Nieuws   Auto  
Schadevrije jaren en private lease

Schadevrije jaren en private lease

Schadevrije jaren worden bij private lease anders geregeld dan bij een koopauto. Maar in veel gevallen kun je opgebouwde schadevrije jaren gewoon laten inbrengen, én kun je schadevrije jaren opbouwen. We lopen je er even kort doorheen. Zo weet je wat je het beste kunt doen in jouw situatie als je private lease overweegt.


Schadevrije jaren meenemen en opbouwen

Heb je op dit moment schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je deze laten inbrengen bij een private lease contract, mits de lease aanbieder is aangesloten bij het Roy-Data systeem.

Roy-Data is het registratiesysteem voor autoverzekeraars. Hier kan iedere verzekeraar (maar ook jij) checken hoeveel schadevrije jaren je op jouw naam hebt staan.

Bij lease partijen die zijn aangesloten bij Roy-Data bouw je ook automatisch schadevrije jaren op tijdens de looptijd van je contract.

Geef wel zelf aan dat de autoverzekering op jouw naam moet komen te staan. Lease aanbieders zijn namelijk niet verplicht dit voor jou te regelen. Vraag dit dus op tijd aan tijdens het rondmaken van je contract, dan wordt het geregeld.

Heb je negatieve schadevrije jaren? Of nog géén schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je bij verreweg de meeste private lease aanbieders ook gewoon in aanmerking voor pviate lease. Slechts bij een enkele aanbieder betaal je een premieopslag als je weinig of geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, of als je op dit moment negatieve schadevrije jaren hebt.

Aanbieders die niet zijn aangesloten bij Roy-Data

Het meerendeel van de private lease aanbieders is (nog) niet aangesloten bij Roy-Data. Dat betekent dat je niet automatisch schadevrije jaren opbouwt, omdat bij deze partijen je de autoverzekering niet op jouw naam kan laten zetten.

Zij werken met een 'verklaring schadevrije jaren', ofwel leaseverklaring om ervoor te zorgen dat je de jaren die je schadevrije hebt gereden tijdens je private lease periode óók kan aantonen op een later moment bij een volgende autoverzekering. Handig!

Als je véél schadevrije jaren hebt opgebouwd

Iets om rekening mee te houden is dat je opgebouwde schadevrije jaren na uiterlijk 3 jaar komen te vervallen als de autoverzekering niet op jouw naam staat. Soms al eerder, afhankelijk van de autoverzekeraar waarmee de lease aanbieder samenwerkt.

Kun je de autoverzekering niet op jouw naam laten zetten, dan raden wij aan om in dat geval te kiezen voor een kortlopend private lease contract van maximaal 3 jaar. Zo blijven je opgebouwde schadevrije jaren geldig voor een volgende autoverzekering.

Kortere lease periode

Heb je om op dit moment véél schadevrije jaren opgebouwd, bijvoorbeeld 10 of meer? Dan ontvang je al snel 50% korting op je autoverzekering. Omdat je schadevrije jaren altijd na 3 jaar komen te vervallen raden we aan in dat geval te kiezen voor een kortlopend leasecontract. Meestal is dit voordeliger dan het laten het tussentijds laten verlopen van je schadevrije jaren.

Vraag een leaseverklaring na afloop van je contract aan

Omdat niet iedereen schadevrije jaren opbouwt tijdens de leaseperiode, of niet op zijn of haar naam, hebben private lease aanbieders daar iets op bedacht: de zogenaamde leaseverklaring, of ‘verklaring schadevrije jaren’.

Dit is een document dat je binnen 2 weken na afloop van je private leasecontract kunt aanvragen bij je lease aanbieder. Hierin staat óf je schade hebt gereden, en wat voor schade.

Dit document is bedoeld om op een later moment in te brengen bij een volgende autoverzekeraar. Autoverzekeraars accepteren in bijna alle gevallen deze leaseverklaring.

Kun jij een leaseverklaring overleggen bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering? Dan brengen de meeste verzekeraars op basis hiervan je opgebouwde schadevrije jaren in bij een volgende autoverzekering, en/of geven je een (gedeeltelijke) no-claim korting op je premie.

Private lease vergelijken

Hoe zijn schadevrije jaren geregeld met private lease?

