunt vrij makkelijk gebruik maken van aanbiedingen via ons online overzicht met glasvezel vergelijken.

Een veel voorkomende glasvezel actie is 6 maanden korting (tot wel 50%) op de maandprijs. Daarnaast komt de actie waarmee je tijdelijk geen aansluitkosten betaalt regelmatig terug.

Met glasvezel kortingsacties kan je voordeel op jaarbasis oplopen tot méér dan € 100,-. Met de glasvezel check zie je meteen welke glasvezel aanbiedingen op jouw adres beschikbaar zijn.


Hoe verloopt de aanleg van glasvezel op mijn adres?

Aanleg glasvezel timeline

» Fase 1. De netwerkbeheerder in jouw regio besluit om te gaan aanleggen

Je krijgt bericht zodra er een definitief besluit is om een glasvezelverbinding te gaan leggen bij jou in de straat. Via onze glasvezel check ben je eerder op de hoogte van dit besluit.

» Fase 2. De werkzaamheden in je straat vinden plaats

De glasvezelkabel wordt aangelegd in je straat. Je krijgt een aansluitpunt voor je woning. Deze werkzaamheden worden binnen één dag afgerond, hiervoor hoef je niet thuis te zijn.

» Fase 3. De glasvezelaansluiting bij je thuis wordt in orde gemaakt

Binnen een paar weken tot 3 maanden na het moment dat de glasvezelkabel in je straat is gelegd, wordt het aansluitpunt bij je thuis gemaakt. Hiervoor neemt de netwerkbeheerder contact met je op.

De aansluiting bij je thuis neemt doorgaans niet meer dan een halfuur in beslag. Hiervoor dient een meerjarige bewoner thuis te zijn.

» Fase 4. Je kan glasvezel abonnementen vergelijken

Binnen ongeveer een week nadat je aansluiting thuis is gemaakt, kun je al glasvezel vergelijken en een abonnement afsluiten. Gebruik de glasvezel check voor een volledig overzicht van alle abonnementen op je adres.

Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat je ook op jouw postcode uit meerdere providers en abonnementen kunt kiezen dan alleen het aanbod van de netwerkbeheerder.

» Fase 5. De provider installeert je glasvezel abonnement

Het kan nog een paar weken duren voordat je glasvezel abonnement geleverd kan worden, nadat je een aansluitpunt thuis hebt gekregen. De netwerkbeheerder zal nog een aantal checks moeten uitvoeren op het netwerk, voordat deze in bedrijf kan.

Zodra je pakket geinstalleerd kan worden, stuurt je provider een gratis monteur langs om je internetverbinding in orde maken. Deze installeert je modem (in de meterkast) en activeert je Wifi (en tv pakket).


Dit is waarom je voor glasvezel wil kiezen

Wij raden bijna altijd om glasvezel internet te kiezen wanneer dat beschikbaar is op je adres. Glasvezel internet heeft simpelweg de meeste voordelen in vergelijking met kabel- en DSL-internet:

 • De glasvezeltechniek is het meest toekomst bestendig
 • Snelste en meest stabiele verbinding
 • Altijd een hogere uploadsnelheid dan met DSL- en kabel internet
 • De prijs/kwaliteit van glasvezel is over het algemeen goed
 • Lagere 'ping', ideaal voor online gamen

Lees meer over de verschillen tussen glasvezel, kabel en DSL-internet.

Meest stabiele en toekomstbestendige netwerk

Het glasvezelnetwerk is het netwerk van de toekomst, met nog volop ruimte voor groei naar hogere snelheden. Lokaal is het nu al mogelijk om een abonnement met 4 GBit/s snelheid of meer te nemen. De komende jaren verwachten we van meer netwerkproviders dat ze fors hogere snelheden gaan leveren. Om te weten wat er nu op je adres mogelijk is kun je glasvezel vergelijken.

Enige mogelijkheid met hoge uploadsnelheid

De reden waarom glasvezel zoveel sneller is dan andere technieken, is omdat je alleen met glasvezel een even snelle (en zeer hoge) uploadsnelheid krijgt. Bij glasvezel is namelijk de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Bij andere technieken is de uploadsnelheid vaak maar 10% tot 15% van de downloadsnelheid.

