Hoe vind ik de beste energieleverancier met zonnepanelen?

Heb je (binnenkort) thuis zonnepanelen op je dak? Dan maakt het verschil bij welke energieleverancier je zit voor je energierekening. Maar welke energieleverancier kun je nou het beste kiezen met zonnepanelen? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je energie gaat vergelijken met zonnepanelen.

Bk energie zonnepanelen hero

Energie vergelijken met zonnepanelen

In onze energie vergelijker zie je meteen wie de beste energieleverancier is met zonnepanelen voor jouw situatie.


💡 Update 02-2024: 100% salderen blijft mogelijk na 2024

De Eerste Kamer heeft besloten de huidige salderingsregeling in stand te houden na 2024. Dit zal ertoe leiden dat meer leveranciers extra kosten zullen blijven doorbereken aan klanten met zonnepanelen. Op dit moment passen de meeste energieleveranciers hun aanbod al specifiek aan voor klanten met zonnepanelen, in lijn met de ACM.

Een nieuw contract afsluiten met zonnepanelen is bij de meeste leveranciers nu duurder dan zonder zonnepanelen. Dit komt omdat steeds meer leveranciers extra kosten rekenen voor terugleveren, hogere vaste leveringskosten vragen, of omdat je met zonnepanelen geen of beperkt gebruik kunt maken van een cashback actie.

Ook betaal je bij sommige leveranciers vanaf dit jaar hogere variabele leveringstarieven voor stroom (en gas). Daarnaast heb je een beperktere keuze in contractduur met zonnepanelen.

Wie voor jou nu de goedkoopste en beste energieleverancier met zonnepanelen is, wordt dus steeds afhankelijker van je situatie. Gebruik daarvoor onze energie vergelijker waarin deze beperkingen per leveranciers zijn meegenomen.

Blijf op de hoogte over het laatste nieuws rondom je zonnepanelen en de energiekosten:


5 Tips voor energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen

#1. Kies een leverancier met lage energietarieven

Energieleveranciers met lage energietarieven zijn uiteindelijk het meest voordelig voor jouw energierekening, ook met zonnepanelen. Want als je meer stroom verbruikt dan je opwekt, betaal je alsnog voor de stroomtarieven van de energieleverancier, inclusief belastingen.

Met name wanneer je ook gas afneemt thuis wil je een zo laag mogelijke gasprijs betalen. Anders weegt het voordeel van je zonnepanelen uiteindelijk niet op tegen de hoge gaskosten van je leverancier.


#2. Let op hoe energieleveranciers salderen

Naast lage tarieven is het met zonnepanelen ook verstandig om te kijken hoe leveranciers salderen: op basis van normaaltarief of dubbeltarief (piek- en daluren).

Voor je stroomafrekening zelf maakt het weinig verschil meer of je een enkel- of dubbeltelwerk aanzet, dat verschil is kleiner dan vroeger. Maar voor salderen maakt het wel verschil.

Eerst salderen tegen normaaltarief en daarna pas tegen daltarief is het meest gunstig.

Leveranciers salderen allemaal tegen hun eigen voorwaarden, waarvan sommigen eerst tegen normaaltarief salderen en daarna tegen daltarief. Dit is iets waar je op kunt letten.

Welke energieleveranciers salderen per maand?

Geen enkele leverancier saldeert meer per maand, dit mag namelijk niet meer in Nederland. Alle energieleveranciers moeten op jaarbasis (het meest gunstig voor de klant) salderen.

💡 In onze vergelijker zit per leverancier hun manier van salderen al in de berekening verwerkt.

Energiemeter omzetten van dubbel- naar enkeltarief met zonnepanelen
Heb je thuis een dubbele meter, dan kun je je (toekomstige) leverancier vragen de energiemeting om te zetten naar een enkele meter als dat voordeliger is met salderen. Daarvoor is geen aanpassing van je energiemeter nodig, maar kan het je wel schelen op je energierekening.


#3. Probeer zoveel mogelijk stroom te salderen

Ook met ingang van 2025 blijft de 1-op-1 salderingsregeling van toepassing. 100% salderen is nog altijd het meest gunstig voor je energierekening.

Het wetsvoorstel om de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen vanaf 2025 heeft geen meerderheid gevonden in de Eerste Kamer. Dit betekent dat jouw opgewekte stroom de komende jaren evenveel waard blijft als de stroom die je afneemt van de energieleverancier.

Met de huidige salderingsregeling streept je leverancier aan het eind van het jaar de stroom die je zelf hebt opgewekt weg tegen de stroom die je afgenomen van het net.

De terugleververgoeding per kWh daarentegen is maar een fractie van de stroomprijs die je betaalt per kWh. Leveranciers mogen de hoogte hiervan zelf vaststellen.

Door minder aan stroom te hoeven betalen voor het deel dat je afneemt van je leverancier, bespaar je méér dan het zakcentje dat je ‘verdient’ met terugleveren. Helemaal als je leverancier voor terugleveren extra kosten rekent.

💡Probeer evenveel stroom te verbruiken als dat je opwekt

Het voordeligste met zonnepanelen is om te proberen evenveel stroom op te wekken als dat je binnen je huishouden verbruikt. Je kunt proberen overdag in de piekuren waarop je zonnepanelen het meeste opwekken zoveel mogelijk van deze stroom direct zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld door je wasmachine of vaatwasser voorgeprogrammeerd te laten draaien of je elektrische auto op te laden.


