Beste mobiele provider: deze 4 providers scoren het beste

Wil je overstappen van provider, of een mobiel abonnement afsluiten? Dan wil je natuurlijk weten welke mobiele provider de beste keuze is. Ik heb het voor je uitgezocht. KPN is de beste keuze voor een telefoon abonnement en Simpel de beste voor sim only. Maar ook Odido (voorheen T-Mobile) en Lebara scoren erg goed. Wil je weten waarom? Lees dan vooral even verder en kom meer te weten over de 4 beste mobiele providers.

Beste keuze mobiele provider 2023

De beste mobiele provider volgens Keuze.nl

1. KPN – de beste keuze voor een telefoon abonnement

Beste mobiele provider KPN telefoonabonnement

De beste mobiele provider voor een telefoon abonnement in 2024 is KPN. KPN heeft het meest te bieden als het gaat om telefoon abonnementen. Al scheelt het eerlijk gezegd weinig met Odido.

Met de ruimste keuze aan (high-end) toestellen, onbeperkt bundels, combivoordelen en een super goed landelijk dekkend netwerk, komt KPN als beste naar voren.

Trustpilot score: 1,5 uit 5

Consumentenbondscore: 8,1

Score Tweakers: Plaats 1 (28,59% stemmen)

Heeft eigen netwerk: Ja

Heeft combivoordeel: Ja, met KPN internet

2. Simpel - de beste keuze voor sim only

Beste mobiele provider Simpel sim only

De beste mobiele provider voor een sim only abonnement is Simpel in 2024. Simpel gooit al jaren hoge ogen als sim only provider.

Met hun zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, het betrouwbare Odido netwerk waarover ze leveren én de makkelijke online ‘self service’. Ook leveren ze een uitstekende service als je ze tóch een keer wil spreken.

Trustpilot score: 4,6 uit 5

Consumentenbondscore: 8,2

Score Tweakers: Plaats 5 (6,96% stemmen)

Heeft eigen netwerk: Nee, gebruikt Odido netwerk

Heeft combivoordeel: Nee


De 4 beste mobiele providers uitgebreid besproken

#1 KPN

KPN logo banner
Pluspunten KPN:
 • Combivoordelen met andere KPN mobiel abonnementen op het zelfde adres, of met internet en een andere dienst naar keuze
 • Voor zowel sim only als telefoon abonnement
 • Beste en snelste mobiele netwerk in 2022
 • Beste netwerk in 2023 volgens Umlaut
 • Heeft uitstekende landelijke dekking
 • Oude toestel inruilen voor korting

Minpunten KPN:
 • Relatief duur voor sim only
 • Geen kleine sim only bundels (alleen 10 GB of meer)

KPN Kwaliteit

Op kwaliteit scoort KPN super goed. KPN heeft landelijke een enorm goede dekking van rond de 97%. Ze liggen hier overigens niet ver uiteen met Odido en Vodafone, die beide ook een ontzettend goede dekking hebben. Dat betekent dat je bijna overal uitstekend ontvangst hebt met bellen en internetten.

Daarnaast scoort KPN ook ontzettend goed op de kwaliteit van mobiel internet. KPN heeft het snelste internet volgens het Opensignal onderzoek van 2021. Maar ook op dit punt scheelt het eigenlijk vrijwel niets met Odido.

KPN levert méér dan 75 Mb/s downloadsnelheid op het 4G netwerk en voor 5G gebruikers zelfs 240 Mb/s. Met 5G is het verschil aanzienlijk groter met Odido en Vodafone.

5G snelheid
Op dit moment is de maximaal haalbare snelheid voor 5G 500Mb/s ,met een praktisch gemiddelde van 240Mb/s. Zodra de 3,5 Hz frequentie – waarmee je écht verschil gaat merken in snelheid – geveild is, zal de snelheid nog veel hoger worden. Naar verwachting gebeurd dit in de loop van 2024. Voor de beoordeling is dit dus minder relevant.

Zit je op het mobiele 4G netwerk, dan is Odido een fractie sneller dan KPN met downloaden. Maar het scheelt haast niets.

Qua klantenservice levert KPN de beste allround premium service. Zo zijn ze bereikbaar per telefoon - handig als je gewoon meteen iemand wil spreken en niet alles zelf ‘online’ wil hoeven regelen.

Ook heeft KPN zo'n 140 fysieke winkels. Wel zo makkelijk als je even langs wil lopen om iemand te spreken, of naar je telefoon te laten kijken. En uiteraard heeft KPN ook de handige KPN app, waarin je alles regelt van je facturen tot je abonnementen.

Hoe zit het met de prijs? KPN is voor telefoon abonnementen met een high-end toestel in combinatie met een onbeperkt bundel niet perse de goedkoopste provider, maar ook niet altijd de duurste. Hetzelfde geldt voor Odido en Vodafone.

