Nieuws   Energie  
Afbeelding van vrouw die overstapt

Nu overstappen van energie of wachten? De belangrijkste redenen om (niet) te wachten

Nu de winter eraan komt en er weer volop te kiezen valt aan energiecontracten, stel jij jezelf misschien ook de vraag: “Kan ik beter nu al overstappen of niet?” Het antwoord daarop hangt heel erg van je eigen situatie af. Je leest de belangrijkste redenen waarom je nu beter wel of niet kunt overstappen in jouw geval.

Wanneer kun je beter nu overstappen?

1. Je hebt of krijgt een duur variabel contract

Loopt je vaste energiecontract bijna af, of heb je op dit moment een variabel contract? Dan is de kans groot dat je kunt overstappen op een goedkoper energiecontract.

Tot 31 december kun je nog bij alle leveranciers de energietarieven vastzetten onder het prijsplafond van € 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh.

Ook kun je weer volop kiezen voor 1-jarige contracten met de laagste tarieven en hoge welkomstbonussen tot wel € 300,-. Je hebt dan in ieder geval prijszekerheid tot komend najaar en voorkomt tariefstijgingen.

Vergelijk vaste energiecontracten.

2. Je wil een prijsstijging deze winter voorkomen

Als je een beetje het laatste nieuws volgt over de energieprijzen ben je ervan op de hoogte dat de energiemarkt nog steeds onder druk staat. Dit zal in 2024 niet anders zijn omdat de krapte op de energiemarkt de komende jaren nog wel blijft, zijn de voorspellingen.

Kom meer te weten over de verwachting van de energieprijzen in 2024.

Als de krapte op de markt ongelukkig samenvalt met een koude winter, dan kan de gasprijs wel eens hard omhoog schieten deze winter. Hoewel de gasvoorraden in Nederland op dit moment heel goed gevuld zijn en we er goed voor staan, blijft dit wel een scenario waar je rekening mee moet houden.

Als je het risico van een stijgende gasprijs niet kunt dragen omdat je nu een energiecontract hebt met flexibele tarieven zoals een dynamisch energiecontract, is het verstandig om nu de tarieven vast te zetten onder het prijsplafond nu dat nog kan.

Wanneer kun je beter wachten?

1. Je hebt nog vast energiecontract lopen

Heb je op dit moment een vast energiecontract lopen? Dan wil je deze aanhouden tot de einddatum. Je betaalt vermoedelijk de voordeligste prijs, zeker als je deze onlangs nog hebt afgesloten.

Bovendien wil je oppassen met tussentijds je energiecontract opzeggen. Vóór 1 juni kon je nog met een relatief lage overstapboete je contract tussentijds afbreken, nu is dat niet meer zo vanwege de nieuwe overstapboeteregels.

Je kunt dus beter je vaste energiecontract volledig uitzitten, tenzij de boete financieel opweegt tegen de besparing die je doet met je nieuwe contract.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team