#4. Kies voor een hoge terugleververgoeding als je véél stroom teruglevert

Als je structureel méér stroom opwekt dan je verbruikt kan het interessant zijn om te kijken welke leverancier specifiek een hoge terugleververgoeding geeft. Hoe hoog deze vergoeding is verschilt sterk tussen leveranciers. Terugleververgoeding vergelijken is in dat geval aan te bevelen.

Terugleververgoedingen van energieleveranciers excl. btw:

EnergieleverancierTeruglevertarief per kWh
Eneco€ 0,05
Essent€ 0,055
Vattenfall€ 0,076 (bij variabel)*
€ 0,045 (bij vast)
Budget Energie

€ 0,05 (bij variabel)

Coolblue Energie€ 0,05
Delta€ 0,09
Engie€ 0,04
Greenchoice€ 0,05
Gewoon Energie€ 0,07

Innova Energie

€ 0,085
Mega€ 0,06
Oxxio€ 0,05
Powerpeers€ 0,03 (bij vast)
€ 0,05 (bij variabel bestaande klanten)
Pure Energie€ 0,06 (bij vast)
UnitedConsumers

€ 0,05

Vandebron€ 0,13
Energiedirect.nl€ 0,05

*Bovenstaande teruglevertarieven zijn het laatst opgevraagd in mei 2024.

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding
De hoogste terugleververgoeding is nu € 0,13 per kWh. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld 500 kWh te veel opwekt, je hier in het meest gunstige geval € 65,- per jaar voor terugkrijgt. In het slechtste geval krijg je met een lage terugleververgoeding van € 0,05 per kWh ‘maar’ € 25,- op jaarbasis terug.

#5. Een dynamisch energiecontract is minder aantrekkelijk met zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak kun je het beste kiezen voor een vast energiecontract of variabel contract.

Een dynamisch energiecontract waarbij leveranciers niet per jaar maar per uur salderen, is een stuk minder aantrekkelijk. Dit kan namelijk in je nadeel werken en je zelfs extra geld kosten. Waarom?

Met een dynamisch contract variëren de stroomprijzen van uur tot uur. Op momenten wanneer er weinig stroom wordt afgenomen van het net, is het inkopen van stroom het voordeligst voor de leverancier. Zo kan het zelfs zijn dat je een negatieve stroomprijs betaalt als je op die rustige momenten stroom verbruikt.

Overdag aan het einde van de ochtend tot een uur of 14:00 is het doorgaans het minst druk op het stroomnet. Dit zijn ook de momenten waarop je zonnepanelen het meeste opwekken.

Als je deze stroom niet zelf verbruikt lever je dit terug tegen mogelijk een negatieve stroomprijs. In dat geval kost het je dus geld om terug te leveren.


Zo werkt energie vergelijken met zonnepanelen

Nu je weet waar je op moet letten met energie vergelijken als je zonnepanelen hebt kun je een vergelijking voor je laten maken met onze vergelijker. Dit heb je in een paar minuten gedaan.

Geef in de energie vergelijker aan wat je woonsituatie is en hoeveel gas en stroom je verbruikt op jaarbasis.

💡 Dit kun je makkelijk terugvinden op je laatste energierekening of in je klantaccount bij je leverancier. Je kunt ook op basis van een schatting van je verbruik energie vergelijken met zonnepanelen. Het geschatte termijnbedrag kun je later altijd wijzigen als blijkt dat het bijgesteld moet worden.

Weet je exact hoeveel stroom je per jaar opwekt met je zonnepanelen? Geef dit dan aan in de vergelijkertool.

💡 Heb je je zonnepanelen pas sinds kort, dan heb je nog geen volledige verrekening van de zonnepanelen op je jaarrekening. Wat je dan kunt doen is de installateur vragen om een inschatting te maken van wat je zonnepanelen per jaar zullen opwekken.
Ben je net verhuisd naar een woning met zonnepanelen? Dan kun je vragen aan de vorige bewoner wat de zonnepanelen hebben opgewekt op jaarbasis, of anders ook contact opnemen met de installateur voor een inschatting van de opwekking.

De energie vergelijker maakt een rekensom waarin de leveringstarieven, vastrechtkosten, de terugleververgoeding en saldering met elkaar worden verrekend op jaarbasis.

De beste energieleverancier met zonnepanelen is doorgaans de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie op basis van deze berekening.

Juiste overstapmoment met zonnepanelen

Met zonnepanelen wil je doorgaans het liefste pas overstappen op het moment dat je zoveel mogelijk opgewekte stroom hebt kunnen salderen. Dit is doorgaans na de zomer en niet direct na de winter.
Maar zit je nu al een lange tijd bij dezelfde leverancier, dan het kan goed zijn dat vanwege de hogere energieprijzen het alsnog voordeliger is om direct over te stappen en niet te wachten. Betaal je nu namelijk nog hoge gastarieven, dan weegt het terugleveren van een overschot aan stroom niet genoeg op tegen de hoge leveringstarieven (en vaste leveringskosten).

Meer advies over de beste energieleveranciers haal je uit ons eigen onafhankelijk onderzoek.