icon
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Lage prijs
Laagste prijs vind de beste deal
Euroteken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,4 9.6 Kiyoh beoordeling
96% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh

Energieleveranciers met een laag tarief

Met de daling van de energieprijzen zijn er al meerdere energieleveranciers die met hun prijs dichtbij het prijsplafond komen of er al zelfs onder komen. Voor welk energiecontract kies jij?

Budget Energie logo

Budget Energie

 • € 0,39 per kWh en € 1,39 per m3
 • Tarieven onder het prijsplafond
 • € 5,99 per product p.m.
 • Voor zowel stroom als gas
 • Vast termijnbedrag
 • Contract maandelijks opzegbaar
Naar Budget Energie
NextEnergy logo

Next Energie

 • € 0,34 per kWh en € 1,22 per m3
 • Lage dynamische tarieven
 • € 5,- per product p.m.
 • Voor zowel gas en stroom
 • Vast termijnbedrag
 • Dagelijks opzegbaar
Naar Next Energie
Mega logo

Mega Energie

 • € 0,43 per kWh en € 1,58 per m3
 • Tarieven net boven energieplafond
 • € 10,29 per product p.m.
 • Voor zowel stroom als gas
 • Vast termijnbedrag
 • Contract maandelijks opzegbaar
Naar Mega Energie

Laatst ge-update januari 2023

Energie contract goedkoper dan het prijsplafond

De energieprijzen beginnen de afgelopen maanden weer flink te dalen. Inmiddels zijn er enkele energieleveranciers die al tarieven kunnen aanbieden die zich vlakbij of zelfs onder het prijsplafond bevinden. Het prijsplafond is vastgesteld op € 0,40 per kWh voor stroom en op € 1,45 per m3. Momenteel zitten de tarieven van Budget Energie hier nog net iets boven. Echter de tarieven van Next Energie, een leverancier met dynamische contracten, vallen al vaak lager uit dan het prijsplafond. Naar verwachting zullen, bij een voortzetting van een zacht voorjaar, steeds meer energiecontracten komen die onder het prijsplafond gaan vallen. Vergelijken is hierdoor dus erg lonend, zowel als je verbruik boven als onder het prijsplafond uitkomt. Zo kan je zo tientallen euro's besparen ten opzichte van je buren.


De werking van het prijsplafond

Op 1 januari 2023 is het prijsplafond ingesteld. Het prijsplafond is bedoeld om huishoudens tegemoet te komen in de kosten voor energie en gas. De prijzen hiervan zijn het afgelopen jaar sterk toegenomen.

Het prijsplafond werkt met een maximaal verbruik per jaar van 2900 kWh stroom, 1400 m3 gas en 37 GJ. Zolang je onder dit verbruik blijft betaal je een tarief van € 0,40 per kWh voor stroom, € 1,45 per m3 en € 47,38 per GJ voor stadsverwarming.

Prijsplafond voor en na de jaarafrekening

Een energiejaar loopt echter voor geen enkel huishouden hetzelfde. Dit komt doordat men op verschillende momenten gedurende het jaar overstapt. Hierdoor krijgt ook iedereen zijn jaarafrekening op een ander moment. Hier wordt bij het verrekenen met het prijsplafond ook rekening gehouden.

Het jaar wordt daarom opgesplitst in een deel voor de jaarafrekening en een deel na de afrekening. Per maand is hiervoor er een maximum vastgesteld wat er mag worden verbruikt. In de winter zijn deze maximums een stuk hoger dan in de zomer.

MaandMax. Stroomverbruik in kWhMax. Gasverbruik in m3
Januari

339

221
Februari280188
Maart267159
April20786
Mei18135
Juni15919
Juli16117
Augustus17617
September19924
Oktober26681
November30617
December356207

Om het te vereenvoudigen gebruiken we een voorbeeld. Stel je stapt per 1 mei over naar een nieuw contract, dan wordt het jaar dus opgesplitst in de periode van januari t/m 30 april en een periode van 1 mei t/m 31 december. Over de eerste periode mag je 1093 kWh en 654 m3 verbruiken en over de tweede periode mag je 1807 kWh en 546 m3 verbruiken.

