Hoe ver is de aanleg van jouw glasvezel aansluiting?

Kun je op dit moment nog geen glasvezel abonnement bestellen? Bekijk dan hieronder aan de hand van jouw situatie wat je kunt verwachten.

De graafwerkzaamheden in mijn straat zijn nog niet begonnen

Het kan zijn dat jouw postcode al wel op de planning staat voor de aanleg van glasvezel. Je ontvangt op enig moment een brief of folder van de glasvezel netwerkbeheerder in jouw regio, waarin meer informatie staat over de graafwerkzaamheden in jouw straat.


Hierin staat vermeld hoe lang de werkzaamheden gaan duren en wat je mag verwachten. Afhankelijk van de netwerkbeheerder krijg je deze brief of folder enkele maanden van tevoren, of ongeveer een week voordat de graafwerkzaamheden gaan beginnen in je straat.


Door je hierboven aan te melden met je e-mailadres, geven wij je een seintje per mail zodra jouw postcode op de planning staat . Ook sturen we je daarna een mailtje tegen de tijd dat je glasvezel kunt bestellen op jouw adres.

De graafwerkzaamheden in mijn straat zijn al begonnen

Ligt jou straat op dit moment open en worden er glasvezel kabels getrokken? Dan kun je waarschijnlijk binnen enkele weken tot 2/3 maanden glasvezel vergelijken op jouw adres. Dit ligt er mede aan hoe snel de verbinding naar de wijkcentrale getest kan worden, zodra deze is afgerond.


Omdat je niet altijd apart bericht krijg van de netwerkbeheerder over de precieze besteldatum van glasvezel abonnemententen, raden we je aan je e-mailadres hierboven op te geven. Wij checken dan wekelijks voor je of vergelijken en bestellen al mogelijk is, en laten je het meteen weten zodra dit kan.

De glasvezel aansluiting in mijn woning is nog niet afgerond

Zijn de graafwerkzaamheden in jouw straat afgerond, dan wordt vervolgens binnen enkele weken het aansluitpunt bij je thuis in orde gemaakt bij aansluitingen van T-Mobile, Caiway en Delta Fiber.


Is KPN NetwerkNL de netwerkbeheerder van jouw regio? Dan kun je binnen enkele weken zodra de graafwerkzaamheden klaar zijn al glasvezel vergelijken op jouw adres en een glasvezel abonnement bestellen. Hiervoor hoeft de aansluiting in je woning dus nog niet geplaatst te zijn.


Zodra er glasvezel abonnementen getoond worden op je postcode met behulp van de glasvezelcheck, dan kun je deze ook meteen bestellen bij internet providers die over het netwerk van KPN leveren. Welke dit zijn zie je in de vergelijker.


Jouw glasvezel aansluiting in huis wordt vervolgens in orde gemaakt zodra je een glasvezel abonnement hebt besteld. Deze afspraak wordt meteen ingeplanned.

De glasvezel aansluiting in mijn woning is afgerond

Is de glasvezel aansluiting in je woning ook klaar? Dan verschilt het per adres wanneer je een glasvezel abonnement kunt bestellen.


Het komt regelmatig voor dat je nog niet meteen kunt bestellen, ook al is de aanlsuiting in huis al klaar. Het kan zijn dat de wijkcentrale bijvoorbeeld nog niet zover is. De verbinding in je wijk wordt namelijk eerst uitvoerig getest voordat bewoners er gebruik van kunnen maken. Dit neemt soms tot een paar weken in beslag.


Omdat je over het bestellen van glasvezel op jouw postcode niet altijd apart nog een bericht krijgt, houden wij je wél graag op de hoogte hierover via de mail.


Door je aan te melden met je e-mailadres hierboven, houden wij je op de hoogte van het moment dat je glasvezel kunt bestellen. Kleine moeite, en zo hebt je straks je nog eerder een glasvezel abonnement dan je buren!

Op de hoogte blijven?

Wil je graag op de hoogte blijven van de aanleg van glasvezel op jouw adres? Vul je dan je e-mail adres in de postcodecheck hierboven in.


Wij controleren dan wekelijks even of jouw postcode al op de planning staat van de glasvezel netwerkbeheerder in jouw regio. Zodra we meer weten, en ook zodra je kunt bestellen, zullen we je meteen mailen. Lekker geregeld, toch?

glasvezel aansluiting stadia

Veelgestelde vragen over de aanleg van glasvezel internet

Wie legt glasvezel aan?