KPNOdidoVodafone
iPhone 15 + onbeperkt bundel€ 62,50 p.m.€ 57,-p.m.€ 61,50 p.m.
Samsung Galaxy S23 + onbeperkt bundel€ 55,50 p.m.€ 49,- p.m.€ 54,50 p.m.

Peildatum: januari 2024

Prijs is op basis van een looptijd van 2 jaar en 128GB opslaggeheugen


KPN aanbod

Het aanbod van KPN behoort ook tot de absolute top. Je kunt bij KPN vrijwel ieder toestel vinden, met name high-end toestellen.

Wanneer er een nieuw toestel uitkomt, zoals binnenkort de nieuwe Samsung Galaxy S23 serie, is KPN (met Odido en Vodafone) de eerste bij wie je een pre-order kunt plaatsen. Vergelijk je dit met bijvoorbeeld een Hollandsnieuwe, dan zijn niet alle toestellen beschikbaar.

Zoals gezegd biedt KPN daarnaast de goedkoopste onbeperkt bundels aan voor telefoon abonnementen met een onbeperkt bundel. Helaas is dat niet zo voor sim only onbeperkt internet. KPN is voor sim only abonnementen relatief duur, en dus niet de beste keuze op basis van de prijs.

Wel kan KPN weer de beste keuze voor je zijn wanneer je een specifiek sim only abonnement zoekt voor bijvoorbeeld je kind met 'kids sim'. KPN heeft net als Odido specifieke 'doelgroep' sim only abonnementen. Wellicht niet goedkoopste, maar wel handig als dit net is wat je zoekt. Zo heeft KPN ook de beste sim only onbeperkt internet bundel met 5G.

Houd je van flexibiliteit en combineer je graag meerdere diensten bij dezelfde provider? Dan valt KPN ook op. KPN heeft net als Odido de optie om een flexibel alles in 1 abonnement samen te stellen, waarbij je niet verplicht tv hoeft af te nemen en zelf je favoriete diensten samenvoegt.

Ben je meer van het streamen? Dan kun je bijvoorbeeld een mobiel abonnement combineren met internet, en streamingdienst als Netflix, Viaplay, of Spotify met korting.


#2 Simpel

Simpel logo banner
Pluspunten Simpel:
 • Hele scherpe prijzen voor zowel grote en kleine bundels
 • Goede klantsupport via social media
 • Maakt gebruik van betrouwbaar Odido netwerk
 • Flexibel abonnement: je kunt elke maand je bundel gratis omhoog én omlaag bijstellen
 • Plafond in te stellen vanaf € 10,- , zodat je nooit buiten je bundel komt
Minpunten Simpel:
 • Maandelijks opzegbaar optie niet mogelijk
 • Geen onbeperkt bundels mogelijk (maximaal 15 GB bundel/speciale aanbieding)
 • Levert geen telefoon abonnementen

Simpel kwaliteit

Simpel is een dochterbedrijf van Odido sinds 2010 en staat bekend als 'budget' sim only provider vanwege de zeer scherpe prijzen. Simpel maakt dan ook gebruik van het Odido netwerk.

Ik legde net al even uit dat ook het netwerk van Odido een hele goede landelijke dekking heeft. Bellen en internetten gaat lekker vlot.

Wel kun je eventueel merken wanneer je op drukke locaties bent, zoals in de stad, dat je iets trager internet hebt. Dit komt omdat Simpel geen eigen netwerk heeft en Odido gebruikers als het ware voorrang krijgen op het netwerk.

Zelf zit ik al een aantal jaar bij Simpel en heb hier persoonlijk geen last van. Het zal er dus echt aan liggen waar je je bevindt.

Bovendien bewijst Simpel dat je als online dienstverlener ook gewoon uitstekende klantsupport kunt leveren. Simpel krijgt veel lovende beoordelingen over hun support via Facebook, chat en Whatsapp.

Kom je er zelf niet uit via de Simpel app? Dan kun je vrij makkelijk contact leggen met een medewerker via social media. Ik heb hier zelf ook zeer positieve ervaringen mee.

Helaas heeft Simpel geen fysieke winkels waar je even langs kunt gaat met een vraag. Ben je niet zo van alles online moeten regelen? Dan is een netwerkprovider als Odido vaak de beste keuze.

Dan tot slot de prijzen. Simpel is vaak de goedkoopste sim only provider voor de wat kleinere bundels. Zo heb je voor ongeveer € 7,50,- per maand een 6 GB databundel.

Maak je gebruik van een aanbieding, dan kun je bijvoorbeeld voor € 10,- 14 GB data krijgen. Op basis van prijs is Simpel vaak net iets goedkoper dan Simyo, een andere veel geprezen sim only provider. Maar soms is Simyo juist goedkoper, met een aanbieding.