Overweeg je private lease? Dan wil je natuurlijk weten hoe het zit met je schadevrije jaren. Kun je opgebouwde schadevrije jaren meenemen? En je bouw je automatisch nieuwe op? We leggen je uit wat je moet weten.

Private lease schadevrije jaren infographic

Wat gebeurt er met mijn opgebouwde schadevrije jaren?

Heb je in het verleden schadevrije jaren opgebouwd? Dan is het handig als je deze kunt meenemen naar je private lease contract voor een (gedeeltelijke) no-claim korting op de autoverzekering. Net als bij een koopauto.

In het geval van een koopauto

In het geval van een koopauto staat een autoverzekering altijd op naam van degene die de verzekering afsluit.

In het geval van private lease

Bij private lease staat de verzekering automatisch op naam van de leasemaatschappij, en worden schadevrije jaren niet vanzelf ingebracht.

Roy-Data registratie

De algemene regel voor private lease schadevrije jaren is: je kunt opgebouwde schadevrije jaren inbrengen bij je private lease contract, mits de aanbieder is aangesloten bij het Roy-Data systeem waar je schadevrije jaren staan geregistreerd.

Er zijn ook leasemaatschappijen, zoals ANWB, Athlon en Volkswagen die het aantal schadevrije jaren registreren en daarmee je opgebouwde schadevrije jaren behouden en je nieuwe schadevrije jaren laten opbouwen. Het registreren heeft alleen geen effect op de hoogte van je premie.

Geef aan dat je schadevrije wil inbrengen

Is de leasemaatschappij waar jij je private lease contract wil afsluiten aangesloten bij Roy-Data? Dan dien je wel zelf aan te geven dat je je schadevrije jaren wil inbrengen. Dat gebeurt niet automatisch. Even opletten dus, als je de autoverzekering op jouw naam wil hebben.

Kunnen schadevrije jaren vervallen?

Kun je de autoverzekering via de lease aanbieder op jouw naam laten zetten, dan komen je schadevrije jaren niet te vervallen (en worden je nieuw opgebouwde schadevrije jaren erbij opgesteld in het Roy-Data systeem).

Bij private lease vervallen je schadevrije jaren na uiterlijk 3 jaar wanneer de autoverzekering niet op jouw naam staat, maar op die van de leasemaatschappij.

Dit is het geval bij lease aanbieders die niet zijn aangesloten bij Roy-Data. Of wanneer je zelf niet hebt aangegeven dat de autoverzekering op jouw naam moet staan.

Soms vervallen ze met private lease zelfs al na 1 of 2 jaar. Dat verschilt per autoverzekeraar. De meesten houden inmiddels 3 jaar aan als uiterste vervaldatum. Houd er daarom rekening mee met private lease vergelijken dat als je je opgebouwde schadevrije jaren wilt behouden dat je kiest voor een leaseperiode korter dan 3 jaar, of een partij die is aangesloten bij Roy-Data en de verzekering op jouw naam kan zetten.

Let op met een lange private lease looptijd

Kies je voor een lange private lease looptijd, bijvoorbeeld 60 maanden? Dan is het slim om een leaseaanbieder te kiezen waarbij je de autoverzekering op jouw naam kan laten zetten. Zo voorkom je dat je schadevrije jaren al na 3 jaar (of eerder) komen te vervallen, terwijl je contract nog doorloopt.

Vraag een leaseverklaring aan bij vervallen schadevrije jaren

Komen je opgebouwde schadevrije jaren tussentijds wel te vervallen? Dan kun je het beste achteraf een leaseverklaring opvragen bij de leasemaatschappij.

Zo kun je je opgebouwde schadevrije jaren in veel gevallen ook weer inbrengen bij een volgende autoverzekering. Of je hierna nou een koopauto neemt, of een nieuw private lease contract afsluit.

Bouw ik met private lease schadevrije jaren op?

Je kunt met private lease nieuwe schadevrije jaren opbouwen. Dit gebeurt meestal alleen niet automatisch, zoals in het geval van een koopauto. Ook hiervoor geldt dat de partij aangesloten dient te zijn bij Roy-Data, en je zult zelf moeten aangeven dat je de autoverzekering op jouw naam wil hebben.

Het beste kun je daarvoor even contact opnemen met de leasemaatschappij zodra je je hebt aangemeld. Dan wordt het voor je geregeld.

Iemand anders op jouw contract schadevrije jaren laten opbouwen

Met ANWB leasePlan is het zelfs mogelijk om één van je kinderen schadevrije jaren te laten opbouwen, in plaats van jij zelf als contracthouder. Je dient je kind dan op te geven als ‘regelmatige’ bestuurder. Handig als je je kind wil helpen om alvast wat schadevrije jaren te laten opbouwen.

Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik schade rijd?

Rijd je tijdens je private lease periode onverhoopt schade en meld je de schade bij je verzekeraar (waartoe je verplicht bent)? Dan verlies je altijd standaard 5 schadevrije jaren per claim, ongeacht hoe hoog het schadebedrag ook is.

Gaat het om een flinke schade? Dan betaal je per schadegeval wel het maximale eigen risico: tussen de € 300,- en € 500,-, afhankelijk van de aanbieder.

Dit is ook zo bij private lease. Hierdoor kan het zijn dat uitkomt op geen schadevrije jaren of negatieve schadevrije jaren.

Is private lease zonder en met negatieve schadevrije jaren mogelijk?

Heb je géén schadevrije jaren opgebouwd tot nu toe, bijvoorbeeld omdat de autoverzekering altijd op naam van je partner stond, of omdat je nooit een autoverzekering op naam hebt gehad? Dan kun je gewoon private lease aanvragen.

Mogelijk premieopslag bij 0 schadevrije jaren

Ook wanneer je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd is private lease gewoon mogelijk. Goed om te weten.

Sommige private lease aanbieders rekenen wel een prijsopslag door op je leaseprijs bij 0 schadevrije jaren, of bij weinig schadevrije jaren. Zij hanteren een minimum aantal schadevrije jaren waarbij geen premieopslag wordt berekend.

Premieopslag bij weinig of geen schadevrije jaren

Zit je onder het minimum aantal schadevrije jaren? Dan mag je rekenen op een premieopslag tussen de € 5,- en € 25,- per maand. Heb je weinig of geen schadevrije jaren opgebouwd, dan kan de maandprijs dus hoger uitvallen bij sommige lease aanbieders.

IKRIJ.nl en Justlease rekenen in ieder geval een premieopslag bij minder dan 5 schadevrije jaren. Iets om om te letten met private lease vergelijken.

Kun je private lease afsluiten bij negatieve schadevrije jaren?

Het kan zijn dat je misschien te maken hebt met negatieve schadevrije jaren. Heb je nog bijna geen schadevrije jaren opgebouwd, maar in korte tijd meerdere schadeclaims ingediend? Dan kan het zijn dat je dat je ‘negatief’ uitkomt in je schadevrije jaren.

Stel dat je 3 schadevrije jaren hebt opgebouwd, en in een jaar tijd twee schadeclaims indient, dan komt je uit op -7 schadevrije jaren. Elke schadeclaim kost je namelijk 5 schadevrije jaren per gebeurtenis. Is private lease dan wel mogelijk?

Ja, gelukkig is het bij veel private lease aanbieders gewoon mogelijk om óók met negatieve schadevrije jaren private lease aan te vragen. Houd er dan dus wel rekening mee dat je bij enkele aanbieders een premieopslag betaalt.

Voor zover wij weten zijn er nog geen private lease aanbieders bij wie private lease per definitie niet mogelijk is met negatieve schadevrije jaren. Alleen bij Auto.nl bekijken ze per geval of je in aanmerking komt voor private lease.

Bij deze aanbieders is private lease zonder en met negatieve schadevrije jaren mogelijk:

AanbiederLeasen met 0 schadevrije jaren?Leasen met negatieve schadevrije jaren?Aantal schadevrije jaren van invloed op prijs?

Alphabet

Ja, mogelijkJa, mogelijkNee
ANWBJa, mogelijkJa, mogelijkNee
ArvalJa, mogelijkJa, mogelijkNee
AthlonJa, mogelijkJa, mogelijkNee
Auto.nlJa, mogelijkWordt per geval beoordeeldNee
Emerpark CitroenOnbekendOnbekendOnbekend
IkRij.nlJa, mogelijkJa, mogelijkKan de maandprijs met € 5 tot € 15 verhogen
JustleaseJa, mogelijkJa, mogelijkKan de maandprijs met € 10,- tot € 25,- verhogen
Lease 'mJa, mogelijkJa, mogelijkNee
SeatJa, mogelijkJa, mogelijkNee
SkodaOnbekendOnbekendOnbekend
Sterk PeugeotOnbekendOnbekendOnbekend
ToyotaOnbekendOnbekendOnbekend
UnivéJa, mogelijkJa, mogelijkNee
VolkswagenJa, mogelijkJa, mogelijkNee
XLeasyJa, mogelijkJa, mogelijkNee

Hoe werkt het Roy-Data systeem bij private lease?