Verschillende partijen zijn verantwoordelijk voor het beheer en de aanleg van het glasvezelnetwerk. KPN NetwerkNL, T-Mobile (Open Dutch Fiber), Caiway en Delta Fiber zijn de vier grootste partijen die hun eigen glasvezelnetwerk aanleggen in Nederland.


KPN NetwerkNL en T-Mobile leggen de meeste verbindingen aan. Daarnaast zijn er nog tal van kleine partijen die lokaal glasvezel internet uitrollen.


Het hangt van je postcode af welke netwerkbeheerder glasvezel internet op jouw adres komt aanleggen. Dat bepaalt bij welke provider(s) jij straks een glasvezel abonnement kunt bestellen.

Kan ik de aanleg van glasvezel weigeren?

Ja, je bent niet verplicht om een glasvezel aansluiting in huis te nemen (met één uitzondering).


Wel is het goed om te weten dat wanneer je een brief of folder ontvangt van de glasvezelnetwerk beheerder in jouw regio, de aanleg en aansluiting in huis gratis zijn (mits je ook meteen een abonnement afsluit). Ook al wil je de verbinding nú misschien niet gebruiken, dan kan het toch slim zijn om 'm toch te laten aanleggen.


Besluit je namelijk op een later moment om alsnog een glasvezel aansluiting in huis te regelen, dan komen de kosten voor eigen rekening. Dit kost gemiddeld € 600,-.


Uitzondering: je woont in een apartementencomplex en de Vereniging van Eingernaars (VvE) heeft besloten heeft dat er glasvezel aansluitingen moeten komen in het pand.

Moet ik toestemming geven voor de aanleg van glasvezel?

Ja, de aanlegger van het glasvezelnetwerk in jouw wijk kan alleen met door jouw vooraf gegeven toestemming de glasvezel verbinding in huis aanleggen. Zodra je bericht krijgt van de aanlegger in jouw regio wordt je eerst gevraagd online vrijwillig toestemming te geven. De toestemming gaat alleen over het stuk van de glasvezel aansluiting in huis.

Woon je in een apartementencomplex? Dan kan de VvE je verplichten om online toestemming te geven, zodat de aansluiting naar je bovenburen kan worden getrokken.

Wie is Glaspoort?

Glaspoort is een netwerkbedrijf dat namens internet providers in Nederland het glasvezelnetwerk aanlegt. Glaspoort werkt met een 'open netwerk', waardoor meerdere netwerkproviders, zoals KPN en T-Mobile allemaal hun glasvezel diensten kunnen aanbieden over het netwerk van Glaspoort.


Ontvang je een brief van Glaspoort, terwijl bijvoorbeeld KPN NetwerkNL het glasvezelnetwerk in jouw regio beheert? Dan weet je dus dat Glaspoort de aanlegger is.

Wie is verantwoordelijk voor schade tijdens de aanleg van glasvezel?

Raakt er tijdens de aanleg van de glasvezelkabels op jouw grond onverhoopt iets beschadigd, bijvoorbeeld tuintegels - meubulair of een border? Dan kun je het beste contact opnemen met de netwerkbeheerder in jouw regio, dus bijvoorbeeld KPN NetwerkNL.


De aanlegger is verantwoordelijk voor de aanleg en coördinatie in de regio en is ook het aanspreekpunt als er iets niet goed loopt.

Ik ga verhuizen naar een adres waar glasvezel ligt, moet ik dit doorgeven?

Ga je verhuizen naar een adres waar glasvezel internet beschikbaar is en loopt je huidige contract nog? Check dan bij je provider of jouw abonnement kan worden omgezet naar een glasvezel abonnement op je nieuwe adres.


Dit is geen probleem als je nieuwe postcode ook is aangesloten bij dezelfde netwerkbeheerder. Zorg wel dat je je verhuizing op tijd doorgeeft om te voorkomen dat je tijdelijk zonder internet komt te zitten.

Levert jouw huidige provider géén glasvezel abonnement op je nieuwe adres, omdat dit adres is aangesloten op een ander glasvezelnetwerk, of omdat je nu klant bent bij Ziggo? Dan kun je kosteloos overstappen.


Ben je op het moment van verhuizen contractvrij? Dan kun je ook gewoon glasvezel vergelijken op je nieuwe adres en een abonnement bestellen. Dit hoef je niet door te geven aan je huidige provider.

Moet ik thuis zijn als glasvezel wordt aangelegd in mijn woning?

Ja, er moet altijd iemand thuis zijn die meerderjarig is om de glasvezel aansluiting in huis in orde te kunnen maken. Dit hoeft overigens niet de hoofdbewoner te zijn. Je mag dus ook even een buurman of buurvrouw vragen om erbij te zijn.

Bij wie sluit ik een glasvezel abonnement af?

