De hamvraag van dit moment: is het verstandig om op dit moment een vast energiecontract af te sluiten of niet? In dit artikel vertellen we je of je moet kiezen voor een vast energiecontract of niet.

Meer dan 60% van alle huishoudens zit op dit moment nog in een variabel energiecontract. Dit betekent dat de energieleverancier de energietarieven van dit contract iedere maand mag aanpassen. Wanneer dus de stroom- of gasprijs deze winter omhoog schiet, zullen de energieleveranciers dit ook doorvoeren in de energietarieven van de variabele energiecontracten.

Vaste energiecontracten met hoge kortingen beschikbaar

De afgelopen weken is er weer volop aanbod in vaste energiecontracten. Met een vast energiecontract zet je je stroomtarieven vast voor een bepaalde periode. Meestal is dit 1 of 3 jaar. Mochten de energietarieven op de beurs dan omhoog schieten, dan mag de energieleverancier dit niet doorberekenen aan jou. Met een vast energiecontract ben je dus gedurende looptijd zeker van je energietarieven.

De stroom- en gasprijzen op de beurs zijn al langere tijd redelijk stabiel. Ook zie je dat steeds meer energieleveranciers hoge welkomstbonussen geven. Deze lopen op tot wel € 350,- bij een 1-jarig energiecontract. Je bent dus allang niet meer zo veel geld kwijt voor een vast energiecontract als vorig jaar tijdens de energiecrisis.

Prijsplafond loopt af

Naast dat er op dit moment weer voordelige energiecontracten worden aangeboden is er nog iets belangrijks wat meespeelt in je keuze. Dit is namelijk het prijsplafond. Met het prijsplafond heeft het kabinet er voor gezorgd dat de energietarieven tot en met 31 december 2023 niet hoger zijn dan € 0,40 cent per kWh en € 1,45 per m3 gas. Dit prijsplafond wordt niet verlengd. Mochten begin volgend jaar de prijzen weer enorm hard stijgen, ben je hier dus niet meer voor beschermd. Tenzij je een vast energiecontract hebt, dan blijf je de energietarieven betalen die in je contract staan.

Voor huishoudens met een stroom- en gasaansluiting is het op dit moment een verstandige keuze om een vast energiecontract af te sluiten. De energietarieven zijn op dit moment gunstig en daarnaast worden er hoge welkomstbonussen gegeven door leveranciers.

Op dit moment raden wij een 1-jarig energiecontract aan. De energietarieven zijn nog niet dusdanig laag dat we een 3-jaar contract aanraden. Maar wanneer je nu kiest voor een 1-jarig vast energiecontract, ben je tot volgend najaar verzekerd van dezelfde stroomtarieven, ook wanneer het prijsplafond dus is afgelopen.


Bekijk hieronder de goedkoopste 1-jarige energiecontracten van dit moment.

Leverancier Korting Maandprijs
Oxxio € 240,00 € 160,05 Bekijk
UnitedConsumers € 297,00 € 161,54 Bekijk
Budget Energie € 210,00 € 164,15 Bekijk
Energiedirect € 300,00 € 165,87 Bekijk
Vandebron € 150,00 € 166,24 Bekijk
Prijzen op basis van 2500 kWh en 1000 m3. De prijzen kunnen per postcode verschillen. Laatst bijgewerkt op 26-09-2023
Bron: Keuze.nl
Energie
Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team