Bij lease partijen die zijn aangesloten bij Roy-Data bouw je ook automatisch schadevrije jaren op tijdens de looptijd van je contract.
Schadevrije jaren worden bij private lease anders geregeld dan bij een koopauto. Maar in veel gevallen kun je opgebouwde schadevrije jaren gewoon laten inbrengen, én kun je schadevrije jaren opbouwen. We lopen je er even kort doorheen. Zo weet je wat je het beste kunt doen in jouw situatie als je private lease overweegt.
Schadevrije jaren meenemen en opbouwen
Heb je op dit moment schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je deze laten inbrengen bij een private lease contract, mits de lease aanbieder is aangesloten bij het Roy-Data systeem.
Roy-Data is het registratiesysteem voor autoverzekeraars. Hier kan iedere verzekeraar (maar ook jij) checken hoeveel schadevrije jaren je op jouw naam hebt staan.
Geef wel zelf aan dat de autoverzekering op jouw naam moet komen te staan. Lease aanbieders zijn namelijk niet verplicht dit voor jou te regelen. Vraag dit dus op tijd aan tijdens het rondmaken van je contract, dan wordt het geregeld.
Heb je negatieve schadevrije jaren? Of nog géén schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je bij verreweg de meeste private lease aanbieders ook gewoon in aanmerking voor pviate lease. Slechts bij een enkele aanbieder betaal je een premieopslag als je weinig of geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, of als je op dit moment negatieve schadevrije jaren hebt.
Aanbieders die niet zijn aangesloten bij Roy-Data
Het meerendeel van de private lease aanbieders is (nog) niet aangesloten bij Roy-Data. Dat betekent dat je niet automatisch schadevrije jaren opbouwt, omdat bij deze partijen je de autoverzekering niet op jouw naam kan laten zetten.
Zij werken met een 'verklaring schadevrije jaren', ofwel leaseverklaring om ervoor te zorgen dat je de jaren die je schadevrije hebt gereden tijdens je private lease periode óók kan aantonen op een later moment bij een volgende autoverzekering. Handig!
Als je véél schadevrije jaren hebt opgebouwd
Iets om rekening mee te houden is dat je opgebouwde schadevrije jaren na uiterlijk 3 jaar komen te vervallen als de autoverzekering niet op jouw naam staat. Soms al eerder, afhankelijk van de autoverzekeraar waarmee de lease aanbieder samenwerkt.
Kun je de autoverzekering niet op jouw naam laten zetten, dan raden wij aan om in dat geval te kiezen voor een kortlopend private lease contract van maximaal 3 jaar. Zo blijven je opgebouwde schadevrije jaren geldig voor een volgende autoverzekering.
Kortere lease periode
Heb je om op dit moment véél schadevrije jaren opgebouwd, bijvoorbeeld 10 of meer? Dan ontvang je al snel 50% korting op je autoverzekering. Omdat je schadevrije jaren altijd na 3 jaar komen te vervallen raden we aan in dat geval te kiezen voor een kortlopend leasecontract. Meestal is dit voordeliger dan het laten het tussentijds laten verlopen van je schadevrije jaren.
Vraag een leaseverklaring na afloop van je contract aan
Omdat niet iedereen schadevrije jaren opbouwt tijdens de leaseperiode, of niet op zijn of haar naam, hebben private lease aanbieders daar iets op bedacht: de zogenaamde leaseverklaring, of ‘verklaring schadevrije jaren’.
Dit is een document dat je binnen 2 weken na afloop van je private leasecontract kunt aanvragen bij je lease aanbieder. Hierin staat óf je schade hebt gereden, en wat voor schade.
Dit document is bedoeld om op een later moment in te brengen bij een volgende autoverzekeraar. Autoverzekeraars accepteren in bijna alle gevallen deze leaseverklaring.
Kun jij een leaseverklaring overleggen bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering? Dan brengen de meeste verzekeraars op basis hiervan je opgebouwde schadevrije jaren in bij een volgende autoverzekering, en/of geven je een (gedeeltelijke) no-claim korting op je premie.