Je sluit altijd een glasvezel abonnement af bij een internet provider, niet bij de glasvezel netwerkbeheerder van jouw regio.


Bij welke internet provider(s) je een glasvezel abonnement kunt afsluiten ligt er aan wie de glasvezel netwerkbeheerder in jouw regio is. Op basis van je poscode kunnen we je met glasvezel vergelijken meteen laten zien welke providers glasvezel abonnementen op jouw adres leveren.


Kun je nog geen glasvezel vergelijken? Vul dan je e-mailadres hierboven in. Dan laten we je het meteen weten zodra het mogelijk is om glasvezel abonnementen te bestellen op jouw adres.

Wat zijn de kosten als ik overstap op het glasvezelnetwerk?

De aanleg van een glasvezelaansluiting in huis is gratis wanneer je een brief of folder ontvangt van de netwerkbeheerder in jouw regio. Het overstappen op een glasvezel abonnement is ook kosteloos, zolang je contractvrij bent.


De enige 'extra' kosten die je eventueel maakt is de meerprijs die je betaalt voor een glasvezel abonnement ten opzichte van je huidige abonnement. Niet in alle gevallen hoeft glasvezel internet duurder te zijn. Dit ligt er natuurlijk aan wat je wensen zijn, en of je kiest voor een hogere snelheid.


Met glasvezel vergelijken kun je eenvoudig wat het goedkoopste glasvezel abonnement op jouw postcode is, en of je gebruik kunt maken van een mooie aanbieding.

Kan ik bij Ziggo ook een glasvezel abonnement nemen?

Nee, bij Ziggo kun je geen glasvezel abonnement afsluiten. Ziggo levert uitsluitend kabel internet over de coax kabel.


Dit is wat verwarrend omdat het overgrote deel van de coax kabel uit glasvezeldraden bestaat. Zo bezien levert Ziggo dus wel met behulp van glasvezeltechnologie. Alleen het laatste stukje van de coaxverbinding naar de aansluting in je woning bestaat niet uit glasvezel. Daarom levert Ziggo technisch gezien geen glasvezel internet.


Hoewel Ziggo internet ook supersnel is, is dit de reden waarom je niet evensnel kunt uploaden als downloaden met Ziggo internet. Met glasvezel internet kan dat wel.

Wie komt de glasvezel aansluiting in huis monteren?

Het glasvezel aansluitpunt in huis wordt altijd gemaakt door een monteur van de netwerkbeheerder. Dat kan dus iemand van zijn van bijvoorbeeld KPN NetwerkNL of T-Mobile. Het plaatsen van de glasvezel aansluiting in huis zelf duurt ongeveer een uur.


Ben je verplicht om een glasvezel abonnement af te nemen bij de netwerkbeheerder?

Nee, in principe ben je vrij om zelf een internet provider te kiezen die levert op het glasvezelnetwerk van de beheerder. Als KPN NetwerkNL de beheerder is op jouw postcode, dan kun je bijvoorbeeld ook glasvezel bestellen bij Youfone of Online.nl, naast KPN. Ook hoef je bij KPN NetwerkNL en T-Mobile niet verplicht een glasvezel abonnement te nemen als voorwaarde voor de aansluiting.


Alleen bij Delta Fiber kan het zijn dat je een brief krijgt waarin staat dat je ook bij Delta Fiber een abonnement moet nemen op voorwaarde dat ze kosteloos de aansluiting regelen.


Dit is meestal alleen het geval in landelijke gebieden en bij vraagbundeling, waarbij op voorhand wordt bepaald hoeveel animo er is voor een aansluiting in een bepaalde gemeente. Of dit dus op jouw postcode ook het geval is, ligt aan de afspraken die Delta Fiber met de gemeente heeft gemaakt.

Wie is KPN NetwerkNL?

KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van de DSL- en glasvezel netwerken voor internet, televisie en telefonie.


Dit bedrijf onderhoudt en beheert het kopernetwerk waarover landelijk DSL-internet geleverd wordt, maar ook het eigen landelijke open glasvezelnetwerk (toegankelijk voor een aantal andere internet providers).


KPN NetwerkNL is een onafhankelijk onderdeel van KPN en géén internet provider.

Wie is T-Mobile (Open Dutch Fiber)?

T-Mobile (Open Dutch Fiber) is de tweede grootste glasvezel netwerkbeheerder van Nederland. Dit bedrijf is een joint venture van T-Mobile en Open Dutch Fiber. T-Mobile (Open Dutch Fiber) rolt in het hele land het glasvezelnetwerk uit, met name in de regio’s Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant.