Nieuws   Energie  
Afbeelding van gefrustreerde vrouw achter laptop

Variabel energiecontract bij Vattenfal, Essent en Eneco nog te duur

Gepubliceerd op: 11 juli 2023

Vattenfall, Eneco en Essent hebben per 1 juli hun variabele tarieven verlaagd. Maar wat blijkt: een variabel contract is bij alledrie de leveranciers nog steeds duurder dan het goedkoopste vaste energiecontract voor 1 jaar, ondanks de forse gasprijsverlagingen van Vattenfall en Eneco. Klanten van Vattenfall en Essent met een variabel energiecontract betalen minimaal € 180,- meer dan nodig, wat kan oplopen tot ruim € 232,-. Zit je bij één van deze leveranciers? Dan bespaar je door over te stappen op een 1 jaar vast energiecontract.

Variabele tarieven omlaag bij Vattenfall, Eneco en Essent

Samen voorzien ze miljoenen huishoudens van een variabel energiecontract in Nederland. Vattenfall, Essent en Eneco hebben begin deze maand hun tarieven verlaagd voor klanten met een variabel contract. In het geval van Vattenfall en Eneco gaat het zelfs om een forse prijsverlaging op de gasprijs.

Vattenfall

Eneco*

Essent
Prijs per m3 voor 1 juli€ 1,83€ 1,84€ 1,42
Prijs per m3 na 1 juli€ 1,33€ 1,50€ 1,33 (€ 1,42 voor nieuwe klanten)
Prijs per kWh voor 1 juli€ 0,48€ 0,48€ 0,39
Prijs per kWh na 1 juli€ 0,39€ 0,44€ 0,39

*Eneco biedt alleen een duurder variabel modelcontract aan. Alle tarieven zijn afgerond op twee decimalen.

Zowel nieuwe als bestaande klanten van Vattenfall betalen een variabel tarief onder het prijsplafond. Essent beloont hun bestaande klanten met vergelijkbare tarieven als Vattenfall onder het prijsplafond, nieuwe klanten betalen een fractie meer.

Alleen Eneco behoudt variabele tarieven boven het prijsplafond voor alle klanten.

Goedkoopste energiecontract voor 1 jaar voordeliger dan variabel met cashback

Wie nog twijfelt of dat overstappen op een nieuw vast contract loont nu de variabele tarieven ook in juli dalen en de leveringstarieven dichter bij elkaar liggen: ja, het loont zeker. Juist te meer nu op vaste energiecontracten de cashback en loyaliteitskortingen zijn teruggekeerd bij steeds meer (kleinere) leveranciers.

Dit zijn aanbiedingen die meestal maar een paar dagen geldig zijn, zodat leveranciers er zeker van zijn dat ze alle energiecontracten verkocht krijgen en niet met ingekochte energie blijven zitten.

Deze ‘op= op’ deals schelen een slok op een borrel met een variabel energiecontract bij de grootste leveranciers blijkt uit een prijsrondgang van Keuze.nl.

Zo is gebleken dat klanten met een variabel contract bij de grootste leveranciers op dit moment cashback kortingen mislopen van zo’n € 150,- tot € 232,- op een 1-jarig energiecontract. Op de totale energiekosten blijkt dat bestaande Vattenfall en Essent klanten met een laag energieverbruik hierdoor minstens € 180,- duurder uit zijn per jaar en met een hoog energieverbruik zelfs € 232,- op jaarbasis.

Overstappen van een variabel energiecontract op een vast energiecontract loont dus ook in juli, nu de variabele prijzen vooralsnog stabiel laag liggen. Bovendien heb je met een 1 jaar vast energiecontract ook zekerheid over de energieprijzen van komende winter, en geeft het rust nu het kabinet gevallen is waardoor nog uiterst onzeker is wat de kabinetsval betekent voor de energierekening.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team