Nieuws   Energie  
Vast energiecontract wel of niet verstandig?

Vast energiecontract wel of niet verstandig?

Gepubliceerd op: 06 juni 2024

Is het slim om nu een vast energiecontract af te sluiten? Ja, dat is in juni verstandig om te doen. De energietarieven voor nieuwe klanten staan nog steeds op een laag heel laag punt sinds de afgelopen twee jaar, en bij meerdere leveranciers krijg je bovendien hoge cashbacks. Hierdoor ben je goedkoper uit vergeleken met een variabel energiecontract.

De vaste energieprijzen zijn door geopolitieke onrust weer meer in beweging. We zien dat sommige energieleveranciers de afgelopen twee maanden hun vaste tarieven weer wat verhogen als reactie op de gasprijsontwikkelingen. Daarom is het extra verstandig om je energiecontract juist nú vast te zetten, terwijl de tarieven nog steeds relatief laag zijn en voordat ze mogelijk verder oplopen.

Hoeveel goedkoper is een vast energiecontract?

Onderstaande grafiek laat zien dat afgelopen halfjaar een vast energiecontract gemiddeld € 241,- per jaar goedkoper is dan een variabel contract. Een variabel contract is altijd duurder.


Wat is verstandig: 1 of 3 jaar vast?

Ga je voor een vast energiecontract en heb je géén zonnepanelen, dan is het verstandiger om een 1 jaar vast contract te nemen in plaats van 3 jaar, om twee redenen:

1. Een jaarcontract is nog altijd het goedkoopst

In principe zijn 1-jarige contracten altijd goedkoper dan 3 jaar vast, bij elk verbruik. Het goedkoopste jaarcontract bij een standaardverbruik is op dit moment € 348,- per jaar goedkoper dan een 3 jaar vast contract.

2. Je kunt eerder overstappen op betere tarieven met 1 jaar vast

Met een 1-jaarcontract kun je volgend jaar weer overstappen. Je krijgt dan opnieuw een welkomstbonus en bovendien zit je niet onnodig lang vast aan te dure energietarieven als in de tussentijd de energieprijzen dalen. Met een 3-jarig contract loop je het risico dat je voor langere tijd te hoge tarieven betaalt.

Meer over 1 of 3 jaar vast energiecontract kiezen

Is een vast energiecontract met zonnepanelen verstandig?

Met zonnepanelen is het zeker verstandig om een vast energiecontract te nemen, omdat je daarmee óók de terugleververgoeding voor langere tijd vastzet. Bovendien voorkom je met een vast contract dat je eventueel moet betalen voor het terugleveren van stroom, zoals bij een dynamisch energiecontract kan gebeuren.

Met zonnepanelen zijn 3 jaar contracten beperkt beschikbaar. Heb je de mogelijkheid, dan kan het slim zijn om je kosten voor 3 jaar vast te zetten als je weet dat je veel zal terugleveren. Is dit voor jouw situatie niet mogelijk, dan is een 1 jaar vast contract het het beste alternatief met zonnepanelen.

Bekijk de opties voor 3 jaar vast met zonnepanelen

Is een vast of dynamisch energiecontract verstandiger?

Vind je de energiekosten belangrijker dan prijszekerheid, en kun je (grote) prijsrisico’s opvangen? Dan kan een dynamisch energiecontract voor jou goedkoper zijn dan een vast energiecontract. Met name wanneer je alleen stroom (geen gas) hebt is een dynamisch energiecontract met de huidige marktprijzen zeer voordelig.

Een prijsgarantie is met een dynamisch energiecontract niet mogelijk. Daarom is een vast energiecontract verstandiger als je prijszekerheid belangrijk vindt.


Wanneer is een variabel contract verstandiger?

In de meeste gevallen is een vast energiecontract dus goedkoper én bovendien verstandiger als je zonnepanelen hebt. Toch kan het in de volgende situaties handiger zijn om juist voor een variabel energiecontract te kiezen:

1. Je gaat binnenkort verhuizen

Weet je dat je over niet al te lang gaat verhuizen? Dan kun je beter kiezen voor een variabel contract dat je maandelijks kunt opzeggen. Je kunt dan op je nieuwe adres opnieuw energie vergelijken en het goedkoopste vaste contract afsluiten op basis van je nieuwe situatie.

Dit is met name slim als je groter of kleiner gaat wonen, of zonnepanelen op je dak krijgt. Je zit dan niet onnodig lang vast aan een energiecontract dat mogelijk niet het beste bij je nieuwe woonsituatie past.

2. Je wil tussentijds kunnen meeliften op dalende prijzen

Wil je er van kunnen profiteren als je energieleverancier de variabele tarieven verlaagt? Dan is een variabel contract verstandiger. Dit voel je namelijk sneller in je portemonnee dan met een vast contract.

Let wel op: variabele prijzen kunnen tussentijds altijd weer naar boven worden aangepast. En een ander punt is dat energieleveranciers vaak sneller de prijzen verhogen dan verlagen voor variabele contracten. Op jaarbasis ben je meestal goedkoper uit met een vast contract.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team