icon
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Lage prijs
Laagste prijs vind de beste deal
Euroteken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,4 9.6 Kiyoh beoordeling
96% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh

Stap over van energie en bespaar

Energie is helaas ontzettend duur op dit moment. Merk jij het ook in je portemonnee, en wil jij je energiekosten gewoon lekker geregeld hebben? Dan kun je in jouw situatie misschien beter overstappen van energie.

Overstappen van energie bespaart je geld

Zo werkt overstappen van energie in het kort:

Waarom overstappen van energieleverancier?

De energietarieven verschillen nu sterk per leverancier. Heb je op dit moment een duur (variabel) contract? Vergelijk dan even de beschikbare energiecontracten in de vergelijker. De kans is groot dat je bij een andere leverancier goedkoper uit bent.

Wanneer kan ik overstappen?

Overstappen van energie is in feite niets meer dan een administratieve handeling. Ben je op dit moment (bijna) contractvrij? Dan kun je meteen overstappen naar de goedkoopste energeleverancier bij jouw verbruik, zonder opzegboete of andere zorgen.

Je hoeft je alleen maar aan te melden
Je hebt standaard 14 dagen bedenktijd
Je nieuwe leverancier regelt je overstap verder
Je oude en nieuwe contract sluiten naadloos aan

Overstappen van leverancier

Hoe werkt dat?

1. Vul je postcode en verbruik in

Of geef de grootte van je huishouden aan als je je verbruik niet weet. Gebruik de filters om aan te geven wat je wensen zijn, zoals 100% groene stroom.

2. Vergelijk het aanbod

Vergelijk het complete aanbod van energieleveranciers. De energieleverancier met de goedkoopste energietarieven staat bovenaan de vergelijker.

3. Maak je keuze en meld je aan

Heb je de beste energieleverancier voor jou gevonden? Aarzel dan niet en meld je aan. Wij sturen je door naar de aanmeldpagina van de leverancier. De rest wordt voor je geregeld. Beloofd.

Energie vergelijken stappenplan

Meer weten over overstappen van energie?

Wij geven antwoord op al je vragen.

Is overstappen van energie nu verstandig?

In de huidige roerige energiemarkt raden we je zeker aan over te stappen van energie als dat goedkoper is. Die kans is groot wanneer je vaste contract bijna afloopt, of al afgelopen is en je nu automatisch een variabel contract hebt met fors hogere variabele leveringstarieven.


We merken nu wel steeds vaker dat trouwe klanten bij hun huidige leverancier iets voordeligere tarieven betalen dan nieuwe klanten. In een normale energiemarkt is het eigenlijk altijd andersom geweest.


Daarom zeggen we eerlijk: Vergelijk dus goed van tevoren wat voor jou het goedkoopste is: blijven zitten of overstappen. Dat zal echt per huishouden verschillen.


Blijf wel de variabele leveringstarieven in de gaten houden als je overstapt


Blijkt met energie vergelijken dat je met een variabel contract goedkoper uit bent bij een andere leverancier? Stap dan wat ons betreft zeker over.


Kies nu alleen een vast contract voor prijszekerheid

Je kunt namelijk na de eerste maand iedere maand weer overstappen als blijkt dat je nieuwe leverancier (noodgedwongen) de variabele prijzen tussentijds weer moet verhogen. Je blijft dus flexibel en zit nergens aan vast.


Wel zul je misschien wat vaker moeten checken of je nog steeds bij de goedkoopste energieleverancier zit met een variabel contract.

Wat is het juiste overstapmoment?

Normaal gesproken is ons advies dat het juiste overstapmoment zo vlak voor de wintermaanden is, wanneer je weer meer energie gaat gebruiken, of een maand voordat je vaste contract afloopt.

Stap je namelijk net na de wintermaanden over wanneer je méér energie hebt verbruik, dan loop je de kans dat je nog een flinke eindafrekening krijgt.


