Wat is de beste dynamische energieleverancier?

Overweeg jij een dynamisch energiecontract af te sluiten? Dan heb je inmiddels behoorlijke keuze uit energieleveranciers, met onderling grote verschillen. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van jouw leverancier? Wij zochten uit welke dynamische leveranciers nu de beste keuze zijn op basis van prijs en prijs/kwaliteit. Budget Energie, Tibber en NextEnergy komen als sterkste uit de vergelijking. In dit artikel lees je waarom.

Hero dynamisch energiecontract

De beste dynamische energieleveranciers volgens Keuze.nl

Op basis van prijs:

Op basis van prijs/kwaliteit:

💡 Meer advies over dynamische energiecontracten

Om de beste dynamische energieleverancier voor jouw situatie te vinden, raden we je aan om ook ons 'energie tegen inkoopprijs vergelijken' advies te checken. Hier kom je te weten hoe je dynamische energiecontracten eerlijk met elkaar kunt vergelijken.

Omdat dynamische- en vaste energiecontracten verschillend van aard zijn en de prijs anders tot stand komt, zul je deze op een andere manier moeten vergelijken.


De beste dynamische energieleveranciers op basis van prijs

#1 Budget Energie - met gas en stroom

De beste dynamische energieleverancier op basis van prijs is Budget Energie. Zij bieden een stroom en gas contract aan tegen de laagste prijs. Ook voor een los stroom contract met dynamische tarieven, zijn ze relatief voordelig. Tevens worden ze door klanten als positief beoordeeld op verschillende klantervaring sites.

Voordelen
 • Laagste stroomkosten per jaar voor gas en stroom
 • Ook zeer voordelig bij alleen stroom afname
 • Altijd groene stroom
 • Trustpilot score: 3,4 uit 5
 • Kiyoh score: 8,5 uit 10
Nadelen
 • App heeft zeer wisselende ervaringen

 • Niet bereikbaar per mail en telefonisch lange wachttijden

Prijs

Budget Energie is de goedkoopste energieleverancier voor een dynamisch gas en stroom contract. Zowel bij een laag, gemiddeld als hoog verbruik komen ze als goedkoopste uit de vergelijking.

Voor een laag verbruik wordt hierbij gerekend met 1250 kWh stroom en 800 m3 gas, een gemiddeld verbruik komt neer op 2500 kWh stroom en 1000 m3 gas. Een hoog verbruik is gemiddeld 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas.

Energieleverancier Kosten bij laag verbruik Kosten bij gemiddeld verbruik Kosten bij hoog verbruik
Budget Energie € 1294,51 € 1836,26 € 2614,76
Zonneplan € 1303,50 € 1845,00 € 2625,00
Frank Energie € 1328,25 € 1876,50 € 2661,90


Het verschil tussen het goedkoopste dynamische energiecontract en het tweede goedkoopste contract (Zonneplan), is onafhankelijk van het verbruik ongeveer € 10,- per maand.

Het verschil tussen het contract van Budget Energie met het duurste dynamische contract (Frank Energie) kan oplopen tot wel € 45,- per maand bij een hoog verbruik.

Goedkoopste dynamische gas en stroom leverancier


Beste alternatief op Budget Energie

Als alternatief op Budget Energie, is Zonneplan de voordeligste keuze. Na Budget Energie hebben zij het goedkoopste alternatief voor een dynamisch gas en stroom contract.


#1 Tibber - met alleen stroom

De beste dynamische energieleverancier voor alleen stroom op basis van prijs, is Tibber. Ook Tibber komt zowel bij een laag, gemiddeld als hoog energie verbruik als goedkoopste uit de vergelijking. Tibber heeft lage vaste leveringskosten in vergelijking met andere dynamische energieleveranciers. Daarnaast wordt hun app als zeer goed beoordeeld. Bij Tibber kun je alleen terecht voor stroom, zij leveren geen gas.

Voordelen
 • Laagste stroomkosten per jaar
 • Laagste vaste leveringskosten van € 3,99 per maand
 • Technische statuspagina voor foutmeldingen app
 • Trustpilot score: 4,2 uit 5
 • Lovende beoordelingen van hun ‘Pulse’ (smart meter)
 • Groene stroom uit Nederland
 • Tibber biedt extra smart home oplossingen aan
Nadelen
 • Gas afnemen niet mogelijk

 • Niet altijd goed bereikbaar per telefoon (voornamelijk digitale support)

Prijs

Tibber is de goedkoopste energieleverancier voor een dynamisch alleen stroom contract. Zowel bij een laag, gemiddeld als hoog verbruik zijn ze goedkoper.

Voor een laag verbruik wordt hierbij gerekend met 1250 kWh stroom een gemiddeld verbruik komt neer op 2500 kWh stroom en voor een hoog verbruik rekenen we met 3500 kWh stroom.

Tibber is een voordelige keuze omdat ze in vergelijking met andere dynamische leveranciers een lage inkooptoeslag hanteren en de vaste leveringskosten slechts € 3,99 per maand zijn.

Energieleverancier Kosten bij laag verbruik Kosten bij gemiddeld verbruik Kosten bij hoog verbruik
Tibber € 382,88 € 717,88 € 985,88
Next Energy € 400,13 € 740,25 € 1012,35
Frank Energie € 428,25 € 749,38 € 1047,90


Het verschil tussen Tibber en het tweede goedkoopste dynamische energiecontract van Next Energy, loopt op tot € 25,- per maand bij een hoog verbruik.

Het verschil tussen het contract van Tibber met het duurste dynamische contract van Frank Energie, kan oplopen tot ruim € 60,- per maand.