Simpel aanbod

Zoek je een kleine(re) data en/of belbundel, dan heeft Simpel ruime keuze. Je kan al een bundel bestellen vanaf 500MB en 50 belminuten. Een nadeel van Simpel is dat de provider geen onbeperkt bundels levert als budget provider.

Ben je een echte 'datavreter'? Dan kun je dus niet bij Simpel terecht als je onbeperkt data wil.

Voor sim only onbeperkt data is Budget mobiel bijvoorbeeld de goedkoopste optie. Wel heeft Simpel van tijd tijd een actie met onbeperkt bellen tegen een heel scherpe prijs.


#3 Odido

Pluspunten Odido
 • Heeft uitstekende landelijke dekking
 • Combivoordeel met Odido internet, en met andere Odido mobiel abonnementen op hetzelfde adres
 • Biedt zowel sim only en telefoon abonnementen aan
 • Heeft supersnel internet, vergelijkbaar met KPN volgens Umlaut
 • Heeft maandelijks aanpasbare abonnementen
 • Oude toestel inruilen voor korting
Minpunten Odido:
 • Voor sim only relatief duur i.v.m. andere budget sim only providers

Odido kwaliteit

Voor Odido geldt in grote lijnen hetzelfde als voor KPN als mobiele provider. Dit zijn allebei heel goede netwerkproviders, met een vergelijkbaar aanbod.

Net als KPN heeft Odido een prima landelijke dekking en supersnel internet. Eigenlijk maakt het voor de dekking niet uit welke van deze providers je kiest.

Ook op het gebied van klantsupport biedt Odido vergelijkbare kwaliteit support als KPN aan. Odido biedt net als KPN premium service aan via de eigen Odido app, via de chat en telefoon.

Verder heeft Odido ook tal van fysieke winkels door het hele land. Handig als je liever even langsgaat.

Het grootste verschil tussen Odido en KPN zit 'm in de prijs. Op sommige punten is Odido goedkoper dan KPN voor een mobiel abonnement.

Als je een mobiel abonnement combineert met een vast internet abonnement, krijg je vaak leuke kortingen. Hierbij geldt hoe meer abonnementen je combineert, des te hoger is de korting. Zo ben je met een sim only abonnement in combinatie met een internet en tv en een iPhone 14 met mobiel telefoon abonnement bij Odido vaker voordeliger uit.

Een voordeel van Odido is ook dat hun bundels allemaal maandelijks aanpasbaar zijn. Helaas kun je ze alleen naar boven aanpassen, en niet naar beneden, zoals bij Simpel wel kan met sim only.

Opvallend aan Odido is verder dat ze 'Unlimited Entertainment' aanbieden voor als je graag en veel streamt. Dit is een combinatiedeal waarmee je mobiel, Netflix en Videoland in één abonnement afneemt en daarbij standaard op het 5G-netwerk van Odido zit. Net een tandje sneller dan 4G.


#4 Lebara

Lebara logo banner
Pluspunten Lebara:
 • Gebruikt betrouwbaar KPN netwerk
 • Heeft vaak aanbieding ‘geen aansluitkosten’
 • Lebara Voordeelclub voor leuke uitjes en kortingen
 • Bundel is maandelijks gratis aanpasbaar
 • Zeer scherpe sim only prijzen
 • Ruime keuze uit kleine sim only bundels
 • Belplafond instellen mogelijk voor € 10,- buiten je bundel
Minpunten Lebara:
 • Heeft geen telefoon abonnementen
 • Heeft geen onbeperkte data bundel (wel onbeperkt bellen)
 • Voor sneller 4G+ internet betaal je € 0,50 extra (de eerste 6 mnd voor de helft van de prijs)
 • Niet maandelijks opzegbaar

Lebara kwaliteit

Na Simpel, is Lebara de tweede beste sim only provider op dit moment. Budget provider Lebara heeft de afgelopen jaren ook positieve stappen gemaakt en scoort aanzienlijk beter op kwaliteit en aanbod.

Bij Lebara maak je gebruik van het betrouwbare 4G KPN netwerk. Hiervoor geldt hetzelfde als voor Simpel: het kan zijn dat je af en toe in een drukke omgeving iets van vertraging kan merken in je verbinding, maar dat ligt er geheel aan waar je bent.

Een nadeel van Lebara is dat je extra moet betalen als je van 4G+ gebruik wil maken. Je krijgt dan een downloadsnelheid van 150 Mb/s in plaats van standaard 75 Mb/s.

