Thuiswinkel partner
Thuiswinkel partner
Makkelijk vergelijken
9,4 klantwaardering
Makkelijk vergelijken
14 dagen bedenktijd

Nu is het beste moment voor een vast contract

We gaan de winter in en dat betekend dat de meeste huishoudens meer energie zullen gaan verbruiken. Daarnaast zien we de gasprijs stijgen. Nu is dus het ideale moment om energie te vergelijken en over te stappen naar een vast contract. 

Kies je voor een 1-jaar contract, dan betaal je een jaar lang dezelfde energietarieven. Momenteel zijn er ook nog eens goede cashback aanbiedingen beschikbaar waarmee je tot wel € 360,- korting krijgt. Vergelijk en start direct met besparen!

Grafiek toont stijgende gasprijs 2023-2024

Energie updates december 2023

Oxxio cashback stijgt met € 100,-

• Hoewel United Consumers en Innova Energie momenteel nog steeds de hoogste cashbacks bieden, zien we vandaag een grote verandering bij Oxxio. De cashback op de eenjarige energiecontracten is vandaag aanzienlijk gestegen. Bij Oxxio kun je nu bij een 1-jarig contract tot €350 cashback krijgen. Gisteren was dat nog €100 minder. Hiermee stijgt Oxxio van de 12e naar de 9e positie.

Hoge cashbacks bij Innova Energie en United Consumers

06 december 2023 • Vandaag zien we dat voor de 1-jaar energiecontracten van Innova Energie en United Consumers de cashbacks boven de €300 komen. Innova Energie neemt met deze nieuwe tarieven en cashback de toppositie in de vergelijker in, terwijl United Consumers op een solide derde plek staat.

Meest gekozen energieleveranciers 2023

Bekijk hier de meest gekozen energieleveranciers van dit jaar op Keuze.nl. Dit is een actueel overzicht met alle energietarieven en eventuele loyaliteitsbonus. 

Leverancier Per kWh stroom Per m3 gas Contract
Innova Energie € 0,33286 € 1,22930 € 355,00 korting
Budget Energie € 0,30975 € 1,20976 € 170,00 korting
UnitedConsumers € 0,34847 € 1,16888 € 340,00 korting
Mega € 0,32486 € 1,25719 € 278,30 korting
Vandebron € 0,31847 € 1,26910 € 150,00 korting
Oxxio € 0,37671 € 1,32761 € 310,00 korting
Greenchoice € 0,34642 € 1,24574 € 185,00 korting
ENGIE € 0,30067 € 1,22929 € 100,00 korting
Coolblue € 0,30878 € 1,22500 Vast 1 jaar contract
Eneco € 0,32340 € 1,25513 Maandelijks contract
Prijzen op basis van 2500 kWh en 1000 m3 . De prijzen kunnen per postcode verschillen. Laatst bijgewerkt op 08 december 2023

Waarom zou ik nu energie vergelijken in 2023?

Deze winter gaan de energieprijzen weer omhoog, en vanaf 2024 is er geen prijsplafond meer. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om te gaan energie vergelijken, zodat je volgend jaar niet de hoofdprijs betaalt voor je energie.

Alle contracten in onze energievergelijker hebben tarieven onder het prijsplafond. Je bespaart al snel honderden euro's per jaar door over te stappen naar een andere energieleverancier.

Gelukkig hebben alle leveranciers nu vaste energiecontracten beschikbaar. Vergelijk daarom snel je huidige energietarieven want er zit aardig verschil in de gas en stroomprijs per energieleverancier.

Is energie vergelijken en overstappen nu verstandig?

Ja, meestal wel. Volgend jaar zal er geen prijsplafond meer zijn, en met de onstabiele gasprijzen die mogelijk flink zullen gaan stijgen in de wintermaanden, is het nu een goed moment om je energietarieven vast te zetten. Heb je momenteel een dynamisch of variabel contract? Dan loop je het risico dat je deze winter hoge gasprijzen zal betalen. Om hoge prijsveranderingen te voorkomen is het daarom verstandig om in onze vergelijker te kijken wie de goedkoopste energieleverancier met vast contract voor jouw adres is.

