Vanaf 1 oktober kan de stroomprijs elk kwartier veranderen. Niet elke leverancier doet hier (meteen) aan mee. En wat het je oplevert? Dat is nog maar de vraag. Wij zochten het uit.
Deze leveranciers rekenen vanaf 1 oktober met kwartierprijzen
Uit onze rondgang onder dynamische leveranciers, blijken de volgende partijen vanaf 1 oktober 2025 te starten met de verkoop van stroom per kwartier:
Wat doen andere leveranciers?
De meeste leveranciers zullen dus vanaf 1 oktober nog geen kwartierprijzen rekenen.
Frank Energie onderzoekt op dit moment de mogelijkheid of zij kunnen starten met kwarierprijzen per 1 oktober, maar kan daarover nog geen uitsluitsel geven.
Next Energy start pas ná 1 oktober met kwartierprijzen, maar vanaf wanneer precies is nog onduidelijk. Next Energy laat ons daarover het volgende weten:
“Bij NextEnergy rekenen we op dit moment nog met uurprijzen voor stroom. Ook na 1 oktober blijft dat voorlopig zo. Er wordt landelijk wel gewerkt aan de mogelijkheid om in de toekomst met kwartierprijzen te gaan werken, maar dit is op dit moment nog niet van toepassing.”
Zonneplan laat weten helemaal nog geen plannen te hebben om kwartierprijzen in te voeren, en blijft nog voor onbepaalde tijd met uurprijzen werken.
Vattenfall laat ons weten voorlopig nog met uurprijzen te blijven werken, aldus de woordvoering. Wel gaat Vattenfall de kwartierprijzen optellen en delen door vier om de uurprijs te berekenen.
Essent liet eerder aan RTL al weten voorlopig ook nog te blijven werken met uurprijzen. Een woordvoerder van Essent liet hierover het volgende uit:
"De nieuwe kwartierprijzen op de markt zullen we omrekenen naar een uurprijs door de vier kwartierprijzen op te tellen en te delen door vier. Zo blijven we werken met de vertrouwde uurtarieven, zoals vastgelegd in het contract."
Zodra meer leveranciers bekend maken wat hun plannen zijn voor de invoering van kwartierprijzen, maken we dat hier bekend.
Méér winst met kwartierprijzen?
Kwartierprijzen bieden zeker kansen voor iedereen met een dynamisch energiecontract. Maar het is lastig vooraf te voorspellen wat de werkelijke effecten gaan zijn. Het volgende moet je weten over de (mogelijke) prijseffecten.
Meer flexibiliteit, kleinere prijsverschillen
Met 96 kwartierblokken per dag is het potentieel om je stroomverbruik straks slim te timen, veel groter dan bij de huidige 24-uursblokken. Wie graag actief z'n verbruik stuurt (maar ook wie liever achterover leunt), kan in theorie meer profiteren van de goedkopere kwartierprijzen.
Met de invoering van kwartierprijzen wordt de ‘spread’ (het prijsverschil tussen hoge en lage tarieven) kleiner, waardoor de winst ook kleiner wordt (bij goed plannen). Wie nu z'n verbruik al slim stuurt, zal mogelijk merken dat het voordeel per actie tegenvalt.
Niet elk apparaat is geschikt
Slimme laadpalen of warmtepompen kunnen automatisch pauzeren en hervatten bij goedkope stroommomenten. Met zulke apparaten kun je de meeste winst halen en daarvoor zullen kwartierprijzen in eerste instantie interessant zijn.
Veel huishoudelijke apparaten zoals wasmachines of vaatwassers, draaien gewoon hun hele programma. Een goedkoop kwartier aan het begin maakt dan nauwelijks verschil.
Inkoopvergoeding: kans op lagere tarieven
Leveranciers kunnen met kwartierprijzen stroom veel nauwkeuriger inkopen, waardoor hun risico's en onbalanskosten kleiner worden. In theorie zou dat de inkoopvergoeding van ±2 á 3 cent per kWh (mede bedoeld om prijsrisico's af te dekken) kunnen verlagen.
Maar omdat het aantal inkoopmomenten stijgt van 24 naar 96 per dag, nemen het risico tegelijkertijd toe als bijvoorbeeld weersvoorspellingen niet blijken te kloppen. Leveranciers kunnen dus ook besluiten die vergoeding gelijk te houden, of zelfs verhogen.
Vergelijk dynamische energiecontracten
Eerdere ingangsdatum van 12 juni uitegesteld naar 1 oktober 2025
De overgang naar dynamische kwartierprijzen op de EPEX beurs heeft vertraging opgelopen en is uitgesteld naar 1 oktober dit jaar.
Bronnen: