Nieuws   Energie  
Afbeelding van windturbines en energieproductie centrale

Verwachting energieprijzen 2025: de voorspellingen (volgens deskundigen)

Gepubliceerd op: 20 februari 2024

Eerder beschreven we al wat de verwachting van de energieprijzen in 2024 is. Maar wat gaan de energieprijzen doen op de middellange termijn in 2025? In dit artikel blikken we vooruit op de voorspellingen en waar je rekening mee moeten houden volgens energiemarkt-deskundigen.

Dit verandert er (waarschijnlijk) aan de energieprijzen in 2025

Er kan en zal nog heel veel gebeuren op de energiemarkt, in aanloop naar 2025. Veel weten we daarom nog niet zeker en zal in de loop van het jaar duidelijker worden.

Voor je energierekening in 2025 zal in je ieder geval rekening moeten houden met het volgende:

  • De energiebelasting op gas gaat omhoog (maar niet voor iedereen evenveel)

  • De energiebelasting op stroom gaat omlaag

  • Gasprijsrisico’s zullen in 2025 aanblijven

  • Energieprijzen met zonnepanelen gaan drastisch veranderen

  • De netbeheerkosten voor stroom blijven onder druk staan

  • De gastransporttarieven zullen vanaf 2025 stijgen

De energiebelasting op gas gaat omhoog (maar niet voor iedereen evenveel)

We weten al zoveel als dat in 2025 de energiebelasting opnieuw wordt verhoogd, maar vermoedelijk niet voor iedereen evenveel.

Vanaf 2025 nieuw zal namelijk een knip in de energiebelasting op de energierekening zichtbaar worden. We krijgen te maken met een extra schijf op de gasbelasting. Dit ligt al jaren in het vooruitzicht en is opgenomen in het huidige coalitieakkoord.

Dit betekent concreet dat huishoudens met een hoger gasverbruik méér energiebelasting op gas zullen gaan betalen voor het deel van hun verbruik dat in de hogere schijf valt.

‘Deze extra schijf is dit jaar al ingevoerd vanaf januari, maar daar merk je nu nog niks van op je energierekening’, zegt collega en energie-expert Geert Wirken. ‘Maar het voornemen van de overheid is volgend jaar wel andere tarieven te gaan hanteren per schijf.’

De knip die in de plannen van demissionair minister Jetten staan, komt te liggen bij een gasverbruik vanaf 800 m3. Vanaf dit verbruik, kom je in een hogere belastingschijf te vallen. Voor het deel dat huishoudens onder dit verbruik blijven, zou de energiebelasting op gas bevroren moeten blijven, zei Jetten vorig jaar nog.

Met Prinsjesdag in september zal duidelijk worden hoe de belastingverdeling precies komt te liggen en wat deze knip in de praktijk gaat betekenen.

De energiebelasting op stroom gaat omlaag

Terwijl de energiebelasting op gas deels duurder wordt, zal naar verwachting de energiebelasting op stroom weer iets afnemen. Ook hiervan zal de omvang pas duidelijk worden rond Prinsjesdag in september.

Een lagere energiebelasting op stroom ligt in ook in lijn met het coalitieakkoord van het demissionaire kabinet.

Gasprijsrisico’s in 2025 blijven

We hebben op dit moment te maken met een ongekend lage gasprijs. De prijs heeft het niveau bereikt van medio 2021. Dit is niet meer voorgekomen sinds het uitbreken van de energiecrisis.

 

Gemiddelde gasprijs afgelopen jaar

  Er is een fout opgetreden bij het laden van de grafiek. Druk op de knop om het nog eens te proberen.

In hoeverre de consumenten gasprijs blijft hangen op dit lage en stabiele niveau is heel lastig te voorspellen. De belangrijkste graadmeters daarbij zijn de geopolitieke ontwikkelingen en het weer. Dit zijn factoren die op heel korte termijn de energiemarkt flink kunnen opschudden.

Kijken we naar de geopolitieke ontwikkelingen van dit moment, dan kan een aantal situaties in de aanloop naar 2025 een klap op de gasprijs geven, waarschuwen energie-experts.

De volgende situaties bepalen in belangrijke mate hoe de gasprijs zich de komende tijd zal ontwikkelen:

  • Of de toelevering van LNG uit de VS gepauzeerd wordt

  • Of Azië meer LNG zal opkopen uit Europa vanwege de lage prijs

  • Of het conflict met de Houthi rebellen in de Bab el-Mandeb straat verder escaleert

  • Dat Oekraïne vanaf 2025 geen Russisch gas meer wil doorlaten naar Westerse EU-landen nu het Gazprom leveringscontract eind dit jaar afloopt

  • In hoeverre de toelevering van LNG in het gedrang komt als gevolg van blokkades in de straat van Hormuz (bij Qatar)

  • In hoeverre we in 2024 te maken zullen krijgen met een (zeer) koud najaar

Hans van Cleef (energie econoom) schreef onlangs in een opiniestuk op Energiepodium dat de manier waarop geopolitieke gebeurtenissen de energiemarkt kunnen opschudden, zwaar onderschat wordt.

