Bij private lease vervallen je schadevrije jaren na uiterlijk 3 jaar wanneer de autoverzekering niet op jouw naam staat, maar op die van de leasemaatschappij.
Hoe zijn schadevrije jaren geregeld met private lease?
Overweeg je private lease? Dan wil je natuurlijk weten hoe het zit met je schadevrije jaren. Kun je opgebouwde schadevrije jaren meenemen? En je bouw je automatisch nieuwe op? We leggen je uit wat je moet weten.
Wat gebeurt er met mijn opgebouwde schadevrije jaren?
Heb je in het verleden schadevrije jaren opgebouwd? Dan is het handig als je deze kunt meenemen naar je private lease contract voor een (gedeeltelijke) no-claim korting op de autoverzekering. Net als bij een koopauto.
In het geval van een koopauto
In het geval van een koopauto staat een autoverzekering altijd op naam van degene die de verzekering afsluit.
In het geval van private lease
Bij private lease staat de verzekering automatisch op naam van de leasemaatschappij, en worden schadevrije jaren niet vanzelf ingebracht.
Roy-Data registratie
De algemene regel voor private lease schadevrije jaren is: je kunt opgebouwde schadevrije jaren inbrengen bij je private lease contract, mits de aanbieder is aangesloten bij het Roy-Data systeem waar je schadevrije jaren staan geregistreerd.
Er zijn ook leasemaatschappijen, zoals ANWB, Athlon en Volkswagen die het aantal schadevrije jaren registreren en daarmee je opgebouwde schadevrije jaren behouden en je nieuwe schadevrije jaren laten opbouwen. Het registreren heeft alleen geen effect op de hoogte van je premie.
Geef aan dat je schadevrije wil inbrengen
Is de leasemaatschappij waar jij je private lease contract wil afsluiten aangesloten bij Roy-Data? Dan dien je wel zelf aan te geven dat je je schadevrije jaren wil inbrengen. Dat gebeurt niet automatisch. Even opletten dus, als je de autoverzekering op jouw naam wil hebben.
Kunnen schadevrije jaren vervallen?
Kun je de autoverzekering via de lease aanbieder op jouw naam laten zetten, dan komen je schadevrije jaren niet te vervallen (en worden je nieuw opgebouwde schadevrije jaren erbij opgesteld in het Roy-Data systeem).
Dit is het geval bij lease aanbieders die niet zijn aangesloten bij Roy-Data. Of wanneer je zelf niet hebt aangegeven dat de autoverzekering op jouw naam moet staan.
Soms vervallen ze met private lease zelfs al na 1 of 2 jaar. Dat verschilt per autoverzekeraar. De meesten houden inmiddels 3 jaar aan als uiterste vervaldatum. Houd er daarom rekening mee met private lease vergelijken dat als je je opgebouwde schadevrije jaren wilt behouden dat je kiest voor een leaseperiode korter dan 3 jaar, of een partij die is aangesloten bij Roy-Data en de verzekering op jouw naam kan zetten.
Let op met een lange private lease looptijd
Kies je voor een lange private lease looptijd, bijvoorbeeld 60 maanden? Dan is het slim om een leaseaanbieder te kiezen waarbij je de autoverzekering op jouw naam kan laten zetten. Zo voorkom je dat je schadevrije jaren al na 3 jaar (of eerder) komen te vervallen, terwijl je contract nog doorloopt.
Vraag een leaseverklaring aan bij vervallen schadevrije jaren
Komen je opgebouwde schadevrije jaren tussentijds wel te vervallen? Dan kun je het beste achteraf een leaseverklaring opvragen bij de leasemaatschappij.
Zo kun je je opgebouwde schadevrije jaren in veel gevallen ook weer inbrengen bij een volgende autoverzekering. Of je hierna nou een koopauto neemt, of een nieuw private lease contract afsluit.
Bouw ik met private lease schadevrije jaren op?
Je kunt met private lease nieuwe schadevrije jaren opbouwen. Dit gebeurt meestal alleen niet automatisch, zoals in het geval van een koopauto. Ook hiervoor geldt dat de partij aangesloten dient te zijn bij Roy-Data, en je zult zelf moeten aangeven dat je de autoverzekering op jouw naam wil hebben.
Het beste kun je daarvoor even contact opnemen met de leasemaatschappij zodra je je hebt aangemeld. Dan wordt het voor je geregeld.
Iemand anders op jouw contract schadevrije jaren laten opbouwen
Met ANWB leasePlan is het zelfs mogelijk om één van je kinderen schadevrije jaren te laten opbouwen, in plaats van jij zelf als contracthouder. Je dient je kind dan op te geven als ‘regelmatige’ bestuurder. Handig als je je kind wil helpen om alvast wat schadevrije jaren te laten opbouwen.
Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik schade rijd?
Rijd je tijdens je private lease periode onverhoopt schade en meld je de schade bij je verzekeraar (waartoe je verplicht bent)? Dan verlies je altijd standaard 5 schadevrije jaren per claim, ongeacht hoe hoog het schadebedrag ook is.
Gaat het om een flinke schade? Dan betaal je per schadegeval wel het maximale eigen risico: tussen de € 300,- en € 500,-, afhankelijk van de aanbieder.
Dit is ook zo bij private lease. Hierdoor kan het zijn dat uitkomt op geen schadevrije jaren of negatieve schadevrije jaren.
Geen hogere private leaseprijs bij schade claim
Houd er rekening mee dat aanbieders die aangesloten zijn bij Private Lease Keurmerk je eigen risico mogen verhogen wanneer je een schade claimt, maar niet de private leaseprijs. Deze staat vast voor de looptijd van je contract. Alle partijen in onze vergelijker zijn aangesloten bij het Private Lease Keurmerk.
Dit kan voorkomen wanneer je in 12 maanden tijd meer dan twee keer niet verhaalbare schade claimt. Het verhogen van het eigen risico mag overigens alleen als dit in de aanvullende voorwaarden is vastgelegd.