Makkelijk vergelijken
Makkelijk vergelijken Alles in één handig overzicht
Overstapservice
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
9,1 9,1 Kiyoh beoordeling
94% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
FD Gazellen winnaar Van 2018 tot en met 2022!

Prijs per kWh

De gemiddelde stroomprijs is vandaag € 0,26 per kWh. Bekijk hier de veranderingen in de stroomprijs van de afgelopen weken.

 

Actuele Stroomprijs

  Er is een fout opgetreden bij het laden van de grafiek. Druk op de knop om het nog eens te proberen.
prijs per per kWh
op 26 november 2023
Gemiddelde kWh prijs per dag van de top 10 leveranciers inclusief btw en belasting.
 

Wie heeft de laagste kWh prijs in 2024?

De goedkoopste kWh prijs is € 0,23 per kWh, bij Greenchoice. Bekijk de kWh prijzen van alle energieleveranciers in onderstaand overzicht.

Leverancier per kWh stroom
Greenchoice € 0,23 Bekijk
Vandebron € 0,26 Bekijk
Frank Energie € 0,28 Bekijk
Budget Energie € 0,27 Bekijk
Oxxio € 0,26 Bekijk
Innova Energie € 0,28 Bekijk
Gewoon Energie € 0,28 Bekijk
Pure Energie € 0,27 Bekijk
Energiedirect € 0,24 Bekijk
ENGIE € 0,29 Bekijk
Prijzen zijn afhankelijk van je postcode en verbruik. Bijgewerkt: 17 juli 2024

Stroomprijs ontwikkeling

Waarom is stroom zo duur geworden?
Je betaalt nu in 2024 tussen de gemiddeld tussen de € 0,26 en € 0,34 per kWh voor stroom. Hoewel dit lager is dan de recordhoogte in 2022 waar de stroomprijs op € 0,90 per kWh was, is dit nog steeds hoger dan de gemiddelde stroom kosten die voor de energiecrisis hadden. Voor de energiecrisis betaalde we nog € 0,22 per kilowattuur.

Waarom in 2024 stroom nu nog relatief duur is ten opzichte van vóór de energiecrisis, heeft vooral te maken met vraag en aanbod, ontwikkelingen op de energiemarkt en het feit dat de stroomprijs (nog) gekoppeld is aan de gasprijs in Europa. De gasprijs staat in direct verband met geopolitieke ontwikkelingen in de wereld, zoals oorlogen en conflicten en leveringsafspraken tussen landen. Maar ook het weer en een sterk toenemende stroomvraag als gevolg van aantrekkende economieën hebben effect op de stroomprijs.

Energieleveranciers vergelijken op de laagste stroomprijs blijft dus belangrijk voor je energierekening.

Tips bij kWh prijzen vergelijken

94% van de bezoekers beveelt ons aan!

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,1 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Kiyoh beoordeling

Wat kost 1 kWh?

Voor 1 kWh stroom betaal je op dit moment tussen de € 0,26 en € 0,36 per kWh inclusief belasting, bij een vast contract.

Met een dynamisch energiecontract wisselt de kWh prijs ieder uur, maar ligt het tarief doorgaans lager dan de vaste stroomtarieven. Je betaalt op dit moment gemiddeld € 0,30 per kWh inclusief belasting met een dynamisch contract.

Vergelijk energietarieven

Dit bepaalt de kWh prijs

Opbouw kWh prijs

De prijs per kWh die je als consument betaalt noemen we ook wel de ‘variabele leveringskosten’ voor stroom. Deze kWh tarieven verschillen per leverancier, en daar heb jij dus direct invloed op met je keuze voor een energiecontract.

De kWh prijs bestaat uit:

  • 'Kale' leveringstarief per kWh
  • € 0,131 belasting per kWh in 2024

De belasting op stroom is voor ieder huishouden en bij elke leverancier hetzelfde. Het kale leveringstarief daarentegen mogen leveranciers zelf vaststellen onder toezicht van de ACM. Daarom verschillen de variabele kWh prijzen per leverancier. De laagste kWh prijs betaal je nu met een dynamisch energiecontract.

Voorheen betaalde je ook ODE-belasting voor elke kWh stroom. Sinds 2023 bestaat de ODE niet meer, maar is dit samengevoegd met energiebelasting.