De energieprijzen van 2023 vergelijk je door het invullen van je postcode, huisnummer en je verbruik. Hiermee krijg je een duidelijk overzicht van alle energiecontracten die je kunt afsluiten. Vergelijk dit met de tarieven van je huidige energieleverancier.

Loyaliteitsbonus bij een vast energiecontract

Veel energieleveranciers geven op dit moment hoge kortingen aan nieuwe klanten. Dit wordt tegenwoordig een 'loyaliteitsbonus' genoemd. Deze bonus ontvang je aan het einde van je contract. Na dat contract ben je weer vrij om over te stappen. De loyaliteitsbonussen lopen op tot wel € 450,- bij een 1 jaar vast energiecontract.

Direct energie vergelijken

Deze energiecontracten kun je vergelijken

Soorten energiecontracten


Je kunt 3 type energiecontacten vergelijken: Vaste energiecontracten, variabele energiecontracten en dynamische energiecontracten.

Een vast energiecontract

 • De gasprijs en stroomprijs blijft hetzelfde gedurende de vaste periode
 • Voor als je zekerheid wilt
 • Niet tussentijds opzegbaar

Als je voor prijszekerheid wil gaan dan is dit contract je beste keuze.

Een variabel energiecontract

 • Maandelijks opzegbaar
 • Tarieven voor stroom en gas kunnen maandelijks aangepast worden

De meeste energieleveranciers veranderen tegenwoordig meerdere keren per jaar de tarieven van hun variabele contracten.

Een dynamisch energiecontract

 • Maandelijks opzegbaar
 • De stroomtarieven veranderen elk uur en gastarieven elke dag
 • De tarieven worden bepaald door de marktprijs. Hierdoor kan je energierekening door het jaar heen aardig veranderen. Energietarieven kunnen in de wintermaanden flink duurder uitpakken

Een dynamisch energiecontract is gunstig voor als je veel met energiebesparing bezig bent. Door in de gaten houden wanneer de stroomprijs laag is kun je goedkoper je wasmachine, vaatwasser en andere energieverbuikers gebruiken.

Hoe sluit ik een nieuw energiecontract af?

Een nieuw energiecontact afsluiten heb je meestal zo gedaan en is in de basis altijd hetzelfde, ongeacht je situatie:

 1. Je vergelijkt de beschikbare contracten op jouw postcode met behulp van de postcodecheck
 2. Je vergelijkt de goedkoopste 3 energieleveranciers met elkaar op basis van prijs en voorwaarden
 3. Je maakt je keuze en vraagt via de knop in de energie vergelijker het contract aan bij de leverancier

We leggen het je allemaal uit in het stappenplan voor een nieuw energiecontract afsluiten.

Nieuw energiecontract bij verhuizen

Ga je binnenkort verhuizen? Dan hoef je niet altijd een nieuw energiecontact aan te vragen als je nu een energiecontract hebt. Je kunt je huidige contract vaak meeverhuizen. Wel kan het goedkoper zijn om over te stappen als je contractvrij bent.

Ben je starter, of ga je naar een nieuwbouwwoning verhuizen zonder historisch verbruik? Dan leggen we je in ons stappenplan voor een nieuw energiecontract bij verhuizen uit wat je dan het beste kunt doen.

Energie vergelijken met zonnepanelen doe je zo

Afbeelding van energiecontract voor zonnepanelen


Zonnepanelen hebben een grote impact op je energierekening. Afhankelijk van wanneer de stroom wordt opgewekt heeft dit een andere gevolg voor de hoogte van de energierekening.

Bij het vergelijken van energiecontracten met zonnepanelen zul je rekening moeten houden met het volgende:

 • Hoeveel energie je direct verbruikt
 • Hoeveel je saldeert: bepaald door de overheid
 • Hoeveel je teruglevert en de teruglevertarieven

Alle stroom die je zelf opwekt en meteen verbruikt wordt niet gemeten door de energiemeter. Bij salderen wordt opgewekte stroom op de energierekening weggestreept tegen de verbruikte stroom. Tot en met 2024 zorgt de salderingsregeling ervoor dat opgewekte stroom 100% mag worden weggestreept tegen je verbruikte stroom.

