Overstapservice
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
Euroteken
Exclusieve deals altijd de goedkoopste
9,1 9,1 Kiyoh beoordeling
90% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
FD Gazellen winnaar Van 2018 tot en met 2022!

Hoogste terugleververgoeding in 2024

De volgende energieleveranciers geven de hoogste terugleververgoeding van dit moment. 

Leverancier Terugleververgoeding per kWh
Vandebron € 0,130
Mega € 0,060
Pure Energie € 0,060
Energiedirect € 0,050
Gewoon Energie € 0,050
Oxxio € 0,050
Budget Energie € 0,045
Coolblue € 0,035
PowerPeers € 0,030
Frank Energie € 0,020
Laatst bijgewerkt op 22 mei 2024

Waarom terugleververgoeding vergelijken?

Wek je méér stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt? Dan krijg je voor elke kWh die je teruglevert aan je leverancier een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per leverancier.

Lever je nou héél veel stroom terug aan het net, dan kan de ene of andere leverancier tientallen euro's verschil maken op je energierekening per jaar. In deze gevallen is terugleververgoeding vergelijken de moeite waard.

Afbeelding van energie vergelijken met zonnepanelen op keuze.nl

90% van de bezoekers beveelt ons aan!

Onze bezoekers zijn heel tevreden over Keuze.nl! We scoren gemiddeld een 9,1 op Kiyoh. Bekijk al onze reviews.

Kiyoh beoordeling

Waarom vergelijken met terugleveren nu nóg belangrijker is

Huishoudens met zonnepanelen krijgen sinds dit jaar steeds vaker een aangepast aanbod te zien in de vergelijker. Dat maakt vergelijken met terugleveren voortaan belangrijker om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Aangepast energie aanbod voor klanten met zonnepanelen

Niet alleen passen energieleveranciers de hoogte van de terugleververgoeding regelmatig, ook rekenen leveranciers vaker extra kosten als je met vergelijken aangeeft zonnepanelen te hebben.
Zo biedt een aantal energieleveranciers voor klanten met zonnepanelen die terugleveren bijvoorbeeld geen 3-jarige contracten meer aan. Het gaat om:

 • Oxxio
 • Eneco
 • Essent
 • Energiedirect

Dit gaat vooralsnog om een tijdelijke oplossing, omdat het doorvoeren van een heffing voor terugleveren nu nog niet mogelijk is.

Andere leveranciers passen de cashback korting voor nieuwe klanten aan, waardoor zij minder of geen cashback ontvangen dan klanten zonder zonnepanelen. Dit is nu het geval bij:

 • Coolblue Energie
 • Eneco
 • Energiedirect
 • ENGIE
 • Essent
 • Greenchoice
 • Innova Energie
 • Mega
 • Oxxio
 • Pure Energie

Hier vind je een compleet overzicht van de extra kosten met zonnepanelen.

Kom hier meer te weten over hoe je de beste energieleverancier met zonnepanelen kiest.

Mag mijn leverancier de terugleververgoeding tussentijds aanpassen?

Of jouw energieleverancier de terugleververgoeding tussentijds mag aanpassen en zo ja hoe vaak, ligt aan het type energiecontract dat je afsluit.

Vast energiecontract: Met een vast energiecontract sluit je een vaste teruglevergoeding af. Je ontvangt gedurende de hele contracttermijn dezelfde terugleververgoeding per kWh. Je energieleverancier mag dit dan ook niet tussentijds aanpassen.

Variabel energiecontract: Met een variabel energiecontract kan ook je teruglevergoeding wijzigen op het moment dat je leverancier de energietarieven aanpast.

Dynamisch energiecontract: Met een dynamisch energiecontract verandert het kale teruglevertarief ieder uur. Je hebt in dat geval dagelijks te maken met een wisselende terugleververgoeding.

Terugleververgoeding bij een vast- of flexibel energiecontract

De meeste leveranciers rekenen één tarief aan terugleververgoeding voor zowel hun vaste- en variabele contracten, maar niet allemaal. Enkele leveranciers maken onderscheid in de hoogte van de vergoeding, afhankelijk van het type contract en/of de contractduur.

Zo geven Vattenfall, Budget Energie en Powerpeers een andere teruglevergoeding per kWh bij hun variabele contracten dan bij hun vaste contracten. Powerpeers maakt daarnaast ook onderscheid tussen de vergoeding voor een 1-jarig en 3-jarig contract.