Overige stroomkosten die je betaalt naast de kWh prijs:

  • Vaste leveringskosten
  • Netbeheerkosten

De vaste leveringskosten zijn ‘administratieve kosten’ en een vast bedrag per maand. Dit bedrag is bij alle leveranciers hetzelfde als de vaste leveringskosten voor gas. Dit bedrag betaal je per maand en ligt gemiddeld rond de € 6,- tot € 10,- per maand bij een vast energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract betaal tussen de € 5,-en € 7,- aan vaste leveringskosten per maand.

De netbeheerkosten voor stroom draagt je leverancier af aan jouw netbeheerder. Deze kosten betaal je voor het onderhoud- en uitbreiden van het stroomnetwerk, maar ook voor het transporteren van stroom.

In 2024 zijn de netbeheerkosten voor stroom zo’n € 60,- per jaar duurder worden in ver gelijking met vorige jaar. Dit was nodig om de capaciteit van het stroomnetwerk te vergroten, om tijdelijke uitval te voorkomen.

Meer over de verwachting van de energieprijzen in 2024 lees je hier.

Waarom is de gasprijs van invloed op de stroomprijs?

De reden dat de stroomprijs gekoppeld is aan de gasprijs, is het gevolg van hoe de Europese stroommarkt werkt. De inkoopprijs per kWh die energieleveranciers betalen is in Europa direct afhankelijk van welke technologie er nodig is om op een bepaald moment nodig is om aan de stroomvraag te voldoen.

Zonne- en windstroom is relatief goedkoop. Maar moeten energiecentrales bijspringen om aan de stroomvraag te kunnen voldoen, dan gaat de stroomprijs omhoog. Voor het opwekken van stroom via energiecentrales is namelijk gas nodig. De kosten die het laten draaien van de gascentrale vraagt, wordt dan doorberekend in de stroomprijs.

De vuistregel is dus: hoe minder gas er nodig is om stroom op te wekken op een bepaald moment, des te lager is de stroomprijs.

Nieuwe EU-regels voor een stabiele stroomprijs per kWh

Dat de gasprijs in Europa nu gekoppeld is aan de stroomprijs gaat in de toekomst waarschijnlijk veranderen. Er is namelijk een EU-akkoord bereikt om de stroomprijs los te koppelen van de gasprijs, om een stabiel lagere stroomprijs te waarborgen.

Hiermee moet voorkomen worden dat de stroomprijs weer enorm kan gaan stijgen zoals tijdens de energiecrisis, omdat de gasprijs fors omhoog ging.

Meer over de gasprijs

Zo werkt de stroomprijs met een enkele- en dubbele meter

Heb je thuis een enkele energiemeter, dan betaal je één stroomtarief gedurende de dag. Heb je thuis een dubbele energiemeter dan betaal je twee verschillende stroomtarieven: een piek- en daltarief, afhankelijk van het tijdstip op de dag.

In de piekuren ‘s avonds en ‘s ochtends betaal je doorgaans een hoger stroomtarief dan tijdens de daluren ‘s nachts en in het weekend. Ook op feestdagen betaal je meestal een daltarief als je kiest voor je stroomkosten verrekenen met een dubbele meter.

Stroomkosten met dubbele meter vaak niet goedkoper

Ook met een dubbele meter kun je ervoor kiezen om toch een enkel tarief te betalen bij de meeste leveranciers. Hiervoor moet je wel zelf contact opnemen met je leverancier.

Vaak is een enkel telwerk waarbij je een ‘normaaltarief’ betaalt namelijk voordeliger dan een dubbel telwerk. Het prijsverschil is aanzienlijk kleiner geworden dan enkele jaren geleden.

Een dubbel telwerk kan nog wel voordeliger zijn wanneer je aanzienlijk meer stroom verbruikt in de weekenden en ‘s nachts. Maar vaak is het prijsverschil tussen een enkele- en dubbele meter nog maar klein en is een normaaltarief meestal goedkoper wanneer je de meeste stroom overdag verbruikt.

Scherpe prijzen voor je energie

Die vind je op Keuze.nl. Vergelijk alle leveranciers op hun tarieven voor jouw beste deal.