Een hoge uploadsnelheid is belangrijk in de volgende gevallen:

 • Thuiswerken: De kwaliteit van videobellen heeft baat bij een hoge uploadsnelheid. Ook wanneer je via de cloud bestanden wil uploaden naar een werkomgeving is de uploadsnelheid van belang
 • Snelle backups: Maak je gebruik van backups in de cloud? Dan bepaalt je uploadsnelheid hoe snel dit gaat
 • Online gaming: Vooral een stabiele uploadsnelheid (Glasvezel is stabieler) is belang voor games.
 • Foto's of video's online plaatsen: Als je foto's of videos uploadt naar Facebook, Snapchat, Instagram of Youtube dan bepaalt de uploadsnelheid hoe snel dit gaat
 • Bestanden online versturen: De uploadsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden overzet via bijvoorbeeld WeTransfer, iCloud, Google Drive of Microsoft.

Wanneer is een glasvezel abonnement niet nodig?

Heb je nu aan een eenvoudige internetverbinding met lagere snelheid genoeg? Dan kan het een bewuste afweging zijn om nog wel voor DSL te kiezen. Voor een simpele verbinding, met een snelheid van 100 Mbit/s is DSL de goedkoopste keuze. Dit scheelt meer dan € 10,- per maand.


Meer vragen over de aanleg van glasvezel internet

Wie is Glaspoort?

 

Glaspoort is een netwerkbedrijf dat namens internet providers in Nederland het glasvezelnetwerk aanlegt. Glaspoort werkt met een 'open netwerk', waardoor meerdere netwerkproviders, zoals KPN en Odido allemaal hun glasvezel diensten kunnen aanbieden over het netwerk van Glaspoort.

Ontvang je een brief van Glaspoort, terwijl bijvoorbeeld KPN NetwerkNL het glasvezelnetwerk in jouw regio beheert? Dan weet je dus dat Glaspoort de aanlegger is.

Wie is KPN NetwerkNL?

 

KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van de DSL- en glasvezel netwerken voor internet, televisie en telefonie.

Dit bedrijf onderhoudt en beheert het kopernetwerk waarover landelijk DSL-internet geleverd wordt, maar ook het eigen landelijke open glasvezelnetwerk (toegankelijk voor een aantal andere internet providers).

KPN NetwerkNL is een onafhankelijk onderdeel van KPN en géén internet provider.

Wie is verantwoordelijk voor schade tijdens de aanleg van glasvezel?

 

Raakt er tijdens de aanleg van de glasvezelkabels op jouw grond onverhoopt iets beschadigd, bijvoorbeeld tuintegels - meubilair of een border? Dan kun je het beste contact opnemen met de netwerkbeheerder in jouw regio, dus bijvoorbeeld KPN NetwerkNL.

De aanlegger is verantwoordelijk voor de aanleg en coördinatie in de regio en is ook het aanspreekpunt als er iets niet goed loopt.

Wie is Odido (Open Dutch Fiber)?

 

Odido (Open Dutch Fiber) is de tweede grootste glasvezel netwerkbeheerder van Nederland. Dit bedrijf is een joint venture van Odido en Open Dutch Fiber. Odido (Open Dutch Fiber) rolt in het hele land het glasvezelnetwerk uit, met name in de regio’s Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Ik ga verhuizen naar een adres waar glasvezel ligt, moet ik dit doorgeven?

 

Ga je verhuizen naar een adres waar glasvezel internet beschikbaar is en loopt je huidige contract nog? Check dan bij je provider of jouw abonnement kan worden omgezet naar een glasvezel abonnement op je nieuwe adres.

Dit is geen probleem als je nieuwe postcode ook is aangesloten bij dezelfde netwerkbeheerder. Zorg wel dat je je verhuizing op tijd doorgeeft om te voorkomen dat je tijdelijk zonder internet komt te zitten.

Levert jouw huidige provider géén glasvezel abonnement op je nieuwe adres, omdat dit adres is aangesloten op een ander glasvezelnetwerk, of omdat je nu klant bent bij Ziggo? Dan kun je kosteloos overstappen.

Ben je op het moment van verhuizen contractvrij? Dan kun je ook gewoon glasvezel vergelijken op je nieuwe adres en een abonnement bestellen. Dit hoef je niet door te geven aan je huidige provider.

Hoe lang duurt het voordat ik ben aangesloten op glasvezel?

 

Vanaf het moment dat jouw wijk op de agenda staat, totdat je daadwerkelijk bent aangesloten op het glasvezelnetwerk, duurt enkele maanden.

In de praktijk blijkt dat het zo’n 3 tot 6 maanden, of langer in beslag neemt tot je glasvezelverbinding is aangelegd. In sommige gebieden kan de aanleg juist versneld gaan.

Moet ik thuis blijven als glasvezel wordt aangelegd in mijn woning?