Het Roy-Data systeem is het verplichte registratiesysteem van schadevrije jaren voor autoverzekeraars. Hierin geven alle autoverzekeraars door hoeveel schadevrije jaren een verzekerde heeft opgebouwd, en kunnen dit ook checken in het systeem voor een nieuwe verzekerde. Hoe is dit geregeld met private lease?

Het Roy-Data systeem is niet alleen voor autoverzekeraars. Zelf heb je als verzekerde ook inzage in dit systeem en kun je met het inzageformulier zien hoeveel schadevrije jaren je op jouw naam hebt staan, nadat je autoverzekering is opgezegd. Schadevrije jaren staan namelijk alleen bij Roy-Data in het systeem wanneer de verzekering is beëindigd. Handig, mocht je niet weten wat je saldo is.

Ben je op dit moment verzekerd? Dan kun je je actuele schadevrije jaren saldo checken bij je huidige autoverzekeraar.

Welke private lease aanbieders zijn aangesloten bij Roy-Data?

Wij raden je aan van tevoren altijd even te checken of de private lease aanbieder is aangesloten bij het Roy-Data systeem. Dit geeft je namelijk de meeste zekerheid over de geldigheid van je schadevrije jaren in de toekomst.

Partijen aangesloten bij Roy-data zijn:

 1. Justlease
 2. Athlon
 3. ANWB
 4. Arval
 5. Noordlease
 6. Vemo Lease
 7. Driessen Autogroep

* Peildatum: 2021

Roy-Data partijen

Athlon en Justlease zijn bezig met een aansluiting bij Roy-Data. Justlease, Arval, ANWB en Athlon vergelijk je bij ons in de private lease vergelijker.

Het Roy-Data systeem maakt het makkelijker om in de toekomst opnieuw zelf een autoverzekering af te sluiten, met behoud van je schadevrije jaren en voor een no-claim korting.

De voordelen van aanbieders die zijn aangesloten bij Roy-Data:

 • Het geeft je de mogelijkheid om opgebouwde schadevrije jaren in te brengen voor een no-claim korting op je autopremie
 • Je bouwt automatisch nieuwe schadevrije jaren op tijdens je leaseperiode
 • Ze schrijven nieuw opgebouwde schadevrije jaren bij in het Roy-Data systeem na afloop van je contract

Hoe zijn schadevrije jaren geregeld bij leasepartijen die niet zijn aangesloten bij Roy-Data?

Nog maar weinig aanbieders zijn op dit moment aangesloten bij Roy-Data. Naar verwachting zullen méér aanbieders zich aansluiten. Betekent dat dan dat je bij het overgrote deel van de aanbieders niets met je schadevrije jaren kunt? Nee, zeker niet.

Aanbieders zonder Roy-data geven een Leaseverklaring op aanvraag

Je kunt na afloop van het leasecontract om een leaseverklaring vragen. Deze verklaring wordt door veel autoverzekeraars geaccepteerd en bied je de mogelijkheid om na afloop van je contract alsnog (gedeeltelijk) je opgebouwde schadevrije jaren te kunnen inbrengen voor een no-claim korting.

Wat gebeurt er met je schadevrije jaren na afloop van je private lease contract?

Je private lease contract loopt af, en dan? Je gaat je private lease auto inleveren, maar hoe zit het met je schadevrije jaren? Als je weer een nieuwe autoverzekering wil afsluiten met een koopauto, of opnieuw een private lease auto zou willen, is het goed om te weten wat er met je schadevrije jaren gebeurt na afloop.

Zodra je private lease contract afloopt en de autoverzekering op jouw naam staat, dan blijven na het einde van je contract je schadevrije jaren nog maximaal 3 jaar geldig. Wil je ze behouden, dan is het belangrijk om op tijd een nieuwe autoverzekering op jouw naam te regelen.

