Hoe vind ik de beste energieleverancier met zonnepanelen?

Heb je (binnenkort) thuis zonnepanelen op je dak? Dan maakt het verschil bij welke energieleverancier je zit voor je energierekening. Maar welke energieleverancier kun je nou het beste kiezen met zonnepanelen? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je energie gaat vergelijken met zonnepanelen.

Bk energie zonnepanelen hero

Energie vergelijken met zonnepanelen

In onze energie vergelijker zie je meteen wie de beste energieleverancier is met zonnepanelen voor jouw situatie. Hierin zijn alle kosten waar je als zonnepalenenbezitter mee te maken krijgt, zoals de terugleverkosten en terugleververgoeding verwerkt.


💡 Update 02-2024: 100% salderen blijft mogelijk tot 2027

De nieuwe coalitie is van plan om salderen geheel te stoppen vanaf 2027, zonder afbouwregeling. Dit moet nog wel wettelijk vastgelegd worden. 100% salderen blijft dus op z'n minst tot 2027 mogelijk. Tot die tijd blijven leveranciers energieleveranciers extra kosten doorbereken aan klanten met zonnepanelen, in lijn met de ACM.

Wie voor jou nu de goedkoopste en beste energieleverancier met zonnepanelen is, wordt dus steeds afhankelijker van je situatie. Gebruik daarvoor onze energie vergelijker waarin deze beperkingen per leveranciers zijn meegenomen.

Blijf op de hoogte over het laatste nieuws rondom zonnepanelen en de energiekosten:


6 Tips voor energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen

#1. Kies een leverancier met lage energietarieven

Energieleveranciers met lage energietarieven zijn uiteindelijk het meest voordelig voor jouw energierekening, ook met zonnepanelen. Want als je meer stroom verbruikt dan je opwekt, betaal je alsnog voor de stroomtarieven van de energieleverancier, inclusief belastingen.

Met name wanneer je ook gas afneemt thuis wil je een zo laag mogelijke gasprijs betalen. Anders weegt het voordeel van je zonnepanelen uiteindelijk niet op tegen de hoge gaskosten van je leverancier.


#2. Let op hoe energieleveranciers salderen

Naast lage tarieven is het met zonnepanelen ook verstandig om te kijken hoe leveranciers salderen: op basis van normaaltarief of dubbeltarief (piek- en daluren).

Voor je stroomafrekening zelf maakt het weinig verschil meer of je een enkel- of dubbeltelwerk aanzet, dat verschil is kleiner dan vroeger. Maar voor salderen maakt het wel verschil.

Eerst salderen tegen normaaltarief en daarna pas tegen daltarief is het meest gunstig.

Leveranciers salderen allemaal tegen hun eigen voorwaarden, waarvan sommigen eerst tegen normaaltarief salderen en daarna tegen daltarief. Dit is iets waar je op kunt letten.

Welke energieleveranciers salderen per maand?

Geen enkele leverancier saldeert meer per maand, dit mag namelijk niet meer in Nederland. Alle energieleveranciers moeten op jaarbasis (het meest gunstig voor de klant) salderen.

💡 In onze vergelijker zit per leverancier hun manier van salderen al in de berekening verwerkt.

Energiemeter omzetten van dubbel- naar enkeltarief met zonnepanelen
Heb je thuis een dubbele meter, dan kun je je (toekomstige) leverancier vragen de energiemeting om te zetten naar een enkele meter als dat voordeliger is met salderen. Daarvoor is geen aanpassing van je energiemeter nodig, maar kan het je wel schelen op je energierekening.


#3. Probeer zoveel mogelijk stroom te salderen

Ook na 2024 blijft de 1-op-1 salderingsregeling voorlopig van toepassing, tot in ieder geval 2027. 100% salderen is nog altijd het meest gunstig voor je energierekening.

Het wetsvoorstel om de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen vanaf 2025 heeft eerder dit jaar geen meerderheid gevonden in de Eerste Kamer. Dit betekent dat jouw opgewekte stroom de komende jaren evenveel waard blijft als de stroom die je afneemt van de energieleverancier, tot in ieder geval 2027.

Met de huidige salderingsregeling streept je leverancier aan het eind van het jaar de stroom die je zelf hebt opgewekt weg tegen de stroom die je afgenomen van het net.

De terugleververgoeding per kWh daarentegen is maar een fractie van de stroomprijs die je betaalt per kWh. Leveranciers mogen de hoogte hiervan zelf vaststellen.

Door minder aan stroom te hoeven betalen voor het deel dat je afneemt van je leverancier, bespaar je méér dan het zakcentje dat je ‘verdient’ met terugleveren.

💡Probeer evenveel stroom te verbruiken als dat je opwekt

Het voordeligste met zonnepanelen is om te proberen evenveel stroom op te wekken als dat je binnen je huishouden verbruikt. Je kunt proberen overdag in de piekuren waarop je zonnepanelen het meeste opwekken zoveel mogelijk van deze stroom direct zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld door je wasmachine of vaatwasser voorgeprogrammeerd te laten draaien of je elektrische auto op te laden.


#4 Houd rekening met de terugleverkosten

Kun je niet volledig je opgewekte stroom wegstrepen tegen je stroomverbruik in een jaar? Let dan op de netto terugleverkosten die je betaalt voor het terugleveren van overtollige stroom.

De verschillen lopen namelijk behoorlijk uiteen (tot honderden euro’s), afhankelijk van hoeveel je teruglevert per jaar. Sommige leveranciers rekenen met een staffel met verschillende schalen, andere leveranciers rekenen terugleverkosten per kWh.

