Nieuws   Energie  
Afbeelding van stroommasten

Dit gebeurde er met de stroomprijs in oktober

Gepubliceerd op: 27 oktober 2023

Niet alleen de gasprijs was sterk in beweging in oktober, ook de stroomprijs had deze maand een grillig verloop. Ten opzichte van het begin van de maand is de kWh prijs met 13% gestegen. Veel leveranciers hebben hierop hun stroomprijzen naar boven aangepast, maar niet allemaal.

Verhoging stroomprijs op de beurs met 13%

Naast eigen productie, kopen leveranciers voor het grootste deel hun stroom in op de beurs. Op de EPEX spotmarkt (voor dynamische stroom) en de ICE ENDEX kopen leveranciers hun stroom in. Op de ENDEX beurs wordt stroom verhandeld voor vaste contracten.

Op de ENDEX beurs was deze maand een duidelijke stijging in de stroomprijs waar te nemen. Begin oktober werd een MWh stroom voor ongeveer € 97,- verkocht, eind oktober ligt de beursprijs 13% hoger met € 110,- per MWh.

Ten opzichte van afgelopen zomer staat de stroomprijs per MWh nu vrij laag. Op het hoogste punt van de zomer bereikte de beursprijs de € 145,- per MWh.

Beursprijs stroom oktober

Bron: ICE ENDEX

Het moment waarop leveranciers hun stroom inkopen, is sterk afhankelijk van de inkoopstrategie. Dit zorgt voor grotere verschillen in de consumenten stroomprijs van energieleveranciers in de maand oktober.

Vaak komen veranderingen in de beursprijzen pas enkele dagen of weken later terug in de consumentenprijzen. De stroomprijzen voor consumenten worden namelijk wekelijks bijgesteld en volgen de trend op de beurs.

Stroomprijs energieleveranciers gemiddeld 7,5 % gestegen

Bij meerdere energieleveranciers zien we een stijging van de stroomprijs in de maand oktober. De stijging is gemiddeld 7,5% en loopt op tot wel 13 procent, overeenkomstig met de trend op de beurs.

Energieleverancier Stijging kWh prijs
Vattenfall 5 procent
Budget Energie 5 procent
Eneco 7 procent
Mega 13 procent

Bij deze leveranciers bleef de stroomprijs gelijk

Niet bij alle leveranciers is de kWh prijs gestegen in oktober. Er zijn ook energieleveranciers waarbij de prijs ten opzichte van 1 oktober gelijk is gebleven. Dit is het geval bij:

  • Energiedirect
  • Oxxio
  • United Consumers

Deze energieleveranciers hadden eerder wel een flinke daling in de stroomprijs halverwege de maand. Tussen 7 en 23 oktober was bij alleen een prijsdaling van 20% waar te nemen. Vervolgens is de kWh prijs weer terug gekeerd naar het zelfde niveau als begin deze maand.

Deze leveranciers verlaagden hun kWh prijs

Een paar leveranciers hebben in oktober hun stroomprijzen van hun vaste contracrten juist verlaagd. Op basis van de kWh prijs ben je nu het goedkoopste uit bij Engie.

Energieleverancier Prijs per kWh
Engie € 0,30
Vandebron € 0,35


Bekijk alle actuele kWh prijzen

Zet de stroomprijs vast voor prijszekerheid

De stroomprijs is direct gekoppeld is aan de gasprijs. Daarom kan de stroomprijs verder omhoog gaan nu de gasprijs ook weer sterk is gestegen tot rond de € 50,- per MWh. Door de stroomprijs vast te zetten, heb je zekerheid over de kWh prijs die je betaalt gedurende je contract. Prijsschommelingen zijn dan niet van invloed op jouw contract.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team