Goedkoopste dynamische energieleverancier alleen stroom

De beste dynamische dynamische energieleverancier op basis van prijs/kwaliteit

#1 NextEnergy - met gas en stroom

De beste dynamische energieleverancier voor gas en stroom op basis van prijs/kwaliteit is op dit moment NextEnergy.

NextEnergy komt relatief vaak als een van de goedkoopste dynamische leveranciers uit de vergelijking, naast Budget Energie en Zonneplan. Daarnaast scoort NextEnergy in verhouding met de prijs goed op basis van klantbeoordelingen, de kwaliteit van hun app, overige dienstverlening en contractvoorwaarden.

Voordelen
 • Nu tijdelijke cashback korting van € 50,-
 • Vast maandelijks voorschotbedrag
 • Extra voordelig met (slim) thuisladen
 • Lage vaste leveringskosten van € 5,- p.m.
 • Lage inkoopvergoeding op stroom
 • Trustpilot score van 4,1 uit 5
Nadelen
 • Hoge inkoopvergoeding voor gas

Prijs

NextEnergy is vaak een van de goedkoopste opties bij een laag energieverbruik tot 1250 kWh en 800 m3 gas. Bij een gemiddeld energieverbruik tot 2500 kWh en 1000 m3 is NextEnergy vergelijkbaar geprijsd met ANWB Energie. Bij een hoog energieverbruik van 3500 kWh en 1500 m3 gas of meer is Frank Energie goedkoper.

LeverancierKosten laag verbruikKosten gemiddeld verbruikKosten hoog verbruik
NextEnergy€ 1315,09€ 1868,95€ 2675,40
ANWB Energie€ 1328,25€ 1876,50€ 2661,90
Frank Energie€ 1317,02€ 1868,94€ 2651,50


De verschillen in prijs worden vooral bepaald door de inkoopvergoeding op gas. NextEnergy hanteert hoge inkooptoeslagen op gas, waardoor ze met een hoog gasverbruik onvoordeliger zijn.

Daartegenover staat dat NextEnergy juist weer een lager vastrecht per maand rekent dan gemiddeld. Je betaalt € 5,- per product. Dat is lager dan het gemiddelde vastrecht van € 6,- per product, en lager dan de € 7,- euro die Frank Energie en ANWB Energie rekenen. Dat scheelt € 24 tot € 48 per jaar.

Alle kosten bij elkaar afgewogen kan NextEnergy in elke situatie een prima keuze zijn, omdat ze kwalitatief net iets meer leveren dan Frank Energie en ANWB Energie als het aankomt op de kwaliteit van de app en de voorwaarden.

Meer over de vergelijking tussen ANWB en Frank Energie lees je hier.

Service en app

Om met een dynamisch energiecontract je stroomverbruik goed te kunnen sturen en je energierekening te kunnen verlagen, is de kwaliteit van de app heel belangrijk. Hierin scoort NextEnergy dan ook goed.

De NextEnergy app wordt over het algemeen goed beoordeeld en heeft een aantal interessante en zeer gewaardeerde functionaliteiten, die andere vergelijkbare leveranciers zoals ANWB Energie niet hebben.

Zo heeft de NextEnergy app een ‘slim laden’ feature waarmee je je elektrische auto thuis dynamisch kunt opladen op de goedkoopste stroommomenten. Niet alle dynamische energieleveranciers ondersteunen deze functie (nog).

Daarnaast betaal je bij NextEnergy een vast voorschotbedrag per maand zodat je weet waar je aan toe bent. Bij vergelijkbare leveranciers als Frank Energie betaal je maandelijks een wisselend bedrag, dit is niet voor iedereen geschikt. Bovendien rekent Frank Energie ook startkosten afhankelijk van je ingangsdatum. Dit 'probleem' heb je bij NextEnergy niet.

#1 Tibber - met alleen stroom

Ook met alleen stroom scoort Tibber het beste op prijs/kwaliteit. Tibber is niet alleen voor huishoudens met een laag-, gemiddeld- en hoog stroomverbruik de goedkoopste dynamische leverancier met alleen stroom, ze leveren in vergelijking ook hoge kwaliteit service. Tibber wil je daarom zeker meenemen in je vergelijking voor een dynamisch energiecontract.

Zo blinkt Tibber uit met hun Pulse smart meter in combinatie met hun app, de goede app beoordelingen en hun website. Tibber scoort dan ook hoge review beoordelingen op onder andere Trustpilot en in Google.


Conclusie: Dit zijn de beste dynamische energieleveranciers

Budget Energie is de beste dynamische energieleverancier met gas en stroom op basis van prijs, omdat ze zowel bij klein-, middel- en hoog verbruik als goedkoopste naar voren komen. Ook voor alleen stroom komen ze relatief voordelig uit de bus.

NextEnergy is de beste dynamische energieleverancier voor gas en stroom op basis van prijs/kwaliteit, omdat ze vaak een van de goedkoopste tarieven hanteren (voor alleen stroom). Dit in combinatie met een goed beoordeelde klantenservice en goed beoordeelde app, maakt ze op basis van prijs/kwaliteit een van de beste keuzes.

Tibber is de beste dynamische energieleverancier met alleen stroom, op basis van zowel prijs als op prijs/kwaliteit verhouding. Dit omdat ze lage tarieven hanteren voor het leveren van stroom. Zowel bij klein-, middel- als hoog verbruik komen ze als goedkoopste naar voren door lage vaste leveringskosten en lage inkooptoeslag. Daarnaast hebben ze een zeer goed beoordeelde app en wordt de klantenservice uitstekend beoordeeld.