 

Ja, er moet altijd iemand thuis zijn die meerderjarig is om de glasvezel aansluiting in huis in orde te kunnen maken. Dit hoeft overigens niet de hoofdbewoner te zijn. Je mag dus ook even een buurman of buurvrouw vragen om erbij te zijn.

Bij wie sluit ik een glasvezel abonnement af?

 

Je sluit altijd een glasvezel abonnement af bij een internet provider, niet bij de glasvezel netwerkbeheerder van jouw regio. Bij welke internet provider(s) je een glasvezel abonnement kunt afsluiten ligt er aan wie de glasvezel netwerkbeheerder in jouw regio is. Op basis van je poscode kunnen we je met glasvezel vergelijken meteen laten zien welke providers glasvezel abonnementen op jouw adres leveren.

Kun je nog geen glasvezel vergelijken? Vul dan je e-mailadres hierboven in. Dan laten we je het meteen weten zodra het mogelijk is om glasvezel abonnementen te bestellen op jouw adres

Kan ik bij Ziggo ook een glasvezel abonnement nemen?

 

Nee, bij Ziggo kun je geen glasvezel abonnement afsluiten. Ziggo levert uitsluitend kabel internet over de coax kabel.

Dit is wat verwarrend omdat het overgrote deel van de coax kabel uit glasvezeldraden bestaat. Zo bezien levert Ziggo dus wel met behulp van glasvezeltechnologie. Alleen het laatste stukje van de coaxverbinding naar de aansluting in je woning bestaat niet uit glasvezel. Daarom levert Ziggo technisch gezien geen glasvezel internet.

Hoewel Ziggo internet ook supersnel is, is dit de reden waarom je niet evensnel kunt uploaden als downloaden met Ziggo internet. Met glasvezel internet kan dat wel.

Kan ik de aanleg van glasvezel weigeren?

 

Je bent niet verplicht om een glasvezel aansluiting in huis te nemen, behoudens één uitzondering: je woont in een apartementencomplex en de Vereniging van Eingernaars (VvE) heeft besloten heeft dat er glasvezel aansluitingen moeten komen in het pand. Wel is het goed om te weten dat wanneer je een brief of folder ontvangt van de glasvezelnetwerk beheerder in jouw regio, de aanleg en aansluiting in huis gratis zijn (mits je ook meteen een abonnement afsluit).


Ook al wil je de verbinding nú misschien niet gebruiken, dan kan het toch slim zijn om 'm toch te laten aanleggen. Besluit je namelijk op een later moment om alsnog een glasvezel aansluiting in huis te regelen, dan komen de kosten voor eigen rekening. Dit kost gemiddeld € 600,-.

Wie komt de glasvezel aansluiting in huis monteren?

 

Het glasvezel aansluitpunt in huis wordt altijd gemaakt door een monteur van de netwerkbeheerder. Dat kan dus iemand van zijn van bijvoorbeeld KPN NetwerkNL of Odido. Het plaatsen van de glasvezel aansluiting in huis zelf duurt ongeveer een uur.

Moet ik toestemming geven voor de aanleg van glasvezel?

 

De aanlegger van het glasvezelnetwerk in jouw wijk kan alleen met door jouw vooraf gegeven toestemming de glasvezel verbinding in huis aanleggen. Zodra je bericht krijgt van de aanlegger in jouw regio wordt je eerst gevraagd online vrijwillig toestemming te geven.

De toestemming gaat alleen over het stuk van de glasvezel aansluiting in huis. Woon je in een apartementencomplex? Dan kan de VvE je verplichten om online toestemming te geven, zodat de aansluiting naar je bovenburen kan worden getrokken.

Ben je verplicht om een glasvezel abonnement af te nemen bij de netwerkbeheerder?

 

Nee, in principe ben je vrij om zelf een internet provider te kiezen die levert op het glasvezelnetwerk van de beheerder. Als KPN NetwerkNL de beheerder is op jouw postcode, dan kun je bijvoorbeeld ook glasvezel bestellen bij Youfone of Online.nl, naast KPN. Ook hoef je bij KPN NetwerkNL en Odido niet verplicht een glasvezel abonnement te nemen als voorwaarde voor de aansluiting.

Alleen bij Delta Fiber kan het zijn dat je een brief krijgt waarin staat dat je ook bij Delta Fiber een abonnement moet nemen op voorwaarde dat ze kosteloos de aansluiting regelen.

Dit is meestal alleen het geval in landelijke gebieden en bij vraagbundeling, waarbij op voorhand wordt bepaald hoeveel animo er is voor een aansluiting in een bepaalde gemeente. Of dit dus op jouw postcode ook het geval is, ligt aan de afspraken die Delta Fiber met de gemeente heeft gemaakt.