Wat gebeurt er met je schadevrije jaren na afloop van je private lease contract?

Je private lease contract loopt af, en dan? Je gaat je private lease auto inleveren, maar hoe zit het met je schadevrije jaren? Als je weer een nieuwe autoverzekering wil afsluiten met een koopauto, of opnieuw een private lease auto zou willen, is het goed om te weten wat er met je schadevrije jaren gebeurt na afloop.

Zodra je private lease contract afloopt en de autoverzekering op jouw naam staat, dan blijven na het einde van je contract je schadevrije jaren nog maximaal 3 jaar geldig. Wil je ze behouden, dan is het belangrijk om op tijd een nieuwe autoverzekering op jouw naam te regelen.

Heb je na afloop van je contract plannen voor een andere auto en heb je een contract bij een leasemaatschappij die is aangesloten bij Roy-Data? Dan kan een volgende autoverzekeraar je schadevrije jaren checken in het systeem en opnieuw inbrengen en op basis daarvan een no-claim korting toekennen.

Vraag een verklaring schadevrije jaren op

Is jouw private lease aanbieder niet aangesloten bij Roy-Data? Vraag dan een 'verklaring schadevrije jaren' op, ook wel een leaseverklaring genoemd.

Leaseverklaring om schadevrije jaren aan te tonen

Een leaseverklaring is steeds vaker een handige oplossing als je geen autoverzekering op je eigen naam kunt laten zetten via je private lease aanbieder. Met een leaseverklaring kun je bij een volgende autoverzekeraar alsnog je opgebouwde schadevrije jaren laten inbrengen en/of een gedeeltelijke no-claim korting krijgen.

Vraag de verklaring schadevrije jaren op tijd aan na afloop van je contract, uiterlijk binnen 2 weken na afloop van je contract. Bewaar 'm ook goed, want hij wordt maar één keer afgegeven.

In de leaseverklaring moet staan:

  • Jouw naam
  • De begin- en einddatum van je leasecontract
  • Alle auto’s waarin je hebt gereden tijdens je leaseperiode (vervangende auto’s)
  • Alle schades die zijn gemeld tijdens je leaseperiode

Acceptatie leaseverklaring

De leaseverklaring heeft alleen geldigheid als een autoverzekeraar deze accepteert. En gelukkig accepteren verreweg de meeste autoverzekeraars deze inmiddels. Wel verschilt het per autoverzekeraar hoe ze omgaan met een leaseverklaring. Dit mogen ze zelf regelen. Sommigen brengen je opgebouwde schadevrije jaren bijvoorbeeld weer niet in, maar kennen wel een no-claim korting toe.

Gelukkig zien we dat steeds meer autoverzekeraars een leaseverklaring inbrengen en op basis daarvan een (gedeeltelijke) no-claim korting geven.

Welke autoverzekeraars accepteren de leaseverklaring?

Wij hebben van de grootste en bekendste autoverzekeraars opgezocht of ze een leaseverklaring accepteren.

Dat betekent dat deze verzekeraars daarmee opnieuw je schadevrije jaren inbrengen bij een volgende autoverzekering, dan wel een (gedeeltelijke) no-claim korting geven op de premie. Of beide.

AutoverzekeraarAcceptatie leaseverklaring?
a.s.r.Onbekend
AegonToekenning schadevrije jaren (mits de leaseverklaring niet ouder is dan 12 maanden en de leaseperiode aaneengesloten was)
FBTOAcceptatie leaseverklaring (onbekend of schadevrije jaren worden toegekend of een no-claim korting wordt gegeven)
Allianz DirectToekenning schadevrije jaren
Centraal BeheerToekenning schadevrije jaren
UnigarantOnbekend
KlaverbladOnbekend
InsharedToekenning schadevrije jaren
DitzoToekenning schadevrije jaren
OHRAToekenning schadevrije jaren
PromovendumToekenning no-claim korting
ANWB

Toekenning no-claim korting

Let op bij wisselen van autoverzekeraar

Houd er rekening mee dat een toegekende no-claim korting op basis van een geaccepteerde leaseverklaring kan komen te vervallen wanneer je wisselt van autoverzekeraar. Check dus van tevoren even bij een volgende autoverzekeraar of deze ook je leaseverklaring accepteert, en tegen welke voorwaarden.

Schademeldingen op de leaseverklaring

Het kan zijn dat op jouw leaseverklaring veel meer schades staan gemeld, dan je zou melden in het geval van een koopauto. Dit komt omdat elke schade gemeld moet worden bij private lease, of het nu gaat om een deuk of een flinke kras in de auto.

Hoewel het per autoverzekeraar verschilt hoe ze de daarmee omgaan, lijkt het er niet op dat autoverzekeraars daardoor terughoudender zijn met het volledig inbrengen van je opgebouwde schadevrije jaren tijdens je leaseperiode, en het toekennen van een no-claim korting.

Op basis van een leaseverklaring kennen de meeste autoverzekeraars je dus bij een volgende autoverzekering alsnog je opgebouwde schadevrije jaren tijdens je lease periode toe.

Wat gebeurt er met je schadevrije jaren na afloop van je private lease contract?