Heb je na afloop van je contract plannen voor een andere auto en heb je een contract bij een leasemaatschappij die is aangesloten bij Roy-Data? Dan kan een volgende autoverzekeraar je schadevrije jaren checken in het systeem en opnieuw inbrengen en op basis daarvan een no-claim korting toekennen.

Vraag een verklaring schadevrije jaren op

Is jouw private lease aanbieder niet aangesloten bij Roy-Data? Vraag dan een 'verklaring schadevrije jaren' op, ook wel een leaseverklaring genoemd.

Leaseverklaring om schadevrije jaren aan te tonen

Een leaseverklaring is steeds vaker een handige oplossing als je geen autoverzekering op je eigen naam kunt laten zetten via je private lease aanbieder. Met een leaseverklaring kun je bij een volgende autoverzekeraar alsnog je opgebouwde schadevrije jaren laten inbrengen en/of een gedeeltelijke no-claim korting krijgen.

Vraag de verklaring schadevrije jaren op tijd aan na afloop van je contract, uiterlijk binnen 2 weken na afloop van je contract. Bewaar 'm ook goed, want hij wordt maar één keer afgegeven.

In de leaseverklaring moet staan:

 • Jouw naam
 • De begin- en einddatum van je leasecontract
 • Alle auto’s waarin je hebt gereden tijdens je leaseperiode (vervangende auto’s)
 • Alle schades die zijn gemeld tijdens je leaseperiode

Acceptatie leaseverklaring

De leaseverklaring heeft alleen geldigheid als een autoverzekeraar deze accepteert. En gelukkig accepteren verreweg de meeste autoverzekeraars deze inmiddels. Wel verschilt het per autoverzekeraar hoe ze omgaan met een leaseverklaring. Dit mogen ze zelf regelen. Sommigen brengen je opgebouwde schadevrije jaren bijvoorbeeld weer niet in, maar kennen wel een no-claim korting toe.

Gelukkig zien we dat steeds meer autoverzekeraars een leaseverklaring inbrengen en op basis daarvan een (gedeeltelijke) no-claim korting geven.

Welke autoverzekeraars accepteren de leaseverklaring?

Wij hebben van de grootste en bekendste autoverzekeraars opgezocht of ze een leaseverklaring accepteren.

Dat betekent dat deze verzekeraars daarmee opnieuw je schadevrije jaren inbrengen bij een volgende autoverzekering, dan wel een (gedeeltelijke) no-claim korting geven op de premie. Of beide.

AutoverzekeraarAcceptatie leaseverklaring?
a.s.r.Onbekend
AegonToekenning schadevrije jaren (mits de leaseverklaring niet ouder is dan 12 maanden en de leaseperiode aaneengesloten was)
FBTOAcceptatie leaseverklaring (onbekend of schadevrije jaren worden toegekend of een no-claim korting wordt gegeven)
Allianz DirectToekenning schadevrije jaren
Centraal BeheerToekenning schadevrije jaren
UnigarantOnbekend
KlaverbladOnbekend
InsharedToekenning schadevrije jaren
DitzoToekenning schadevrije jaren
OHRAToekenning schadevrije jaren
PromovendumToekenning no-claim korting
ANWB

Toekenning no-claim korting

Let op bij wisselen van autoverzekeraar

Houd er rekening mee dat een toegekende no-claim korting op basis van een geaccepteerde leaseverklaring kan komen te vervallen wanneer je wisselt van autoverzekeraar. Check dus van tevoren even bij een volgende autoverzekeraar of deze ook je leaseverklaring accepteert, en tegen welke voorwaarden.

Schademeldingen op de leaseverklaring

Het kan zijn dat op jouw leaseverklaring veel meer schades staan gemeld, dan je zou melden in het geval van een koopauto. Dit komt omdat elke schade gemeld moet worden bij private lease, of het nu gaat om een deuk of een flinke kras in de auto.

Hoewel het per autoverzekeraar verschilt hoe ze de daarmee omgaan, lijkt het er niet op dat autoverzekeraars daardoor terughoudender zijn met het volledig inbrengen van je opgebouwde schadevrije jaren tijdens je leaseperiode, en het toekennen van een no-claim korting.

Op basis van een leaseverklaring kennen de meeste autoverzekeraars je dus bij een volgende autoverzekering alsnog je opgebouwde schadevrije jaren tijdens je lease periode toe.

Private lease vergelijken

Bron: Keuze.nl
Auto

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team