Hoe werkt het Roy-Data systeem bij private lease?

Het Roy-Data systeem is het verplichte registratiesysteem van schadevrije jaren voor autoverzekeraars. Hierin geven alle autoverzekeraars door hoeveel schadevrije jaren een verzekerde heeft opgebouwd, en kunnen dit ook checken in het systeem voor een nieuwe verzekerde. Hoe is dit geregeld met private lease?

Het Roy-Data systeem is niet alleen voor autoverzekeraars. Zelf heb je als verzekerde ook inzage in dit systeem en kun je met het inzageformulier zien hoeveel schadevrije jaren je op jouw naam hebt staan, nadat je autoverzekering is opgezegd. Schadevrije jaren staan namelijk alleen bij Roy-Data in het systeem wanneer de verzekering is beëindigd. Handig, mocht je niet weten wat je saldo is.

Ben je op dit moment verzekerd? Dan kun je je actuele schadevrije jaren saldo checken bij je huidige autoverzekeraar.

Welke private lease aanbieders zijn aangesloten bij Roy-Data?

Wij raden je aan van tevoren altijd even te checken of de private lease aanbieder is aangesloten bij het Roy-Data systeem. Dit geeft je namelijk de meeste zekerheid over de geldigheid van je schadevrije jaren in de toekomst.

Partijen aangesloten bij Roy-data zijn:

  1. Justlease
  2. Athlon
  3. ANWB
  4. Arval
  5. Noordlease
  6. Vemo Lease
  7. Driessen Autogroep

* Peildatum: 2021

Roy-Data partijen

Athlon en Justlease zijn bezig met een aansluiting bij Roy-Data. Justlease, Arval, ANWB en Athlon vergelijk je bij ons in de private lease vergelijker.

Het Roy-Data systeem maakt het makkelijker om in de toekomst opnieuw zelf een autoverzekering af te sluiten, met behoud van je schadevrije jaren en voor een no-claim korting.

De voordelen van aanbieders die zijn aangesloten bij Roy-Data:

  • Het geeft je de mogelijkheid om opgebouwde schadevrije jaren in te brengen voor een no-claim korting op je autopremie
  • Je bouwt automatisch nieuwe schadevrije jaren op tijdens je leaseperiode
  • Ze schrijven nieuw opgebouwde schadevrije jaren bij in het Roy-Data systeem na afloop van je contract

Hoe zijn schadevrije jaren geregeld bij leasepartijen die niet zijn aangesloten bij Roy-Data?

Nog maar weinig aanbieders zijn op dit moment aangesloten bij Roy-Data. Naar verwachting zullen méér aanbieders zich aansluiten. Betekent dat dan dat je bij het overgrote deel van de aanbieders niets met je schadevrije jaren kunt? Nee, zeker niet.

Aanbieders zonder Roy-data geven een Leaseverklaring op aanvraag

Je kunt na afloop van het leasecontract om een leaseverklaring vragen. Deze verklaring wordt door veel autoverzekeraars geaccepteerd en bied je de mogelijkheid om na afloop van je contract alsnog (gedeeltelijk) je opgebouwde schadevrije jaren te kunnen inbrengen voor een no-claim korting.

Hoe werkt het Roy-Data systeem bij private lease?