Nieuws   Energie  
Afbeelding van huis met zonnepanelen

Hoe sluit ik een energiecontract af met zonnepanelen?

Gepubliceerd op: 07 juli 2023

Een online energiecontract afsluiten met zonnepanelen is niet ingewikkeld en heb je in 3 stappen geregeld. Naast het invullen van wat extra gegevens over je zonnepanelen, werkt de rest hetzelfde als bij het afsluiten van elk ander energiecontract.

Stap 1. Vul je gegevens in en vergelijk de energiecontracten

Met online energie vergelijken met zonnepanelen heb je twee dingen nodig:

  • Je energieverbruik op jaarbasis
  • De opwekking van je zonnepanelen op jaarbasis

Energieverbruik op jaarbasis

Geef om te beginnen aan hoeveel energie je verbruikt op jaarbasis aan (gas en) stroom. Dit kun je eenvoudig terugvinden in je online klantaccount van je energieleverancier (via de app), of op je laatste jaarafrekening.

Ga je voor het eerst een energiecontract afsluiten, of heb je de gegevens niet bij hand? Geen probleem, ook dan kun je verder met vergelijken. Geef dan simpelweg aan uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat, dan maken wij een passende schatting van je verbruik op basis van het aantal personen binnen jouw huishouden.

Opwekking van je zonnepanelen

Vink vervolgens aan dat je zonnepanelen hebt en geef aan hoeveel je zonnepanelen per jaar in totaal opwekken. Dus het aantal kWh stroom zonder de saldering en teruglevering verrekend.

Heb je de zonnepanelen onlangs laten leggen, of verhuis je naar een nieuwbouwwoning met zonnepanelen zonder historisch verbruik? Dan weet je nog niet wat je zonnepanelen zullen opbrengen.

Je kunt in dat geval in de energie vergelijker eenvoudig aangeven hoeveel zonnepanelen op je dak liggen, dan rekenen wij de verwachte opwekking op jaarbasis uit.

Vul of het aantal zonnepanelen in, of je totale opwekking per jaar.

TIP: Vergeet je nieuwe zonnepanelen ook niet aan te melden om te kunnen terugleveren.

Stap 2. Maak je keuze en vraag het energiecontract aan

Wanneer je dit hebt ingevuld en op ‘klaar om te vergelijken’ hebt geklikt, krijg je vervolgens het overzicht te zien van alle beschikbare energiecontracten op jouw adres.

De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan op basis van de totale kosten. Hierbij is al in de (maand)prijs berekend hoeveel je saldeert en wat je eventueel teruglevert. Je hoeft op deze manier dus niet handmatig de leverancier te zoeken met de hoogste terugleververgoeding.

Vergelijk de eerste 3 leveranciers uit de resultaten

We raden je aan het goedkoopste energiecontract even te vergelijken met de nummer 2 en 3 op basis van de voorwaarden en prijs, en op basis daarvan je keuze te maken. Wij sturen je vanuit de energievergelijker door naar de juiste aanmeldpagina van de leverancier.

Vul hier je persoonlijke gegevens in en houd hierbij rekening met de eventuele einddatum van je huidige contract. Het is belangrijk dat je zelf de juiste einddatum goed doorgeeft, zodat je oude en nieuwe contract naadloos op elkaar aansluiten en je overstapboete voorkomt. Controleer vervolgens nog even of je alles hebt ingevuld en vraag je energiecontract aan.

Meteen energiecontracten vergelijken

Stap 3. Check de bevestiging

Je krijgt uiterlijk binnen 3 dagen een bevestiging van je aanvraag van de leverancier. Vanaf die datum gaat je 14 dagen wettelijke bedenktijd in.

Heb je geen bedenkingen? Dan gaat je nieuwe energiecontract in op de afgesproken leverdatum. Jij hoeft verder niets te doen en maakt automatisch gebruik van de gratis overstapservice. Je nieuwe leverancier regelt vervolgens samen met je oude leverancier dat je huidige contract netjes wordt opgezegd.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team