Toch is ons advies is om je niet blind te staren op de terugleverkosten. Het kan goed zijn dat een leverancier met relatief hoge terugleverkosten, toch goedkoper uit de vergelijking naar voren komt vanwege een hogere cashback en lagere leveringstarieven. Kijk dus altijd naar het totale kostenplaatje is ons advies.

Wil je nu meteen weten hoeveel terugleverkosten leveranciers in rekening brengen zonder de vergelijker in te gaan? Met onze handige terugleverkosten-tool kun je heel eenvoudig zien wat iedere leverancier aan terugleverkosten rekent voor jouw situatie.

Terugleverkosten tot 2027
De terugleverkosten zullen blijven bestaan totdat de salderingsregeling wordt afgeschaft (in 2027) - daarna is er geen grond meer om de terugleverkosten in stand te houden.

#5. Kies voor een hoge terugleververgoeding als je véél stroom teruglevert

Een volgende tip is om te kijken welke leverancier specifiek een hogere terugleververgoeding geeft, als je structureel méér stroom opwekt dan je verbruikt. Hoe hoog deze vergoeding is verschilt per leverancier, al zijn de verschillen wel een stuk kleiner geworden.

Veel leveranciers hebben hun terugleververgoeding weer verhoogd, nu zij terugleverkosten rekenen. Door de terugleververgoeding te verhogen ontvang je na aftrek van de terugleverkosten nog steeds een aantal centen per terugleverde kWh stroom.

Bekijk hier wie de hoogste teruglevergoeding geeft

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding
De hoogste terugleververgoeding is nu € 0,145 per kWh. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld 500 kWh te veel opwekt, je hier in het meest gunstige geval € 72,50 per jaar voor terugkrijgt. In het slechtste geval krijg je met een lage terugleververgoeding van € 0,02 per kWh ‘maar’ € 10,- op jaarbasis terug.

#6. Een dynamisch energiecontract is minder aantrekkelijk met zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak kun je het beste kiezen voor een vast energiecontract of variabel contract.

Een dynamisch energiecontract waarbij leveranciers niet per jaar maar per uur salderen, is een stuk minder aantrekkelijk. Dit kan namelijk in je nadeel werken en je zelfs extra geld kosten. Waarom?

Met een dynamisch contract variëren de stroomprijzen van uur tot uur. Op momenten wanneer er weinig stroom wordt afgenomen van het net, is het inkopen van stroom het voordeligst voor de leverancier. Zo kan het zelfs zijn dat je een negatieve stroomprijs betaalt als je op die rustige momenten stroom verbruikt.

Overdag aan het einde van de ochtend tot een uur of 14:00 is het doorgaans het minst druk op het stroomnet. Dit zijn ook de momenten waarop je zonnepanelen het meeste opwekken.

Als je deze stroom niet zelf verbruikt lever je dit terug tegen mogelijk een negatieve stroomprijs. In dat geval kost het je dus geld om terug te leveren.


Zo werkt energie vergelijken met zonnepanelen

Nu je weet waar je op moet letten met energie vergelijken als je zonnepanelen hebt kun je een vergelijking voor je laten maken met onze vergelijker. Dit heb je in een paar minuten gedaan.

Stap 1. Vul je gegevens en verbruik in

Geef in de energie vergelijker aan wat je woonsituatie is en hoeveel gas en stroom je verbruikt op jaarbasis.

💡 Dit kun je makkelijk terugvinden op je laatste energierekening of in je klantaccount bij je leverancier. Je kunt ook op basis van een schatting van je verbruik energie vergelijken met zonnepanelen. Het geschatte termijnbedrag kun je later altijd wijzigen als blijkt dat het bijgesteld moet worden.

Stap 2. Geef aan hoeveel stroom je opwekt per jaar

Weet je exact hoeveel stroom je per jaar opwekt met je zonnepanelen? Geef dit dan aan in de vergelijkertool.

💡 Heb je je zonnepanelen pas sinds kort, dan heb je nog geen volledige verrekening van de zonnepanelen op je jaarrekening. Wat je dan kunt doen is de installateur vragen om een inschatting te maken van wat je zonnepanelen per jaar zullen opwekken.
Ben je net verhuisd naar een woning met zonnepanelen? Dan kun je vragen aan de vorige bewoner wat de zonnepanelen hebben opgewekt op jaarbasis, of anders ook contact opnemen met de installateur voor een inschatting van de opwekking.

Stap 3. Kies de goedkoopste leverancier

De energie vergelijker maakt een rekensom waarin de leveringstarieven, vastrechtkosten, de terugleververgoeding en saldering met elkaar worden verrekend op jaarbasis.

De beste energieleverancier met zonnepanelen is doorgaans de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie op basis van deze berekening.

Juiste overstapmoment met zonnepanelen

Met zonnepanelen wil je doorgaans het liefste pas overstappen op het moment dat je zoveel mogelijk opgewekte stroom hebt kunnen salderen. Dit is doorgaans na de zomer en niet direct na de winter.
Maar zit je nu al een lange tijd bij dezelfde leverancier, dan het kan goed zijn dat vanwege de hogere energieprijzen het alsnog voordeliger is om direct over te stappen en niet te wachten. Betaal je nu namelijk nog hoge gastarieven, dan weegt het terugleveren van een overschot aan stroom niet genoeg op tegen de hoge leveringstarieven (en vaste leveringskosten).

Meer advies over de beste energieleveranciers haal je uit ons eigen onafhankelijk onderzoek.