Indien je gebruik maakt van stadsverwarming, wordt er geen gebruik gemaakt van een knip is het prijsplafond. Dit is aangezien de afrekening hiervan altijd per kalenderjaar loopt.


Als je meer verbruikt dan het prijsplafond, betaal je voor dat deel de markttarieven

Op het moment dat je meer stroom en/of gas verbruikt dan het vastgestelde prijsplafond, is vergelijken des te belangrijker. Je betaalt namelijk voor alles wat je boven het prijsplafond verbruikt, het geldende markttarief.

Met het huidige markttarief bedoelen we de dan geldende tarieven van de variabele contracten die worden aangeboden. Het gaat hierbij om de leveringstarieven per kWh voor stroom, per m3 voor gas en per GJ voor stadsverwarming inclusief belastingen. Deze tarieven kunnen erg uiteen lopen, de laagste tarieven voor stroom en gas zijn momenteel € 0,39 per kWh en € 1,39 per m3.

Dus stel je verbruikt 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Dan betaal je over de eerste 2900 kWh en 1200 m3 gas het tarief van het prijsplafond, € 0,40 per kWh en € 1,45 per m3. Voor de overige 600 kWh en 300 m3 gas betaal je het dan geldende markttarief. Op het moment dat de prijs bij jouw contract al onder het prijsplafond zit, dan betaal over je volledige gebruik gewoon dat tarief.

Ook als je niet boven het prijsplafond uitkomt, is vergelijken natuurlijk belangrijk. Buiten de leveringstarieven, waarvoor een prijsplafond is ingesteld, betaal je ook vastrecht aan je energieleverancier. De tarieven hiervoor kunnen sterk sterk uiteenlopen tussen energieleveranciers.


Deze contracten zijn interessant als je meer verbruikt dan het prijsplafond

Momenteel zijn de prijzen voor gas en stroom al aardig aan het dalen en komen enkele energieleveranciers al aardig bij de tarieven van het prijsplafond in de buurt of er soms al onder. Zo zijn de tarieven van het variabele contract van Budget Energie nu € 0,39 per kWh en € 1,39 per m3. De verwachting is dat de tarieven van variabele contracten de komende tijd ook nog verder zullen gaan dalen.

Een andere interessante optie, als je meer verbruikt dan het prijsplafond, is kiezen voor een dynamisch contract. De tarieven van energieleverancier NextEnergie, die dynamische contracten aanbiedt, bevinden zich op sommige dagen nu al zelfs onder het prijsplafond. Tarieven van dynamische contracten veranderen meerdere keren per dag, soms wel elk uur. Door goed op de tarieven te letten, kan je op de meest goedkope momenten apparaten aanzetten die veel stroom vragen en zo veel geld besparen.

Stap over naar een contract met de laagste leveringstarieven

Vermoedelijk zullen er per april ook weer vaste contracten worden aangeboden door energieleveranciers. Het is dan ook goed om dan te kijken of deze tarieven lager zijn dan de prijzen van het prijsplafond.


96% van de bezoekers beveelt ons aan.

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,4 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Goede ervaring gehad bij het overstappen van energieleverancier. Via de chat goed geholpen, al mijn vragen werden duidelijk beantwoord en zelfs nog wat bij geleerd over de energiemarkt.

Xavier   op 13 sep. 2022

Energiemaatschappij gekozen via keuze.nl alles is prima verlopen.

Kim   op 5 apr. 2022

Energieleveranciers vergelijken

We vergelijken alleen energieleveranciers die we ook aan onze vrienden en familie zouden aanraden. Zo weet je dus altijd dat je goed zit. Wil je meer weten over hoe wij vergelijken?

NLE logo
Oxxio logo
Eneco logo
Budget Energie logo
Engie logo
Pure energie logo
Energiedirect logo
Powerpeers logo
Vandebron logo
Vattenfall logo
Essent logo
Innova logo
United consumers logo
Logo Gewoon energie