Nieuws   Jaarafrekening energie: dit moet je weten
Jaarafrekening energie: dit moet je weten

Jaarafrekening energie: dit moet je weten

Gepubliceerd op: 23 november 2020

De jaarafrekening energie is een verrekening van de termijnbedragen die je iedere maand als voorschot betaalt aan energiekosten met je daadwerkelijk verbruik over één contractjaar.


Het termijnbedrag is een schatting van je gemiddelde verbruik per maand. Aan het einde van een contractjaar wordt je energieverbruik over dat jaar met de reeds betaalde termijnbedragen verrekend. Dit kan betekenen dat je verbruik en de kosten precies overeenkomen, of dat je misschien te veel hebt betaald en geld terugkrijgt. Het kan ook betekenen dat je te weinig aan voorschotten hebt betaald en moet bijbetalen.

Controleer altijd even je jaarafrekening

We raden je aan de jaarafrekening altijd goed te checken op een aantal punten. Zo ben je ervan verzekerd dat alles klopt en je niet onnodig te veel betaalt, of misschien nog (extra) geld terug krijgt. Met de volgende tips weet je waar je op moet letten met het controleren van de jaarafrekening.

Wat is de jaarafrekening energie?

De jaarafrekening is een tussentijdse energierekening die ja na afloop van ieder contractjaar ontvangt van je energieleverancier.

Op de jaarafrekening worden de maandelijkse voorschotbedragen verrekend met je daadwerkelijke energieverbruik over dat jaar. Zo zie je of je voldoende hebt betaald aan voorschotten over het afgelopen jaar, of dat je nog moet bijbetalen.

Deze onderdelen staan op je jaarafrekening:

  • Hoeveel je dat contractjaar aan voorschot hebt betaald
  • Hoeveel je daadwerkelijk moet betalen
  • Het verschil met wat je moet bijbetalen of terugbetalen
  • De periode waarover de jaarafrekening gaat
  • De meterstanden waarop je verbruik gebaseerd is
  • De vaste kosten en type meter waarop die vaste kosten zijn gebaseerd
  • Eventueel terugstorting en bedrag van de waarborgsom als je die ooit betaald hebt (verschilt per leverancier of dit met de jaarafrekening of eindafrekening wordt teruggestort).

Wat is het verschil met de eindafrekening energie? De jaarafrekening krijg je ieder jaar. De eindafrekening energie energie daarentegen krijg je alleen wanneer je gaat verhuizen, of wanneer je overstapt naar een andere leverancier.

Wanneer ontvang je de jaarafrekening energie?

Je krijgt ieder jaar de jaarafrekening energie toegestuurd ongeveer 6 tot 8 weken na de ingangsdatum van je contract

Daarnaast kun je ook je jaarafrekening digitaal inkijken via je eigen online account bij je leverancier. Je krijgt van tevoren bericht van je energieleverancier of je je meterstanden wil doorgeven, meestal zo’n 4 weken van tevoren.

Geef je meterstanden door

Op basis van de door jouw doorgegeven meterstanden wordt de jaarafrekening opgemaakt. Geef je geen meterstanden door, dan maakt je leverancier de jaarafrekening op, op basis van een schatting van je verbruik. Het is dus belangrijk dat je je meterstanden doorgeeft voor je exacte verbruik. Zo wordt niet méér in rekening gebracht dan je daadwerkelijk verbruikt hebt.

Heb je thuis een slimme meter? Dan hoef je niets te doen en worden de meterstanden automatisch uitgelezen.

Waar moet je op letten met de jaarafrekening energie?

Het is altijd verstandig de jaarafrekening even goed te controleren. Meestal klopt het gewoon, en kun je de jaarafrekening meteen weer opbergen. Omdat niet iedereen de jaarafrekening even begrijpelijk vindt, geven we een paar tips mee om je jaarafrekening op te controleren. Op die manier heb je hem snel gecheckt en weet je zeker dat alles klopt.

Blijkt uit de jaarafrekening dat je te weinig hebt betaald? Dan is het slim je termijnbedrag te verhogen. Dit kun je zelf eenvoudig regelen in je account bij je leverancier. De meeste energieleveranciers geven je een adviestermijnbedrag op basis van je gemiddelde verbruik per maand.

TIP: Vergelijk energie als je contractvrij bent

Ben je contractvrij? Dan is het moment dat je de jaarafrekening in handen hebt bij uitstek een goed moment om meteen even energie te vergelijken. Zo kun je snel checken of je nog goed zit met je huidige contract. Je hebt namelijk al meteen de juiste gegevens bij de hand, zoals je contractdatum, je energieverbruik en een overzicht van de totale energiekosten over het afgelopen jaar.

Controleer je de jaarafrekening op de volgende 7 punten:

1. Klopt de periode die in rekening is gebracht?
2. Zijn de afgesproken leveringstarieven in rekening gebracht?Wanneer je een vast contract hebt afgesloten zet je de leveringstarieven voor (gas en) stroom vast voor een bepaalde tijd. Zijn deze tarieven per kWh stroom en per m3 meter gas hetzelfde als in je contract?
3.
Is je eventuele korting of cashback verrekend?
Misschien ben je overgestapt met een mooie korting op je contract. Dit wordt (tenzij anders aangegeven) verrekend met je eerste jaarafrekening. Klopt dat voor jou?
4.
Is de vermindering energiebelasting verrekend?
Omdat energie een noodzakelijke levensbehoefte is, krijg je ieder jaar een vaste korting op je energie van de overheid. De korting voor 2021 bedraagt € 558,56 is deze correct verrekend?
5.
Zijn de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie juist verrekend?
De ODE belasting wordt berekend in klassen. Voor consumenten is een verbruik van 10.000 kWh stroom en 5000 m3 gas normaal. Komt dit overeen?
6.
Moest je een waarborgsom betalen toen je je aanvraag deed?
Deze krijg je vaak na één contractjaar teruggestort, zolang zich betaalproblemen hebben voorgedaan. Check of deze is verrekend.
7.
Klopt de grootte van je aansluiting?
Consumenten hebben over het algemeen (anders dan zakelijk gebruikers een 3x25 ampère aansluiting, of 1x80 en een gasaansluiting G6. Zo weet je of jouw leverancier niet per ongeluk een te grootte aansluiting in rekening heeft gebracht.

Is alles in orde? Mooi, dan kun je de jaarrekening gauw weer opbergen, en leuke dingen gaan doen. Klopt er toch iets niet? Neem dan even contact met je leverancier.

Bron: Keuze.nl

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team