Nieuws   Energie  
Meer dan €1000 prijsverschil tussen goedkoopste en duurste energieleverancier

Meer dan €1000 prijsverschil tussen goedkoopste en duurste energieleverancier

Gepubliceerd op: 19 februari 2024

Momenteel zijn vaste energiecontracten veel goedkoper dan de duurdere variabele contracten. Afgelopen maand zijn de vaste energiecontracten met meer dan 4% gedaald in prijs vergeleken met de variabele contracten.

Wat betaal je voor het duurste energiecontract?

Voor een standaardhuishouden van twee personen met een jaarlijks verbruik van 2500 kWh stroom en 1000 m³ gas blijken de variabele energiecontracten momenteel de duurste optie.

Deze contracten, die maandelijks opzegbaar zijn, hanteren vaak hogere tarieven dan de vaste energiecontracten. Specifiek is het variabele contract van Greenchoice momenteel het prijzigst, met kosten rond de €230 per maand, wat neerkomt op ongeveer €2770 op jaarbasis. Verder zijn met hun variabele contracten Vattenfall en Essent de duurste energieleveranciers die je momenteel kan hebben.

Prijs per maandPrijs per jaar
Greenchoice variabel€ 230€ 2770
Innova 1 jaar (via Keuze.nl)€ 146€ 1754
Verschil€ 84€ 1016

Het duurste en het goedkoopste energiecontract vergeleken. Opgehaald op 19 februari 2024 op basis van 2500 kWh stroom en 1000 m³ gas.

Vast energiecontract meer dan €1000 goedkoper

Het contrast wordt duidelijk wanneer we dit vergelijken met het goedkoopste energiecontract op de markt, aangeboden door Innova Energie. Dit contract kost ongeveer €146 per maand, met een jaarlijkse uitgave van €1754. Het prijsverschil met het duurste contract bedraagt dus meer dan €1000 per jaar, waarbij huishoudens met het duurste contract maandelijks €87 meer zouden uitgeven dan huishoudens met het goedkoopste contract.

De meest betaalbare contracten zijn momenteel de vaste energiecontracten met een looptijd van één jaar. De goedkoopste energieleveranciers van dit moment zijn Innova Energie, Budget en Mega.

Vaste energiecontracten dalen meer in prijs dan variabel

Volgens recente cijfers van de Energiemonitor van het ACM zijn de prijzen voor vaste energiecontracten sinds januari met 5,3% gedaald voor gas en met 10,1% voor elektriciteit.

In tegenstelling tot variabele contracten, die slechts een geringe prijsdaling van 1,3% lieten zien voor zowel gas als elektriciteit in dezelfde periode, bieden vaste contracten duidelijk meer stabiliteit en potentiële besparingen, aangezien je met variabele contracten niet kunt profiteren van hoge kortingen.

Overstappen naar vast contract de voordeligste keuze

Voor degenen met een variabel energiecontract: overweeg de overstap. Gezien de dalende trend in prijzen voor vaste energiecontracten, biedt overstappen naar een voordeliger leverancier groot voordeel.

Door over te stappen kun je potentieel honderden euro’s per jaar besparen. Met behulp van onze vergelijker zie je direct welke energieleveranciers het meest voordelig zijn voor jouw situatie.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team