Nieuws   Energie  
Je energierekening wordt duurder in 2024 en wel hierom

Je energierekening wordt duurder in 2024 en wel hierom

Gepubliceerd op: 20 september 2023

Gisteren tijdens Prinsjesdag presenteerde demissionair minister Kaag de Miljoenennota. Ieder jaar is een belangrijk onderdeel daarvan de energierekening. Lees snel wat er allemaal gaat veranderen voor jouw energierekening in 2024.

Dit gaat veranderen aan de energierekening in 2024:

  • Geen prijsplafond meer
  • Fors hogere energiebelasting op gas
  • Iets lagere energiebelasting op stroom
  • Heffingskorting ‘vermindering energiebelasting’ licht omhoog
  • Geen energietoeslag van € 1300,- meer voor minima, wel noodfonds energie
  • Netbeheerskosten gaan in 2024 omhoog

Energiebelasting met € 70,- per jaar omhoog voor gemiddeld huishouden

Komend jaar stijgt de energiebelasting op gas met bijna 20%, een forse verhoging. De overheid wil met deze verhoging het gebruik van aardgas verder blijven terugdringen. De energiebelasting op stroom wordt verlaagd met 14% om stroomverbruik te stimuleren.

Waar ieder huishouden dit jaar nog € 0,59 per m3 betaalt, betaal je voor elke m3 in 2024 € 0,71, inclusief 21% btw. Dat is een verhoging van € 0,12 per m3.

De energiebelasting op stroom gaat heel licht omlaag van € 0,15 per kWh, naar € 0,13 per kWh, inclusief 21% btw. Een verlaging van € 0,02 per kWh.

Deze veranderingen voor de energiebelasting kosten een gemiddeld huishouden met een verbruik van 2500 kWh en 1000 m3 € 70,- meer aan energiebelasting betalen in 2024.

Op de energiebelasting heb je als consument geen invloed. Op de leveringstarieven van energieleveranciers wel door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier in jouw situatie.

Heffingskorting vermindering energiebelasting stijgt heel licht met € 6,18

De ‘vermindering energiebelasting’, de heffingskorting die ieder huishouden ontvangt op de energierekening gaat in 2024 heel licht omhoog met een bedrag van € 28,31. De korting gaat van € 603,04 in 2023 naar € 631,35 in 2024, inclusief 21% btw.

Geen energie prijsplafond meer

Vanaf 2024 stop het energie prijsplafond, dit wordt niet verlengd. Dit betekent dat ieder huishouden over het totale energieverbruik weer de contractuele tarieven gaat betalen van hun energieleverancier. Op dit moment ligt de gasprijs bij alle leveranciers al een tijd onder het prijsplafond van € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh.

Of dat ook zo blijft dit najaar valt nog altijd niet met zekerheid te zeggen. De zeer goed gevulde gasvoorraad van ruim 95%, dempt dit najaar de gasprijs. Maar politieke onrust, zoals langdurige stakingen bij raffinaderijen en langdurig koud winterweer kunnen alsnog de gasprijs voor consumenten stevig opdrijven dit najaar.

Wie op dit moment een variabel- of dynamisch energiecontract, doet er daarom goed aan om de energieprijzen de komende tijd in de gaten te blijven houden en zo nodig over te stappen op een vast energiecontract met prijszekerheid.

Geen energietoeslag van € 1300,- meer, wel noodfonds energie

Alleen dit jaar nog kunnen lage inkomens € 1300,- energietoeslag aanvragen bij hun gemeente. Deze zal eind dit jaar volledig worden uitgekeerd. Huishoudens die de toeslag eerder dit jaar al hadden aangevraagd en een voorschot hebben ontvangen krijgen uiterlijk in december de rest uitbetaalt. Het noodfonds energie blijft wel bestaan.

Netbeheerkosten gaan omhoog

Tot slot mogen we een tariefstijging verwachten voor de netbeheerkosten in 2024. Deze verhoging is hard nodig om de toenemende capaciteitsproblemen op het stroomnet het hoofd te bieden.

De overheid beslist niet over de hoogte van de netbeheerkosten, dat doen netbeheerders en landelijke netbeheerder TenneT zelf onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt. In november worden de netbeheerkosten voor 2024 definitief vastgesteld door de ACM.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team