Overstapservice
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Euroteken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,4 9,4 Kiyoh beoordeling
100% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
FD Gazellen winnaar Van 2018 tot en met 2022!

Hoogste terugleververgoeding in 2023

De volgende energieleveranciers geven de hoogste terugleververgoeding van dit moment.

Leverancier Terugleververgoeding per kWh
Vandebron € 0,13
Oxxio € 0,09
Eneco € 0,09
Innova Energie € 0,08
Greenchoice € 0,08
Mega € 0,06
Budget Energie € 0,05
UnitedConsumers € 0,05
Coolblue € 0,05
ENGIE € 0,05
Laatst bijgewerkt op 08 december 2023

Wanneer terugleververgoeding vergelijken?

Wek je méér stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt? Dan krijg je voor elke kWh die je teruglevert aan je leverancier een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per leverancier.

Lever je nou héél veel stroom terug aan het net, dan kan de ene of andere leverancier tientallen euro's verschil maken op je energierekening per jaar. In deze gevallen is terugleververgoeding vergelijken de moeite waard.

Afbeelding van energie vergelijken met zonnepanelen op keuze.nl

100% van de bezoekers beveelt ons aan!

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,4 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Kiyoh beoordeling

Waarom vergelijken met terugleveren nu nóg belangrijker is

Huishoudens met zonnepanelen krijgen sinds dit jaar steeds vaker een aangepast aanbod te zien in de vergelijker. Dat maakt vergelijken met terugleveren voortaan belangrijker om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Aangepast energie aanbod voor klanten met zonnepanelen

Niet alleen passen energieleveranciers de hoogte van de terugleververgoeding vaak aan en kunnen deze onderling sterk verschillen, ook tonen leveranciers vaker een aangepast aanbod in energie vergelijkers.

Zo biedt een aantal energieleveranciers voor klanten met zonnepanelen die terugleveren bijvoorbeeld geen 3-jarige contracten meer aan. Het gaat om:

  • Budget Energie (via vergelijkers)
  • Oxxio
  • Eneco
  • Essent
  • Energiedirect

Dit gaat vooralsnog om een tijdelijke oplossing, omdat het doorvoeren van een heffing voor terugleveren nu nog niet mogelijk is.

Andere leveranciers passen de cashback korting voor nieuwe klanten aan, waardoor zij minder cashback ontvangen dan klanten zonder zonnepanelen. Dit is nu het geval bij:

  • Innova Energie
  • Budget Energie
  • Mega

Vandebron de eerste met 'terugleverkosten'

Energieleverancier Vandebron past ook hun aanbod aan voor klanten met zonnepanelen, maar doet dat op een andere manier. Vandebron brengt vaste terugleverkosten per maand in rekening voor het terugleveren van stroom. Deze extra kosten moet je dus ook nog van de totale terugleververgoeding aftrekken.

Ook krijg je bij Vandebron alleen het hogere teruglevertarief van € 0,13 per kWh wanneer je tot 2000 kWh teruglevert per jaar. Voor elke kWh daarboven wordt de vergoeding verlaagd naar € 0,06 per kWh.

Vergelijk energie op basis van alle tarieven

Kijk daarom met energie vergelijken niet alleen naar de hoogte van de terugleververgoeding, maar vergelijk het aanbod in de vergelijker op basis van de totale energiekosten. Een leverancier die bijvoorbeeld een lagere cashback geeft in jouw situatie van € 100,- is misschien alsnog voordeliger dan de leverancier met een hogere terugleververgoeding van € 0,08 per kWh.

Kom hier meer te weten over hoe je de beste energieleverancier met zonnepanelen kiest.

Mag mijn leverancier de terugleververgoeding tussentijds aanpassen?

Of jouw energieleverancier de terugleververgoeding tussentijds mag aanpassen en zo ja hoe vaak, ligt aan het type energiecontract dat je afsluit.

Vast energiecontract: Met een vast energiecontract sluit je een vaste teruglevergoeding af. Je ontvangt gedurende de hele contracttermijn dezelfde terugleververgoeding per kWh. Je energieleverancier mag dit dan ook niet tussentijds aanpassen.

Variabel energiecontract: Met een variabel energiecontract kan ook je teruglevergoeding wijzigen op het moment dat je leverancier de energietarieven aanpast.

