Waar moet ik aan denken bij het verhuizen van mijn energiecontract?

Als je gaat verhuizen, kun je er voor kiezen om je energiecontract mee te verhuizen. Het energiecontract staat namelijk op naam, niet op adres. Je kan er ook voor kiezen om over te stappen, als je contract dit toelaat. Hoe pak je dat aan? Loop in beide gevallen de volgende 5 stappen door.

Energie verhuizen stappenplan

1. Controleer je huidige energiecontract

Denk je er over na om over te stappen? Check dan eerst welk energiecontract je op dit moment hebt: vast of variabel?

Vast contract

Heb je een vast contract? Dan zit je mogelijk aan een looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar vast. Wil je overstappen, check dan eerst de einddatum en voorwaarden van je huidige contract om over te stappen. Voorkom hiermee dat je een overstapboete moet betalen.

Loopt je contract bijna af of is de einddatum verstreken? Dan heb je de mogelijkheid om te profiteren van de voordelen van overstappen.

Variabel contract

Heb je een variabel contract? Dan is je energiecontract maandelijks opzegbaar. Je bent dan vrij om eventueel over te stappen van energieleverancier. Vaak vind je met energie vergelijken een betere deal met een mooie energie aanbieding. Wij raden dit zeker aan.

Geen energiecontract

Heb je op dit moment geen energiecontract? Omdat dit bijvoorbeeld je eerste energiecontract is of omdat het energiecontract op je huidige adres niet op jouw naam staat? Dan ben je vrij om energieleveranciers te vergelijken.

2. Neem contact op met je energieleverancier

Wil je bij je huidige energieleverancier blijven? Geef dan op tijd je verhuizing door. Dit kan vanaf 3 maanden tot uiterlijk 2 weken voor de verhuizing.

Wil je overstappen van energieleverancier? Zorg dan dat je op tijd bent overgestapt van energieleverancier én je oude contract hebt opgezegd. Dit kan tot 30 dagen voor de einddatum van je contract.

3. Geef de meterstanden door

In zowel je nieuwe als je oude woning geef je de meterstanden door aan je energieleverancier. Dit hoeft niet wanneer je een slimme meter hebt en toestemming hebt gegeven deze uit te lezen. Heb je geen slimme meter? Volg dan de volgende stappen:

Oude woning

Geef op de dag van verhuizing de meterstanden door van je oude woning. Dit geef je door aan je huidige energieleverancier. Het is aan te raden om bij de overdracht van de woning dit op een formulier in te vullen. Zodat zowel jij als de nieuwe huurder of eigenaar een handtekening heeft gezet op de doorgegeven meterstanden. Op deze manier heb jij altijd een bewijs van de overgenomen meterstand.

Nieuwe woning

Geef op de dag van verhuizing tot uiterlijk 15 dagen na de verhuizing de meterstanden door van je nieuwe woning. Dit geef je door aan de energieleverancier waarnaar je bent overgestapt of de leverancier die met je meeverhuist.

4. Controleer de eindafrekening op je oude adres

Je ontvangt binnen 8 weken na de verhuisdatum de eindafrekening van je vorige woning. Dit is op basis van de door jou opgegeven meterstanden. Het is belangrijk dat je controleert of de meterstanden die je hebt doorgegeven ook daadwerkelijk op de eindafrekening staan. Klopt dit niet? Je hebt dan tot uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de derde maand na je verhuisdatum om een andere meterstand door te geven.

5. Controleer je nieuwe contract

Als alle gegevens bij de energieleverancier binnen zijn, ontvang je het nieuwe contract. In het nieuwe contract staat het nieuwe termijnbedrag. Dit bedrag wordt bepaald door de leverancier op basis van historisch verbruik in de woning. Onze tip hierbij is: check of het geschatte verbruik past bij je daadwerkelijke verbruik. Meestal kan je dit verbruik tussentijds wijzigen.

Waar moet ik aan denken bij het verhuizen van mijn energiecontract?