Wat is het termijnbedrag?

Het termijnbedrag is het bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt voor je energieverbruik.

Dit bedrag is een voorschotbedrag voor de jaarafrekening, en geen definitief bedrag. Gemiddeld zijn de energiekosten zo'n € 2000,- per huishouden per jaar. Een flinke smak geld om zomaar in één keer op te hoesten. Daarom worden de kosten verspreid over 12 maanden op basis van je geschatte verbruik.

Het termijnbedrag bestaat uit 5 onderdelen:

  1. Leveringskosten
  2. Energiebelastingen
  3. Netbeheerkosten
  4. Overheidsheffingen
  5. Overige kosten
Termijnbedrag in de energie vergelijker

Deze kosten zijn allemaal verwerkt in je termijnbedrag, dat je aan je leverancier betaalt. De kosten voor de netbeheerder en overheidsbelastingen draagt de energieleverancier namens jou af.

Alleen de leveringskosten betaal je direct aan je energieleverancier en worden ook bepaald door de leverancier. Dit maakt dat je energierekening bij de ene energieleverancier goedkoper uitvalt dan bij de andere met goed energie vergelijken.

Definitieve berekening met de jaarafrekening

Maar je uiteindelijke energiekosten worden bepaald door je verbruik. Omdat je termijnbedrag altijd een schatting van je verbruik is, weet je pas na een jaar wat je daadwerkelijk aan energie hebt verbruikt.

De definitieve berekening wordt met de jaarafrekening gemaakt. Met de jaarafrekening weet je leverancier hoeveel je in het afgelopen jaar werkelijk hebt verbruikt en of te veel of juist te weinig hebt betaald.

Wat is het termijnbedrag?