Vergelijk je dat met een sim only abonnement bij KPN en Odido dan krijg je standaard meer snelheid, tot 256 Mb/s en maak je standaard gebruik van 5G (mits jouw toestel dit ondersteunt). Daar betaal je dan ook wel (fors) meer voor.

De klantenservice van Lebara is goed op orde. Lebara heeft weliswaar geen fysieke winkels zoals Odido of KPN, maar is wel 6 dagen in de week telefonisch bereikbaar.

Ook kun je via Twitter en Facebook een berichtje sturen met je vragen en chatten via de website. Volgens Trustpilot handelt Lebara vragen en klachten goed af.


Lebara aanbod

Lebara heeft zeer betaalbare sim only abonnementen, met vooral goed geprijsde belbundels. Voor data is Simpel meestal goedkoper, maar Lebara is vooral interessant voor bellers die ook veel naar het buitenland bellen.

Je kunt bij Lebara als enige een internationale onbeperkt belbundel afsluiten voor € 5,- extra per maand. Daarmee kun je onbeperkt bellen en sms'en naar 44 landen. Sinds kort heeft Lebara zijn databundels uitgebreid naar 20GB. Er is geen mogelijkheid tot onbeperkt internet.

Lebara stunt ook regelmatig met acties, zoals 'geen aansluitkosten' en opvallend is ook de unieke actie waarmee je je geld terug krijgt wanneer je binnen 30 dagen na activeren van je sim only niet tevreden bent.

Andere providers gaan hiermee niet verder dan de wettelijke 14 dagen bedenktijd. Ook mag je bij Lebara je bundel maandelijks gratis naar boven en naar beneden aanpassen, iets wat niet elke provider aanbiedt.

Je kunt daarnaast kiezen voor maandelijks opzegbaar en betaalt hiervoor € 1,- extra per maand, wat vergelijkbaar is met andere providers.

Ook mag je bij Lebara je bundel maandelijks gratis naar boven en naar beneden aanpassen, iets wat niet elke provider aanbiedt.

Je kunt daarnaast kiezen voor maandelijks opzegbaar en betaalt hiervoor € 1,- extra per maand, wat vergelijkbaar is met andere providers.

Lebara is al met al dus een behoorlijk flexibele provider, al heb je niet de mogelijkheid voor een maandelijks opzegbaar abonnement.

Tot slot is het opvallende aan Lebara dat ze refurbished telefoons verkopen. Je kunt voor een redelijk goedkope prijs een tweedehands toestel kopen. In combinatie met een sim only abonnement krijg je extra korting.

Dit is een leuke mogelijkheid om voor een zacht prijsje aan een smartphone te komen als je duurzaamheid belangrijk vindt, of gewoon niet de volle mep wil betalen. Voor een high-end refurbished toestel kun je helaas niet bij Lebara terecht.


Overige mobiele providers

Hoe zit het met de andere mobiele providers? Als de 4 'allerbeste' provider toch niet zijn wat je zoekt, en je vindt de prijs verreweg het belangrijkste, dan heb ik nog een paar tips voor je:

Simyo

Wil je gewoon een lekker goedkoop sim only abonnement, maar vind je het aanbod in bundels van Simpel te beperkt? Dan is Simyo voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Deze provider heeft ook kleine(re) bundels, maar net iets meer opties dan Simpel.

Budget Mobiel

De enige sim only provider die wél een onbeperkt bundel aanbiedt is Budget Mobiel. Wil je graag onbeperkt sim only, maar wil je niet de volle prijs betalen bij de duurdere netwerkproviders, dan is Budget Mobiel je beste optie.

Youfone

Heb je een wat ruimere databundel nodig? Dan biedt Youfone de goedkoopste bundel met specifiek 10 GB data aan. Wel heeft Youfone een iets mindere klantenservice, wat goed is om te weten.


Conclusie: dit zijn de beste mobiele providers van 2024

Er is niet één beste mobiele provider. Ik heb nu de 4 beste van dit moment besproken, maar het hangt natuurlijk helemaal af van wat je zoekt welke provider het beste bij jou past.

Nu je wat meer weet over de beste providers wordt het hopelijk makkelijker om je keuze te maken. Ben je er nog niet helemaal uit? Dan raad ik je sim only vergelijken aan, of telefoon abonnement vergelijken. In onze vergelijkers vind je nog meer details van de providers per abonnement.


Wat is de beste sim only provider van 2024?

De beste sim only provider van 2024 is Simpel. Simpel heeft zeer betaalbare sim only's, flexibele abonnementen en een uitstekende klantenservice.

Wat is de beste provider voor een telefoon met abonnement?

De beste provider voor een telefoon abonnement is KPN in 2024. KPN lever de hoogste kwaliteit abonnementen, met ruime keuze uit high-end toestellen en de mogelijkheid tot interessante combivoordelen.

Veel plezier met jouw keuze!