Nieuws   Energie  
Afbeelding van verhuisdozen

Hoe sluit ik een energiecontract af voor een nieuwe woning?

Gepubliceerd op: 17 juli 2023

Wanneer je gaat verhuizen neem je je huidige energiecontract in principe mee naar je nieuwe woning. Heb je een maandelijks opzegbaar contract, dan is het mogelijk en slim om een nieuw (goedkoper) energiecontract af te sluiten. Ben je starter en heb je nog geen energiecontract? Dan kun je een energiecontract voor een nieuwe woning in een paar stappen afsluiten.

Heb je al een al een energiecontract?

Check dan eerst of je huidige energiecontract een einddatum heeft. Is de looptijd nog niet voorbij, dan is het verstandig om je huidige contract te laten meeverhuizen naar je nieuwe woning en geen nieuw energiecontract af te sluiten. Hiermee voorkom je een hoge overstapboete vanwege het tussentijds opzeggen van je energiecontract.

In dit geval hoef je alleen je verhuisdatum door te geven aan je leverancier. Dit kan al vanaf 3 maanden vóór de verhuisdatum, maar uiterlijk 2 weken voor de datum van de sleuteloverdracht.

💡 Nieuw energiecontract afsluiten in plaats van huidige contract meeverhuizen
Is de looptijd van je energiecontract voorbij, of had je gekozen voor een variabel of dynamisch energiecontract? Dan ben je vrij om over te stappen naar een ander energiecontract voor je nieuwe woning. De kans is groot dat je een goedkoper energiecontract kunt afsluiten op je nieuwe adres, daarom is het slim om te gaan energie vergelijken.

Energie vergelijken op je nieuwe postcode

Wil je je huidige energiecontract vervangen voor een nieuw energecontract, of ben je starter? Begin dan met energie vergelijken op je nieuwe postcode. Hiervoor heb je niet veel nodig.

Bekijk met de datumchecker-tool meteen wanneer je een energiecontract kunt afsluiten en bij welke leveranciers.

Stap 1. Vergelijk energieleveranciers op jouw postcode

Vul voor een overzicht van alle energiecontracten op jouw adres in wat je postcode is en geef daarbij aan wat je energieverbruik is.

💡 Nog geen postcode?

Vaak weet je je nieuwe postcode pas 2 tot 3 maanden voor de oplevering. Ook kan het zijn dat zodra je postcode bekend is, je nog niet meteen resultaten kunt ophalen in de energie vergelijker. Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning, dan raden we aan om iedere week even de postcodecheck in te vullen zodra je je postcode weet om te zien of er al resultaten zichtbaar zijn.

Voor een nieuwe woning weet je vaak nog niet wat het gemiddelde energieverbruik gaat zijn, meestal ga je groter of kleiner wonen. Dat is geen probleem, laat op je nieuwe adres een passende schatting maken van je energieverbruik in de energie vergelijker op basis van het aantal personen in je huishouden. Geef daarbij aan of je zowel gas en stroom nodig hebt, of alleen stroom.

💡 Schatting van je nieuwe termijnbedrag
Omdat je een schatting laat maken, kan het termijnbedrag afwijken van wat je hebt aangevraagd. De leverancier maakt zelf namelijk ook een schatting op basis van het historisch verbruik van de woning op basis van de afgelopen 3 jaar, of een schatting naar eigen inzicht bij een nieuwbouwwoning. Dit termijnbedrag kun je altijd tussentijds aanpassen als je denkt dat je maandelijks te veel of te weinig betaalt. Uiteindelijk betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk verbruikt.

Wanneer je alles hebt ingevuld en klaar bent om te vergelijken krijg je het complete overzicht te zien van alle energiecontracten op jouw adres. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan in de resultaten, op basis van de totale kosten.

💡 Alleen stroom? Dan stadsverwarming zelf aanvragen

Verhuis je naar woning met stadsverwarming, dan kun je alleen stroom vergelijken en een los stroomcontract aanvragen via de energie vergelijker. Je zult daarnaast voor stadsverwarming zelf een contract moeten aanvragen op je nieuwe adres. Dit wordt niet automatisch voor je geregeld en staat los van je stroomcontract. Voor stadswarmte heb je geen vrije keuze voor een leverancier, dit kun je dus ook niet vergelijken.

Vraag je verhuurder of de verkopende partij wie de warmteleverancier is voor jouw regio en neem contact op om een contract af te sluiten op de datum van sleuteloverdracht.

Stap 2. Kies je energiecontract vraag het aan

Meestal is het vergelijken van de eerste 3 energiecontracten op je postcode voldoende. Dit zijn de goedkoopste opties. We raden je aan ze te vergelijken op prijs en de contractvoorwaarden en je keuze te maken.

Je vraagt het energiecontract vervolgens eenvoudig aan door op ‘bekijk deal’ te klikken. We sturen je dan meteen door naar de juiste aanmeldpagina van de leverancier. Vul op de aanmeldpagina de juiste gegevens in voor je aanvraag.

Het is belangrijk dat je zelf de juiste startdatum doorgeeft. Bij een verhuizing moet het energiecontract in gaan op de datum van de sleuteloverdracht. Controleer tot slot je gegevens en bevestig je aanvraag.

Meteen energie vergelijken

Stap 3. Controleer of je een bevestiging hebt gehad

De nieuwe leveranciers stuurt je uiterlijk binnen 3 dagen een bevestiging van je aanvraag toe. Controleer of de ingangsdatum goed is doorgekomen. Vanaf het moment van de bevestiging heb je 14 dagen bedenktijd en kun je nog een slapen over je beslissing.

Je hoeft verder niets meer te doen als je tevreden bent met je keuze. Je nieuwe contract gaat dan definitief in op de afgesproken datum. Dit is meteen de startdatum van levering. Had je nog een energiecontact lopen? Dan wordt die netjes voor je opgezegd, dat regelen je oude en nieuwe leverancier onderling. Dit is onderdeel van de overstapservice.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team