Vorig jaar augustus stelde van Cleef nog dat hij verwacht dat de we rekening moeten houden ‘krapte’ op de gasmarkt voor de komende twee á drie jaar. Er is veel vraag naar LNG, maar de toelevering neemt nauwelijks toe en is erg kwetsbaar.

Voor de kwetsbaarheid van de gaslevering 'waarschuwt' ook de Gasunie (GTS). Zij sluiten het scenario niet uit dat de gasopslagen de komende jaren krap blijven als het vanaf komende winter koud wordt. Het is dan maar de vraag of het blijft lukken om de gasvoorraad opnieuw vol te krijgen voor de zomer.

Het kabinet werkt op dit moment aan een wetsvoorstel om een mogelijk nieuwe gascrisis in de komende jaren te voorkomen.

Daarnaast liet het ​​Institute of International Finance (IIF) eerder dit jaar weten dat de gasprijs en olieprijs tot wel 40% kunnen stijgen als de onrust in het Midden-Oosten verder toeneemt.

Energieprijzen met zonnepanelen gaan drastisch veranderen

Nu recent duidelijk is geworden dat de huidige salderingsregeling in stand blijft en er geen afbouw zal plaatsvinden vanaf 2025, verwachten wij dat consumenten bij vrijwel alle leveranciers linksom of rechtsom meer gaan betalen in 2025.

Bekijk hier welke energieleveranciers (nog) geen terugleverkosten rekenen

Deze trend zien we in 2024 al enorm toenemen, nu ook Vattenfall, Eneco en Essent hebben verklaard dat zij gedwongen zijn de extra kosten te moeten doorrekenen door dit besluit van de Eerste Kamer.

Er zullen daarom vermoedelijk in de aanloop naar 2025 nog meer leveranciers vaste terugleverkosten rekenen, andere zullen hun cashbacks verlagen of uitzetten. Mogelijk zullen nog een aantal leveranciers ook hogere leveringstarieven doorrekenen. Vanaf 2025 zal het gros van de leveranciers consumenten in ieder geval meer laten betalen met zonnepanelen.

Bekijk hier een compleet overzicht van de extra kosten met zonnepanelen

ACM doet onderzoek naar terugleverkosten met zonnepanelen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet op dit moment onderzoek naar de omvang van de extra kosten met zonnepanelen bij terugleveren. Wij houden deze ontwikkeling in de gaten en zullen hierover vermelden wat de uitkomst van het onderzoek is en wat dat betekent voor de energieprijzen met zonnepanelen in 2025.

Zelf berekenden wij onlangs wat salderen kost voor energieleveranciers, om te laten zien dat ze in veel gevallen kostenrisico's moeten indekken.

De netbeheerkosten voor stroom blijven onder druk staan

Ook durven we voorzichtig te voorspellen dat nu de afbouw van de salderingsregeling voorlopig definitief van tafel is, dit ook gevolgen zal hebben voor de netbeheerkosten in 2025.

Doordat de afbouw van de salderingsregeling niet doorgaat, is daarmee ook een belangrijke prikkel weg voor huishoudens met zonnepanelen om meer van de opgewekte stroom direct zelf te gaan gebruiken (al gaan steeds meer leveranciers dus wel vaste terugleverkosten in rekening brengen).

Dit zal het stroomnet in 2025 verder onder druk blijven zetten, waarbij het niet onwaarschijnlijk is dat de netbeheerkosten voor stroom opnieuw (flink) verhoogd zullen worden.

Martien Visser (lector energietransitie) gaf onlangs aan dat we op de korte termijn nog niet van het probleem met netcongestie af zijn, en dat het ‘voorlopig eerder erger wordt dan beter’.

Het stroomnet moet de komende jaren drastisch worden uitgebreid, wat miljarden kost. Daaraan zullen huishoudens met zonnepanelen meer gaan meebetalen.

De gastransporttarieven zullen vanaf 2025 stijgen

Tot slot zullen vanaf 1 januari 2025 de transsportkosten voor gas toenemen. Volgens een schatting van de ACM zullen huishoudens en kleinverbruikers een kleine € 10,- per jaar meer gaan betalen aan gastransportkosten.

In mei neemt de ACM een definitief besluit over het voorstel van Gasunie Transport Services (GTS).

Bekijk de actuele energieprijzen

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team