Wat is de beste dynamische energieleverancier?

Overweeg jij een dynamisch energiecontract af te sluiten? Dan heb je inmiddels behoorlijke keuze uit energieleveranciers, met onderling grote verschillen. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van jouw leverancier? Wij zochten uit welke dynamische leveranciers nu de beste keuze zijn met gas en stroom en alleen stroom op basis van prijs/kwaliteit. Tibber komt als beste uit de vergelijking, maar ook Zonneplan, Budget Energie en NextEnergy zijn goede keuzes. In dit artikel lees je waarom.

Beste dynamische leverancier update 2024

De beste dynamische energieleveranciers volgens Keuze.nl

De beste energieleverancier met gas en stroom is op dit moment Tibber. Heb je een gemiddeld of laag energieverbruik? Dan zijn NextEnergy, Budget Energie en Zonneplan goede alternatieven.

De beste energieleverancier met alleen stroom is op dit moment ook Tibber. Dat geldt voor elk energieverbruik. Het beste alternatief op basis van prijs/kwaliteit is NextEnergy.

💡 Meer advies over dynamische energiecontracten

Om de beste dynamische energieleverancier voor jouw situatie te vinden, raden we je aan om ook ons 'energie tegen inkoopprijs vergelijken' advies te checken. Hier kom je te weten hoe je dynamische energiecontracten eerlijk met elkaar kunt vergelijken.

Omdat dynamische- en vaste energiecontracten verschillend van aard zijn en de prijs anders tot stand komt, zul je deze op een andere manier moeten vergelijken.


De beste dynamische energieleverancier voor gas en stroom

#1 Tibber

Tibber is de beste dynamische energieleverancier voor gas en stroom volgens ons laatste onderzoek naar de beste energieleverancier. Zij bieden een stroom en gas contract aan tegen de laagste prijs bij elk energieverbruik. Bovendien scoren ze erg goed op prijs/kwaliteit en worden ze door klanten als heel positief beoordeeld op verschillende reviewsites.

Voordelen
 • Laagste kosten per jaar voor gas en stroom
 • Ook voordeligste bij alleen stroom
 • 100% groene NL stroom
 • Trustpilot score: 3,8 uit 5
 • Google reviews: 4,7 uit 5
 • Zeer goede app beoordeling
 • Voorloper in slimme stroomoplossingen voor thuis
Nadelen
 • Kan geen zonnepanelen uitschakelen op afstand

Prijs

Tibber is nu de goedkoopste energieleverancier voor een dynamisch gas en stroom contract. Zowel bij een laag, gemiddeld als hoog verbruik komen ze als goedkoopste uit de vergelijking.

Dit komt omdat Tibber van grootste dynamische leveranciers nu de laagste inkoopvergoeding heeft voor zowel gas (€ 0,0488) en stroom (€ 0,0175). Ook de abonnementskosten van € 5,99 per maand zijn bij Tibber één van de laagste.

Het prijsverschil tussen het goedkoopste dynamische energiecontract van Tibber met de duurste is per jaar:

 • Laag verbruik: € 208,08
 • Gemiddeld verbruik: € 237,-
 • Hoog verbruik: € 312,24


De prijzen zijn op basis van de geschatte inkoopbeursprijs. Voor een laag verbruik is hierbij gerekend met 1250 kWh stroom en 800 m3 gas. Een gemiddeld verbruik komt neer op 2500 kWh stroom en 1000 m3 gas. Een hoog verbruik is in dit geval 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas.

Kwaliteit

Tibber biedt van alle grote dynamische energieleveranciers niet alleen de scherpste prijs, ze lopen ook voorop met hun kwaliteit.

Uitstekende app beoordeling

Dat blijkt onder andere uit de uitstekende app beoordelingen van gemiddeld 4,5 uit 5 sterren in de Google play store en Apple Store. Hierin hebben ze duidelijk verbeteringen gemaakt ten opzichte van zo'n twee jaar geleden, toen de beoordelingen een stuk wisselvalliger waren. Bovendien gooien ze hoge ogen met hun Pulse smart meter in combinatie met de app. Hierdoor heb je nog beter inzicht in het stroomverbruik van je apparaten en helpt Tibber je slim je stroomverbruik optimaal te sturen.