Stap je een maand vóórdat je energiecontract eindigt over, dan heb je zo goed als zeker je lage verbruik in de zomer gecompenseerd met het hogere verbruik in de wintermaanden.


Je hoeft dan mogelijk niet nog bij te betalen omdat je te weinig aan termijnbedragen hebt betaald.


Juiste overstapmoment nu lastiger te bepalen

Maar in de huidige energiemarkt met de sterk gestegen prijzen kan het zomaar zijn dat het slim is om nog even bij je huidige energieleverancier te blijven, en niet gelijk over te stappen als je vaste contract afloopt.


Check dit met energie vergelijken om te zien wat je gaat betalen.

Wanneer krijg ik te maken met een overstapboete?

Je krijgt alleen te maken met een overstapboete of opzegvergoeding indien je een vast contract vóór de einddatum opzegt.


Je kunt altijd één maand voordat je contract eindigt alvast overstappen, omdat je een maand opzegtermijn hebt. Maar kijk uit met té ver voor de einddatum overstappen.


Niet alle energieleveranciers brengen overigens een overstapboete in rekening. Ook vergoeden ze lang niet allemaal een overtapboete van jouw huidige leverancier als je naar ze overstapt.


Stap over binnen de overstaptermijn

Iedere leverancier werkt met een overstaptermijn waarbij je al vanaf een paar maanden van tevoren je overstap kunt doorgeven, zonder een boete te krijgen.


Loopt je vaste contract binnenkort af, of heb je nu een variabel contract? Dan kun je gewoon overstappen zonder problemen.

Hoe lang duurt het voordat ik ben overgestapt?

Overstappen van energieleverancier zelf duurt maximaal 6 weken. Je hebt namelijk altijd wettelijk 30 dagen opzegtermijn en 14 dagen bedenktijd. Maar de overstapduur kan langer zijn, afhankelijk van wanneer jij je overstap doorgeeft.


1. Je stapt eerder dan 2 maanden voor de einddatum over:Je nieuwe contract gaat gelijk in

2. Je stapt 6 weken voor de einddatum over: Je nieuwe contract gaat naadloos over in je oude contract

3. Je stapt binnen 2 maanden voor de einddatum over: Je nieuwe leverancier wacht tot de einddatum van je oude contract en laat ‘m dan in gaan

Kost overstappen geld?

Nee, het overstappen van energieleverancier zelf is gratis. Je betaalt niets voor de overstapservice en betaalt ook geen eenmalige administratiekosten.


Stap je over naar een nieuw contract met betere tarieven en blijft je energieverbruik hetzelfde, of ga je juist minder verbruiken dan bespaar je juist met overstappen.

Kan ik overstappen met stadsverwarming?

Met stadsverwarming thuis kun je niet overstappen naar een andere warmteleverancier dan degene die op jouw adres levert. Hierin heb je helaas geen vrije keuze.


Wel kun je overstappen van stroomleverancier met een alleen stroom contract. Dit is namelijk een andere leverancier dan je warmteleverancier.


Ook met stadsverwarming heeft stroom vergelijken dus zin. De stroomprijzen tussen leveranciers kunnen namelijk behoorlijk verschillen, zeker in de huidige energiemarkt.

96% van de bezoekers beveelt ons aan.

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,4 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Goede ervaring gehad bij het overstappen van energieleverancier. Via de chat goed geholpen, al mijn vragen werden duidelijk beantwoord en zelfs nog wat bij geleerd over de energiemarkt.

Xavier   op 13 sep. 2022

Energiemaatschappij gekozen via keuze.nl alles is prima verlopen.

Kim   op 5 apr. 2022

Naar welke leverancier stap jij over?

Bij ons vergelijk je energie van alle grote Nederlandse energieleveranciers. Stap over.

NLE logo
Oxxio logo
Eneco logo
Budget Energie logo
Engie logo
Pure energie logo
Energiedirect logo
Powerpeers logo
Vandebron logo
Vattenfall logo
Essent logo
Innova logo
United consumers logo
Logo Gewoon energie