In ons stappenplan voor een energiecontract afsluiten met zonnepanelen leggen we je uit wat je precies moet invullen in de vergelijker.

Stroom terugleveren met een terugleververgoeding

Naast zelf zonnestroom gebruiken en salderen, is het ook mogelijk om opgewekte stroom die je niet direct verbruikt terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Energieleveranciers geven hier een terugleververgoeding voor.

De terugleververgoeding per leverancier verschilt (sterk). Wij hebben hier de energieleveranciers met de hoogste terugleververgoeding voor je opgezocht.

Deze terugleververgoedingen voor zonnepanelen zijn in 2023 gangbaar:

 • Het kale leveringstarief
 • Een vast tarief per kWh
 • Een percentage van het leveringstarief

Houd er rekening mee dat deze leveranciers extra kosten rekenen met zonnepanelen.

De energievergelijker van Keuze.nl houdt altijd rekening met de juiste terugleververgoedingen en de salderingsregeling.

Meer tips om de beste energieleverancier met zonnepanelen te vinden

Waarom maakt mijn postcode uit voor energie vergelijken?

Om een goede energie vergelijking te maken is het belangrijk om je postcode in te vullen. Dit heeft ermee te maken dat afhankelijk van de regio waar je woont je andere netbeheerkosten betaalt voor gas en stroom. In Nederland zijn 7 netbeheerders actief met hun eigen netbeerkosten die via je energieleverancier aan jou worden doorberekend.

Je postcode is daarnaast ook belangrijk zodat wij de juiste cashback of loyaliteitskorting kunnen tonen van leveranciers. Deze verschillen soms per postcode.

Keuze.nl: De vergelijkingswebsite voor energie

Is Keuze.nl de beste energievergelijker?

Een goede prijsvergelijker is onafhankelijk, transparant en geeft een volledig aanbod van energiecontracten. Keuze.nl voldoet volledig aan deze kenmerken en heeft als doel dat iedereen het lekker geregeld heeft.

Gas en stroom vergelijken

Gas en stroom vergelijken is eenvoudig via Keuze.nl. In slechts enkele stappen vergelijk je de belangrijkste energieleveranciers op prijs en kwaliteit. Je kunt zowel gas als stroom tarieven vergelijken. Als je geen gas gebruikt, kan je dit aangeven in de energie vergelijker en alleen stroom vergelijken.

Wil je nog milieubewuster zijn? In onze vergelijker kun je filteren op energiecontracten met de hoogste groene score. Hierdoor kun je zo goedkoop en duurzaam mogelijk uit zijn met je energiecontract.

Energie vergelijken

100% van de bezoekers beveelt ons aan!

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,4 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Kiyoh beoordeling

Hoe werkt energie vergelijken?

Afbeelding van een postcodebox


Vul je postcode en verbruik in

Door je postcode en verbruik in te vullen, krijg je direct te zien welke energiecontracten beschikbaar zijn op jouw adres. Zo kun je meteen de meest voordelige keuze voor jouw huishouden zien.

Afbeelding van een energie vergelijker


Kies het type energiecontract

Kies het type energiecontract dat het beste bij jouw situatie past. Of je nu op zoek bent naar een 1-jarig of een variabel energiecontract, wij zetten altijd de goedkoopste energieleverancier bovenaan in de vergelijker.

Afbeelding van een aanmeldformulier


Aanmelden en overstappen

Vraag je nieuwe energiecontract aan en binnen 3 dagen ontvang je een bevestiging van je nieuwe leverancier. Je oude en nieuwe energieleverancier regelen de overige zaken zonder dat jij iets hoeft te doen.

Energieleveranciers vergelijken 2023

Bij ons vergelijk je energie van alle grote Nederlandse energieleveranciers.