Nieuws   Energie  
Welke energieleverancier rekent geen terugleverkosten?

Welke energieleverancier rekent geen terugleverkosten?

Gepubliceerd op: 29 januari 2024

Wie een nieuw energiecontract zoekt met zonnepanelen, betaalt inmiddels bij elke energieleverancier terugleverkosten bij een vast- of variabel energiecontract. Bij alle leveranciers betaal je vaste terugleverkosten behalve bij Coolblue en Greenchoice, daar betaal je een hoger vastrecht met zonnepanelen.

Bij deze energieleveranciers betaal je nog geen vaste terugleverkosten:

  • Coolblue Energie
  • Greenchoice
  • Dynamische energieleveranciers

Het hoger vastrecht bij Coolblue Energie en Greenchoice met zonnepanelen gaat mogelijk wel veranderen naar vaste terugleverkosten.

Bekijk hier het complete overzicht van terugleverkosten per leverancier

Geen terugleverkosten nog mogelijk, maar niet altijd goedkoper

Wil je terugleverkosten helemaal vermijden? Dan is het goed om te weten dat je met een dynamisch energiecontract en een modelcontract geen vaste terugleverkosten betaalt. Toch is dat niet altijd goedkoper.

Dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract ontvang je als terugleververgoeding de inkoopprijs van stroom op het moment van teruglevering. Nu komt het steeds vaker voor dat op zonnige dagen in het voorjaar en in de zomer de inkoopprijs zo laag is, dat deze een aantal uren negatief is overdag. Lever je op die momenten stroom terug aan je leverancier, dan betaal je dus wel om te mogen terugleveren.

Daarnaast geven verreweg de meeste dynamische leveranciers geen cashback bij aanmelding - of hooguit een vriendenkorting van een paar tientjes. Hierdoor loop je al gauw zo’n € 250,- tot € 300,- mis voor een jaar klant zijn.

Modelcontract

Een andere optie waarmee je terugleverkosten kan voorkomen, is door een modelcontract te nemen. Dit type contract moet iedere energieleverancier verplicht op hun website aanbieden.

Hoewel een modelcontract geen terugleverkosten mag bevatten, mogen leveranciers hierbij ook geen eenmalige cashback aanbieden. Ook zien wij dat de tarieven van modelcontracten al jaren doorgaans een stuk hoger liggen dan met een variabel- of vast energiecontract.

Dit bij elkaar genomen ben je met een modelcontract bijna nooit goedkoper uit met zonnepanelen.

Vergelijk terugleverkosten voor de laagste kosten

Ondanks dat je als nieuwe klant terugleverkosten met bepaalde energiecontracten kunt vermijden, is een energieleverancier mét terugleverkosten nu toch meestal de goedkoopste optie.

Dit komt omdat veel leveranciers met een vast energiecontract weer een (hoge) cashback geven met zonnepanelen. Dit zien we ook steeds meer terugkomen bij 3 jaar vast met zonnepanelen.

Vergelijk daarom met zonnepanelen goed de terugleverkosten van alle leveranciers met de terugleverkosten-tool hieronder. Zo heb je meteen duidelijkheid over bij wie je het beste uit bent voor de terugleverkosten.

 
Terugleverkosten
€ -,--
per jaar

In onze energie vergelijker hebben we naast de terugleverkosten ook de teruglevergoedingen bij alle energiecontracten verwerkt. Zo zie je als zonnepanelenbezitter direct welke energieleverancier met welk contract het meest gunstig is in jouw situatie.

Vergelijk energie met zonnepanelen

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team