icon
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Lage prijs
Laagste prijs vind de beste deal
Euroteken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,4 9.6 Kiyoh beoordeling
94% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh

Dit zijn de laagste gastarieven van 2023

Bij welke leverancier moet je zijn voor de beste gasprijzen? Bekijk meteen wie de goedkoopste gastarieven van dit moment heeft.

Leverancier per m3 gas
€ 1,58244
€ 1,39097
€ 2,92796
Prijzen op basis van kWh en 1500 m3. De prijzen kunnen per postcode verschillen. Klik op 'Bekijk' voor de prijzen op je adres.
Laatst bijgewerkt: 02/02/2023

Wat is de gasprijs op dit moment?

De laagste gasprijs op dit moment is € 1,39 per m3. Dit is inclusief 21% BTW en inclusief € 0,593 ODE en energiebelasting. De tarieven kunnen per huishouden verschillen, afhankelijk van de regio waar je woont. Ook bieden leveranciers andere contracten aan afhankelijk van het verbruik in een huishouden. Om de gasprijs voor een huishouden te bepalen is het dus noodzakelijk om te vergelijken.

Gasprijs per m3 op de beurs

De groothandelsprijzen die energieleveranciers per m3 aardgas betalen kun je vinden op de Dutch TTF beurs. Dit tarief is per MWh in plaats van per m3. Het tarief in december was op zijn laagst € 76 en op het hoogst € 140. Inmiddels is de gasprijs verder gedaald tot een minimum € 65 euro in januari.


Zal de gasprijs weer dalen?

Voor huishoudens in Nederland zal de gasprijs vanaf 1 januari 2023 dalen dankzij het prijsplafond. Door dit prijsplafond betalen huishoudens voor gas maximaal
€ 1,45 per m3 voor de eerste 1200 m3 per jaar.

De marktprijs voor gas ligt nu tussen de € 1,39 tot € 4,42 per m3, afhankelijk van de gekozen energieleverancier. De gasprijs zal vanaf het begin van 2023 voor huishoudens soms tot wel meer dan de helft dalen. De groothandelsprijzen van gas in Europa zullen daarentegen wel blijven fluctueren.


Wat is de gasprijs bij Eneco, Essent en Vattenfall?

Zowel Eneco, Essent als Vattenfall bieden tot dusver in 2023 alleen modelcontracten aan.

Het is belangrijk om te weten dat voor bestaande klanten andere tarieven gelden dan dat de leveranciers op hun website vermelden. Dit komt omdat er voor nieuwe klanten energie moet worden gekocht op de gasbeurs. Voor bestaande klanten koopt een energieleverancier vaak eerder energie in. Onderstaande gastarieven zijn de gastarieven voor nieuwe klanten in 2023.

Overzicht van de gasprijzen per energieleverancier in 2023

Energieleverancier Prijs voor 1 m3 aardgas
Eneco € 3,06 per m3 gas
Essent € 2,92 per m3 gas
Vattenfall € 2,86 per m3 gas
Budget Energie € 1,75 per m3 gas
Mega Energie€ 2,49 per m3 gas


De prijzen zijn van het modelcontract, behalve bij Budget Energie, bekeken op de website van de energieleverancier. Het meetmoment is januari 2023. De tarieven zijn inclusief 21% BTW.


De gasprijs voor huishoudens berekenen aan de hand van de beurs.

Hoe werkt de Nederlandse gasbeurs ‘Dutch TTF’?

We hebben in Nederland een centrale plek om gas te kopen en verkopen. De TTF is geen fysieke beurs, maar een computersysteem. De 'Title Transfer Facility' ofwel TTF. De levering van het gas van deze beurs word beheerd door de Gasunie Transport services. Energieproducenten zoals Shell kunnen hier hun gas aanbieden. Energieleveranciers zoals Eneco en Essent kunnen hier aardgas aanbieden.

Zo reken je aan de hand van de beursprijs de gasprijs per m3 uit.

Er is geen vaste som om de prijs van de beurs om te rekenen naar de prijs die een huishouden betaalt. Dit komt namelijk omdat elke energieleverancier een eigen inkoopstrategie heeft. Leveranciers kopen op andere momenten in en kunnen kiezen tussen lange of korte termijn contracten. Dus een exacte prijs berekenen is niet mogelijk.

Wel kun je aan de hand van onderstaand rekenvoorbeeld zelf een benadering doen van wat gas zou moeten kosten aan de hand van de beursprijzen.

De gasprijs die een huishouden in Nederland betaalt is het totaal van:

  • Inkoopprijs op de beurs + BTW
  • Risico-, kosten en winstopslag energieleverancier
  • Overheidsheffingen waaronder de Opslag Duurzame Energie' (ODE) en Energiebelasting

Voor gevorderden: We raden voor een makkelijker advies aan om onze energievergelijker te gebruiken om de gasprijs op jouw huishouden te bekijken.

Dit zijn de stappen om zelf de gasprijs in 2023 uit te rekenen:

  1. Bekijk de inkoopprijs op de beurs. Dit kan op de website TheIce: TheIce gasbeurstarieven
  2. Het bedrag wat je in de beursgrafiek ziet is per 1 MWh. Reken dit om door te delen door 102. Voorbeeld: januari 2023 is het tarief € 74. Dit delen we door 102 = € 0,73 per m3. Vervolgens moeten we 21 % BTW op energie erbij optellen. De beursprijs inclusief BTW per m3 gas is: € 0,88 per m3.
  3. Risico-, kosten en winstopslag energieleverancier verschillen erg, maar als handvat kun je hiervoor 25% van de gasprijs hanteren. € 0,88 per m3 plus 25% = € 1,10
  4. Vervolgens moeten we nog ODE (Opslag duurzame energie) en energiebelasting betalen. Deze is voor 2023 vastgesteld op ongeveer € 0,59. Dit maakt het totaal € 1,10 + € 0,59 = € 1,69 per m3 aan gas.

Door een vergelijker te gebruiken zie je direct de prijs per m3 aan gas voor je eigen huishouden. Bovenstaande rekensom kun je dan ook makkelijk controleren.

In januari 2023 rekent de goedkoopste energieleverancier in onze vergelijker (Budget Energie) voor 1 m3 aan aardgas een tarief van € 1,75. Dit laat zien dat de rekensom die op € 1,69 per m3 uitkomt een goede benadering is om de gasprijs zelf uit te rekenen.


Alle energie deals bij elkaar

Vind uit alle leveranciers jouw beste deal door te vergelijken.

NLE logo
Oxxio logo
Eneco logo
Budget Energie logo
Engie logo
Pure energie logo
Energiedirect logo
Powerpeers logo
Vandebron logo
Vattenfall logo
Essent logo
Innova logo
United consumers logo
Logo Gewoon energie