Dynamisch energiecontract: Met een dynamisch energiecontract verandert het kale teruglevertarief ieder uur. Je hebt in dat geval dagelijks te maken met een wisselende terugleververgoeding.

Terugleververgoeding bij een vast- of flexibel energiecontract

De meeste leveranciers rekenen één tarief aan terugleververgoeding voor zowel hun vaste- en variabele contracten, maar niet allemaal. Enkele leveranciers maken onderscheid in de hoogte van de vergoeding, afhankelijk van het type contract en/of de contractduur.

Zo geven Vattenfall, Budget Energie en Powerpeers een andere teruglevergoeding per kWh bij hun variabele contracten dan bij hun vaste contracten. Powerpeers maakt daarnaast ook onderscheid tussen de vergoeding voor een 1-jarig en 3-jarig contract.

LeverancierVast contractFlexibel contract
Budget Energie€ 0,06€ 0,05
Vattenfall

€ 0,05

€ 0,08
Powerpeers€ 0,03€ 0,05

Teruglevergoeding bij een dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract werkt het nog weer anders en is de terugleververgoeding een stuk onzekerder. Bij een dynamisch energiecontract ontvang je namelijk voor elke kWh die je teruglevert aan de leverancier het kale uurtarief voor stroom, in het uur waarin je de stroom teruglevert. Met een dynamisch contract wisselt dit per uur en kan ook de hoogte van de vergoeding sterk wisselen.

Het kan op enkele warme en zonnige dagen voorkomen dat de stroomprijs op bepaalde uren negatief is. In dit geval ontvang je dus ook een negatieve terugleververgoeding als je de stroom die je opwekt niet meteen zelf verbruikt.

Tip: gebruik op deze momenten van de dag met een dynamisch contract direct zoveel mogelijk opgewekte stroom, of zet je zonnepanelen tijdelijk uit.

Wie bepaalt de hoogte van de terugleververgoeding?

Energieleveranciers mogen zelf (nog) de hoogte van de teruglevergoeding vaststellen, onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De terugleververgoeding die in je energiecontract staat is zonder energiebelasting en btw.

Minimum terugleververgoeding

Op dit moment is er geen wettelijke minimumbedrag dat uitgekeerd moet worden per teruggeleverde kWh. Leveranciers moeten alleen een 'redelijke terugleververgoeding' uitkeren, wat een ruim begrip is. Daarom dat sommige leveranciers de laagste vergoedingen kunnen bieden van € 0,03 per kWh, en dat andere leveranciers daarboven gaan zitten.

Dit gaat mogelijk wel veranderen om zonnepanelen eigenaren te compenseren, nu de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid afgebouwd gaat worden vanaf 2025.

Op dit moment moet de Eerste Kamer beslissen over het wetsvoorstel waarin gepleit wordt voor een minimumvergoeding per kWh van 80% van het contractuele kale leveringstarief, exclusief belastingen en heffingen.

Als het voorstel geaccepteerd wordt, kan de minister van energie vanaf 2027 iedere 2 jaar de hoogte van de terugleververgoeding opnieuw vastellen die energieklanten minimaal moeten ontvangen voor hun teruggeleverde energie.

Hoe wordt de terugleververgoeding verrekend?

De verrekening van de terugleververgoeding gebeurt altijd aan het einde van een contractjaar met de jaarafrekening. Dit bedrag wordt verrekend met eventueel te weinig betaalde voorschotten, of wordt aan je uitgekeerd wanneer je termijnbedragen je energieverbruik dekken.

Op basis van wat je per jaar opwekt aan zonne-energie kun je zelf uitrekenen wat je ongeveer moet ontvangen aan terugleververgoeding. Om dat te verduidelijken geven we je een voorbeeld.

Voorbeeldberekening

Je stapt over naar een vast contract van Innova Energie. Je totale stroomverbruik op jaarbasis is 2400 kWh en je wekt zelf 3000 kWh op. Met de jaarafrekening wordt eerst wat je hebt opgewekt 1-op-1 weggestreept tegen wat je hebt verbruikt met salderen. Dus: 3000 - 2400 = 600 kWh.

Over deze 600 kWh stroom die je niet kunt salderen en teruglevert aan Innova Energie krijg je een teruglevergoeding van € 0,08 per kWh. Dat betekent Innova 600 x € 0,08 = € 48,- verrekend met je overige energiekosten.

Energie vergelijken