LeverancierVast contractFlexibel contract
Budget Energie€ 0,06€ 0,05
Vattenfall

€ 0,05

€ 0,08
Powerpeers€ 0,03€ 0,05

Teruglevergoeding bij een dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract werkt het nog weer anders en is de terugleververgoeding een stuk onzekerder.

Bij een dynamisch energiecontract ontvang je namelijk voor elke kWh die je teruglevert aan de leverancier het kale uurtarief voor stroom, in het uur waarin je de stroom teruglevert. Met een dynamisch contract wisselt dit per uur en kan ook de hoogte van de vergoeding sterk wisselen.

Het kan op enkele warme en zonnige dagen voorkomen dat de stroomprijs op bepaalde uren negatief is. In dit geval ontvang je dus ook een negatieve terugleververgoeding als je de stroom die je opwekt niet meteen zelf verbruikt.

Tip: gebruik op deze momenten van de dag met een dynamisch contract direct zoveel mogelijk opgewekte stroom, of zet je zonnepanelen tijdelijk uit.

Wie bepaalt de hoogte van de terugleververgoeding?

Energieleveranciers mogen zelf (nog) de hoogte van de teruglevergoeding vaststellen, onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De terugleververgoeding die in je energiecontract staat is zonder energiebelasting en btw.

Minimum terugleververgoeding

Op dit moment is er geen wettelijke minimumbedrag dat uitgekeerd moet worden per teruggeleverde kWh. Leveranciers moeten alleen een 'redelijke terugleververgoeding' uitkeren, wat een ruim begrip is. Daarom dat sommige leveranciers de laagste vergoedingen kunnen bieden van € 0,03 per kWh, en dat andere leveranciers daarboven gaan zitten.

Dit gaat voorlopig nog niet veranderen, nu de afbouw van de salderingsregeling per 2025 is gesneuveld. Hiermee is ook het plan om een minimumvergoeding per kWh van 80% van het contractuele kale leveringstarief, exclusief belastingen en heffingen op de lange baan geschoven.

Hoe wordt de terugleververgoeding verrekend?

De verrekening van de terugleververgoeding gebeurt altijd aan het einde van een contractjaar met de jaarafrekening. Dit bedrag wordt verrekend met eventueel te weinig betaalde voorschotten, of wordt aan je uitgekeerd wanneer je termijnbedragen je energieverbruik dekken.

Op basis van wat je per jaar opwekt aan zonne-energie kun je zelf uitrekenen wat je ongeveer moet ontvangen aan terugleververgoeding. Om dat te verduidelijken geven we je een voorbeeld.

Voorbeeldberekening

Je stapt over naar een vast contract van Innova Energie. Je totale stroomverbruik op jaarbasis is 2400 kWh en je wekt zelf 3000 kWh op. Met de jaarafrekening wordt eerst wat je hebt opgewekt 1-op-1 weggestreept tegen wat je hebt verbruikt met salderen. Dus: 3000 - 2400 = 600 kWh.

Over deze 600 kWh stroom die je niet kunt salderen en teruglevert aan Innova Energie krijg je een teruglevergoeding van € 0,08 per kWh. Dat betekent Innova 600 x € 0,08 = € 48,- verrekend met je overige energiekosten.

Energie vergelijken

Terugleververgoeding bij Vandebron

Vandebron biedt momenteel de hoogste vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit. Echter, het is belangrijk om te weten dat deze hogere vergoeding alleen van toepassing is op de eerste 2000 kWh die je per jaar teruglevert, na het verrekenen met je eigen verbruik (dit proces heet salderen). Als je meer dan 2000 kWh per jaar teruglevert, ontvang je voor de extra hoeveelheid een lagere vergoeding van €0,06 per kWh.

Ter verduidelijking: het salderen houdt in dat de hoeveelheid elektriciteit die je zelf verbruikt, wordt afgetrokken van de hoeveelheid die je opwekt. Stel dat je zonnepanelen 5000 kWh produceren en je eigen verbruik 4000 kWh is, dan wordt er 1000 kWh teruggeleverd aan het net. Voor deze 1000 kWh ontvang je de hoge vergoeding van Vandebron.

De meeste huishoudens leveren jaarlijks minder dan 2000 kWh terug na het salderen. Daarom gaan we in de tabel op deze pagina uit van de hogere vergoeding voor teruglevering.