Vriendelijke en behulpzame service

Als we de vele reviews erop naslaan, blijkt dat Tibber overwegend positief wordt beoordeeld op diverse reviewsites en in Google Reviews. Het klantcontact wordt vaak als vriendelijk en behulpzaam ervaren. Ook is hun bereikbaarheid een stuk verbeterd ten opzichte van eerdere jaren, waardoor je ze nu zowel telefonisch, per e-mail als via hun app kunt bereiken. De website is ook makkelijk te navigeren en ze zijn duidelijk en transparant over hun kosten.

Voorloper slimme stroom technologie

Tibber is daarnaast een voorloper in slimme stroom technologie. Zo hebben ze hun eigen 'Grid Rewards' systeem ontwikkeld, waarmee je superslim en voordeliger je elektrische auto kunt laden. Ook bieden ze hun Homevolt thuisbatterij aan om je zelf opgewekte stroom op te slaan. Hiermee is Tibber als leveranciers, ook één van de voorlopers in de duurzame stroom energietranisitie.


Beste alternatieven met gas en stroom: NextEnergy, Zonneplan en Budget Energie

Als beste alternatieven voor Tibber met een dynamisch gas en stroom contract, zijn NextEnergy, Zonneplan en Budget Energie de voordeligste keuzes.

Voordelen NextEnergy:

 • Nette app score: 3,8 (App Store), 2,8 (Google Play Store)
 • Gratis energiemeter voor inzicht in je verbruik
 • Lage inkooptoeslag op stroom
 • Lage abonnementskosten per maand
 • Vast maandbedrag
 • Hoge Trustpilotscore van 4,3 uit 5 sterren (+- 800 reviews)

Voordelen Zonneplan:

 • Hoge app score: 4,6 (App Store), 4,3 (Google Play Store)
 • Gratis energiemeter voor inzicht in je verbruik
 • Kan zonnepanelen uitschakelen op afstand
 • Lage inkooptoeslag op stroom
 • Hoge Trustpilotscore van 4,6 uit 5 sterren (+- 1000 reviews)

Voordelen Budget Energie:

 • Lage abonnementskosten
 • Vast termijnbedrag
 • Trustpilot score van 3 uit 5 sterren (+-2500 reviews)

De beste dynamische energieleverancier voor alleen stroom

#1 Tibber

Tibber is op dit moment ook de beste keuze voor een dynamisch energiecontract op basis van prijs/kwaliteit als je alleen stroom nodig hebt. Bij elk energieverbruik komen ze nu als goedkoopste uit de vergelijking, gevolgd door Next Energy.

Beste alternatief voor alleen stroom: NextEnergy

Als beste alternatief voor Tibber met een dynamisch stroom contract en goede prijs/kwaliteit, raden wij NextEnergy aan. NextEnergy heeft ook lage inkoopkosten voor stroom en de laagste abonnementskosten per maand. Helaas biedt NextEnergy geen cashback aan zoals Tibber. Daardoor is het prijsverschil tussen Tibber en NextEnergy per jaar als volgt:

 • Bij laag verbruik: € 63,-
 • Bij gemiddeld verbruik: € 57,-
 • Bij hoog verbruik: € 51,-

Bovendien loopt NextEnergy net als Tibber voorop met de ontwikkeling van slimme stroom(opslag) apparaten voor thuis, waaronder hun thuisbatterij. Wel krijgt hun app in verhouding iets minder goede beoordeling dan die van Tibber.

Conclusie: Dit zijn de beste dynamische energieleveranciers

Tibber is de beste dynamische energieleverancier met zowel gas en stroom, als met alleen stroom op dit moment. Op basis van prijs komen ze in beide gevallen het vaakst als goedkoopste uit de vergelijker. Dit komt omdat Tibber extra lage inkoopvergoedingen heeft en relatief lage abonnementskosten.

NextEnergy, Budget Energie en Zonneplan zijn de beste alternatieven met gas en stroom als je laag of gemiddeld verbruik hebt. NextEnergy en Zonneplan bieden een hogere kwaliteit dienstverlening dan Budget Energie als je dat belangrijk vindt.

Meer advies over de beste energieleveranciers haal je uit ons eigen onafhankelijk onderzoek.